Mina 33 anledningar till att feminismen behövs för mäns skull

29 juni 2013 at 9:21 f m 9 kommentarer

Jag har skrivit ett gästinlägg på bloggen ”Mina 33”, som gör en kort sammanfattning av en väldigt viktig, men ibland kanske lite bortglömd del av feminismen. Klicka på länken ovan för att läsa en massa andra listor med människors 33 anledningar. Här kommer mitt bidrag!

Jag är feminist av samma anledning som jag är antirasist och socialdemokrat, nämligen att jag vill avskaffa alla former av orättvisa ojämlikheter. Det finns en stor missuppfattning att feminismen skulle vara en hållning som strävar efter att stärka kvinnors rätt på mäns bekostnad. Och en stor mängd människor som missuppfattat själva kärnan i feminismens budskap, som ju är att orättvisor som beror på de könsroller vi skapat måste bort, och tror att det är en rörelse som endast vill kvinnor väl. Det stämmer inte. För även om inte alla feminister ser det, så ser feminismen att det systematiska förtrycket som patriarkatet utsätter kvinnor för, även drabbar män. Det är inte feminister som gör så att män får sämre kontakt med sina barn – eller antas ha det – det är könsrollerna, könsmaktsordningen, patriarkatet. Kalla det vad du vill. Feminismen behövs, även för mäns skull.

Anna Ardins 33 anledningar – för mäns skull

1. För att pappor anses vara sämre föräldrar även i alla de fall när det inte stämmer.

2. För att pappor oftare orättvist förlorar vårdnaden om barnen. (Edit: högst osäkert om detta stämmer, forskning har tydligen visat att det snarare är 3. som är korrekt, och att det är mammor som orättvist förlorar vårdnad, så gå vidare till trean nu.)

3. För att pappor faktiskt har mycket sämre relation till sina barn generellt och därför ofta blir av med vårdnaden på goda grunder.

4. För att min pappa hade kunnat vara en lika bra och närvarande förälder som mamma men det blev liksom inte så.

5. För att män har mindre nära sociala relationer över huvud taget.

6. För att män gråter mindre och oftare förtränger känslor.

7. För att skilsmässor eller partnerns död därför drabbar män psykiskt mycket hårdare än kvinnor.

8. För att män hetsas mer att dricka, och dricker mer alkohol.

9. För att män i mindre utsträckning söker sig till sjukvården fast de behöver det.

10. För att män jobbar mer övertid.

11. För att det anses naturligt för män att ta mer risker.

12. För att män (därför) kör ihjäl sig själva och andra i trafiken mer än kvinnor.

13. För att män i snitt lever flera år kortare än kvinnor, inte minst pga de övriga skälen på den här listan.

14. För att män riskerar att skrämma tjejer de går bakom sent på kvällar och nätter om de inte byter trottoar.

15. För att unga män tvingas att strida, döda och dö runt om i världens arméer.

16. För att män som jobbar i förskolan misstänks för att vara pedofiler.

17. För att män som vill bli barnmorskor avråds och motarbetas.

18. För att män som ändå är barnmorskor misstros, och samtidigt paradoxalt nog mer ofta än sina kvinnliga kollegor misstas för läkare (och dessutom tjänar flera tusen kronor mer än sina kvinnliga kollegor).

19. För att kvinnliga feminister hatar män mindre.

20. För att skämt om små penisar anses roliga.

21. För att småpojkarna på dagis där jag praoade retades om de hade rosa kläder.

22. För att personalen på samma dagis som hjälpte barnen att sätta på färgsprakande nagellack förebråddes för pojkarnas lack men inte flickornas.

23. För att en farbror till en pojke jag känner retade honom för att han hade ”en tjejtröja”, trots att han i själva verket hade en tröja med en blomma (som pojken ända till dess tyckte var jättefin).

24. För att vuxna män också är begränsade i vilka färger och mönster de anses få ha på sina kläder.

25. För att det fortfarande finns folk som hävdar att män inte kan vara feminister.

26. För att män som är feminister ibland blir ifrågasatta (av både män och kvinnor) kring sina egentliga motiv (”är du feminist för att få ligga?”).

27. För att uttryck som ”man vet ju hur pojkar är” används när pojkar slår andra.

28. För att det anses tufft med våldsamma män.

29. För att män utövar – och därmed också i högre utsträckning utsätts för – våld.

30. För att det är förknippat med stor risk att som man bli attraherad av andra män, inte minst om du vill flirta på krogen.

31. För att män ofta uttrycker ångest över att göra fel i (sexuella) relationer med kvinnor.

32. För att grillning är en obsolet teknik sedan spisen infördes.

33. För att män idag förutsätts identifiera sig med andra män (här kan du själv fylla i några exempel på idioter du kommer på).

Entry filed under: feminism, jämlikhet. Tags: , , , , .

Vad är det för valfrihet att få välja på det man inte vill ha? Sorgligt bra bror grillar Ullenhag

9 kommentarer

 • 1. Feminism för ”män” 101 | Systematisk heresi  |  29 juni 2013 kl. 4:30 e m

  […] Här […]

 • 2. Gracchus Babeuf  |  30 juni 2013 kl. 3:16 f m

  Apropå feminism. Vad tycker du om dina ukrainska medsystrar i gruppen Femen? Var inte deras manifestation för kvinnors rättigheter i Södermalmsmoskén igår väldigt modig? De tog risker och är beredda att ta konsekvenserna av det. Till skillnad mot svenska feminister som ju strikt håller sig till den politiskt korrekta diskursen.

  • 3. Anna Ardin  |  30 juni 2013 kl. 5:27 f m

   Jag har stark sympati för deras grundidé om jämlikhet och rättvisa. Men att springa naken i en bönelokal för muslimer verkar ju inte alls ändamålsenligt för det syftet.

   Varför sprang de inte in nakna under en bön i Katarina kyrka? Eller med en dildo mellan benen i riksdagen? Kanske för att syftet inte blir begripligt? Och hur skulle Stockholms troende muslimer kunna lösa ojämlikheten för ukrainska kvinnor? För mig låter det inte så modigt, det är en lågriskaktivitet att sparka på muslimer. Identitetspolitik ställer visst till folks omdöme ibland.
   Väldigt intressant också hur du kämpar så hårt för att säga emot feminism och jämlikhet för kvinnor, men när det inte är vanliga vita svenska män som ifrågasätts, utan muslimer, så tycker du att det är jättebra.

   • 4. Gracchus Babeuf  |  30 juni 2013 kl. 9:28 f m

    Man kan nog med visst fog påpeka att den svenska lutheranska kyrkan är mer jämställd än den muslimska motsvarigheten. Ingen åtskillnad mellan könen görs i kyrkan, kvinnan betraktas inte nödvändigtvis som oren eller behöver täckas över med skynken. Hälften av prästerna är dessutom kvinnor och själva budskapet i religionen sekulariserat och mildrat genom åren.

    I själva verket är det nog identitetspolitiken och den därav ofta följande kulturrelativismen som gör att du inte förmår uppskatta modet hos de ukrainska feministerna. Det blir en pk-krock för dig. Två olika politiskt korrekta intressen står mot varandra. Då väljer du att tiga. Precis som Gudrun Schyman gör i hedersvåldsfrågan.

    • 5. Anna Ardin  |  6 juli 2013 kl. 12:02 e m

     När identitetspolitiken ställs över sociala, ekonomiska och politiska rättigheter blir det ett problem. Det har jag och kommer jag inte att förneka, så det kan du slå ur hågen. Det är väl därför vit makt-rörelsen lyckas få så många anhängare, när identiteten blir viktigare än jämlikheten. Men folk som blir utsatta på grund av sin identitet måste ju få försvara sig.

 • 6. Gracchus Babeuf  |  30 juni 2013 kl. 4:12 f m

  Jag tycker mig märka en viss tvekan hos feminister. Lite grann som om man har segrat ihjäl sig. Det är kanske därför efterhandskonstruktioner som dessa uppstår. Det är naturligtvis en efterhandskonstruktion att feminister slåss för männens rättigheter. Det påminner lite om hur USA ändrade sin strategi i Irakkriget när man förstod att Saddam inte hade några ”weapons of mass destruction”. Nu skulle man kriga för Irakiernas frihet istället. Trovärdigt?

  • 7. Anna Ardin  |  30 juni 2013 kl. 5:29 f m

   Har du kollat upp vad feminism betyder? Rekommenderar att läsa tex på Wikipedia.

 • 8. Gracchus Babeuf  |  30 juni 2013 kl. 7:40 f m

  Dina 33 skäl var dock betydligt mer genomtänkta än de flesta andras på sajten, Anna. Många tycks ha kopierat varandra. Det är samma kroppskomplex och dåliga självförtroenden som ältas om igen. Alla deras tillkortakommanden är naturligtvis männens fel. Så bekvämt, kan man tycka…

  • 9. Anna Ardin  |  6 juli 2013 kl. 12:00 e m

   Det är sorgligt att du tror att de kopierat varandra, och inte vill se att det här är något extremt många kvinnor faktiskt upplever. Huvudskälet till att feminismen behövs är för att kvinnors underordning och osynliggörandet av deras upplevelse därav ständigt förnekas. Det hjälper inte att osynliggöra mäns negativa upplevelser av patriarkatet eller att förneka förtrycket av män som könsrollerna står för, tvärtom. Men att enbart se mäns nackdelar, och förlöjliga kroppskomplex och annat som följer för kvinnor (även män) av könsmaktsordningen är bara dumt.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: