Moderater motionerar om att införa jantelagen i diskrimineringslagen

20 februari 2009 at 1:32 e m 1 kommentar

När jag var och drack öl på Handelskammaren sa deras ordförande Spendrup att jantelagen var förödande för svenska företagare. Han tog ett exempel på att en företagare han besökt i Kina fått applåder av en lokal tjänsteman för att han köpt en vräkig mercedes.

Jag funderar på om detta att kalla det folkliga motståndet mot överkonsumtion och det sociala stigmat att låta sitt eget armbågsutrymme inkräkta på andra människors frihet för jantelag är en ny moderat strategi. Det sprider sig. Att överkonsumtion (det som förr kallades slöseri och ingår i ”dödssynden” frosseri) plötsligt är något eftersträvansvärt ligger kanske i linje med den borgerliga politik som inte tar så allvarligt på det här med klimatlarm och ökande klassklyftor.

Idag såg jag en motion som lagts av ett gäng Moderater. De föreslår att riksdagen beslutar:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av den nya diskrimineringslagen (2008:567) för att också inkludera förbud mot negativa effekter av tillämpning av den s.k. jantelagen i diskriminerande syfte.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige (dir. 2006:27) i sitt uppdrag omedelbart bör få tilläggsdirektiv att se hur negativa effekter av jantelagen aktivt kan motverkas.

Vad håller ni på med? Först ska man göra två slags medborgare och sen DAGEN EFTER ska man införa ”för mycket pengar” som en diskrimineringsgrund. Nu får ni lägga av!!

Entry filed under: politik. Tags: , , .

Moderaterna vill skapa två sorters medborgare – riktiga och preliminära Facket har all (lagom) makt och behöver (inte) begränsas enligt SD

1 kommentar

  • 1. carlos contreras  |  27 november 2010 kl. 3:30 e m

    Jantelagen brukar ”ge sig” på utlänningar som börjar briljera för mycket.
    Undrar om det är dit de vill komma, men det finns mycket etnologisk litteratur att läsa om detta.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: