Om oro och barbari

7 juni 2014 at 5:06 e m 6 kommentarer

Jag vill tala med er om oro. Om en oro som växer.

Oron växer i Europa. Oron för framtiden. Oron för barnen. Oron för vad som händer när jag blir gammal eller sjuk.

Vi har bättre förutsättningar och mer pengar än någonsin. Ändå växer oron.
Det handlar inte om brist på resurser. Det handlar om ojämlikhet. När allt fler hamnar utanför högerns samhälle växer oron att bli en av dem som inte får vara med. Det handlar om oro för nedåtgående klassresor. En oro för att det fina man har ska tas ifrån en.

Fascismen erbjuder en strategi för att göra något åt den oron. Fascismen erbjuder en ful strategi som aldrig kommer att fungera, men som är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen.

Fascister och nazister marscherar åter på Europas gator. Vidriga facebookgrupper startas i Sverige för att ”hälsa på” de mest utsatta som sover i bilar och tält. Inte med mat och mediciner, utan med molotovcocktails.

När samhällets slits isär och ojämlikheten ökar presenterar rasismen en enkel och tydlig strategi om att rädda det som räddas kan. Om att rädda sig själv och skita i andra.

Men vi, mina vänner, vi har en annan strategi. En historiskt framgångsrik strategi som heter jämlikhet.
Som troende socialdemokrater står vi fast förankrade både i våra religioner och i vår ideologi i sanningen om ALLA människors lika värde. Därför är resursfördelning och ekonomisk jämlikhet vår allra viktigaste fråga.

Fler kan jobba, men vi kan inte jobba mer. Fler måste kunna äta sig mätta, men de flesta måste äta mindre, och mindre resurskrävande. Fler behöver få tillgång till utbildning och mycket färre saker måste produceras. Vi behöver mer frihet och mindre transporter.

Rikedom är ett minst lika stort problem som fattigdom.

Om vi vill undanröja behovet vissa känner av att rösta högerextremistiskt, så måste vi skapa en mindre extrem värld.

Vi kan göra det om vi vill. Vi kan vända oro till framtidstro.

Kamrater, högerpolitik kommer aldrig att skapa det samhälle vi vill leva i.

Vänner, vår strategi heter jämlikhet. Och den står i stark kontrast till strategin barbari som nu växer sig så stark. Vår strategi heter jämlikhet. Och den är värd att kämpa för.

Apell som jag höll för bl.a. ledamöter vid tro & solidaritets förbundsårsmöte på ett torgmöte på Kista torg tidigare idag. Utifrån mitt blogginlägg ”Ge oss alternativ istället för fler antifascistiska upplysningskampanjer” på Sverige mot rasism för några dagar sedan.

20140607-170551-61551712.jpg
Foto: Sara Elofsson

Jämlikheten är en utopi som ännu är långt ifrån förverkligad i det svenska samhälle där så mycket av gamla klassfördomar och reella klasskillnader lever kvar. Och det är en utopi som ständigt måste formuleras på nytt och ständigt erövras på nytt. Ty i en dynamisk utveckling ligger ständigt faran att nya privilegier skall befästas, nya gränser ritas ut och nya klyftor grävas upp mellan människorna. I strävan till jämlikhet ligger en väsentlig del av socialismens särprägel och framtidsuppgift.”

Olof Palme, tal vid Broderskapsrörelsens kongress i Gävle, 30 juli 1965.

Entry filed under: jämlikhet, politik, rasism, välfärd. Tags: , , .

Att kalla antirasism för hat är en slippery slope Det är inte den som ska gå till jobbet som behöver sova

6 kommentarer

 • 1. Fredrik  |  7 juni 2014 kl. 7:09 e m

  Det som du och andra med samma agenda har svårt med är att konkretiera er. VAD vill ni göra, HUR vill ni göra och VAD kommer det att kosta? Vad skall prioriteras UPP och vad skall prioriteras ned?
  Detta får jag aldrig svar på för det är plakatpolitik som gäller. Och där
  får inga svar plats.

  Att alternativa politiska rörelser växer fram är ju ett svar på den ekonomiska politik som de etablerade partierna genomfört. Och
  där finns socialdemokrater som konservativa. NI får ta ert ansvar
  för den uppkomna situationen. Tills dess står alternativen som
  hyggligt attraktiva. För era alternativ är blanka blad för närvarande.

  • 2. Anna Ardin  |  7 juni 2014 kl. 10:58 e m

   Nej, jag har inte svårt att formulera vad. Det finns en mängd svar och lösningar. Hela min blogg är fylld av konkreta förslag, i inlägget som länkas ovan talar jag om ekonomisk demokrati, i demokratiutredningen finns en lång lista på konkreta åtgärder jag stöttat som är specifikt integrationsfrämjande, aktiv bostadspolitik såsom miljardprogram för miljonprogrammet är inte bara konkret i sina åtgärder utan även i sin kostnad, och vinsten kommer att bli mångdubbelt högre i mänsklig utveckling.

   Att alternativa partier uppkommer, att S och m ihop inte längre lockar ens hälften av väljarna är en jättetydlig signal att det inte lönar sig att försöka tävla om vem som ligger mest i mitten och har minst kontroversiella förslag. Jag håller med dig och hoppas att S lyssnar!

 • 3. anders49  |  7 juni 2014 kl. 8:28 e m

  Att försvara antirasisterna oavsett vad de gör kan jämföras med rasism. Många antirasister har faktiskt en mycket skrämmande värderingar och ibland undrar man om de inte är värre an de rasister som de hatar.

  Det är samma personer som röstar på andra extrema partier som till exempel F!.

  Det är skrämmande att extremisterna ökar i alla val och det är också skrämmande att många o det rödgröna blocket är för odemokratiska metoder och demokratur.

  Och hur kan så många gå på MP:s bluff. De vill ha en poltik som bygger på pseudovetenskap och de vill att vi skall satsa pengar på kvacksalveri.

  SD är isolerade och kan inte påverka vår politik speciellt mycket. Det verkliga hotet kommer ifrån knaspartierna MP och F! som kommer att förstöra väldigt mycket om fler röstar på dem. Deras framgångar i EU-valet skrämmer och vi kommer kanske få detta tillbaka i form av knasiga beslut EU.

  Vill man ha en fascistisk regering så är nog snabbaste vägen att rösta på F! och MP eftersom de skapar förutsättningarna.

  Jag förstår inte hur folk kan rösta på partier som de inte vet något om.

  EN typisk F! väljare röster på F! bara för att de är för jämlikhet mellan könen men de bryr sig inte om att kontrollera vilka politiker de röster på. Det är oansvarigt att rösta på det sättet.

  Det är precis på samma sätt med miljöpartiet. Om folk visste vad MP verkligen står för så skulle de åka ur riksdagen. Nu får de höga siffror bara för att folk är så naiva.

  • 4. Anna Ardin  |  7 juni 2014 kl. 11:06 e m

   Jag tror inte att det gynnar SD det minsta att folk röstar på fi och mp, och jag tycker att de är mycket långt ifrån extrema. Tror att det du säger om fis väljare stämmer ganska väl om de flesta partiers väljare. Och jag tycker inte att man måste vara superinsatt i alla kandidater för att ens röst ska anses lika mycket värd. Eller tycker du att folk som inte läst på inte borde rösta?!

   Men sen är det väl alldeles självklart att inte försvara sånt man inte står för bara för att det är någon viss person etc som säger det.

 • 5. Cecilia Dalman Eek  |  7 juni 2014 kl. 11:02 e m

  Mycket väl använda 3 minuter.

  • 6. Anna Ardin  |  7 juni 2014 kl. 11:10 e m

   Åh tack Cissi! Som din vikarie vid evenemanget hoppades jag att jag inte tog mig allt för stora friheter eller gjorde dig besviken!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: