Sluta att aktivt glömma bort Betty!

15 januari 2010 at 12:25 e m 2 kommentarer

Anna och Kajsa en tidig septembermorgon i Uppsala

Jag och Kajsa Hallberg Adu har idag skrivit på ledarsidan i Gotlands Tidningar om kvinnor i Gotlands historia.

Betty Pettersson var en viktig gotländsk föregångskvinna
Länsmuseet på Gotland, Fornsalen, har just nu en utställning som heter Kvinnfolki. Gotlands Tidningar citerar projektledaren Gun Westholm så här:

De illustrerar gotländska kvinnoöden från 1400-talet fram till i dag, berättar Gun Westholm, och nämner några av de mer kända.

Det är Elfrida Andrée, som var Sveriges första kvinnliga telegrafist och också den första kvinnliga organisten i landet. Betty Pettersson var den första kvinnliga studenten. Wilhelmina Skogh var en pionjär inom svensk turistnäring och blev på sin tid Sveriges rikaste kvinna.

– I nästan alla andra fall fanns det dock starka män bakom de framgångsrika gotländska kvinnorna. Men så var det inte med Wilhelmina Skogh. Hon kom från enkla förhållanden och tog sig fram själv. På det sättet är hon unik och något av en idol! säger Gun Westholm.

Och vi blir faktiskt ganska besvikna. Här gör man en utställning med en fantastisk utgångspunkt, att kvinnor finns i historien, men att deras insatser ständigt inte bara försvårats eller rentav stoppats, utan när det faktiskt skett har de glömts, gömts och förminskats. Så visar Fornsalen att det finns en massa stora kvinnor, som mot alla odds lyckats skriva in sig själva i historien, det är ju jättebra!

Förminskning av kvinnors insatser
Men så läser vi Gun Westholms citat och inser att hon sätter upp ytterligare ett krav för att dessa kvinnor ska räknas på riktigt, hon tycks mena att de inte ska ha haft några män som stöttat dem (?). Återigen ställs orimliga krav på kvinnor för att vara värdefulla för vår historia och återigen förminskas kvinnors insatser.

Med samma utgångspunkt som Fornsalens Utställning inledde vi 2006 ett projekt för att uppgradera Betty Petterssons minne i Uppsala, staden där hon kommit för att studera 1872. Vi upptäckte att det fanns väldigt lite information om Pettersson – inte ens ett väldokumenterat foto! Var finns beläggen för dessa ”starka män”, Gun Westholm? Numera heter Gotlands Nations pub ”Bettys pub” och ett oljeporträtt av föregångskvinnan Betty Pettersson finns uppsatt och Betty Pettersson omnämns ofta som Gotlands Nations historiskt mest kända medlem…

Betty Petterssons egna meriter
Insatsen att lyckas ta en kandidatexamen som den enda kvinnan i universitetets då 400-iga historia, och då bland 1544 män, var Betty Petterssons, och ingen annans. Det var också på Betty Petterssons egna meriter som hon var den första svenska kvinnan att ta studentexamen (1871) och senare bli lärarinna vid ett pojkläroverk. På samma sätt menar vi att alla de kvinnor som Kvinnfolki lyfter fram är unika och möjliga idoler för dagens pojkar och flickor. Vi hoppas att Fornsalen kommer att fortsätta att även efter ”kvinnoåret” lyfta fram innovatörer, pionjärer, entreprenörer och hjältar som glömts bort av historien bara för att de råkade vara kvinnor. Kanske är det i detta perspektiv irrelevant om de hade goda relationer till män eller inte?

Kvinnonamn på Visbys gator

För att avsluta vill vi tacka Gun Westholm för hennes medborgarförslag att låta fler kvinnor ge namn åt Visbys gator, för att på så sätt ge dem en plats i historien.

Vi vill också passa på och ge ett stort tack till Ingeborg Lingegård för en fantastisk bokserie om Gotländska föregångskvinnor som inspirerade och informerade oss i vårt projekt.

Entry filed under: feminism, jämlikhet, politik. Tags: , , , , , , , , .

Är du också lurad av mensindustrin? Sjustegsmodell för laglig hämnd

2 kommentarer

 • 1. johannes nylund  |  15 januari 2010 kl. 1:35 e m

  Glöm heller inte bort latinamerika.nu. Helbra att den finns!

 • 2. nina  |  22 januari 2010 kl. 11:11 e m

  Hej Anna. Jag känner inte dej men känner igen ditt ansikte. Vi har växt upp I Visby båda två och är i samma ålder.
  Vad glad jag blev att jag hittade din blogg. Du har många kloka tankar som jag sypatiserar med.
  Insändaren du och Kajsa skrev var kanon.
  Trevlig helg!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: