Sverige har bytt syndabockar med Ryssland

21 september 2013 at 7:40 f m 5 kommentarer

Lenin håller tal
I Sverige har vi officiellt slutat behandla homosexuella som vi gjorde i Gardells Torka aldrig tårar utan handskar (jo, det finns en massa problem kvar på många håll och i många familjer, men diskursen är borta från offentligheten tack och lov). Homo- och bisexuella anses inte längre vara de som står för det onda, för spridande av HIV, förvrängande av ungdomars huvuden, pedofili, vara sjuka och onaturliga. I Ryssland är den synen dock på frammarsch, och Sverige, inklusive jag själv, protesterar. Vi jublar när Emma Green Tregaro målar naglarna i regnbågens färger, visar sitt stöd för ryska HBT-personer och petar ett vasst pekfinger i magen på makthavarna och vi är i stort sett eniga om att det inte är ok att behandla människor som Ryssland gör, beroende på vilket kön hen blir kär i.

Så, vilka ska vi nu ha som syndabockar när vi inte längre kan slå på homosexuella?

Vilka ska vi nu peka ut som stående för det onda? För spridande av HIV, förvrängande av ungdomars huvuden, pedofili, vara sjuka och onaturliga?

Jo! Religiösa! HIV är påvens fel eftersom de inte får använda kondom i Afrika, missionärer som knackar dörr och kyrkor som hjälper unga på glid förvrider huvuden, celibat ger pedofiler, ja, präster över huvud taget, med sina barntimmaroch allt, är en enda stor pedofilhärva och Muhammed var ju också pedofil, ja, islam och alla muslimer uppmuntrar pedofili eftersom de valt att vara muslimer (just detta skrev en Facebookkontakt till mig så sent som i förra veckan!), att vara troende är att vara korkad, för Gud finns ju bevisligen inte, om man ”tror på sagor” så kan man ju knappast kräva att få vara rektor vid Lunds universitet, man kan ju inte vara vetenskaplig och religiös, och minister, det kan du ju knappast kräva att få bli om du ”inte styrs av förnuft eller kan påverkas av argument!” (sic) Är du religiös så måste du verkligen ta avstånd från alla konstiga åsikter som andra religiösa människor haft, du måste bevisa att din tro inte påverkat några åsikter du har och krypa in i garderoben du kom ifrån.

”Varför måste de leva ut?”, ”du behöver väl inte skylta med det”. ”Religion är en privatsak, något du (på sin höjd, men bara för att vi är ett så jävla liberalt land) får utöva i hemlighet så att ingen annan ser det.”

”Homosexualitet… förlåt, tro, är ett val” och därför behöver man inte respektera människor som är homosexuella, förlåt, troende, de kan ju bara välja annorlunda om det inte passar!”.

De har ofta varit lite mer extrema i vårt östliga grannland. Religion i alla former kom tidigt i Sovjetunionen att motarbetas och religiösa ledare, präster, biskopar, rabbiner, imamer avrättades eller skickades till Gulag. Men Sovjetunionens kommunistiska parti legaliserade skilsmässa, abort och homosexualitet när de avskaffade de gamla tsarryska lagarna efter ryska revolutionen redan 1917.

Är det inte lite ironiskt att vi därmed bytt syndabockar med Sovjet?

Entry filed under: antimuslimism, islam, jämlikhet, kristen höger, kristen vänster, kristendom, politik, rasism, religion, troende socialdemokrater.

Är problemet politisk åsikt eller religiös tillhörighet? Istället för frivillig skatt föreslår jag…

5 kommentarer

 • 1. Jonathan  |  21 september 2013 kl. 8:34 f m

  Spännande, har funderat på det här mycket de senaste veckorna, hur en religionsfobi verkar vara mer och mer utbredd.

  Jag har funderat på i vilken utsträckning den inte bara är en reaktion på korkade saker som svepande legitimerats med en religiös språkdräkt (t.ex. invationen av Irak) och mer med att religiösa faktiskt vågar tro på någonting överhuvudtaget.

  Att det som människor blir upprörda på är att den som är religiös faktiskt hoppas eller förväntar sig någonting annat än status quo och därigenom ifrågasätter den rådande ordningen och den maktposition en ateistisk humanism tillkämpat sig.

 • 2. Lars Flemström  |  21 september 2013 kl. 8:42 f m

  Det verkar som att vissa människor har ett behov att diskriminera. När diskriminering av en minoritet förbjuds, söker de nya objekt som de kan diskriminera ostraffat.

 • 3. Leif Andersson  |  21 september 2013 kl. 1:01 e m

  Det är väl snarast bolsjevikerna som bidragit till att Ryssland har ett synsätt som är ca 30 år efter Västeuropa.

 • 4. pssyk  |  22 september 2013 kl. 8:46 e m

  Man förbjöd homosexualitet 1933 igen.

  • 5. Anna Ardin  |  24 september 2013 kl. 5:49 f m

   Jag kan också läsa Wikipedia. Man lyckades koppla homosexuella till fascismen (lite som många idag i Sverige försöker göra med muslimer och livets ordare.) Det är liksom det som är min poäng, att situationer i länder ändras. En annan poäng är att Stalin inte var lika trevlig som Lenin.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: