Ett, två, tre eller fyra fingrar – hur du än gör blir det fel (om du är muslim)

27 april 2016 at 11:45 e m 1 kommentar

För fem år sedan jobbade jag på Kista folkhögskola och ledde uppstarten av ett projekt som hette One Sweden/Ett Sverige. Projektet hade verksamhet 2012-2015 och gick ut på att utbilda unga i samhällsledarskap, öka dialogen i samhället och att vara en knutpunkt för civilsamhällesorganisationer. Unga från vitt skilda organisationer deltog. I projektgruppen fanns bland andra Sensus studieförbund, Paideia – the European Centre for Jewish Studies in Sweden, Svenska Muslimer för fred & rättvisa (SMFR), Seglora smedja och så småningom även Historiska museet, Riksteatern och andra.

Projektets arbetslogga var ett uppsträckt pekfinger för att symbolisera ”ett”, som i Ett Sverige. Enighet och integration. Tecknet har också använts av muslimer för att teckna ”en Gud” och av kristna för att teckna ”Jesus lever”, vilket vi tyckte inte tyckte var ett problem utan snarare en bonus till de kristna & muslimska organisationer som var viktiga i uppstarten.

Loggan byttes sedan ut mot en snyggare och ingen har kommenterat den, eller de bilder som funnits på nätet där vi – på projektets allra första möte fotade oss där vi gjorde detta tecken.

Projektet avslutades utan att någon kommenterat eller reflekterat vidare över vare sig loggan eller fotona. Tills drevet gick mot Yasri Khan. Allt han någonsin gjort skulle tydligen granskas i sina beståndsdelar och fultolkas. Gärna så grovt som bara möjligt.

Och här drogs förstås även One Sweden in. Yasri var ordförande för SMFR och med på mötet, och han ombads – som alla andra – av mig att hålla upp ett finger och le mot kameran för att vi skulle få en bild till vår nya hemsida.

Den bilden har nu grävts fram, för att Yasri ”lovligt byte” Khan figurerar på den. Och plötsligt är tecknet en symbol för att tvinga små flickor att bli sexslavar. Ja, det är så att man baxnar, men det säger ändå en del om hur debattonen mot muslimer är i Sverige idag:


Så ikväll kollade jag på ett avsnitt av en dokumentärserie, som handlade om hur alla andra länder i Europa hjälpte Tyskland att mörda judar under andra världskriget, trots att de visste vad som pågick.

En fransk man som var med och arresterade franska judar – enbart på grund av att de var just judar, och skickade dem till utrotningsläger får frågan ”hur kunde det hända, hur kunde ni göra detta”. Hans svar: ”för att vi var övertygade om att judarna konspirerade emot oss”, judarna som grupp infiltrerade partier och hade onda avsikter. De hade säkert hemliga tecken också. Och det fanns ”bevis” i både toran och itexter & tal från samtiden.

I ljuset av den senaste tiden konspirationsteorier, infiltrationsteorier (falska, jag garanterar er detta), tolkningar av vartenda tecken (ett finger, två fingrar, tre eller fyra fingrar – när en muslim gör det finns det hela tiden en dold agenda, ett illvilligt budskap eller en ond egentlig betydelse, oavsett vad ansändaren försöker lura i oss naiva icke-muslimer enligt Nuri Kino, Magnus Norell eller vem som helst i drevet) som bevis på att ”de” vill illa. Jag tycker på riktigt att det är så otäckt.

Antisemitismen, islamofobin och rasismen i stort löper som en läskig röd tråd i Europas historia. Där stängda gränser för flyende och utvisningar av ”främlingar” (grannar, kollegor, medborgare), eller till slut utrotning när det står klart att det inte finns någonstans att utvisa folk, är två tidigare använda Europeiska strategier. 

Så vart är utvecklingen på väg egentligen? 

Och vad tänker egentligen alla dessa självutnämnda ”terrorexperter” att deras larm och oförsonliga teckentolkningar egentligen ska leda till?

Entry filed under: politik.

Ny standard för antirasism eller bara samma gamla muslimhat? Kriget mot terrorn som orsakar terror – hur hindrar vi historien från att upprepa sig?

1 kommentar


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 4 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: