Jag har antagit fasteutmaningen

18 mars 2014 at 11:39 e m 2 kommentarer

Min kristna fasta som pågår nu innebär flera saker för mig, men bland annat har jag antagit svenska kyrkans fasteutmaning (facebooksidan)! Den innebär helt enkelt att i största möjliga mån inte slänga mat och att försöka minska det enorma matsvinnet. Visste du att medelsvensken slänger 72 kilo mat per år i soporna?! Kolla öven fasteutmaningens hemsida.

Så jag har bestämt mig för att försöka rensa kylskåpet på små slattar av saker som riskerar att hamna i avfallskvarnen, och istället göra något av dem. Här är två av resultaten!

Olivbröd

50 g jäst (för söta degar m utgångsdatum för två månader sedan (!))
en halv burk bortglömda oliver
5 dl vatten, 37 grader varmt
14 dl
vetemjöl 
4 msk olivolja
1 tsk salt

Jag smulade jästen i en bunke och rörde ut i lite av vattnet, sedan hällde jag på olja, resten av vattnet, hackade oliver, salt och sedan lite mjöl i taget. Jäste degen till dubbel storlek, bakade ut och la på oljad plåt, jäste 30 minuter till, penslade med vatten och gräddade i 250 grader i 10 minuter.  

ett galler med hembakta olivbröd

Nästa ”restprodukt” blev också väldigt lyckad, nämligen:

Citrusmarmelad

ca 750 gram gamla och ganska torra citrusfrukter, jag hade av någon anledning både apelsin, mandarin, citron och lime
5 dl socker
1 dl vatten

Skar bort några fula delar, skar i småbitar och mixade sedan frukten med skal och allt, röde ihop med vatten och långkokade sedan tills det såg ut som marmelad. Det tog förstås längre tid än om jag hade haft syltsocker hemma, men det blev bra ändå!

Alternativ: Man kan göra samma med gamla morötter förresten, fast med mindre socker då. Och man kan slänga i ingefära också, blir mycket gott. När det väl blivit marmelad kan ingen märka att ingredienserna var lite mjuka eller torra innan kokning.

Om man sedan lägger sin marmelad i några snygga burkar så blir frukten som var redo att slängas rentav en fin present!tre burkar hemgjord citrusmarmelad

 

 

 

https://www.svenskakyrkan.se/fasteutmaningen

Entry filed under: religion, vegetarianism. Tags: , , , , , , .

Antirasismen behöver mer reformism Härskarteknik att kräva engagemang mot vänstervåld

2 kommentarer

  • 1. Malin  |  19 mars 2014 kl. 7:26 f m

    Apropå matsvinnet var jag på Herlov Hospital utanför Köpenhamn, som minskat matsvinnet oerhört och lagar all mat från grunden till alla patienterna. De har ekologiska ägg som de skalar själva istället för rörägg. De köper in hela köttbitar och gör allt köttpålägg själva. Använder hela grönsakerna som tex dillen som ofta slängs när man tagit viporna som garnering, nu blir stjälken del av soppa eller buljong. Ett skithäftigt kök som visat att det går att anställa mer personal och ändå få det billigare tack vare att de lagar från grunden och inte slänger massa mat :)

    • 2. Anna Ardin  |  19 mars 2014 kl. 9:37 f m

      Vad bra! Och förmodligen godare mat och därmed snabbare tillfrisknande för patienterna också kan man ju gissa!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: