Anklagad för antisemitism

22 februari 2022 at 8:51 f m

Alla jag känner som arbetat för såväl muslimers rättigheter som rättvis fred för Palestina har anklagats för antisemitism. Där mycket vaga saker som att din företrädare i en organisation för 20 år sedan bjöd in någon eller att du använt ett ord från den rasistiska diskurs som tyvärr genomsyrar vårt språk.

Samtidigt som trösklarna för rasism mot muslimer slipas bort allt mer.

Tro mig när jag säger att jag tycker att båda trösklarna är viktiga. Det är självklart fantastiskt om vi som samhälle plötsligt blivit duktiga på att se antisemitism där den förekommer och reagera mot den. Men om det snarare är ett politiskt slagträ utan verklig antirasistisk grund så riskerar skadan att vida överstiga nyttan.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel rycker ständigt ut till den Israeliska regimens försvar. Och precis som den israeliska regimen (som nu t.o.m. ändrat definitionen av antisemitism för att passa bättre för att försvara regimen) så är man väldigt snabb med att börja snacka antisemitism- istället för att svara på frågorna om folkrättsbrotten.

När ska förbundet sälla sig till de demokratiska krafter som kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, och ta avstånd från den folkrättsstridiga ockupationen? När ska Israel sluta med sin aggressiva bosättarpolitik? Läs gärna Gideon Levys text från Haaretz https://www.facebook.com/665432233/posts/10158125986542234/?d=n

Whataboutism och medvetet vaga anklagelser har blivit nödvändiga verktyg för att överleva debatten i en värld där det står allt mer tydligt att de står på förövarens sida.

Så antyder Martin Blecher ibKyrkans tidning att jag skulle vara antisemit, men istället för att redogöra för hela händelsen skriver han medvetet vagt och låter sedan läsarens fantasi göra resten. Så låt oss vara tydliga där Blecher är fluffig.

Det rörde sig i själva verket om en hastigt skriven tweet om hur den västerländska rasismen tvingat bort judar från sina europeiska hemländer. Jag kritiserade hur man försökt ursäkta rasismen genom okritiskt försvar för den israeliska regimens ockupation av palestinska områden. Effekten, ur ett palestinskt perspektiv, blir som att den europeiska kolonialismen aldrig upphörde.

I slutänden är Blechers angrepp ännu ett exempel på hur snabbt det ropas på antisemitism mot oss som kräver rättvis fred och hur lätt verklig antisemitism tillåts passera bland så kallade israelvänner när den förekommer bland dem som stöttar den Israeliska regimen – exempelvis Viktor Orbàn.

Entry filed under: politik.

Jag brukade skämmas för att vara sosse – nu lämnar jag partiet Vad är Muslimska brödraskapet – enligt vårt psykologiska försvar?


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: