Nu startar Såningskvinnan (och om arbetarrörelsens första vegetarian)

18 april 2010 at 8:28 e m 4 kommentarer

J.L. Saxon på omslaget till sin egen tidning, Såningsmannen, nr. 8, 1959.

J.L. Saxon på omslaget till sin egen tidning, Såningsmannen, nr. 8, 1959.

För att minnas Saxon och hans politiska kamp, och för att uppfylla våra nyårslöften om mindre animalisk kost, har min vän Kajsa B och jag, tillsammans med ett gäng vänner startat vegostudiecirkeln Såningskvinnan. Håll utkik här på bloggen för recept!

År 1906 startade veckotidningen Såningsmannen med Johan Lindström Saxon (läs också boken ”den uppkäftige såningsmannen”) som allenarådande redaktör under de tre första decennierna. Saxon i Såningsmannen blev till ”en institution, en nationalfigur” konstaterade Eva von Zweigbergk i en runa för Dagens Nyheter efter den gamle redaktörns död 7 november 1935 vid sjuttiosex års ålder. Tidningen Såningsmannen hade ett mycket konkret program. Tidningen skulle slåss mot sprit- och tobaksbruk och militarism men propagera för ett naturenligt jordbruk, egnahemsrörelse och kooperation, moraliskt familjeliv och utbyggd hälso- och sjukvård samt inte minst verka för vegetarianism och god djurvård men bekämpa vaccinerandet av barn. I 1906 års prenumerationsanmälan tillkom med stor tydlighet även en politisk målsättning, nämligen att oförskräckt föra fram ”en på rättfärdighetskrafvet bygd ren och klar vänsterståndpunkt”.

År 2010 startade Såningskvinnan, som en fortsättning på såningsmannens budskap, men med en extra dos feminism, lite veganism och en politisk ambition att verka mot klimatförändringarna. I påskas hade vi i Såningskvinnan vegansk påskmiddag hemma hos Sara, med sill, potatis, kåldolmar och baklava. Här kommer recepten!

Vegansill

Tre sorters vegansill

Grundrecept:
Skala auberginen och skär den i grova strimlor (filéer), inte för tunna för då ramlar de sönder. Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga, kanske 10 minuter. Det är bra om de är lite al dente i mitten, så se till att inte koka för länge. Häll av vattnet och låt auberginen svalna.

Alternativt: Skala och skiva auberginerna, salta och låt dem mjukna i ugnen 200 grader i ca 10 minuter.

Gör någon av såserna nedan och blanda med auberginen. Man behöver ungefär två auberginer per sås.

Vi gillade senapsauberginen bäst.

Senapsaubergine (eller vegansk senapssill)
1 msk senap
1,5 – 2 tsk socker
0,5 msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde

Gör så här: Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen. Klipp ner lite dill om du gillar det.

Vegansill med vitlök, citron och rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)
0,5 msk pressad citron
finrivet skal av en ekologisk citron
12 färska rosmarinbarr, krossade med knivblad och finhackade
0,5 tsk salt
1 tsk grönsaksfond
1 knivsudd sambal oelek
2 msk olja
1 dl sojayoghurt

Gör så här:
Blanda ihop vitlök, rosmarin, salt, citronskal och citronsaft. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojayoghurten. Häll såsen över auberginen.

Inlagd vegansill

Vanlig hederlig ättiksinlagd sill, fast vegansk

4 dl vatten
1 röd lök
2 dl inläggningsättika (spä ut ättikan enligt instruktionen på flaskan)
2 dl Socker
2 tsk salt
12 st kryddpepparkorn
1 lagerblad
Ev 1 dl dill
Ev en morot
Ev några noriblad (sjögräs).

Gör så här:
Gör lagen genom att koka upp vattnet, sockret, salt, kryddpepparkornen, lagerbladet och ättikan tills sockret smält. Smaka på lagen – är den för stark, ha i lite mer vatten och socker. Blanda i lök, morot i tärningar eller dill eller annan valfri smaksättning, är den för tam – ha i lite mer ättika. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i sillstora bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå ett dygn helst. Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite havssmak.

risotto, sovojkåldolmar och sparris

Risotto, sovojkåldolmar med sås och sparris

Sparrisrisotto
700 g färsk grön sparris
1 hackad gul lök
50 g margarin
300 g arborioris eller avorioris
2 dl torrt vitt vin (vi använde Ekologica)
1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl havregrädde
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj sparrisen och ansa de nedre ändarna. Lägg sparrisknopparna (ca 5 cm) åt sidan och skär resten av sparristängerna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten som knappt täcker. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Sänk värmen och behåll kastrullen på plattan. Mixa sparrisen i 2 dl grönsaksbuljong till ett slätt mos. Häll ner sparrismoset i buljongkastrullen.

Fräs löken i margarinet i en vid kastrull utan att det tar färg. Häll ner riset och fräs tills det ser torrt ut. Det här gör att riset lättare absorberar vätska och tar till sig smaker. Häll i vinet och låt det koka in under omrörning. När riset ser ut som en halvtjock gröt späder du med en soppslev sparrisbuljong i taget. Rör regelbundet och passa risotton noga. Fortsätt att späda mer med sparrisbuljong när risotton åter börjar liknar en gröt. Det är nu du gör risotton krämig. När det gått så där en 20 minuter kan du smaka på riset – det ska vara mjukt, men med en liten kärna som är al dente. Använder du havregrädde rör du ner den mot slutet och kokar lite till. Koka under tiden sparrisknopparna i två minuter i lite vatten med salt. Spola omedelbart i kallt vatten – det gör att knopparna behåller sin spänst och sin fina gröna färg.

Smaka av med salt och peppar. Servera risotton med några sparrisknoppar på toppen. Om du inte ska äta på en gång kan du behöva ha i lite vatten i risotton innan serveringen för att få till den rätta krämiga konsistensen.

Den här sparrisrisotton var amazing! Så coolt att man kan få samma krämighet utan parmesan. Try it.

Savojkåldolmar med tofu
1 savojkålhuvud
150 g hård tofu, gärna fryst och sedan tinad
100 g fint riven Parmazano (vegoparmesan)
Salt
Peppar
Soja

Ta loss savojkålbladen och skölj dem noga. Skär loss den hårda mittnerven på varje blad och släng den. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten och koka i två minuter. Häll av i ett durkslag och spola kålbladen i kallt vatten.

Skär tofun i bitar och vrid eller krama ur vattnet. Om du fryst tofun blir konsistensen mer köttlik och det är lättare att få ur vattnet. Se bara till att tofun tinat ordentligt.

Salta och peppra på kålbladet. Lägg på en bit tofu och en knapp matsked parmesanost. Rulla hop till en dolme och lägg den med skarven nedåt i en ugnssäker form.

När du gjort alla dolmar häller du på lite soja på dolmarna i formen och steker dem i ugnen i ca 15-20 minuter i 175 grader.

Savojkåldolmar med linser och rödrosa sås
1 Savojkålhuvud
2 dl kokta gröna linser
1 liten hackad gul lök
2 dl hackad svamp – vi tog champinjoner och trattkantareller.
Olja eller margarin till stekning
0,5 dl hackad bladpersilja
Salt
Peppar
1 dl havregrädde
1 msk Grönsaksfond
1 tsk Sambal oelek

Gör så här:
Stek lök och svamp i olja tills löken är glansig och svampens vätska kokat in. Blanda ner övriga ingredienser. Ta loss savojkålbladen och skölj dem noga. Skär loss den hårda mittnerven på varje blad och släng den. Lägg dem i kokande lättsaltat vatten och koka i två minuter. Häll av i ett durkslag och spola kålbladen i kallt vatten. Lägg en matsked linsblandning på varje kålblad och rulla ihop till en dolme. Lägg in en ugnssäker form och häll på lite soja. Stek i ungen i 175 grader i 15-20 minuter.

Rödrosa sås
En riktig Cajsa Warg-sås, ihoprörd av det som fanns hemma. Men här är det som var i – för den som vill kunna återskapa ögonblicket.

1 dl rotsellerimos (Koka rotselleri i lika delar billigt vitt vin och vatten, mixa och frys i småburkar. Väldigt bra när man vill få till lyxig smak på kort tid.)
2 msk tomatpuré
1 dl havregrädde
1 msk grönsaksfond
1 knivsudd sambal oelek
Salt
Peppar
0,75 del stark ajvar
1 dl soja yoghurt

Gör så här: Rör ihop rotsellerimos, tomatpure, havregrädde, grönsaksfond, sambal och ajvar i en kastrull. Låt koka på svag värme några minuter. Rör sedan ner soyayoghurten, smaka av med salt och peppar och servera med linsdolmarna.

Lyxig vegansk påsksallad
½ påse salladsblandning
1 mogen mango i kuber
1 röd grapefrukt i hinnfria klyftor
1 mogen avokado i kuber

Blanda och njut!

Moas baklavas
12 st ganska stora trianglar

Baklava

Sex stora ark filodeg – eller flera mindre
100 g mjölkfritt margarin
80 g socker
Saft från en halv citron
2 krm citronessens
2 krm mald kanel
2 tsk mald ingefära

Smält margarin eller olja till att pensla filodegen.

Tina filodegen i förpackningen i ett par timmar innan du sätter igång. Vi tinade degen lite för kort, så det var svårt att få isär arken, men vi fick till slut loss tillräckligt många.

180 g nötter – vi tog 2 delar hasselnötter och 1 del valnötter. Pistagenötter och mandel går också bra.

Honungslag:
2, 75 dl honung
0,5 dl vatten
Saft från en halv citron

Gör så här:
1. Hacka nötterna ganska fint, gärna i en hackinsats till en stavmixer. Rosta nötterna under omrörning i en kastrull på medelstark värme tills de luktar gott och är gyllenbruna. Passa nöthacket noga, brända nötter är inte kul.
2. Rör ner margarinet i det varma nöthacket så att det smälter. Rör ner socker, citronsaft från en halv citron, citronessens, kanel och ingefära.
3. Veckla ut filodegen och skär arken i tre delar på längden. Varje ark ska vara ca 12 cm breda. Stapla remsorna på varandra och förvara dem under en lätt (lätt!) fuktad kökshanduk. Filodeg torkar väldigt snabbt, och då spricker den och blir omöjlig att jobba med.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en remsa i taget. Pensla halva längden lätt med smält margarin eller olja, vik ihop på längden till en smalare remsa. Lägg en matsked nötröra nära änden av remsan.
5. Vik deghörnet över fyllningen så att det blir en triangel. Vik rakt en gång, och sedan diagonalt till andra sidan. Putsa bort ev. degkanter. Lägg med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
6. Gör samma sak med resten av degremsorna
7. Pensla ovansidan med margarin eller olja.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills trianglarna blir puffiga och gyllene.
9. Koka upp honung, vatten och citronsaft i en ganska rymlig kastrull.
10. När trianglarna är färdiggräddare lägger du ner två i taget i den kokande honungslagen. Låt koka i 20 sekunder, ta upp och låt rinna av på en annan plåt med bakplåtspapper eller på galler.

Några systerbloggar (med beskrivningar från veggiemind som också har en bloggtopplista) och vegoreceptsidor:
Veganvrak – Sara, lärarstudent, om baljväxter, köttminnen och hennes längtan efter tyska pastejer.

Vegankrubb -Veganska recept, konsumentguide och restaurangtips.
Veganrecept – vegandelen av pepparochsalt.se.
Djurfritt – en guide till god vegansk mat med testade recept
Vegetarisk Blogg – En blogg om grön mat, och om att vara vegetarian.
Vegfood – Norrländsk vegan med många recept.
Veganica – Mer veganskt åt folket!
Kopanda Foods – Pandan är världens mest beslutsamma vegan.
Vegalex – Veggomat för riktiga människor.
Veganliv
– Vegetarian, feminist, frankofil, drömmare, visionär, kreatör.
Veganmys – Sebastian myser med en massa veganrecept.
VeganMatPepp – Allo och Pop, två unga peppade veganer som älskar varandra och älskar mat!
Vegologi – Vegansk matlagning från grunden – improvisationer och lyxrecept.
Vegan i Sverige – Ulla har varit vegan i över 30 år och hennes 4 barn är uppvuxna på vegankost.
146 mil vegan – Olivia och Adde är två veganska turturduvor med frestande recept.
Vegan ninja – En 16-årig tjej med världens godaste recept på brownies? Vackra bilder på vacker mat.
Vegandeli – 14-åriga veganen Amanda, bl a med ett väldigt otraditionellt recept på sushi!
My belly rules your mind – Cornelia bjuder på goda veganrecept!
MalinMorot – Malin från Nynäshamn bloggar veganskt och bjuder på veganrecept.
Altervego – Leo driver Hermans vegetariska restaurang i Stockholm och bloggar om detta. Många filmer!
Veganbidraget – Empatisk mat för folk som bryr sig!
Vegania – Allt du behöver för att veganisera världen! Recept i massor, samt annat smått och gott.
Lebaland – Leni bjuder bland annat på veganska bakverk och tofurecept. Härliga bilder!
Vegankatter – För dig som vill att katten ska äta veganskt.
Befria.nu – Miljöliberal, djurrättshälsovegan, genusmedveten, andlig forskare.
Per Anders Svärds blogg – Abolitionist
Erica Ströms blogg – En djurists dagbok
Antispeciesism – eftersom djur också har känslor.
Andreas blogg – Veganism, Ickevåld och Abolitionism
Djuretik – Älska din nästa – ät vego!
Rebekah – Vegetarian, djurrättsaktivist, skriver om kärleken till pittbulls och Samantha Fox.

Entry filed under: djurrätt, feminism, köttindustrin, politik, såningskvinnan, vegetarianism. Tags: , , , , .

Dissident drunknar på väg TILL Kuba Såningskvinnan bjuder igen

4 kommentarer

  • 1. VeggieJonas  |  18 april 2010 kl. 10:13 e m

    Hej Anna,

    Jag tycker ni skulle lägga till bloggen på VeggieToppen! http://www.veggiemind.com/veggietoppen

    Med värme / Jonas

    • 2. Anna Ardin  |  18 april 2010 kl. 10:19 e m

      kirrat!

  • 3. minata  |  19 april 2010 kl. 12:21 f m

    Vill protestera mot titeln.
    Arbetarrörelsens första vegeterian var
    Dr. Axel Fritiof Åkerberg (1833-1901).
    Som nummer två i Stockholms socialdemokratiska arbetarklubb (nummer ett var Hjalmar Branting) och som författare till partiprogrammet 1885 står han högre i kurs än J.L. Saxon.
    Jag har tonsatt minnesdikten vid hans begravning.
    Läs mer här
    http://www.dagensvisa.com/minata/dav/dav_02_maj.html
    Om J.L. Saxon(1859-1935) kan du läsa översättningen av Socialisternas marsch här
    http://minata.tripod.com/visa_13_apr.html
    Mest känd är J.L Saxon för Elvira Madigan

    • 4. Anna Ardin  |  19 april 2010 kl. 1:06 f m

      Vem som står högs i kurs tycker jag är lite svårt att värdera, men hatten av för Åkerberg, och tack för rättelse :)


https://x.com/annaardin

Senaste inlägg