Jämställdheten går bakåt, varför vill Schlingmann få oss att tro på motsatsen?

24 mars 2015 at 11:36 e m 2 kommentarer

Per Schlingmann dansar

Per Schlingmann dansar

Blev intervjuad av Damernas Värld (!) idag om Schlingmanns idiotiska bok Urban express, om ”Girlvilles” (=”kvinnor håller på att ta över”!). Beviset är, som vanligt, att flickor får bättre betyg i skolan och pluggar mer på högskolan. Det är dock ett skitbevis. Bra betyg leder uppenbarligen inte till framgång i yrkeslivet (det går galet långsamt med utjämning av de ojämställda lönerna) och närvaro på högskolorna leder inte ens till framgång i fråga om akademiska karriärer (trots majoritet kvinnor i högre utbildning sedan 60-talet är 4 av 5 professorer män).

Nämnde intervjun för en kvinna vid ett fikabord idag, och hur Schlingmans tes är falsk, och hon ba ”men JAG tror på det, tjejer håller på att gå om, kolla bara på utbildning tex”. Problemet är att utbildningen inte är något exempel. Det är ett undantag. Vi kan inte titta på utbildningen som ett exempel för att få syn på det Schlingmann försöker visa oss. Det vi måste mäta för att få veta något om jämställdheten är alltså: 1. Makt och 2. Pengar. Om vi däremot kollar enbart på utbildning (inte minst förmågan att få bra betyg i ordning och uppförande) och skiter fullständigt i makt och pengar så kan vi förstås välja att tro på den här efterhängsna skrönan!

Eller, vet ni, läs veckans affärer: ”Så går det: Jämställdheten 22 år längre bort än förra året”.

Entry filed under: politik.

Champagne på kontoret idag! Fel uppläxning på alla möjliga sätt, Juholt

2 kommentarer

  • 1. Fredrik Lindmark  |  25 mars 2015 kl. 2:03 f m

    Har inte läst boken men här http://mobil.dn.se/debatt/feminiserade-storstader-dominerar-snart-varlden/ pratar han om embryot att det faktiskt rör på sig lite globalt och att det kommer vara skillnad i framtida generationer. Självklart är det inte bra nog, det är fortfarande under all kritik att vi lever på 2000 talet och det ser ut som det gör. Men jag tror och hoppas att det blir skillnad vid generationsväxling. Men du är mer insatt än jag, vad är det som drar ner statistiken globalt?

    • 2. Anna Ardin  |  25 mars 2015 kl. 7:32 f m

      Läs min bloggpost som jag länkar till på ordet girlvilles högst upp i texten här. Och ja, det rör kanske på sig i fråga om utbildning, som sagt, och i en så pass extrem grupp som singelkvinnor under några få levnadsår på vissa geografiska platser har lönerna gått upp. Men det är inte löner som spelar roll längre, utan kapital. Och det vill kanske Schlingmann och hans vän ta bort fokus från, men män äger i princip allt i den här världen. Några få män. Och kapitalet ackumulerad mer och mer.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: