Därför stormades inte koncentrationslägren

4 april 2016 at 12:20 f m

Sitter med min lilla sovande, 3 dagar gamla, flicka i famnen och kan inte sluta tänka på den syriska mamman som födde ett barn på en gummibåt på Medelhavet. Barnet dog och kastades över bord, och jag vet inget mer. Tänker på hennes värkar, stress, ångest, hjälplöshet, efterblödningar, infektioner och vanmakten att inte kunna göra något alls, eller ens få begrava sin lilla. 
Tänker också på Europas stängda gränser och hur tydligen 70% av folk där ute i Sverige stödjer S & MP-regeringens politik att begränsa anhöriginvandringen. Det känns som att det är mitt barn de här 70% skiter i. 
När jag gick i skolan och vi läste om andra världskriget kunde vi inte förstå att omvärlden inte räddade förintelsens offer tidigare, att människor inte stormade komcentrationslägren och att inte alla körde vita bussar mot tryggheten. Förklaringen i min skola var att folk inte visste, men att USA & Sovjet till slut besegrade nazisterna och blev chockade när lägrenas portar öppnades, soldaterna delade ut sina matransoner & tuggummin till de svältande. Men folk visste. Tyskarna visste, omvärlden visste – och ändå hände det.
Det otäcka är att jag börjar förstå hur det kunde ske under andra världskriget. Varför ondskan fick spelrum. För samma sak händer nu. Idag ligger bilderna överallt på nätet. Ingen stormar lägren och bland de vita männen i Sverige är har ett parti som rättfärdigar detta med att människor av olika härkomst är olika mycket värda störst andel av sympatisörerna. Samtidigt som två Alan Kurdi flyter i land på Europas stränder om dagen. Förklaringen är inte att vi inte vet, utan att vi blundar. Suckar, skakar på huvudet och säger ”trist, men nödvändigt”.
Men vet ni, det är inte nödvändigt. Det är helt fel. Helt fel. För trots att tanken om människors olika värde får fäste nu, som undanflykt när det inte går att förneka att folk ser vad som sker så kommer säkert våra barn också att lära sig att vi inte visste. Vi kommer att  uppfinna den förklaringen för att slippa leva med skammen. 

Men ni vet. Ni vet att barnlik med varmt urin i kläderna dras fram ur ruinerna i Syrien, ni vet att västs oljekrig gjort en parkeringsplats av Afghanistan, ni vet om daesh, ni vet om Ungerns taggtråd & slavförhållanden i Turkiet. Ni vet om mödrar som föder barn på gummibåtar och ni vet att vi har lägre arbetslöshet, bättre ekonomi och mindre flyktingar än på länge. Så kom inte och säg att det är kris och nödvändighet att stänga gränserna nu, för ni kommer behöva skämmas så himla mycket när historien skrivs.

Entry filed under: politik.

Migrationspolitiska lagförslaget måste revideras  Ny standard för antirasism eller bara samma gamla muslimhat?


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: