Min valanalys i fem (plus två) punkter

15 september 2014 at 12:02 f m 3 kommentarer

1. Det var från min sida väntat att fi inte skulle komma in, att fascisterna skulle vara underskattade med några procentenheter och att Reinfeldt skulle lämna allt. Förstår inte alls varför alla är så chockade över 13%-grejen. (Eller well, 12,9, exakt den siffra jag bettade på faktiskt.)

2. Alliansen måste ta ansvar nu. Ni har ett ansvar för att erbjuda Sverige fler alternativ än att vi ska behöva höra vad fascisterna har att säga om allt i fyra år framöver. Synd att KD (Maria Larsson), C och faktiskt även Ullenhag, försöker motverka det och surra fast allianspartierna i varandra. Alliansen har ett tungt ansvar att inte sabotera. Om de vill kan de tvinga ut händer till SD eller landet till nyval. Men när Björklund avgått så kommer hans efterträdare att ta det ansvaret. För blockpolitiken måste dö! Det är faktiskt inte så himla demokratiskt att ta makten från väljarna och redan på förhand förhandla bort sina respektive frågor. Om det inte ska spela någon som helst roll vilket av fyra partier man väljer så förstår jag inte riktigt varför de inte bara går med i moderaterna allihop.

3. Herregud vad mycket dårar det kommer komma in när SD fått ta in alla sina reserver och några till. Det kommer att bli en skandalernas mandatperiod. Vi kommer att se nya John Bouvengs, I am telling you. Man undrar ju också onekligen lite hur staten Israel, inte minst med tanke på det som direkt föregick dess grundande, ställer sig till att ha fått en så framträdande roll och förknippas på det sätt som gjordes i SVT ikväll (en man med blåvit magen David-kippa och Israelflagga i maxiformat) med ett tydligt fascistiskt parti.

4. Det är vuxna människor med rösträtt som valt SD. Inte barn eller idioter. De får fan ta ansvar för vad de gjort. De vet mycket väl att de röstat fascistiskt. Jag hade en debatt med Gotlands starke SD-man som bedyrade att han inte var rasist. Debatten avslutades med att jag sa att han säkert inte var rasist, men att han som person inte skulle fortsätta att rösta på ett rasistiskt parti om han inte tyckte så. Sen visade det sig att han i falskt namn sagt så sjukt rasistiska grejer att han blev tvungen att avgå. Och jag tror att det gäller de flesta av deras politiker som kan tänka, men också en hel del av deras väljare. Som sagt, det är inte stackars mindre vetande som röstat här, utan troligtvis ungefär lika begåvade väljare som de andra partierna. Men som gillar fascism lite mer. Det räcker inte att förklara bättre, vi behöver fördela det materiella annorlunda för att undanröja behovet av att dela upp i vi och dom längs raslinjer.

5. Något säger mig att Reinfeldt medvetet ville bli en lame duck (eller ”lime duck” som Mona uttryckte det, som ju är mycket roligare, oavsett om det handlar om citrus eller kalksten) och vill destabilisera alliansen. I den fina tolkningen för att ge småpartierna handlingsutrymme att förhandla med de rödgröna. I den fula tolkningen för att han själv gjort sig omöjlig hos SD och vill visa tydligt att det kan finnas nån annan som SD kan gilla mer.

Så vill jag i all ödmjukhet påpeka att det fortfarande var 16,7% som inte röstade. Två av dessa hade ett ombud som jag träffade i Hammarbyhöjden. Hon hade inte alls fattat hur man skulle göra för att få lov att va bud och hade varken leg eller underskrifter med sig. Och jag tror att det finns tusentals andra skäl. Varje skäl är ett problem.

Såg ni förresten när de filmade Ms valvaka när Löfven pratade? Såg ni hånflinandet? Klassförakt kallar jag det. Jag tänker på en låt av Kreti & Pleti:

det är samma moderater
samma gamla dollargrin
samma djävulsadvokater
som dom varit hela tiden
det är ättlingar till adeln
det är aristokratin
under folklighetsfasaden
är dom samma borgarsvin

dom kan klippa sig
dom kan kamma sig
men vi vet att
ränderna sitter i

dom kan säga att dom
bryr sig om dig och om mig
men
ränderna sitter i

dom kan gömma bort sin
slips och börja klä sig som vi
men
ränderna sitter i

dom kan kalla sig för
sveriges nya arbetarparti
men
ränderna sitter i

dom kan ljuga och säga
att dom helt har bytt stil
men
ränderna sitter i

det är bara en fasad
och en retorisk profil
för
ränderna sitter i

dom roffar åt sig allt de kan
och dom försvarar det dom har
för
ränderna sitter i

vi vet att dom är
och förblir vad dom var
för
ränderna sitter i

dom vill ta från de fattiga
och ge till dom som redan har
när miljonärerna har klassfest i rosenbad

Entry filed under: politik.

Därför är det fåfängt av F! Att hoppas på stödröster Girlvilles – science fiction med tveksamt syfte

3 kommentarer

 • 1. saraelofsson  |  15 september 2014 kl. 12:26 f m

  Reblogga detta på Sara Elofsson.

 • 2. abkroth  |  16 september 2014 kl. 3:33 e m

  Anna, det här, ”..,.Man undrar ju också onekligen lite hur staten Israel, inte minst med tanke på det som direkt föregick dess grundande, ställer sig till att ha fått en så framträdande roll och förknippas på det sätt som gjordes i SVT ikväll (en man med blåvit magen David-kippa och Israelflagga i maxiformat) med ett tydligt fascistiskt parti…”

  får du läsa mer om. Denne person tog det inte lång tid för judiska församlingen och andra grupper att fatta att han är nån sorts poseur. Du behöver inte förknippa staten Israel med troll.

  Lisa Abramowicz facebook:

  ”På förekommen anledning vill jag understryka att jag inte har något att göra med Svensk Judisk Dialog (SJD) eller den man som står bakom SJD och som syntes på tv i går kväll på SDs valmöte iförd kippa och israelisk flagga!
  Detsamma gäller min organisation Svensk Israel-Information., liksom Judiska Församlingen i Stockholm och Judiska Centralrådet.”

  Detta kom fram under diskussionen:

  ”…Många har kommenterat den kippabeklädda mannen som kamerorna zoomade in på under SD:s valvaka. Han heter Babak Hejazi (till höger på bilden) och ”uppträder” under namnet Avner Yonathan ben Yisrael. Han har portats av säkerhetsansvariga från alla judiska institutioner samt israeliska ambassaden i Stockholm. Han är ursprungligen från Iran, drivs av ett rabiat islamhat och har startat gruppen Svensk Judisk Dialog, som är varken svenskt eller judiskt eller gör särskilt mycket för att främja dialog. En sak denna kille är bra på är att locka till sig uppmärksamhet av den värsta sorten. Man skulle hoppas att sådana troll försvinner bara man ignorerar dem, men det är inte så lätt när de poppar upp i TV och vill ge intryck av att SD och judar går hand i hand – vilket är befängt om man tittar till deras uttalade ambitioner att förbjuda centrala element av judendomen och aktivt assimilera judar…”

  Hoppas detta hjälper. Bäst ignorera detta troll och inte förknippa det med Israel eller judar i Sverige.

  Mvh,

  Ann-Katrin Roth

  • 3. Anna Ardin  |  16 september 2014 kl. 7:03 e m

   Tack Ann-Katrin! Såg också detta på Facebook och är glad över det tydliga markeringarna från det judiska civilsamhället. Att han skulle representera judarna har jag inte för en sekund tänkt, eftersom ingen gör det, såklart. Han verkar vara en dåre.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: