”Kriget mot julen kom av sig i år”. En nyårskrönika 2021-2022!

31 december 2021 at 9:08 f m

Så är 2021 snart över. Ett år närmare Vattumannens tidsålder efter en jul som för mig inleddes med en hälsning från en av mina äldsta vänner, den 96-åriga tidigare riksdagsledamoten Evert Svensson. Ett julbrev som slog fast att ”vi firar Jesu födelse på jul, Människosonen. Revolutionären.” Evert, som trots intensiva terrorismanklagelser såg till att Sverige upprättade diplomatiska förbindelser med PLO och till sist erkände att det fanns människor, människor med rättigheter, i Palestina. Evert, som nominerade Martin Luther King till Nobelpriset och som under sina över 30 år i riksdagen var central för att bygga upp den svenska välfärdsstaten – helt i enlighet med sin tro på Jesus och den socialdemokratiska ideologin. Och nu nynnar jag lite på Helt apropås gamla slagdänga ”Tomten är röd”, där Kryddan imiterade Birgitta Dahl och en sko fick spela Ingvar Carlsson. ”Det är vi som skapat Sveriges jul, så tänk på oss när du har kul”. Tro och politik är oupplösligt en del av samhället, livet och traditionerna, det tål att både ta på allvar och skämta om.   

Egentligen hade jag tänkt skriva den är krönikan om de högerextremas krig mot ”kriget mot julen”, och kanske skoja lite om det. Ni vet, varje år kommer de högerextrema med olika fåniga påståenden om att ”julen är hotad”, eller att det pågår ett ”krig” mot julen. Det är faktiskt i grunden en myt, som började användas av Henry Ford i början av 1920-talet när han påstod att rika judar försökte skapa ett underskott på julkort i varuhusen, som ett försök att avkristna USA. Myten har sedan cirkulerat i olika versioner i reaktionära, radikalnationalistiska och antisemitiska grupper sedan dess. På 50-talet påstod de att det var kommunisterna som hotade julen, men under 2000-talet har de börjat sprida att liberaler och mångkulturalister har försökt att göra det förbjudet att hälsa ”god jul”. En amerikansk jultradition som importerats till Sverige av den rasistiska rörelsen. Varje år försöker de skaka fram något svenskt exempel som när de påstod att Apotekarnes skulle ta bort ordet ”jul” ur ”Julmust”, om förändringar i Kalle Ankas julafton, att en svart pojke porträtterats som Lucia i en reklam eller att julskinkan sålts som helgskinka. (Lustigt nog alla exempel på sådant som stora företag gjort, i syfte att sälja mer, snarare än nåt annat, men ändå). Ett av de många sätt de använder för att försöka skapa bilden av att landet är i uppluckring och att det är vänsterns/invandrarnas fel. Men visst kändes det som att den här traditionen kom av sig år?

Visst försökte några tappra Sverigedemokrater, Kristdemokrater, Bulletin och anonyma näthatare att hetsa igång olika drev om Lucia, Ikeas julmust med namnet ”vintersaga” och om att Kalle flyttades fem minuter så att en muslim skulle kunna tända ljuset. Men för att ens märka kriget fick jag faktiskt leta. Jag gjorde en gissningstävling på twitter om vad som skulle bli årets stora snyftare i kriget mot julen-kriget och laddade för att analysera detta, årets mest idiotiska jultradition. Men hela grejen kom liksom av sig! Eftersom ingen på allvar känner att deras firande är hotat och folk hellre dricker vintersaga och äter helgskinka än kastar skit på andra på internet, så fick de i år inte med sig nån. Och jag behövde inte heller skriva den här krönikan om saken.

Istället kan jag berätta hur jag inför jullovet frågade en muslimsk bekant vad han skulle göra med familjen på ledigheten, ”eh, fira jul såklart” svarade han. På juldagen hissade någon en enorm banderoll med citat från S partiprogram 1920-1990: ”Frihet att invandra och utvandra” från balkongen på S partihögkvarter Sveavägen 68, när vi stannade på Ikea på vägen söderöver hade de en lika enorm banderoll som marknadsförde ”vegansk jultallrik” och utanför började snön falla, dan före dopparedan.

God helg allihopa, och Kristi frid till er alla, tomten är fortfarande röd, kanske kan vi klara mänsklighetens kriser trots allt.

Denna krönika publicerades ursprungligen i dagens ETC.

Entry filed under: politik.

Att stå upp för muslimers rättigheter gör dig omedelbart till måltavla De kallades stollar – men hade rätt


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: