Såningskvinnans stora julproduktion

13 december 2015 at 5:20 e m

Olea, Sara, Kajsa, Petra, Moa, Anna

Olea, Sara, Kajsa, Petra, Moa, Anna

En grisbebis

Lisa Gris – dödsdömd utan rättegång

På lördag är det dags för såningskvinnans nästa studiecirkelträff, och då blir det givetvis julmat. Storskalig produktion dessutom, för att inte mindre än sex olika julbord runt om i landet ska kunna erbjuda mer miljövänliga och etiska, hälsosammare och framförallt godare alternativ än och ett annat fokus är död gris.

Detta har ni då att se fram emot om ni firar med någon av oss:

 

Såningskvinnans veganska auberginesenapssill (tredubbel sats)

mat4

  • ca 6 auberginer
  • 3 msk senap
  • 4,5 – 6 tsk socker
  • 1,5 msk vinäger
  • 9 msk olja
  • 3 dl sojagrädde

Skala auberginen och skär den i grova strimlor (filéer), inte för tunna för då ramlar de sönder. Koka dessa i kraftigt saltat vatten till dess de blir mjuka och sladdriga, kanske 10 minuter. Det är bra om de är lite al dente i mitten, så se till att inte koka för länge. Häll av vattnet och låt auberginen svalna.

Sås: Blanda ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden. Häll såsen över auberginen och blanda försiktigt. Klipp ner lite dill om du gillar det.

Lägg i glasburkar och servera inom en vecka eller så.

 

Annes underbara fröknäcke (femdubbel sats)

fröknäcke

Det här receptet (inkl bild) har vi kopierat rakt av från Anne, men femdubblat för vår storskaliga produktion som ska räcka till många julbord! Detta blir ca 200 små bitar bröd fördelade på 10 plåtar. Så om du ska göra så här mycket måste du nästan ha varmluftsugn för att kunna köra flera plåtar samtidigt.

  • 10 dl majsmöl
  • 15 dl frön, tex: 5 dl pumpafrön, 5 dl skalade sesamfrön, 5 dl linfrön
  • 2,5 dl rapsolja
  • 10 dl kokande vatten
  • 10-15 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke. Häll på olja och kokhett vatten.
Rör snabbt ihop allt med en slickepott till en kladdig deg.
Dela degen i tio delar.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut degen. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå degen och kavla/tryck ut så mycket det bara går. Ju tunnare desto godare. Dra bort det övre pappret.
Gör samma med de övriga plåtarna/degarna.
Strö flingsalt över knäcket (ungefär 1 tsk per plåt)
Grädda i ca 1 timme eller till knäcket är helt torrt.

 

Minipajer (fyrdubbel sats)

image
30-35 stycken av varje sort

Pajdeg:

  • 8 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 400 g margarin
  • 4 msk vatten
  • salt
  • 4 äggulor
    (Det går också att använda färdig pajdeg)

Kantarellfyllning:

  • 200 g rensade gula kantareller
  • smör att steka i
  • 4 dl riven ost, tex västerbotten
  • 4 ägg
  • 4 dl sojamjölk
  • salt

Lökfyllning:

  • 4 röda lökar
  • margarin att steka i
  • 4 dl rött vin
  • 8 ägg
  • 8 dl sojamjölk
  • salt

1. Blanda pajdegen. Skär degen i cirka 60 delar som rullas till bollar och trycks ut i folieformarna. Använd gärna dubbla formar när du trycker ut degen så håller formen formen bättre. Låt degen vila i 20 minuter i kylen.

2. Förbered fyllningarna.

Kantarellfyllning:
Hacka kantarellerna och stek dem i smör, salta lätt. Fördela i pajskalen och strö över lite riven ost. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.

Lökfyllning:
Hacka rödlöken och låt den fräsa i någon minut i smör. Häll på rött vin och låt puttra tills vinet kokat in. Fördela i pajskalen. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.

3. Pajskalen behöver inte förgräddas. Grädda de fyllda minipajerna i 200 grader tills äggstanningen stelnat och pajerna fått lite färg, cirka 15 minuter.

Pajerna är väldigt goda nybakade, men vi fryser in och tinar sen långsamt upp på julafton!

 

Vegetariska mandelköttbullar (femdubbel sats)

vegobullar

Vegetariska varianter på köttbullar blir ibland lite torra, men dessa mandelköttbullar, eller frikadeller som Coop, som står för receptet, kallar dem, blir saftigare tack vare ost och kokning i buljong. De passar utmärkt på vört med rödbetssallad! (Som jag saknat det sen jag blev vegetarian, och så: 20 år senare dyker de upp igen, utan bisak av lik!)

  • 500 g finmixad sötmandel
  • 7,5 dl finriven ost, gärna cheddar eller herrgård
  • 7,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl riven gul lök eller finhackad gräslök
  • 2 tsk salt
  • 2,5 msk kolorit-soja
  • 2,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 15 ägg
  • 1 dl vatten

Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar: 1 rågad tesked per boll – de sväller vid kokningen.

Koka upp 2,5 liter vatten och 5 buljongtärningar. Låt hälften av bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2-3 minuter. Koka sedan andra hälften av bollarna i samma vatten, ta upp och stek.

 

Matmagsinet Vegos gubbröra (dubbel sats)

gubbröra
Foto: Linus Hallgren

Ett annat smaskigt juligt, klassiskt men ändå inte, pålägg är denna veganska gubbröra med tofu och kapris!

  • 400 g fast tofu
  • 1 rödlök
  • 1 msk kapris
  • 1 dl äggfri majonnäs (tex coops lättmajo)
  • 1 dl naturell sojayoghurt
  • 2 msk finhackad dill
  • 4 msk finhackad gräslök
  • 2 krm kryddpeppar
  • saften från 1 citron
  • salt
  • svartpeppar

Tärna tofun fint och lägg ner i en skål. Finhacka lök och kapris. Blanda ihop allt. Servera på limpa och garnera gärna med dill.

Entry filed under: djurrätt, feminism, köttindustrin, politik, såningskvinnan, vegetarianism. Tags: , , , , , , , , .

Klimatkrisen är lika brännande trots terrorattentat i Paris (Åsa Romson ska självklart inte avgå) Folkrörelse eller civilsamhälle


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: