Är du också lurad av mensindustrin?

4 januari 2010 at 7:17 f m 16 kommentarer

menskoppKondomer gjorda av gamla bildäck, besprutning av åkrar med DDT och att käka neurosedyn mot illamående vid graviditet är alla gamla traditionella metoder som prövats, visat sig inte funka så himla bra och där det finns smartare sätt att åtgärda sina problem. Därför har vi slutat med dem och använder de smartare metoderna. Det är dags att göra vid val av menskydd också.

I över 15 år har jag blivit lurad att inte bara använda ohygieniska blöjor som kostar orimliga summor pengar utan även att ha skräptrosor att få fläckar på och förstöra miljön med det onaturliga avfall som bildas. Andra jag känner har lurats till att irritera sina slemhinnor när de producerar detta avfall som satt igen otaliga avlopp genom tiderna.

Men nu har Kristina berättat för mig att jag varit lurad all these years, det finns något som heter menskopp som är revolution i komfort och praktiskhet. Men eftersom det kommersiella intresset är enormt mycket lägre än för de ständigt konsumerade menskydden så blir till och med gynekologer ännu förvånade när man berättar att man inte använder varken binda eller tampong.

Här kommer en systematisk jämförelse av de tre olika alternativen binda, tampong och menskydd. Eller – varför du ska använda menskopp istället för binda eller tampong.

Kostnad
Binda
: Går att få lågkvalitétsbindor för en krona styck, ”högkvalité” kan kosta närmare 3 kronor styck, jag använde ca 15-20 bindor per cykel vilket blir lägst runt 200. Enligt rekommendation ska man inte ha en binda längre än 4 timmar, och om man då har mens i 5 dagar och köper 3-kronorsbindorna blir det över 1000 per år för alwayslibresse-köret.
Tampong: Man behöver bindor på nätterna och trosskydd och kostnaden för lågkvalitetsprodukter blir helt jämförbar med kostnaden för bindor.
Menskopp: En högkvalitétskopp kostar mellan 25 och 30 kronor per år, eftersom den kostar 250 till 300 kronor och håller i 10 år. Min mooncup kostade 275.

Fläckar på trosorna
Binda: Det blir ofelbart fläckar, om inte på dagarna så på nätterna. Bindor har skapat ett behov av att behålla gamla skräptrosor som man borde slängt för länge sen.
Tampong: Många säger att tamponger inte läcker, men jag har aldrig lyckats få en tampong att sitta tätt, och man måste ju ändå ha binda på natten.
Menskopp: Inga fläckar, inga skräptrosor, inget kladd.

Lukt
Binda: Högrisk. Om man inte lyckas byta tillräckligt ofta eller komma åt en dusch/bidé så blir det snabbt en ökande lukt- och hälsorisk.
Tampong: Inte om dig, men i badrummet där du slängt tampongen i papperskorgen. Om det inte finns en papperskorg i badrummet blir problemet ännu större, för då måste du rulla in ditt avfall.
Menskopp: Ingen risk.

Slemhinnor och komfort
Binda: Irriterar inte slemhinnorna men kan skava, särskilt om den är fuktig, om man tränar etc.
Tampong: Irriterar slemhinnorna. Kan till och med suga sig fast och skada dem om man blöder för lite. För mig funkar tampong inte alls, jag känner den hela tiden, det svider, det läcker, usch.
Menskopp: Irriterar inte slemhinnorna. Påverkar inte vävnaderna alls. Men det var fruktansvärt under första cykeln eftersom den sitter så långt ut på mig. Sedan jag helt klippte bort stroppen så märker jag den inte längre, och det är inte alls svårt att få ut den även utan stropp.

Miljövänlighet
Binda: Inte återvunnet och inte återvinningsbart. Att använda blöja hela livet är dumt och omiljövänligt.
Tampong: Har förstört många ledningar och ställt till det på många reningsverk. Är ohygieniskt som avfall, bryts inte ner och blir sammanlagt stora mängder.
Menskopp: Några gram silikon som man använder om och om igen. Blodet hälls ut utan att det följer med en massa extra skräp helt enkelt.

Resa
Binda: Risk för blod genom byxorna ända ut på sätet. Ibland svårt att tvätta sig, ingenstans att slänga avfallet.
Tampong: Under förutsättning att det finns toalett med sopkorg var fjärde timme och att man har tamponger med sig sägs det att det är lugnt.
Menskopp: Om du reser längre än 12 timmar är det troligt att du behöver tömma den, och då behöver du ha en flaska rent vatten om det inte finns tillgång till slikt på toaletten. Du behöver bara tvätta koppen och inte dig själv som du behöver om du har binda och du har längre tid på dig innan du behöver byta jämfört med tampong. Dessutom kan du fjällvandra eller vara långt från civilisation utan att riskera att inte hitta en affär för att föra över pengar till mensindustrin.

Bada
Binda: Omöjligt.
Tampong: Går, men suger åt sig vatten och bakterier.
Menskopp: Håller vatten ute och blod inne.

Bastu
Binda: blod, svett och tårar, bokstavligt talat, dubbla badbyxor, in och ut på toa mellan dusch, bad och bastu eller helt enkelt ingen bastu
Tampong: snöret syns om du inte pillar in det ordentligt, du går runt och oroar dig för att det ska ramla ut, om du badar emellan
Menskopp: inga problem, inget syns, du kan bada, duscha, basta och skyla dig så mycket eller lite som du brukar och sen när du tvättat och torkat dig kan du klä på dig och gå hem och helt ha glömt att du hade mens.

Sammanfattning
Menskoppen vinner i alla kategorier.

Det är jättekonstigt att så många inte bara inte testat, de verkar inte ens veta att föremålet existerar. Så nu vet ni, så det är bara att springa och köpa. Här finns ett ganska gulligt youtubeklipp för hur man gör.

Beställ nu genom att välja m-kopp under beställ på den här sajten, eller här för tjejer med rött blod (och inte blått som bindtillverkarna verkar tro), eller av Amandas intima. Själv köpte jag min på en ekobutik på Tegnérgatan i Stockholm.

Eller varför inte fråga apoteket på 0771-450 450 varför de inte säljer menskoppar?

Uppdatering 2011-06-09: jag har upplevt flera tillfällen av läckage och behov av trosskydd i kombination med koppen den senaste tiden, vilket är en nackdel, men inget som får mig att över huvud taget överväga byte av mensskydd. Jag vill också göra ytterligare en uppdatering i form av en ny utvärderingspunkt:

Sex
Binda: en blodig trasa på golvet och läckage, blodigt underliv – inte alls trevligt
Tampong: vet ej
Menskopp: visst läckage vid penetrerande sex, men själva koppen är tro det eller ej inget hinder! Har till och med hört rykten om att koppen fungerar som pessar, men jag skulle inte chansa på saken. Oralsex definitivt ja.

Entry filed under: feminism, jämlikhet. Tags: , , , , , , , .

Defensiv allätarbingo Sluta att aktivt glömma bort Betty!

16 kommentarer

  • 1. Johanna  |  4 januari 2010 kl. 12:38 e m

    För det första bara för att påpeka ett litet fel. Du kan nu för tiden ha tampong när du sover. Men för övrigt, testat menskoppen och den satt verkligen inget bra på mig. Jag kanske gav upp för lätt inte vet jag eller valde fel storlek men den jag köpte funkade inte. Men man kanske borde ge den ett till försök. Jag gillar nämligen idéen mkt.

    • 2. Anna Ardin  |  4 januari 2010 kl. 6:36 e m

      Tack, rätt ska vara rätt, själv har jag ju aldrig lyckats använda tampong, så mina tampongrecensioner är kanske lite skakiga, men det är ju också mitt huvudargument mot tampong, att det inte går alls.

  • 3. Annelie  |  4 januari 2010 kl. 12:56 e m

    Vilket matnyttig inlägg – kul ;-)
    Hoppas att detta får fler att tänka om!
    Och Apoteket är bara ett företag, som även tillverkar egna bindor och tamponger via producerande bolag…

  • 4. Casino Roulette  |  7 januari 2010 kl. 8:08 e m

    Jag känner mig ändå lite dum att jag inte tänkt på det här själv tidigare.

  • 5. Anya  |  13 januari 2010 kl. 1:49 e m

    du har helt missat ekologiska tygbindor märker jag…

    har alla fördelar som bindor har. man slipper pilla en massa i ett blodigt underliv, bara att sätta i och ta ur när man ändå är på toa, har mig veterligen aldrig läckt under mina 16 mensår, (vad har du för modeller egentligen??), samtidigt som den negativa effekten på miljön som bindor annars har är helt borta.

    själv använder jag inte tampong, men det finns en ekologisk variant där också som är gjort på nån svamp.

    vad hände med att låta kvinnor tycka olika?

    • 6. Carro  |  27 mars 2010 kl. 12:25 e m

      Även att de är ekologiska så blir det ju väldigt mycket sopor, eller hur? :) Bättre sopor förvisso, men ändå sopor.

      • 7. Elin  |  18 oktober 2010 kl. 6:52 e m

        Tygbindor kör man väl i tvättmaskin?

        • 8. Anna Ardin  |  22 oktober 2010 kl. 7:00 e m

          Ja, det finns tygbindor man kör i maskin och ekologiska ”vanliga” bindor som ju ger lika mycket avfall. Största nackdelen jag ser med tygbindor är att det är ett jäkla meck att bära med sig sitt blod i fickan när man byter, och jag har ingen lust att boka tvättstugan varje dag alternativt ha blod i tvättkorgen, handtvätta var fjärde timme eller köpa 20 stycken ganska dyra tygbindor.

  • 9. nina  |  22 januari 2010 kl. 11:15 e m

    Ojdå, här är en till som lurats… det här borde jag kanske testa. Fast för mig har tampong funkat jättebra, fram till häromdagen när mannen min informerade mig om att man inte får spola ner dem. Det har jag jämt gjort *skäms*
    Jo, jag måse nog inhandla en menskopp känner jag, det måste ju vara värt ett försök.

  • 10. tös  |  16 februari 2010 kl. 12:04 e m

    Koppen underlättar även för sexlivet, de är lite mysko känsla, men sper skönt att kunna ha sex när man har mens och slippa blodiga lakarn!

    • 11. Carro  |  27 mars 2010 kl. 12:26 e m

      Kan man ha sex när man har menskoppen?! :D

      • 12. Anna Ardin  |  27 mars 2010 kl. 5:55 e m

        Ja, till och med penetrerande, även om det då riskerar att läcka.

  • 13. Lisa  |  16 februari 2010 kl. 3:59 e m

    Jättebra med information! Men det här är ju ett synnerligen personligt val som kommer att vara olika för alla. Själv skyr jag menskoppen som pesten! För mig är den inte att bra alternativ hälsomässigt. Jag använder enbart bindor och har inga problem alls med det och slipper det onaturliga (och ev hälsoproblemtaiska) i att stoppa in föremål under cykeln.

    Dessutom är jag mycket skeptiskt ur en allergisk synvinkel. Allergi mot silikon är inte ovanligt ( t ex inom sjukvården innan man började frångå silikonhandskar alltmer) och kan då också göra dig allergisk mot att använda kondom. Tycker det är viktigt att nämna.

    • 14. Anna Ardin  |  16 februari 2010 kl. 7:25 e m

      Allergi mot silikon är MYCKET ovanligt, jag tror att du tänker på latex eller gummi i fråga om sjukvårdshandskarna. Eftersom kondomer inte är gjorda av silikon så har jag också svårt att se hur en kopp av silikon skulle kunna bidra till allergi. Eventuellt tänker du på glidmedel, men du får nog visa någon studie på detta innan du ber andra att förkasta koppen på grund av din magkänsla.

      Om man inte gillar silikon finns det menskoppar av till exempel gummi också, men där är det ju vanligare med allergier.

      Det är mer hälsoproblematiskt med binda, det kanske inte känns så, men bindor samlar bakterier på ett sätt som är helt omöjligt med koppen.

  • 15. Magnus  |  23 mars 2010 kl. 3:11 e m

    Helt klart intressant inlägg! Klart att människor tycker olika och föredrar olika metoder, men de flesta vet nog inte ens om att detta alternativ finns!

    Nu har jag ju inget behov av menskopp själv eftersom jag är man, men jag kan ju alltid hjälpa till att sprida kännedom om den!

  • […] komma in på en blogg som tipsade om m-kopp.  Har förstås hört talas om det förut.  Men av flera anledningar […]


https://x.com/annaardin

Senaste inlägg