Tio steg på vägen mot folkmord

7 mars 2021 at 9:03 f m 1 kommentar

2012 var vi på steg 3, nu är vi på väg in i steg 6. Men hur ligger vi till i stegen för folkmord?

Gregory H. Stanton, ordförande för Genocide Watch och professor i Genocide Studies and Prevention på School for Conflict Analysis and Resolution, George Mason University har utvecklat en tiostegsmodell för att förklara hur folkmord går till.

Den är provocerande, men viktig. Läs mer här.

1. Klassificering

Människor delas in i ”vi & dom” utifrån ras, religion, etnicitet, nationalitet osv. Alla samhällen har detta, men riskerna för folkmord ökar om mixade kategorier saknas eller förnekas.

2. Symbolisering

De olika kategorierna för vi & dom får olika namn och symboler, det blir viktigt vem som är ”svensk”, ”muslim” osv, och olika egenskaper klistras på människor – utan hänsyn till individerna, alla tvingas tillhöra ena gruppen. Hets mot folkgrupp. Om ord (tex blatte) blir kontroversiella eller förbjudna används andra (tex islamist).

3. Diskriminering

Det blir legitimt eller tom lagligt att den dominerande gruppen stänger andra ute pga deras grupptillhörighet. Att hindra eller förbjuda organisering utifrån etnicitet eller religion, att förvägra rättigheter eller tom medborgarskap/rösträtt. Som det här https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-motion-dra-in-medborgarskap-for-arbetslosa/ (eller tusen andra exempel)

4. Avhumanisering

Den dominerande gruppen förnekar mänskligheten i den andra gruppen. Medlemmar av den likställs med djur, skadedjur, insekter eller sjukdomar. (Alternativa) medier producerar hatfylld propaganda som leder till idéer hos den dominerande gruppen att ”vi klarar oss bättre utan dem”.

Kulturpaus: https://youtu.be/G9Sz2BQdMF8

5. Organisation

Hatgrupperna tränar & planerar för att döda, skaffar sig vapen & börjar organisera övervakning, arresteringar & tortyr. Sånt här tex: https://expo.se/2020/08/tyskland-lagger-ned-specialkommando-pa-grund-av-hogerextremism eller https://www.aljazeera.com/news/2021/3/4/muslim-professor-reveals-raid-in-austria

6. Polarisering

Extremister hjälps åt att tysta mitten. Personer inom den dominerande gruppen som protesterar & moderata krafter i den utpekade gruppen som har störst möjligheter att förhindra polariseringen tystas först. (Det är exakt det som händer när Ibn Rushd i Göteborg eller MP målas ut som extrema trots att de inte alls är det.)

7. Förberedelse

Folkmord börjar förklaras som självförsvar, ”om inte vi dödar dem först de oss”, rädsla skapas för den utsatta gruppen. Faktisk planering för utrensningar som beskrivs med eufemismer som counterjihad, rening eller återvandring (av personer som inte har nåt annat hemland).

8. Förföljelse

Offren identifieras och separeras från samhället. Expropriation av egendom, tvångsförflyttning, getton, koncentrationsläger. Grundläggande mänskliga rättigheter förnekas, folk får svälta. Om ni läst ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”: kaningården. Avrättningar sker, internationella samfundet testas; kommer de reagera?

Bonus: I Nazityskland började förintelsen med att ingen ville ta emot judiska flyktingar från Sovjet, som blev fast i läger, fler flyttades dit. Det behövdes en slutgiltig lösning. Svaret på den här frågan var nej: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriftlig-fraga/branden-i-flyktinglagret-moria_H81124

9. Utrotning

Milisgrupper eller milis i samarbete med militär börjar döda människor i stor skala, ibland mördas bara män, massvåldtäkter mot flickor & kvinnor används som vapen, alla spår efter gruppen börjar raderas. Brutalitet förstärker avhumaniseringen, kroppar lemlästas.

10. Förnekelse

Förövarna förnekar att det har hänt. Det sker alltid och om förnekelsen accepteras, eller om erfarenheterna inte får användas för att lära för framtiden, kommer folkmord att ske igen.

Skrev en tråd om detta på twitter.

Entry filed under: politik.

FIRA 8 MARS MED MIG! Antimuslimska troper

1 kommentar

  • 1. sofiabeskow  |  8 mars 2021 kl. 10:34 f m

    Mycket bra modell! Jag forskar om bevarande av demokrati, med fokus på den radikala högern, och i stora drag håller jag med om det du skriver. Den våldsbejakande extremistiska högern anses visserligen inte själva vara ett hot mot demokratin i nuläget, men kontakterna tätnar gentemot de mer moderata, populistiska partierna. Gränserna suddas ut mellan extremister och politiker, vilket blev väldigt tydligt i USA den 6:e januari… Men Trump vann inte valet. Han lyckades inte genomföra en statskupp. Demokratin var starkare. Låt oss fortsätta hålla det demokratiska samtalet och stödja oss på demokratiska funktioner. Låt oss vara starkast!


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 8 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: