SEB: ”Glädjande nog drabbas fler av diabetes!”

2 oktober 2012 at 8:40 f m 14 kommentarer

20121002-084519.jpg Ibland få man hjälp i sin argumentation från oväntat håll. Idag från SEBs aktieanalytiker Mattias Gredmark. I ett mejl till alla SEBs kunder så rekommenderar han att man ska investera i hälsovård.

Målet är vinst. Tillväxt av mina pengar. Och hans jobb är att rekommendera mig hur jag ska tjäna pengar på att jag äger. Inte på hur folks hälsa ska förbättras av hälsovård.

Att priserna på mediciner går upp är positivt, att läkemedel som folk måste ha för att överleva är omgärdade av patent (och därmed att patent lönar sig) är tummen upp och att antalet människor som är drabbade av diabetes är mycket glädjande!

Tvärtemot logiken människor annars skulle ha om de kände efter vad som kändes rätt i hjärtat. Och tvärtemot vad de som förespråkar vinst i debatten påstår, de menar nämligen att deras prio är att göra bra välfärd. Men Mattias visar att så inte är fallet. Om vinst tillåts vara en drivkraft, så kommer vinsten att prioriteras.

Visst är det positivt att efterfrågan på cancerbehandling går upp, eftersom det betyder att fler sjuka får vård. Men det är inte därför Mattias tycker det är positivt, utan för att vi kan tjäna pengar på saken.

Läs hans artikel nedan. Och översätt den till den svenska välfärden. När Carema får monopol i en kommun så kan priserna gå upp, och det är dit de strävar. När människor blir sjukare – inte friskare – attraheras kapitalet till bolagen. När fler drabbas av diabetes korkar vi upp champagnen.

Hälsovården, liksom skolan och omsorgen, bör drivas av ett medborgerligt intresse för att minska sjukdomar, stärka kunskaper, reducera lidande och öka lyckan. Drivkraften kan inte vara att stoppa pengar i våra privata fickor. Det är varken humant eller effektivt.

Tack Mattias Gredmark för att du visade det så tydligt idag!

Här är hans artikel:
Långsiktiga vinnare inom hälsovård

Långsiktiga vinnare på börsen karaktäriseras ofta av att de lyckas leverera en uthållig försäljningstillväxt i kombination med god lönsamhet. Vissa branscher och företag har bättre långsiktiga tillväxtförutsättningar än andra. En trendmässigt växande efterfrågan utgör en bra grund, andra faktorer som skapar förutsättningar för framgång på lång sikt är produkter som är skyddade av patent, teknologisk höjd och starka varumärken. Hälsovård är en bransch som uppfyller många av dessa kriterier.

Som investerare i hälsovårdsaktier gäller det dock att vara selektiv eftersom utsikterna skiljer mycket mellan olika bolag. Man ska vara särskilt observant på bolag som nyligen tappat patent eller som står inför patentförluster. Vi vill lyfta fram två nordiska företag i hälsovårdsbranschen som både har en stark historik och goda förutsättningar till en fortsatt kraftig tillväxt under många år framöver. Bolagen är verksamma inom olika nischer av hälsovårdsmarknaden; Elekta tillverkar medicinteknisk utrustning för cancerbehandling och Novo nordisk är världsledande inom diabetesläkemedel.

Novo Nordisk

Novo Nordisk är ett av de mest solida tillväxtbolagen i Norden – de senaste tio åren har försäljningen nästan tredubblats och rörelseresultatet har fyrdubblats. Glädjande nog finns det många drivkrafter som talar för att en hög tillväxt är långsiktigt uthållig. Tillväxtgrunden utgörs av att antalet drabbade av välfärdssjukdomen diabetes växer trendmässigt i världen, därtill bidrar prishöjningar och en förskjutning av försäljningsmixen mot dyrare moderna diabetespreparat. Novo Nordisk skördar också framgångar med det unga snabbväxande preparatet Victoza som på kort tid kommit att dominera den globala marknaden för så kallade GLP-1-läkemedel mot diabetes (GLP-1 är inte insulin). Novo Nordisk har dessutom flera intressanta preparat som väntar på myndighetsgodkännande eller som håller på att testas. Ansökan har lämnats in i Japan, Europa och USA för godkännande av företagets första långtidsverkande insulin, Tresiba. Om allt löper smärtfritt kan Tresiba i bästa fall lanseras i Japan, Europa och USA under första kvartalet 2013. Om så blir fallet, kommer Novo Nordisk för första gången kunna konkurrera med Sanofis långtidsverkande insulin, Lantus, som är världens bäst säljande insulin. För närvarande genomförs fas-III-studier av liraglutide (Victoza) mot fetma, och försäljningspotentialen är närmast kittlande om preparatet skulle nå marknaden.

Elekta

Efterfrågan på avancerad cancervård fortsätter att växa globalt, inte minst i länder som Kina och Brasilien, vilket gynnar Elekta. Elekta tar dessutom marknadsandelar, framförallt från Siemens som gett upp sina ambitioner på området och lagt ner tillverkningen av linjäracceleratorer. Elekta har kommunicerat en ambition att växa med mer än 50 procent mellan de brutna räkenskapsåren 2011/12 och 2014/15 och under innevarande år ska omsättningen växa 20 procent. De räknar med en accelererande organisk tillväxt under kommande år då försäljningen i de snabbväxande ekonomierna i Asien och Latinamerika utgör en allt större del av omsättningen samtidigt som nya produktinnovationer väntas ge ytterligare fart. Den installerade basen av strålknivar från Elekta har vuxit kraftigt under det senaste decenniet, vilket med en tids eftersläpning driver eftermarknaden för dessa. Det är nu dessutom tio år sedan Elekta gick in i den period av stark omsättningstillväxt som varar än idag. Antalet maskiner som passerat 10 års ålder och som börjar bli redo att bytas ut börjar nu bli signifikant. Därför bedömer vi att ersättningsmarknaden kommer att bli av väsentligt större betydelse de närmaste åren.

Ljusa utsikter

Både Novo Nordisk och Elekta värderas relativt högt jämfört med aktiemarknaden i stort, men kombinationen av ljusa långsiktiga tillväxtutsikter, förhållandevis låg konjunkturkänslighet och solida balansräkningar motiverar en rejäl värderingspremie.

Entry filed under: politik, välfärd.

Belgiska statens rasism är en viktig del av vårt kulturarv Skrämselpropagandan kommer inte att känna några gränser

14 kommentarer

  • 1. Elin Karlsson  |  2 oktober 2012 kl. 11:26 f m

    Men vilken fruktansvärt sjuk människa! Jag blir kräkfärdig !!!

    • 2. Anna Ardin  |  2 oktober 2012 kl. 11:38 e m

      Nej, inte alls! Han är med mycket stor sannolikhet en helt vanlig schysst kille. Det är kapitalismen och ideologin som säger att inte ens vården ska undantas från den kapitalistiska marknaden som gör honom sådan. Vi kan inte lita på att folk ska bete sig exceptionellt gott för att världen ska funka, vi måste göra om systemet. Att sluta tillåta vinster i välfärden är ett bra första steg.

      • 3. Elin  |  3 oktober 2012 kl. 12:04 f m

        ..för mig är han ingen ”schysst” kille som ens uttrycker sig på det viset….. kan tillägga att min sambo har diabetes…

        • 4. Anna Ardin  |  3 oktober 2012 kl. 12:18 f m

          Han tänkte inte efter i formuleringen, det är ett problem. Men ett ännu större problem är att kapitalismen gör att företag som säljer mediciner faktiskt blir glada om fler blir sjuka, eller om de kan höja priserna med hjälp av patent, på samma sätt som företag som behandlar narkomaner inte har något intresse av att missbruket ska upphöra. När man jobbar på en bank är ens jobb inte att färre ska drabbas av diabetes, och det är det inte heller om man säljer och köper aktier. Då ska man satsa på företag som har störst chanser att bli lönsamma, man ska investera i de företag som har bäst möjligheter att tjäna mycket pengar. Och då är man ibland klantig när man beskriver vad man pysslar med, som Mattias, men även om han formulerat sig på ett annat sätt så hade problemet varit att läkemedelsföretag och de riskkapitalister som investerat där faktiskt BLIR GLADA om fler blir sjuka och köper mer av deras medicin. Det är bara ganska sällan de skickar mejl om saken till mig.

  • 5. tankaravtuss  |  2 oktober 2012 kl. 8:49 e m

    Det är så vackert när människor tjänar pengar på andras sjukdomar. Fy fan!

  • 6. Elallergiker  |  2 oktober 2012 kl. 11:03 e m

    Hälsovård och teknikutveckling är olika saker. När du får cancer, och det är väl typ en på två att du får det, kommer du vara glad att det finns bolag som Elekta som utvecklar teknik för din behandling. Och för att du kommer få tillgång till den, trots att du uppenbarligen inte förstår hur utvecklingen av den går till.

    • 7. Anna Ardin  |  2 oktober 2012 kl. 11:39 e m

      Jag förstår mycket väl hur det går till. Please. Läs igen.

      • 8. Elallergiker  |  3 oktober 2012 kl. 8:13 f m

        Om du förstår hur denna teknikutveckling går till är jag väldigt intresserad av att höra ditt förslag på hur man ska finansiera den utan vinstintresse. Att svenska staten inte har råd att finansiera all denna forskning kommer så klart inte som någon nyhet, om man som du förstår mycket väl hur utvecklingen går till.

  • 9. pernilla grevholm  |  2 oktober 2012 kl. 11:33 e m

    kan aldrig trycka på” Gilla”-knappen. de pengarna ni tjänar kan ni skänka till diabetes typ 1 forskningen så våra barn och ungdomar slipper ta 5-8 insulinsprutor /dag och 6-7 stick i sina fingrar/dag. DE och deras familjer har ett helvete 24 tim/dag, 7dgr/vecka, 52veckor/år och 365dgr/år med denna jävla sjukdom. Hoppas att MattiasGredmark och hans nära och kära aldrig kommer att drabbas av Diabetes typ 1, eller 2 heller för den skull.

  • 10. Per Lundholm  |  3 oktober 2012 kl. 12:06 f m

    Ja, man blir allt lite mörkrädd när egoismens fula tryne blir synligt.

  • 11. Ingrid Kristensen  |  3 oktober 2012 kl. 7:29 e m

    Nä, vet du vad! Med en son som har diabetes typ1 och ett arbete inom cancervård/strålbehandling hade jag allra helst sett att det gått åt skogen för bägge företagen; att våra barn och unga slapp diabetes och ingen någonsin skulle drabbas av cancer. VET HUT!

  • 12. Fredrik Dungmark  |  3 oktober 2012 kl. 8:34 e m

    Man blir lite äcklad när folk gnuggar händerna över att folk gnuggar händerna över att fler o fler får livslånga sjukdomar.

    Vänligen läs det du skriver innan du publicerar texten nästa gång.

    • 13. Anna Ardin  |  6 oktober 2012 kl. 1:15 e m

      Gnuggar jag händerna menar du? Allvarligt talat, jag blir lättad över att de bakomliggande argumenten blir tydliga, över att de verkliga drivkrafterna kommer fram i ljuset och kan diskuteras. Att detta är fallet är hemskt, och det kan de flesta se.

  • 14. Mona  |  4 oktober 2012 kl. 10:06 f m

    Sådan är kapitalismen…


https://x.com/annaardin

Senaste inlägg