Människosynen finns där – nu behöver vi bara visionen

21 oktober 2013 at 8:52 f m 6 kommentarer

Det är 400 tusen som vill men inte har ett jobb, så det är egentligen väldigt logiskt att det är prio i kampanjerna från både S och M.

Nu har, som jag skrev om nyligen, S inte än riktigt lyckats formulera ett alternativ utan att halka ner i arbetshyllning (det var förresten verkligen inte meningen att försöka påskina att det är en dygd att gå upp tidigt på morgonen eller att personalen på 68:an inte vill va dygdiga, men håll med om att det är lite ironiskt att prata fabriksklockor i de flextidstider vi lever i idag) och retorik som påminner om moderaternas i fråga om framtidsvision…

Men faktum är, när jag funderat i några dagar, att det finns en helt annan människosyn i botten.

Kampanjen ”En jobbigare morgon” är ett tydligt uttryck för just det här. Det låter som att man förutsätter att folk tycker att det är jobbigt att ha ett jobb att gå upp till men att de inte förstår att det är höjden av lycka och meningen med livet. Men människosynen i kampanjen är god. Synen att folk vill vara med, göra sitt bästa & bygga grejer ihop. Perspektivet att arbetslösheten främst är ett problem för den som drabbas – inte för dem som har jobb och får betala några kronor i skatt. Och den synen är väsensskild från den ideala moderata synen.

Likaså är strävan efter individens frihet – inte efter att kunna ta mer lån eller få utnyttja andra – utan i makten över sitt eget liv något annat än moderaternas strävan.

Att högern har nån slags monopol på frihetsbegreppet är fullständigt obegripligt. Nästa S-kampanj hoppas jag pratar om frihet.

Läs förresten David Lindvalls artikel om att inget sker av en slump, där han refererar till konsekvenserna av moderaternas politik de senaste åren.

Entry filed under: politik.

En ännu jobbigare morgon Inte ska vi väl krossa fascismen

6 kommentarer

 • 1. Ida  |  21 oktober 2013 kl. 10:51 f m

  För att citera Martin Schibbye som stöttade förskoleupproret i Solna i våras: ”Nils, 3, och Tyra, 5, kämpade för min frihet. På fredag manifesterar jag för deras”

  • 2. Anna Ardin  |  21 oktober 2013 kl. 11:28 f m

   :)

 • 3. Gracchus Babeuf  |  21 oktober 2013 kl. 12:17 e m

  Visst kan man moralisera över arbetslösheten som Stefan Löfvén i Socialdemokraternas senaste pr-byråkampanj. Man kan också ha vackra visioner och en finare människosyn. Men verkligheten är inte så enkel. Över 70% av arbetslösheten är strukturell. Det innebär att 70% av de arbetslösa i praktiken inte är anställningsbara. Det är förmodligen därför Socialdemokraterna riktar in sig på ungdomsarbetslösheten i sina kampanjer. Där finns i alla fall hoppet kvar…

 • 4. anders49Anders  |  21 oktober 2013 kl. 2:13 e m

  @Graccus Babeuf. Du har fördomar mot arbetslösa. Varifrån har du fått att 70 % av de arbetslösa inte är anställningsbara. Du tror att de flesta arbetslösa inte klarar av ett jobb?. Om du menar att de har fel utbildning eller ingen utbildning alls kan jag hålla med dig. Men då borde du formulera dig lite annorlunda. Det är många duktiga människor som är arbetslösa och just därför bör de få lite anständigare villkor.

 • 5. Gracchus Babeuf  |  21 oktober 2013 kl. 11:40 e m

  Med termen anställningsbar avses inte huruvida dessa personer kan klara ett arbete eller ej utan att de de facto inte kommer att anställas av någon arbetsgivare. Det har ingenting med fördomar att göra, det är en realitet. Här kan du läsa mer om det: http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/allt-fler-langre-bort-fran-arbetsmarknaden

  • 6. Anna Ardin  |  23 november 2013 kl. 10:51 f m

   Du har fel i din definition.


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: