”99% av all offentligt betald kultur är skit”

20 augusti 2013 at 8:37 f m 9 kommentarer

Han sa så. Ordagrant. ”99% av all offentligt betald kultur är skit”. Och jag blev arg. Så obildat!

Det gamla vanliga som kristdemokrater & nydemokrater brukar försöka fiska väljare med. ”Vi ska inte sponsra svårbegripliga performancevrål”, eller andra korkade uttalanden som i slutänden syftar till att sänka kulturanslagen i de offentliga anslagen. Ofta sägs det att ”staten inte ska lägga sig i”, men oftare menar man att staten styr för lite. SD är vidrigast här, som i rätt många frågor, och tycker att det ska finnas nån slags etnisk kontroll där ”svensk” kultur sponsras men inte utländsk. Och då menas alltså inte samisk kultur utan..

Well, skit i det, inte ens de själva kan förklara det. Slutmålet, den enda logiska politiska handlingen av detta, liksom av min väns uttalande om de 99 procenten, är som sagt att sänka kulturanslagen. Konsekvenserna av det blir dock knappast en friare kultur (som han, men inte SD förstås, vill se), utan snarare ett kallare, mindre reflekterade, sorgligare samhälle.

Därför har jag nu övertygat honom om att delta i ett projekt. Vi har inte kommit på projektnamn ännu, men det går ut på att vi tillsammans ska gå på 100 olika evenemang, föreställningar, utställningar och arrangemang inom konst och kultur som på ett eller annat sätt fått offentliga medel eller offentligt understöd på andra sätt (genom tex sponsrade lokaler). Min tes är förstås att det är helt omöjligt för honom att påstå att 99% är skit efter denna kavalkad, men låt oss hålla det öppet för utvärdering. Följ projektet här på min blogg.

Önska oss lycka till och tipsa gärna om evenemang vi bör gå på!

Entry filed under: kultur, politik.

Bengt Göransson förklarar skillnaden mellan att säga medborgare & skattebetalare Är problemet politisk åsikt eller religiös tillhörighet?

9 kommentarer

 • 1. Gracchus Babeuf  |  20 augusti 2013 kl. 2:35 e m

  99% är väl att ta i. Din vän är förmodligen moderat. Moderater avskyr all kultur. Reinfeldts övermåttan banala kultursmak är knappast en slump. 80/20-regeln är emellertid applicerbar på det mesta. Alltså är 80% av all offentligt betald kultur, om inte skit, så åtminstone mindre bra. Förmodligen en bättre sysselsättningsåtgärd än Fas 3 dock…

  • 2. Anna Ardin  |  20 augusti 2013 kl. 4:32 e m

   Bra eller mindre bra är ju upp till betraktaren iofs, men att kanske 20% inte är så bra kvalité för nån eller positivt för samhällsutvecklingen kan jag köpa… Min vän är sosse, och detta är inte genomtänkt av honom, utan bara en obildad klyscha. ”Opera är skit”, sa han också. Han har ALDRIG varit på opera. Till exempel.

 • 3. anders49  |  20 augusti 2013 kl. 3:42 e m

  Tyvärr har jag märkt att det är för många galningar som kallar sig konstnärer. Det finns risk att det försämmrar klimatet för kulturen. Folk kan börja tro att all konst är skit. Vem som helst kan kalla sig konstnär.

 • 4. Geir Sjurseth  |  20 augusti 2013 kl. 5:15 e m

  Ehh… ”Moderater avskyr kultur.” Jag är moderat och jag tycker absolut inte att jag har någon som helst förakt för kultur. Tvärtom och det faktum att Sverige har subventionerad kultur är något som jag står stark bakom. Sen tycker alla inte om samma saker och har inte samma smak.

 • 5. Niklas Svensson  |  20 augusti 2013 kl. 10:56 e m

  Ska skattepengar gå till vård skola och omsorg, eller ska det gå till att låta ett gäng wannabie konstnärer sitta å pyssla.. Snart ska väl alla kunna leva på sin hobby?

  Allt för att en promille av befolkningen som ska kunna gå och titta på ”konst” och känna sig fina och bildade och naturligtvis prata ner alla andra som inte delar deras smak som obildade!. Sätt ett par 1000 FAS3 till att rita å knåpa lite konst så blir det minst ett lika bra resultat, inte kosta speciellt mycket heller.

  Att klanka ner på andra personers smak med att kalla dom obildade är ganska elitiskt, och dålig argumentation.. Du kan vara obildad!

  • 6. Anna Ardin  |  21 augusti 2013 kl. 8:18 f m

   Det har ingenting med smak att göra att fälla omdömen om sådant man inte sett. Det är en stor tragik att kulturen elitiseras. Att attityden att konst och kultur är till för någon promille sprider sig ger mig panik. Håll ögonen öppna här på bloggen så får du se resultatet av våra 100 besök, efter det kan vi diskutera om det här handlar om elitism.

  • 7. Geir Sjurseth  |  21 augusti 2013 kl. 10:13 e m

   Jag tycker skattepengar ska gå till väldigt mycket och inklusive såna här satsningar. Varför tror du att det är just elitist-wannabies som får ta del av pengarna. Vet du ens hur det går till?

 • 8. Silva  |  21 augusti 2013 kl. 3:34 e m

  Ska Sverige ha 4 symfoniorkestrar, museer i varje län, böcker tillgängliga för alla, kommunala musikskolor, visa obekväm konst, ge upplevelser som manar till problematisering.
  Varken konstnärer, musiker, skådespelare eller författare kan leva på luft. Varje investerad krona i kulturverksamhet ger tiofalt tillbaka (och kanske mer) Kolla hur det var när Leif Pagrotsky var kulturminister, KulturavsIT mm. Skulle aldrig genomföras utan offentliga medel.
  Det är inte elitism att få gå på en konsert, utställning, teaterföreställning, Bara att ge alla barn den chansen är vår skyldighet.

  • 9. Anna Ardin  |  22 augusti 2013 kl. 12:54 f m

   Väl talat Silva!


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: