Att brottas med en gris

17 februari 2023 at 8:19 f m

Jag fick ett mejl som handlar om det Egyptson använt för att försvara sig mot min kritik mot honom: att jag skulle ha kallat honom för en gris.

Det är så här de jobbar, aldrig försvara i sak, alltid attackera den som kritiserar. Nu anklagas jag alltså för ”rasistisk hatretorik”. Frantz Fanon skulle ha kallat det projicering.

Så här skriver Gustav:

”Efter att ha läst din debatt med Egyptson är det svårt för mig som oinsatt läsare att bedöma vem av er som har rätt.

Jag reagerar på att du verkar likna honom vid en brottande gris.

Om det stämmer så är det rasistisk hatretorik.”

Gustav Hansson

Jag svarade:

Hej Gustav,

Nej, det stämmer inte.

När jag såg att myndigheter, andra forskare och makthavare använde Egyptsons texter som om de vore forskning så reagerade jag starkt, eftersom jag vet att det han skriver inte stämmer.

Jag började då granska honom och invända mot hans metoder bland annat. Men varken han eller omgivningen reagerade som brukligt när man talar om forskning, att man bevisar sina teser eller försvarar dem, redovisar sina källor eller liknande. Istället blev jag attackerad.

Många människor började anklaga mig för att vara agent åt olika främmande stater, vara islamist, ha ekonomiska intressen osv. Plötsligt handlade allt om mig och de frågor jag haft har aldrig besvarats.

Att han ska stå oemotsagd och inte behöva etikpröva som en vanlig forskare, inte behöva ha källor på påståenden osv har konsekvent försvarats genom att de som kritiserar attackeras. Han har bland annat lagt till alla sina kritiker i avhandlingen och anklagar den för olika saker.

Så går inte seriös forskning till.

Att kritisera honom gör att du själv blir smutsig. Det har tystat nästan alla hans kritiker i om akademin. Folk har inget att vinna på att förklara varför det han gör inte håller måttet, därför tystnar de. För att man blir smutsig själv.

Och för att förklara detta använde jag ett talessätt ”brottas aldrig med en gris, du blir smutsig och grisen har kul”, som min pappa lärt mig. Det betyder att man ska undvika att diskutera med personer som inte använder schyssta metoder. Det är självklart inte ett sätt att säga att Sameh Egyptson är en gris. Men att det tolkats så är ett bevis på att talesättet stämmer.

Anna

PS Jag har också anklagats för att ha kallat Egyptson ”Sveriges sämsta forskare”. Det har jag inte. Han var nämligen inte forskare när jag sa det. Jag sa ”forskare”. Men nu är han forskare och jag tvingas ta bort mina citationstecken.

Entry filed under: politik.

30-talets återkomst? Nej, värre… Kärlekens väg är djupt religiös – och politiskt radikal


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: