MSB – Trumps förlängda arm?

16 juni 2017 at 12:07 e m

MSB har beslutat att inte gå vidare med Magnus Norells, Aje Carlboms och Pierre Durranis konspirationsteorier som underlag för vidare studier, och de kommer inte att gå vidare med dessa personer. Jättebra!

Men som argument för detta hänvisar de till ”allt bråk”.

Rapporten var undermålig och de ”tre sidorna” med källor var ju bland annat debattörernas (”forskarnas”) egna debattartiklar, konspiratoriska bloggare och högerextrema tankesmedjor. Så att myndigheten aldrig varit med om något liknande beror ju på att vi som jobbar med civilsamhällets rätt till rättsäkerhet aldrig varit med om något liknande.

Det är anmärkningsvärt att MSBs ledning fortsätter att mata trollen genom att påstå att dem som protesterat är rättshaverister, och att rättshaverister har möjlighet att påverka myndighetsbeslut.

Det är viktigt att få mer kunskap om de destruktiva våldsamma och antidemokratiska miljöerna i Sverige. Hur de verkar, vilka press- och motivationsfaktorer som gör att de får stöd och anhängare, på vilket sätt vi kan förhindra att de utöver sitt våld. Oavsett om de åberopar religion, vithet eller antirasism som skäl för sitt våld, och oavsett om de verkar för uppbyggnad av parallellsamhällen, är religiösa sekter, knarkhandlare eller nazister. Det är bra att MSB också säger att de ska gå vidare och söka mer kunskap om detta, självklart inklusive de våldsamma islamistiska miljöerna.

Hoppas att min oro för att de personer som uppenbarligen inte kan skilja på alt-rightpropaganda och forskning ska få fortsätta ansvara för detta är obefogad. Gör om och gör rätt. Sätt igång och beställ forskningsrapporter, men se till att de anlita seriösa forskare som arbetar enligt gängse akademisk metod.

Jag är för övrigt fortfarande intresserad av den korrespondens som skedde mellan beställarna på myndigheten och författarna. Det verkar märkligt att de inte haft kontakt kring rapporten, särskilt när beställningens utgångspunkter så tydligt går i samma extremt vinklade ideologiska linje som författarnas.

Att MSB skulle vara Trumps förlängda arm i Sverige, redan innan SD fått inflytande i regeringen, känns fruktansvärt – och oväntat.”

Bra sagt, Dan! Ja, det var jag som skrev det, och syftade på hur Trump vill gå i Rysslands, Saudis och Egyptens fotspår och terrorstämpla Muslimska brödraskapet och förbjuda organisationer som på något sätt kan kopplas dit. När MSB låter den här rapporten ligga kvar som ”kunskap” så verkar de onekligen i Trumps anda.

Entry filed under: politik.

Ny fräsch opinionsmätning: F! lika stora som MP Polarn & pyret anpassar sig till normerna – tragiskt


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: