Sorgligt bra bror grillar Ullenhag

6 juli 2013 at 1:48 f m 7 kommentarer

Kolla kl 10.15 & framåt i det här klippet. Skarpa Rashid Musa grillar Ullenhag. Förutom att jag blir lite ledsen av att kolla, eftersom Rashid var en av dem som lämnade oss i efterspelet efter att Omar Mustafa petades ur partistyrelsen och partiledningen inte förmått säga ifrån mot de antimuslimska krafterna, så är det spännande.

Ullenhag grillas om bl.a. hur han kan påstå att toleransen ökar när hatbrott, diskriminering & segregation där muslimer drabbas ökar och om muslimska församlingar som behöver ska få samma stöd & skydd som judiska församlingen.

Jag tycker inte Ullenhag svarar. Däremot kör han en fulkontring om att åsikten att man inte bör lägga hedersvåld på islam/muslimer (utan där den hör hemma, på patriarkatet) innebär att man förringar problemet. Det gör man inte, tvärtom, det är ett sätt att göra problemet mycket mer allmänt och man ger ett alternativ att jobba med saken utan att spä på antimuslimismen. För att den ökar i samhället hjälper knappast misshandlade kvinnor, i synnerhet inte om de är muslimska.

Entry filed under: antimuslimism, islam, jämlikhet, politik, rasism, religion. Tags: , .

Mina 33 anledningar till att feminismen behövs för mäns skull Bengt Göransson förklarar skillnaden mellan att säga medborgare & skattebetalare

7 kommentarer

 • 1. Krister  |  6 juli 2013 kl. 10:54 f m

  Jag har aldrig hört talas om att en etniskt svensk kvinna jagas av släkten och till slut mördas för att hon valt att leva på ett sätt som kränker familjens ”heder”. Om du har det så bifoga gärna en ref.
  Sen påstår jag inte att detta är typiskt muslimskt. Men det är inte typiskt svenskt. Våld i nära relationer förekommer dock i alla samhällen. Mest i samhällets ekonomiska och sociala bottenskikt.
  Eller som en polis sa till mig: ”Jag åker 10 ggr fler gånger på larm om detta till Tensta än till Lidingö”.

  • 2. Anna Ardin  |  6 juli 2013 kl. 12:06 e m

   Du har aldrig hört talas om kvinnor som mördas av sina svenska män? Nä, det funkar inte exakt likadant, men det är samma patriarkatet och samma slut för kvinnan i fråga. Läs här tex: http://www.aftonbladet.se/nyheter/dodadekvinnor/arkiv/article11801483.ab

   • 3. Krister  |  6 juli 2013 kl. 12:26 e m

    Jo, jag vet att kvinnor och några män mördas i nära relationer.
    Men det är en annan sak när man inte ”bara” jagas av sin partner utan av hela släkten. Bröder, systrar, föräldrar, kusiner, morbröder, farbröder etc etc. För mig är det nåt annat i botten än tex en svartsjuk partner. Visst är döden densamma för den utsatte men du gör det för enkelt om du klumpar ihop allt. Till sist så vill jag säga nåt om patriarkatet som du nämner. Kvinnor är med och upprätthåller dessa strukturer till stor del. Vi kan tex ta detta med könsstympning i vissa delar av Afrika. En amerikansk etnolog som jag tyvärr just nu glömt namnet på konstaterade att det var kvinnor i STÖRRE grad som upprätthöll detta oskick. Kanske har kvinnor även en stor del i hedersrelaterat våld/mord än vad ni feminister vill veta?

    • 4. Anna Ardin  |  6 juli 2013 kl. 12:56 e m

     Wait wait! Vad pratar du om nu? Skulle jag förneka att kvinnor upprätthåller patriarkatet?! Nej.
     Och det här att hela släkter enigt jagar nån, alltså det är ju fruktansvärt, men hur stort problem är det? Det är en variant av kvinnomisshandel och kvinnomord, men den vanligaste formen i Sverige är män som, med mer eller mindre förståelse, förnekelse och bortförklaringar bland vänner & bekanta och det juridiska systemet. Att peka ut en grupp som värre förövare beroende på religion är inte bara falskt, utan även farligt. Inte bara för muslimer som kollektivt skuldbeläggs för något EXTREMT få av dem (liksom extremt få i samhället i stort) stödjer, utan även för kvinnor som drabbas och osynliggörs för att man har falska föreställningar om vad förtrycket mot dem beror på och vad man ska göra åt det. Tex är det ofta inte skyddade boenden där de kan gömma sig (föralltid) som behövs, utan en kvinnojour som kan ge råd & stöd att våga lämna, kanske medling (ofta är det inte en hållbar lösning att bryta med hela familjen) eller stöd till aktörer som tjejer med olika etnisk eller religiös tillhörighet kan ha förtroende för som jobbar med frågorna.

 • 5. Lars  |  6 juli 2013 kl. 1:48 e m

  Anna

  Du skriver: ”Och det här att hela släkter enigt jagar nån, alltså det är ju fruktansvärt, men hur stort problem är det?”
  Är det så viktigt?.Är det inte allvarligt att vi tillåter denna typ av ”rättsskipning” inom familjen/släkten. Ska inte staten ha monopol på vem som ska ”straffas?

  Lars

  • 6. Anna Ardin  |  6 juli 2013 kl. 1:58 e m

   För helvete! Jag kan inte va tydligare, det är hemskt, vidrigt, oacceptabelt. Och patriarkalt, och en del av något större. Problemet är samhällets och världens, inte en viss religions. Jag känner en kvinna som är kontaktperson åt två barn vars pappa är i fängelse för att ha misshandlat mamman. Familjen är svenska kristna. Morfar hittade mamman när hon var så svårt misshandlad att hon svävade mellan liv och död, pappan blev dömd och mamman vill lämna mannen, men familjen har hotat att ta avstånd från henne om hon gör det. När han kommer ut från fängelset vill de tvinga henne tillbaka in i sitt äktenskap. Hedersrelaterat som är en stor risk för mammans liv. Ett stort problem men ingen islam så långt ögat når. Att stirra dig blind på muslimer som problemet osynliggör den här typen av våld mot kvinnor. Vi behöver se de enskilda fallen och inte lägga det på grupper. Men det finns en sån JÄVLA stark vilja att lägga det här utanför vår kultur, utanför vårt ansvar och smutskasta människor med svart hår som förövare. Det hjälper inte invandrarkvinnor att vi sprider den här typen av fördummande förklaringar till problemet. Det betyder INTE att vi inte ska prata om problemet.

 • 7. Anders Nilsson  |  6 juli 2013 kl. 7:13 e m

  Att kvinnor diskrimineras och förtrycks i de flesta samhällen
  kan ju inte utesluta att förtrycket i vissa kulturer är mer skrämmande
  än i andra? Även i helvetet finns gradskillnader.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: