MSB fick exakt det de beställde

5 mars 2017 at 7:40 f m 8 kommentarer

Detta har hänt:

1) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB (Leila Biglert Mokdad och Michael Tofvesson) beställt (se 2017-1287-3 Beställningsdokument)* en rapport som ska bevisa (inte utreda, för det anses tydligen redan vara fakta!) att etablerade muslimska organisationer får bidrag för att driva bra saker, men istället gör jättedåliga saker.

2) MSB ger uppdraget till två personer, Aje Carlbom & Magnus Norell, de vet hatar dessa organisationer och en, Pierre Durrani, som själv är/varit extrem på lite olika sätt och var medlem i en av organisationerna på 90-talet som då anses kunna vara garant för att allt i rapporten om hur brödraskapet fungerar överallt och i alla tider stämmer. De betalar en kvarts miljon för 34 sidor inkl innehållsförteckning (kom ihåg, målet för MSB här är att undvika att skattepengar går till att sprida dålig ideologi).

3) De får ett hopkok av olika vaga indicier och rena lögner baserade på & debattartiklar författarna själva skrivit, påhittade citat från ”arabiska medier”, osv, saker som i själva verket verkar komma från flashback eller counterjihadbloggar som Johan Westerholms ledarsidorna.se (som också är engagerad i tankesmedjan Cured som bla arrangerar sånt här). Alltså betydligt värre än de ”formella fel” det kommit att handla om. Eftersom det inte verkar finnas några bevis, så måste ju faktiskt författarna hitta på bevis för att alls kunna uppfylla kravet från MSB. Läs en i princip enig forskarkår kritik här. Läs även den här genomgången. (Nej Ranstorp har inte stöttat rapporten, han har inte ens orkat läsa den, trots att den som sagt är 34 sidor inkl innehållsförteckning, han säger att ämnet är viktigt.)

4) MSB publicerar detta som kunskap på sin hemsida, trots att de är satta att stärka samhällets beredskap för desinformation och vill inspirera till god källkritik.

5) MSB, Anneli Bergholm Söder, hävdar att författarna själva får stå för sin rapport och att de inte kan censurera forskare.

Så om man beställer falska bevis är det klart att det är svårt att vara särskilt förvånad när det är just det som levereras.

Mina slutsatser:

a) Rapporten måste plockas bort och MSB be om ursäkt för själva beställningen OCH bristen på kvalitetskontroll. Om inte kan Justitiedepartementet knappast ha fog för förtroende för ledningen hos MSB.

b) Det behövs flera nya rapporter av seriösa forskare. Dels en verklig och trovärdig utredning om hur den våldsbejakande islamismen ser ut i Sverige, inte minst för att visa att exakt de organisationer som pekas ut som farliga förmodligen är våra viktigaste allierade i just den kampen. Det låter säkert märkligt för många i och med den extrema mängd av alternativ fakta som finns kring muslimer och deras organisering, men vi som arbetar i civilsamhället är väldigt säkra på detta. Det hjälper tex knappast muslimska kvinnor att terrorstämpla deras organisationer eller svartmåla deras religion (läs tex Bilan Osman här). Och dels en seriös utredning om staten och hatet mot muslimer. Hur kan vi implementera de handlingsplaner mot islamofobi som tex kulturdepartementet tagit fram? (Att publicera rapporter som säger att islamofobi inte finns, som MSB gör (!) är tex ingen bra idé för att vara tydlig.)

Det är hög tid att verkligen se till att hatbrotten och motsättningarna slutar eskalera. Och just såna här rapporter förvärrar exakt alla de problem de säger sig vilja lösa.

c) Alla som sitter och tänker att muslimer som engagerar sig i samhället antagligen infiltrerar och att muslimer som inte engagerar sig i samhället vill isolera sig och skapa parallellsamhällen bör ta sig en funderare över sin människosyn. Och försöka få till en fika med en muslim ganska snart.

d) MSB har ingen aning vilken flodvåg av desinformation, rykten och kanske framförallt – muslimhat, som de satt ingång.

* Så här står det, ordagrant, i beställningstexten från MSB:

”Islamistiska organisationer är väl etablerade i det svenska samhället. Många erhåller skattefinansierademedel för sina respektive verksamheter, och bedriver aktiv informationspåverkan i syfte att utöka sitt inflytande i det svenska samhället. Målet för islamistiska och jihadistiska organisationer är ytterst att kunna (åter)upprätta det utopiska kalifatet men hur detta ska uppnås är en av flera frågor som skiljer politiskt inriktade organisationer från de våldsbejakande. Påverkansaktiviteter är ett effektivit sätt att inom ramen för det demokratiska samhället flytta fram sina positioner, och har bland annat bidragit till att späda på de sociala spänningarna, och polariseringen, i samhället. Aktiviteterna har även bidragit till att kvinnors och barns rörelse/handlingsfrihet har begränsats på ett sätt som inte är förenligt med demokratiska värden och lagstadgade individuella rättigheter. Muslimska brödraskapet i Europa har dominerat den framväxande sunnimuslimska organisationsmiljön i Sverige, liksom i många andra europeiska länder, och har ett växande inflytande i det svenska samhället. Trots detta saknas det i dag kunskap om dess roll inom den sunnimuslimska miljön i Sverige. Kunskapsluckorna bidar till att osynliggöra detta fenomen i samhället samt därmed också att se, och bedöma, dess konsekvenser för målen för samhällets säkerhet, främst liv och hälsa samt grundläggande värden.”

Jag har begärt underlag från MSB vad de baserar dessa uppgifter, bla att Muslimska brödraskapet ligger bakom de svenska sunnimuslimska organisationerna eller att många av organisationerna i denna påstådda sammansvärjning får skattemedel på, men har ännu inte sett något. Att organisationer som Ibn Rushd hotar människors liv är en rätt allvarlig anklagelse att beställa en rapport utifrån, och när det framställs som fakta i beställningen behöver MSB kunna visa ett underlag.

Entry filed under: antimuslimism, civila samhället, politik, rasism, religion.

Isen är hotad – av flygskatt (enligt Svenskt näringsliv) MSB försöker friskriva sig, men frågorna kvarstår

8 kommentarer

 • 1. BjörnKraft  |  5 mars 2017 kl. 9:38 f m

  Vi håller på att ”separera offren” som Zygmunt Bauman så träffande beskrev samma händelse med en annan religion/folk för 80 åt sedan.
  Tack Anna för dina fina artiklar!

 • 2. BjörnKraft  |  5 mars 2017 kl. 9:40 f m

  Reflektion från 2014
  https://bjornkraft.wordpress.com/2014/04/24/att-separera-offren/

 • 3. Osama Sarwat  |  5 mars 2017 kl. 11:20 f m

  Håller med dig.
  Angående muslimer som isolerar sig vill jag säga att det känns hopplöst och meningslöst att angagera sig när median verkar ur sig varje dag felaktiga, manipulerade förvridna och smutskastande propaganda mot oss.

  • 4. Anna Ardin  |  5 mars 2017 kl. 11:24 f m

   Förstår din känsla, men det är inte meningslöst, det är långt ifrån avgjort hur det kommer bli. Personligen tror jag att det här är en backlash efter år av positiv trend kring öppenhet & mångfald.

 • 5. Jan Eriksson  |  5 mars 2017 kl. 5:12 e m

  Finns det några kvalitetskontroller på MSB? Jag hittar inget på deras hemsida.

 • 6. Jan Henningsson  |  6 mars 2017 kl. 11:39 f m

  Anna, du är en pedagogisk begåvning. Och orädd. Vilken tillgång för civilsamhället i Sverige. Vad som skrämmer mig mest är den oerhört distanserade människosyn, som lyser igenom rapporten: de svenska muslimer som nämns vid namn gömmer sig inte i Tora Bora utan är fullt nåbara här hemma. Vadan denna beröringsångest?
  Jan

 • 7. wot  |  6 mars 2017 kl. 10:35 e m

  Anna, det får väl ändå betraktas som okontroversiellt att IFIS är en del av brödraskapet. Förbundet är konstituerande medlem av FIOE som allmänt betraktas som MBs europeiska gren. Det säger till och med de själva. Det är också klart att samhörigheten är mer av ideologisk karaktär än formell – man delar synen på vad islam är och bör vara i samhället. Och det är alltså en tydligt islamistisk ideologi. IFIS arbetar för att göra det möjligt att leva ett muslimskt liv i Sverige. Det innebär i åtminstone någon grad en islamisering av vårt samhälle. Det är vad islamism innebär. IFIS säger sig följa medelvägen och ta aktivt avstånd från extrema yttringar och det stämmer säkert. Men vad som är extremt och vad som är medelvägen beror naturligtvis på vilken utgångspunkt man har. MB har aldrig stått för någonting annat än sharia. Även om man arbetar fredligt i demokratisk ordning, måste varje politik med sharia på dagordningen betraktas som extrem från vårt svenska perspektiv. IFIS är extremister och det finns ingen anledning för oss svenskar att stödja eller nära dem.

  SVAR DIREKT: Det är väldigt kontroversiellt att fortsätta hävda nåt en organisation själv förnekar, utan minsta bevis på att de ljuger. Läs Islamiska förbundets pressmeddelande http://www.islamiskaforbundet.se/pressmeddelande-om-msb-rapporten/

  • 8. Anna Ardin  |  6 mars 2017 kl. 11:29 e m

   1. Ifis är inte brödraskapet. Det kanske verkar sant för att ni har sagt det så sjukt jävla många gånger. Men en lögn blir inte sanning bara för att många säger det många gånger. Ingen av er har nämligen nåt mer att gå på än Norell. ”Betraktas allmänt”? Och var säger FIOE ”till och med” (borde vara minimikrav att det inte enbart är rassebloggar som säger nåt, innan man ens tar upp diskussionen, men fine) att de är MB och att alla deras medlemmar är MB? Hemsida? Debattartikel? Och varför räcker det inte att ifis säger att de inte är MB?

   2. Ifis är en medlemsorganisation som inte styrs utifrån, utan av sina medlemmar – svenska muslimer. Precis som vilken civilsamhällesorganisation som helst.

   3. Ifis är långt från extremister. Har du varit i södermoskén? En gång när jag var där kom en salafistgubbe (som ibland står utanför och försöker övertyga folk med flygblad) och ropade om att det var fruktansvärt med alla kvinnor utan slöja eller Gud vet vad han ville, men tydligt att han tyckte att Omar Mustafa var ett stort problem. De gillas inte av den typen av stollemuslimer du snackar om, och kallas saker som homovänner, säpos förlängda arm osv

   4. Ifis driver inte sharia. Alltså, vad menar du ens med sharia? Vet du verkligen det? Vet du då att SD är det parti som står närmast sharia i Sverige? Och att SD är det minsta partiet bland muslimer?

   5. Att människor ska kunna leva som homosexuella i ett land innebär kanske en homofiering, och om målet är monokultur och nolltolerans mot homosexualitet så är det i så fall nåt dåligt antar jag. Samma sak med alla andra avvikelser från normen – tycker man att allt som inte är mellanmjölk och fläskkotlett och folkpartiet och jantelag är extremt, så ligger alla ideella organisationer jävligt risigt till. Synskadades riksförbund, extremt dåligt syn, IOGT extremt torra, föräldravrålet extremt högljudda, rädda barnen kritiserar staten hela tiden, superextremt! Men för mig är mångfald och mänskliga fri- och rättigheter självklart, och då måste folk få leva och organisera sig i enlighet med sin läggning, tro eller övertygelse, oavsett om den är ateistisk eller socialistisk eller vegansk eller vad som helst. Allt annat är ju precis det jag tror att även du vill skydda oss från.

   Ditt inlägg är precis sånt som en seriös utredning hade kunnat mota. Kvasifakta. Du tror att du vet exakt vad du snackar om. Varför tror du att muslimer är mer styrda av olika organisationers eventuella paraplyer, och att vaga kopplingar skulle innebära total enighet? Jag tror att det är pga främlingsfientlighet som du odlar, för att inte säga kultirrasism. Det är nåt jag inte tycker att svenskar borde nära eller stödja. Jämför tex med de svenska partiernas olika paraplyer, moderaternas kopplingar till Pinochet (de skickar väl fortfarande biståndspengar till hans gamla parti?), sossarnas socialistinternational där ben Ali, Assad & flera andra satt med ända fram till arabiska våren, eller alla kyrkor som är med i kyrkornas världsråd – har du kollat vad vissa kyrkor gör och står för i Uganda, USA, Kongo? Har du sett youtubefilmen där en pastor predikar om att en grupp han inte gillar (homosexuella i detta fall) äter bajs? Ungefär lika sanningsenlig är den här msb-rapporten.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: