Därför är det fåfängt av F! Att hoppas på stödröster

3 september 2014 at 10:07 e m

Det finns en magisk gräns i opinionsmätningsresultat för när ett parti kan börja locka stödröster, enligt modellen ”kamrat 4 procent”. En gräns som ligger någonstans runt 3,5-3,7. Alltså väldigt nära 4%. Ligger partiet under denna gräns taktikflyr väljarna istället. Och det räcker inte heller med en enstaka mätning som skett nu, när mätningen dagen efter visar 2 eller 2,5. Det måste vara stabilt.

Dessutom är det så att denna magiska gräns bara gäller för partier som redan sitter. För partier som ska in är det troligt att det tom krävs ett stabilt stöd på över 4% för att generera stödröster.

Feministiskt initiativ ligger inte nära denna gräns i mätningarna. Inte över huvud taget. Ändå går de ut och uppmanar till stödröster, ja, i vissa fall rentav kräver stödröster. Jag förstår dem fullt ut. Det är visserligen lite fult att hota med att SD blir vågmästare om man inte röstar F! (stödröstning på F! Påstås vara ”enda garanten” mot detta!), med tanke på att risken med största sannolikhet ÖKAR för detta scenario om röster går till ett parti som inte kommer in istället för till att ge en stabil rödgrön majoritet. Men det finns fler gränser än 4%. Till exempel 1% då ett parti får sina valsedlar utdelade i nästa val och 2,5% då partistödet börjar ticka in.

Men då tycker jag att man ska berätta det för väljarna. Säga som det är. Visserligen tar ni en risk att ge vågmästarrollen till SD eller en borgerlig regering som får fyra år till på sig att öka klyftorna mellan kvinnor och män, men ni positionerar F! För framtiden. Inte låtsas som att man motar SD. För det gör man inte.

Vill man stödja F! så ska man säga att man tänker rösta rosa när opinionsmätarna ringer, och sen börja driva stödröstkampanjer när stödröster har möjlighet att ge effekt. För det finns förstås en stor potential för F! att locka stödröster. Men inte förrän opinionsmätningarna börjar stiga några procent.

De som vill rösta mot FP och deras feminism utan socialism som inte tycks vilja gå längre än dit vi redan kommit lär rösta på V eller S som feminister MED socialism och de som vill taktikrösta mot SD lär i slutänden rösta på MP för att snyta tredjeplatsen bland partierna.

I nästa val hoppas jag på F! i riksdagen. I detta val ligger de för långt ifrån 4%-spärren i mätningarna för att det ska vara meningsfullt.

Den här artikeln som jag spökskrev i Expressen i förra valrörelsen är fortfarande relevant.

Entry filed under: politik.

Hur religiös får man va i svensk politik? Vi svarar i p1 i övermorgon. Min valanalys i fem (plus två) punkter


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: