En ögonblicksbild av centerpartiets ungdomsförbund

16 september 2011 at 1:00 f m 16 kommentarer

Jag läste en artikel idag som handlar om att forskning visar att hög skatt korrelerar med lycka hos befolkningen. Så jag twittrade om den.

Inom en kort stund hade jag fått flera raljanta svar, majoriteten från uttalade centerpartister.

Lisen Knafve som beskriver sig som ”Libertarian & Troende på Kapitalismens krafter. Tycker mycket om pronomen. Särskilt jag, mig & mitt. Ledamot CUF” kommenterar med ”Skadeglädje är tydligen den enda sanna… ”.

Jag tänker att det nog snarare är saker som att veta att alla svårt sjuka barn får vård, även utan vare sig föräldrarnas försäkring eller andra individers personliga engagemang, som gör människor lyckligare. Den minskade graden av kriminalitet och fetma och kanske den ökade medellivslängden som följer i jämlikhetens spår som gör människor lyckligare, snarare än att de fattiga blir glada av att folk som har mer blir av med pengar.

Alfred Askeljung som beskriver sig som ”Kostymklädd soldat som försvarar detta diktat. Ordförande CUF Stureplan, vice president NCF.” kommenterar med: ”Bullshit of the Day folks, read and enjoy!” Uppföljt av en smått raljant kommentar som syftade till att svlöja att tidningsartikeln inte har ett metodkapitel.

Och så fick jag tips om den här artikeln om vidriga rika barn som kastar mynt åt fattiga barn att plocka upp medan de skrattar åt dem, som på riktigt fick det att knyta sig i magen på mig.

Att läsa klassföraktartikeln sätter Lisens och Alfreds kommentarer i sitt sammanhang. Lisen som tror att skatt är till för att fattiga ska straffa och trycka ner de rika, att de fattiga vill slå de rika med jantelagen att de rika minsann inget ska ha, enligt devisen ”alla ska ha det lika dåligt”. Lisen ser inte skatt som någonting annat än pengar som försvinner, hon förstår inte att det finns vägar att närma sig tillståndet där alla kan ha det lika BRA. För även om CUFs politik förutsätter att vissa måste hållas kvar i fattigdom för att andra ska kunna frossa så är det inte det omvända som vänstern vill.

Och Alfred som är så säker på att det är kapitalismen som skapar lyckan, att man kan skratta åt alla tecken på något annat.

För det hänger förstås på vem som ska bli lycklig. Vem man ser som sin grupp människor. Är det sidbenekillarna med portföljerna och kanske ett par pärlhalsbandstjejer som man själv redan tillhör, eller kanske själv en dag får vara? Eller skulle man kunna tänka sig en bredare politik än så?

Vad sägs om att göra en politik för jämlikhet som enligt forskningen gör både fattig och rik lycklig.

PS talet om den starka svenska jantelagen är trams. V i har större social rörlighet (möjlighet att göra sk klassresor) än USA till exempel. Däremot det M och Stureplanscentern gillar att kalla jantelag, som snarare handlar om ett socialt tabu för överkonsumtion, tycker jag är bra. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om Moderaternas SJUKA idé om att göra dödssynder till diskrimineringsgrund. 

Entry filed under: politik.

Eva Björling – en sann hjälte i Libyen Den ”blinda” ”massinvandringen”

16 kommentarer

  • 1. Jonathan  |  16 september 2011 kl. 6:46 f m

    Nu är inte jag per se annhängare av statlig skatt. Att vi råkar bo i en för tillfället snäll stat är ingen anledning till övertro på statens välvillighet (även jag skulle mena att staten tenderar att vara välvilligare än kapitalet). Det finns för många exempel på hur staten missbrukar skattepengar och andra maktmedel för att på ett omotiverat sätt diktera hur folk ska leva, eller inte leva för den delen (inte sagt att jag är emot fördelningspolitik per se).

    Det som skrämmer mig i den kapitalistiska logik dina belackare ger uttryck för är främst hur lycka sätts i direkt relation till pengar. Kan en människa inte vara lycklig annat än på andras bekostnad? Bristen på intersektionell analys i detta resonemang är skrämmande.

    Jag skulle vilja hävda att det är tvärt om. Först när alla är fria kan vi vara sant lyckliga. Det är ingen lycka att kunna lyssna på förinspelad musik när detta sker till priset av barnarbete, våld och förtryck. Det är inte lycka att äta med mina vänner om biffen kommer från ett veritabelt helvete. Det kapitalismen eftersträvar för ett fåtal är inte lycka utan frosseri.

    • 2. Anna Ardin  |  16 september 2011 kl. 8:41 f m

      Kommunal skatt är också skatt, och jag vet inget annat system än skatt som funkat för de omfördelningspolitiska effekter du eftersträvar, eller vad säger du?

    • 3. Anna Ardin  |  16 september 2011 kl. 8:43 f m

      Ps, exakt, frosseri, läs mitt inlägg om jättelägen som jag länkar till ovan!

  • 4. Kommer CUF att styra Centern? « Röda Berget  |  16 september 2011 kl. 9:09 f m

    […] jag läser Anna Ardins utmärkta postning om arroganta CUFare slås jag av frågan i vilken utsträckning dessa individer kommer att styra […]

  • […] göra det billigare att avskeda, Peter Johansson om CUF Helga von Pitbull om denna vår regering, Anna Ardin om CUF, Mary X Jensen om hur vi tar ansvar, Thomas Böhlmark om att ansvarstagande, fler […]

  • 6. Spfoia  |  16 september 2011 kl. 6:51 e m

    Jag tycker du är väldigt kategorisk och aggressiv i ditt uppmålande av Lisen och Alfred som ”onda kapitalister”. Det är ett fult retoriskt knep att gå till personangrepp på det sättet, även om du kanske hade skäl att undra över deras reaktioner! Det rimliga hade istället varit att fråga, istället för att visa sådan fördomsfullhet.

    Det som jag hört dem båda framför allt framhäva är att användandet av skattepengar ska gå till rätt saker, och inte nämnden för hemslöjdsfrågors kontor på GÖTGATAN, bland många andra väldigt missriktade bidrag som faktiskt INTE kan sägas ha ett jota med de saker du räknar upp i ditt blogginlägg som bra.

    Om man har högt skattetryck kan man ofta bli förbannad på felanvändning av skattemedel, något som är vanligare än du tycks tro. Pengar som kunde gått till studenter, pensionärer, sjuka etc hamnar i en princesstårta på Nämnden för hemslöjdsfrågors fikabord…

    • 7. Anna Ardin  |  16 september 2011 kl. 6:59 e m

      Visst är det långt dragna slutsatser av två små tweets, men cuf har de facto gått från klarhet till klarhet i kampanjer om att knulla facket, företrädares stöd till teapartyrörelsen, jantelagstjafs och så detta om att det ”alltid är legitimt att kritisera vad skattebetalarnas pengar går till”. Nej, det tycker jag inte. Visst ska allt granskas, men allt måste inte kritiseras, och nåt jävla kontor på en fin adress kan vad inte vara så farligt, eller skäl för att bli libertarian. Vad är det gör center med att vara det förresten?
      Nej, det är inte personangrepp, absolut inte, jag vet inte ett skit om dem mer än det ag skrivit, jag säger inget om dem som personer. Men jag angriper deras politik, och det tänker jag fortsätta med så länge de ger uttryck för hyllade av ojämlikhet och frosseri.

      • 8. dampaspief  |  16 september 2011 kl. 7:10 e m

        Jasså, du menar att du med ditt inlägg vill rikta kritik mot CUF’s politik? citerar dig:
        ”Lisen som tror att skatt är till för att fattiga ska straffa och trycka ner de rika, att de fattiga vill slå de rika med jantelagen att de rika minsann inget ska ha, enligt devisen ”alla ska ha det lika dåligt”. Lisen ser inte skatt som någonting annat än pengar som försvinner, hon förstår inte att det finns vägar att närma sig tillståndet där alla kan ha det lika BRA. […] Och Alfred som är så säker på att det är kapitalismen som skapar lyckan, att man kan skratta åt alla tecken på något annat.”

        I mina ögon är detta ett solklart fall av att du blev förbannad och avreagerar dig genom att svartmåla dem. Oavsett de skäl du nu i kommentarsfältet du radar upp, som ditt blogginlägg inte handlar om även om det vore intressant läsning.

        Angående din invändning att man inte behöver kritisera användandet av skattemedel så ser jag det som upp till var och en, men jag personligen tycker att användandet av skattemedel är högintressant, i synnerhet om de felanvänds. Men du kan inte ta ifrån någon annan rätten att kritisera offentlig finansiering…

        Och sen är det även i mina ögon självklart att det inte är enbart nämnden för hemslöjdsfrågor som får onödigt mycket pengar, det är systematiskt slöseri med skattemedel som pågår inom många delar av landet… Men det är lite beside the point.

        • 9. Anna Ardin  |  16 september 2011 kl. 7:26 e m

          Det är ett politiskt angrepp.

  • 10. Alfred Askeljung  |  16 september 2011 kl. 7:48 e m

    Det verkade fungera dåligt att posta kommentarer men jag försöker igen:

    Hej, Anna, jag ska bemöta dig seriöst.

    Det är synd att du kopplar ihop mig och min flickvän med en orelaterad krönika från aftonbladet och att du målar på oss åsikter ur det blå.

    Jag förstår om du tar åt dig av det uppskruvade och raljanta tonläge som man ofta använder på ett såpass personligt och intimt medium som twitter men jag ber dig tänka på att för folk som är vana att kommunicera via kanaler som flashback och 4chan ofta ser kommunikationen via nätet som opersonlig. Om du tagit personlig anstöt av det så ber jag uppriktigt om ursäkt, jag ställer mig endast emot de fördelningspolitiska åsikter som jag uppfattar att du har.

    Jag uppskattar debatt med meningsmotståndare men att länka till ovetenskapliga underlag skapar frustration och i ljuset av det så hoppas jag att du kan förstå min reaktion.

    The Spirit Level har blivit starkt kritiserad för att ha statistiska fel då korrelation inte nödvändigtvis är lika med kasualitet och det är tråkigt ur både vetenskaplig och politisk synvinkel att det inte kommer bättre forskningsunderlag från vänsterkanten. Personligen tror jag att hela det offentliga samtalet skulle må bättre av fler vetenskapliga samhällsstudier.

    För vidare läsning hittade jag dessa länkar, om det finns metodologiska fel i kritiken mot The Spirit Level så får du gärna dela med dig av dem.

    http://super-economy.blogspot.com/2010/02/spirit-level-is-junk-science.html

    Inequality as a social cancer

    Slutligen så bygger CUFs politik på insikten om att man måste förena miljömedvetenhet med tillväxt för att skapa ett bra samhälle. Vi vill även se ett grundtrygghetssystem och lägre skatter för förvärvsarbetare. Att då som du gör utan belägg hävda att folk ”måste hållas kvar i fattigdom” med vår politik är att fara med ren osanning.

    Om du vill ha en vidare debatt om ekonomisk politik så ställer jag gärna upp.

    mvh
    Alfred Askeljung

    • 11. Anna Ardin  |  18 september 2011 kl. 10:40 f m

      Hittade i spamfiltret, där kommentaren hamnat pga ordet flashback som är bannlyst på min blogg :)
      Intressant att ni är ihop, gör min analys av att ni har liknande attityd mer trovärdig. Nej, jag tog inte personlig anstöt, inte alls, det jag gick i taket över var framförallt Lisens kommentar om skadeglädje. Hon är så mycket ute & cyklar att jag inte vet var jag ska börja. I kombination med hennes ganska motbjudande beskrivning av att ”jag, mig & mitt” är fokus för hennes politik ger det en bild som väldigt få håller med om. Jag tycker det är märkligt att sådant hyllas inom cuf.
      Att Friedman hade fel och inte borde ha fått nobelpriset är ställt bortom allt tvivel, liksom att jämlikhet varit en effektiv metod för Sveriges utveckling, oavsett om ni kan plocka fram viss kritik mot skrifterna som visar att det finns fördelar med jämlikhet. För att ni kan plocka fram några forskare som säger emot så blir det inte bullshit of the day.

  • 12. Marcus  |  16 september 2011 kl. 7:52 e m

    Alltså Anna, du slår inte uppåt i din kritik och det tycker jag är synd givet din roll som bland annat ledarskribent på Folkbladet. För du är väl fortfarande återkommande skribent där? Det handlar om unga gräsrötter som du lyfter upp på ett omotiverat sätt.

    Deras ”synd” är inte proportionerligt till din reaktion. Hade du hängt ut Hanna Wagenius (ordf CUF), Gunilla Hjelm (ordf CK) eller Anna Sandström (ordf CS) då hade jag inte brytt mig. Men det blir lite annorlunda här.

    • 13. Anna Ardin  |  16 september 2011 kl. 8:23 e m

      Jag är inte ledarskribent utan bara en lokalt ideellt aktiv, och jag har väldigt svårt att se hur detta skulle vara att sparka nedåt. Kvinnan skriver själv att hon är libertarian, och tillåts vara med, ja rentav är förtroendevald inom CENTERN, det påstådda mittenpartiet, regeringsmedlemmen, och ger uttryck för en så fullständigt befängd uppfattning som att det skulle vara skadeglädje som orsakar den ökade lyckan av ett högt skatteuttag. Jag är inte nån pamp och den här kvinnan är inte en marginaliserad person i ert parti. I’m sorry, men det är den förda politiken, de här personerna som både representanter och uttalade förespråkare för den orimliga politiken jag angriper. Inget annat, cuf är inga offer.

    • 14. Anna Ardin  |  6 oktober 2011 kl. 1:15 e m

      Hej Marcus och centerpartiets ungdomsförbund, nu ska jag skriva en gästkrönika till Gotlands folkblads ledarsida, så en dag kommer jag att vara den här ledarskribentpampen ni gärna vill att jag ska vara, så att jag inte borde kritisera era förtroendevalda. Men jag håller inte med, utan tycker att även gästskribenter som får 280 kronor för en artikel i en lokaltidning ska få kritisera även 18-åriga företrädare för regeringspartierna när de tycker vansinniga saker. Ok, det var allt.

  • 15. Alfred Askeljung  |  16 september 2011 kl. 8:19 e m

    hej, lyckas fortfarande inte publicera min kommentar, är det för att den var för lång?

    länkar här iaf: http://alfredaskeljung.blogspot.com/2011/09/blagghaters.html

  • 16. Gracchus Babeuf  |  17 september 2011 kl. 2:05 f m

    Eftersom jag är cyniskt lagd så tror jag att Annie Lööf kommer att få en del röster av unga, kvinnliga, allmänborgerliga väljare. Ett utslag av borgerlig kvasifeminism. Dessutom torde hon få stödröster av ”Kamrat Moderat” på valdagen. Det moraliskt korrekta vore, naturligtvis, att de nya Centermoderaterna, eller Stureplanscentern om man vill, förpassades ut ur riksdagen. Kanske kunde LRF starta ett nytt bondeparti som faktiskt tillvaratog böndernas och landsbygdsbefolkningens intressen? Inte bratsens och de förmögnas intressen som idag.


https://x.com/annaardin

Senaste inlägg