Eva Björling – en sann hjälte i Libyen

23 augusti 2011 at 11:55 f m 11 kommentarer

handelsministern

Eva Björling, hjältemodig handelsminister

Joel tipsade mig om en länk, som kanske kan förklara varför det ser ut att kanske bli demokrati i Libyen till slut.

Handelsminister Eva Björling (M) har nämligen varit där och ”kunnat påverka”, genom att sälja svenska övervakningssystem till Ghadaffi. Så att han verkligen kan hålla koll på och visa att han bryr sig om sina undersåtar.

Ibland är man ju stolt över att bo i ett av de länder i världen med störst vapen- & krigsmaterielförsäljning och att exporten ökat med 350% sedan 2001. Kanske kan hela världen bli demokratisk om vi fortsätter i den här takten.

Way to go Björling!

(Eller kanske inte. Och nej, jag sympatiserar inte med sossar som säljer vapen heller. Jag vet att vi sålde vapen redan innan den har senaste pangboomen och det ger inte på något sätt Björling moraliska rättigheter att låtsas att vapen till Khadaffi är en insats för fred och mänskliga rättigheter.)

Länkar från Martin MobergAb 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, Expr 1,2, 3, DN 1, 2, 3, SVT 1, 2, SR 1, 2, 3, 4, 5

Läs också Lars G Linder om Arabisk vår och europeisk höst, Aftonbladet, DN, Ekot, Alliansfritt och Aftonbladets ledare om Syrien.

Entry filed under: politik. Tags: , , , .

Att bygga politik på faktafel En ögonblicksbild av centerpartiets ungdomsförbund

11 kommentarer

 • 1. Mille  |  23 augusti 2011 kl. 12:27 e m

  Kanske skall påmionna Dig om Olof Palmes kontakter med Libyen.
  Då var Du visserligen inte född, men Khadaffi styrde förvisso.

  • 2. Anna Ardin  |  23 augusti 2011 kl. 2:10 e m

   Palme fredsförhandlade med Gandhi på dagen och när de gick ut på kvällen ihop så sålde han vapen. Ok, vad vill du säga med det? Att moderaterna gör rätt i att satsa på att vapen ska vara vår största exportprodukt? Och hitta på de stördaste historierna man hört om hur det är demokratiarbete? Det tycker inte jag.

 • 3. olle w  |  23 augusti 2011 kl. 6:30 e m

  Finns ju en hel del sosseväljare som har jobb tack vare detta. Alla kan inte leva på bidrag, jobba på tidningar som bara överlever tack vare pressstöd eller leva på politiska arvoden.

  Så gläds åt industrijobben i stället!

  • 4. Anna Ardin  |  23 augusti 2011 kl. 6:39 e m

   1. Om samma statliga resurser hade satsats på en annan industri, exempelvis den växande gröna tekniken där vi tidigare låg i topp men där vi tappat eftersom vapenindustrin prioriteras, så hade jobben skapats där istället.

   2. Om världen hade varit fredligare hade alla exportmarknader kunnat blomstra och även den nu krigförande (USA och många fattiga länder) delen av världen kunnat investera, i exempelvis grön teknik istället för att prioritera vapen.

   Du måste tänka lite mer långsiktigt och inte som en neandertalare som typ ”hungrig, roffa, äta”, utan odla för framtiden. Det är väl ganska logiskt eller?

  • 5. Anna Ardin  |  24 augusti 2011 kl. 12:31 f m

   Skulle du förresten vilja leva i ett samhälle där bara tidningar som kan överleva genomfrivilliga donationer och annonser får finnas? Det vill säga ett samhälle där pengar i praktiken avgör vad som kan komma ut i media? Det skulle inte jag, och inte heller majoriteten av svenska folket. Det är därför vi demokratiskt beslutat att finansiera det, och en rad andra saker som det inte skulle bli bra om det skulle vara marknadsdrivet, gemensamt. Det är inte sämre, det är inte tärande, det är bara ett smartare sätt att driva vissa typer av verksamheter. Politiker måste få betalt från oss alla, eftersom de ska vara lojala mot oss alla. Detsamma gäller nyhetsmedia.

   Om du verkligen tycker att presstöd och politikerarvoden är så illa och illegitimt, gäller det även andra offentligt finansierade arbeten som till exempel sjukvårdspersonal, parkarbetare och forskare. Kallar du deras arbeten för bidragsfinansierade?

   • 6. olle w  |  24 augusti 2011 kl. 10:50 f m

    Pressstödet är fel, SVT är också fel. Det finns ingen anledning att en massa ointressanta tidningar och SVT skall ”finnas” som sysselsättningsprojekt för den i jämförelse med folket vänstervridna journalistkåren. Illusionen om ”fri press” blir inte bättre av snedvriden vinklad rapportering som pressenteras som sanning av ”alla tycker lika” journalistkåren.
    Visst behövs politiker men inte alls så många, det är också en demokratisk illusion att det blir mer demokratiskt för att vi har en massa amatör politiker som sitter representerade i nämnder och annat ute i kommunerna. I praktiken är det tvärt om, det är lättare att som väljare ha koll på inriktning av politik om det styrs från en mindre politiker skara. Har själv fått kommentarer från högre kommunala chefer om problemet med rent ut av sagt idiotiska politiker i nämnden som inte fattar att kommunstyrelsen ”styr” utan tror att de kan ändra fattade beslut eller tolka helt fel. Tjänstemännen får agera dadda åt politiken. Rent krasst så kostar politiken små pengar med det är en principiellfråga.
    Att försöka koppla ihop journalister och politiker till folk som faktiskt gör stor nytta tycker jag är lite väl magstarkt.

    • 7. Anna Ardin  |  25 augusti 2011 kl. 10:47 f m

     Omg, det här är en kommentar son förtjänar ett eget blogginlägg, det är ju helt amazing! Vilken värld lever du i?

 • 8. olle w  |  23 augusti 2011 kl. 10:33 e m

  Vilka statliga resurser ??
  Det är ett privatägt företag som exporterar. Det handlar inte om bidrag. Man kan drömma om en värld utan krigsmateriell men det är bara en dröm.

  • 9. Anna Ardin  |  23 augusti 2011 kl. 11:38 e m

   Vet inte om jag ska säga tyvärr eller som tur är.. men faktum är att handelsministerns och en lång rad andra lobbyister för dessa privata företag får lön från staten. Skämt åsido, tror du seriöst att JAS och allt annat krigsmateriel vi exporterar inte får någon form av statliga investeringar?? Det är VÄLDIGT långt från sanningen. Varför tror du att det är så viktigt för våra ”försvars”politiker att sälja vapen till varje pris? Varför ser man genom fingrarna med alla regler & kontroller? För att man satsat sjuka summor på skiten förstås.

   Det är ju tragiskt att folk verkligen tror att det här är självgående, egenfinansierade vanliga företag som vilken frisersalong som helst. Vår vapenindustri är ett monster på så många sätt. Dessutom går en väldig stor andel av pengarna till andra länders vapenindustrier och till material snarare än till löner, så det är inte särskilt effektivt som arbetsmarknadspolitisk åtgärd heller, ens om man skulle bortse från resonemanget i kommentar nummer 4 ovan…

 • 10. Stefan  |  24 augusti 2011 kl. 5:54 f m

  Oljan var det som gjorde att väst överhuvudtaget brydde sig….inget annat….befolkningen var värda noll och intet, oavsett politikernas påståenden. Jag har diskuterat Syrien med samma politiker som tryckte på för att angripa Libyen. Ingen bryr sig om Syrien….

  • 11. Anna Ardin  |  25 augusti 2011 kl. 2:28 f m

   Jo…


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: