Expressenledarskribent vill dra undan mattan för föreningslivet

30 september 2015 at 10:22 f m

Stoppa bidragen till religiösa föreningar. Det är inte bara staten som öser skattepengar över religiösa organisationer. Även landstingen gör sitt för att stimulera bidragsentreprenörer.

Eric Erfors

Idag skriver Erik Erfors ytterligare en dålig artikel i Expressen. Men idag vill han inte bara sparka på muslimer, agitera för att vi ska se upp mer till hur Danmark behandlar folk som inte är blonda, gå in i kärnvapenallianser, vräka migranter eller nåt annat lite lagom ofräscht brunhöger. Idag tar han plötsligt ett steg bort från det ändå lite fina socialkonservativa till ett galet nyliberalt organisationshat som verkar växa i vissa högerkretsar just nu. Det är inte bra.

”Bidragsentreprenör” är tydligen det nya begreppet för idéburna organisationer. Med det menar de såna som får samhällsnyttig verksamhet finansierad – alltså inte riskkapitalister och andra som får mer än 100% av verksamheten finansierad, utan enbart om de samtidigt står på ideell grund, organiserar frivilliga och har idéer om att förändra samhället till det bättre. Och sedan förkläs detta på något vis i det som funkar just nu – att slå på muslimer. (Även Rebecka Weidmo Uvell var ju ute och vevade om bidragsentreprenörer nyligen, och lyckades såklart också få in en känga mot muslimer och finansiering av deras organisationer som ”finansiering av hat”. Ett sammandrag av hennes bloggposter publicerades i Dagens samhälle och vi svarade här.)

Min fråga om Erfors artikel är framförallt: förstår han vidden av religiösa organisationers roll i att ta hand om utslagna, hjälpa folk in i samhället, härbärgera flyktingar, utbilda, bilda och aktivera unga, kämpa för klimatet eller skapa förståelse mellan grupper?

Och varför skulle religiösa organisationer vara annorlunda än Hammarby, Rädda barnen eller IOGT? Alla står för andra saker än det en folkvald församling skulle besluta om, alla gör saker som inte intresserar eller ens skulle få stöd hos en bred majoritet och alla gör stora och viktiga saker för att samhället ska funka, utvecklas och för att människor ska må bra.

Menar Erfors och alla andra som nu höjer sina röster mot civilsamhället egentligen att inga organisationer över huvud taget skulle få pengar?

Förstår de vad som skulle hända med samhället då? Det skulle för tusan rasa samman!

Entry filed under: politik.

Ett förslag på hur näringslivet kan hindra massdöden på Medelhavet När kultursidor börjar be kulturpersonligheter att hålla käft om samhällsfrågor


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: