Coop lägger krokben för romer

20 maj 2013 at 2:56 e m 341 kommentarer

Image

Igår var jag på en coopbutik och pantade flaskor. Coop skryter gärna över att man genom att panta hos dem kan hjälpa fattiga människor att förändra sin livssituation. Detta gör man då genom att skänka sin pant till kooperation utan gränser, eller we-effect som de nyligen bytte namn till. Och det är ju jättebra. Men jag fick en stor klump i magen när jag såg de två skyltarna bredvid pantautomaten:

”Kära kund, från och med den 16/5 så löser vi ej längre in pantkvitton mot kontanter. Oavsett belopp! Vänligen, Personalen.” Och samma budskap på ett annat språk. Inte engelska som ju är det språk flest av dem som inte kan svenska skulle förstå. Nej, på rumänska. Det språk som talas av de allra fattigaste och mest utsatta av Stockholms innevånare: människor från Rumänien, i synnerhet romer, som är den folkgrupp som behandlas allra sämst i Rumänien och därför tvingats söka sig till bland annat Sverige. Europeiska medborgare som har rätt att bo i Sverige, men som står lägre i rang än till och med papperslösa immigranter och ofta lever helt utan sociala skyddsnät.

Läget för romerna i dag är näst intill katastrofal. Det har egentligen inte skett några framsteg under de senaste decennierna trots en lång rad konferenser och uttalanden. De är fortfarande utanför samhället och det sker mycket förtryck mot dem, de vräks från sina bostäder, de har inte fått pass eller ens identitetspapper i vissa länder och hälsostandarden är låg. Den här cirkeln måste brytas, säger Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, till ekot.

Det är ingen slump att många av dem som tigger och letar efter pantflaskor i våra soptunnor är just romer. Det är två av de få lagliga alternativ som står till buds för de allra fattigaste att försörja sig på. Och det är ett av dessa alternativ som den här coop-butiken nu stängt. Coops tal om att hjälpa fattiga människor att förbättra sin livssituation klingar falskt.

Mindre attraktivt att städa naturen
Panten är kretsloppets motor och följer burken eller PET-flaskan i varje led, från bryggeri via återförsäljare till konsument. (…) Det är butiken som betalar ut panten, en summa som de sedan får tillbaka av Returpack, skriver pantamera.

KF’s engagemang i miljöfrågor startade 1969 står det på coop’s hemsida, på konsumentföreningarnas distrikts- och föreningsstämmor i slutet av 60-talet var frågan om engångsförpackningarna flitigt diskuterad och man menar att man var en del av den rörelse som införde pantsystemet. Tack vare pantsystemet så samlas enligt pantamera.nu 89% av alla returburkar och flaskor in. Om de slängs i offentliga papperskorgar eller i naturen så är det, tack vare att de är värda pengar, stor chans att någon annan samlar in.

I Returförpackningsutredningen från Jordbruksverket står att läsa:

Enligt uppgifter till Jordbruksverket och Konsumentverket har det blivit allt vanligare att butiker inte ger kontant ersättning när pantförpackningar lämnas in. Istället får kunden ett tillgodokvitto. Frågan togs upp i producentansvarsutredningen. Detta lägger hinder i vägen för de som vill ha kontanter när de pantar (idrottsföreningar etc.) och kan få konsekvensen att det blir mindre attraktivt att städa naturen.

Coop vill inte följa god affärssed
Det finns en överenskommelse mellan Konsumentombudsmannen (KO) och handeln som i princip innebär att butiker som säljer drycker i flaskor/burkar med pant ska ta emot tomma flaskor/burkar och betala tillbaka pant. Av överenskommelsen framgår att panten ska betalas ut i kontanter om kunden begär det. Det råd Konsumentverket ger till konsumenter som inte har fått ut panten kontant är att hänvisa till överenskommelsen och god affärssed vid försäljning av drycker i pantförpackningar.

Gör om – gör rätt
Att skylten skrivs på rumänska är ett tydligt tecken på vilka man vill nå med sitt budskap, det är knappast storpantande idrottsföreningar som anses vara ett problem, utan (förmodat) rumänsktalande. Med tanke på vilka som är (eller kan antas vara) rumänsktalande och som pantar mycket burkar i Stockholm just nu tycks det alltså vara specifikt romer som personalen på den här Coop Extra vill porta från sina pantmaskiner. Och som om inte medmänsklighet vore ett tillräckligt starkt argument så struntar man alltså både i god affärssed och i kooperationens stolta tradition av miljöarbete. Så Coop: plocka ner era skyltar, växla in pantkvitton mot kontanter och be om ursäkt, omedelbart.

Uppdatering: här har jag bloggat om att coop svarat på min kritik.

Entry filed under: politik. Tags: , , .

Omar har valt bort islamismen – varför räcker det inte? Coop svarar på min kritik

341 kommentarer

 • 1. Jennifer  |  20 maj 2013 kl. 3:51 e m

  Rumäner eller romer? Nu tror jag att du blandar ihop saker lite..

  • 2. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:01 e m

   romer från rumänien, mycket möjligt även rumäner, men med största sannolikhet romer

   • 3. Erik Olsson  |  22 maj 2013 kl. 7:53 f m

    Någon som har förutfattade meningar? Det kan vara både och skulle jag tro. Något annat får man väl inte säga, då det är farligt med generaliseringar.

    • 4. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 8:52 f m

     ja, det har du rätt i

   • 5. Eleonora Rothschild  |  22 maj 2013 kl. 8:21 f m

    Romer är en social-konstruktion, du visar prov på fördomar och förutfattade meningar om hur folk är och var de kommer från! Jag blir genuint ledsen när du använder nedsättande termer som ROMER! och varför tror du just att de skulle panta mer än andra? NEJ gör om gör rätt Anna!

    • 6. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 8:48 f m

     du menar att det inte är många romer bland dem som tigger eller samlar burkar runt om på södermalm? det är självklart så att de allra flesta romer inte samlar burkar, men för att kunna göra något åt den extrema marginalisering som många romer drabbas av så måste man kunna prata om att det är etnifierat och ingen slump att just romer blir skitdåligt behandlade i hela europa. det hjälper liksom inte att blunda för att problemen ska försvinna.

  • 7. Hans Hübsch  |  21 maj 2013 kl. 5:35 e m

   Jag anse det beklämande behöva stå i kö för att panta sina fåtal flaskor/burkar, när någon med stora säckar innehållande mängd flaskor/burkar uppehåller pantmaskinen. Frågar man om det går gå emellan, får man oftast ilskna blickar, fnysningar etc. I vår ort finns returpunkten dit man går/åker med många flaskor/burkar.

   Avslutningsvis berör frågor i Sverige oftast ”rasism” ett ord som
   många tydligen gjort till något självändamål. Vi oavsett hudfärg,
   ska behandlas lika, men min fråga och undran är trots det =
   VARFÖR KOMMER SÅ MÅNGA TILL VÅRT LILLA LAND???

   • 8. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 6:01 e m

    mindre än en procent av världens alla flyktingar kommer till europa, mindre än en procent min vän, så din fråga om varför det kommer ”så många” till vårt lilla (men väldigt glest befolkade) land är en fråga som är helt felställd.

    ja, att bekämpa rasism är ett självändamål, och för att kunna göra det så måste man se strukturer som ger rasistiska effekter, även om jag inte ser det ordet i min bloggpost.

    • 9. Hans Hübsch  |  21 maj 2013 kl. 7:54 e m

     Visst…bra att du håller koll på det s k ”rasistiska” men jag anser du…istället för att blogga…hade gått till chefen för denna Coop-
     affär och tagit upp problemet med honom…har du gjort det…?

     Du…har förmodligen ett arbete! Alla som söker sig till Sverige,
     kommer troligen hit för att här ev bosätta sig och skaffa sig ett arbete…inte för att leva på bidrag. De flesta människor, av olika nationer, vill helst bo i det landet de är födda i..ty de kan språket etc. Att sedan deras ”styrande” inte klarar av landets utveckling leder oftast till inbördeskrig pga klantillhörigheter. De som då flyr pga trakasserier, förföljs etc, anser jag i första hand tar sig till ett grannland. Sedan ska världsamfundet se till att de där får den hjälp de behöver. Varför resa ända från t ex Syrien till Sverige, när det finns länder på närmare håll…som inte ens har vinter. Du kan inte övertyga mig med ditt prat om fattiga flyktingar då all förflyttning kostar…resa, uppehälle etc.

     Har själv mycket god kännedom om flyktingar, alla inte över en kam, men de jag har kommit i kontakt med har slängt sina pass eller andra ID-handlingar…varför tror du man gör så….! Jo, för att kunna dölja oegentligheter förstås. Finns ingen anledning slänga ett pass när man vill komma till andra länder…NEJ, NEJ, NEJ…! Har så pass mycket kännedom om ”de stackars människor” som du värnar om och som istället bör anmäla sig till myndigheterna för att dessa kan ombesörja så ”stackarna” tas om hand på ett ordnat sätt eller skickas tillbaka dit varifrån de kom, oavsett folk- slag. Att de flesta flyktingar och asylsökande helst vill komma till Sverige pga våra styrandes välvilliga utdelande av bidrag är väl känt i hela världen. Om du inte har läst eller vet hur mycket våra myndigheter delar ut i bidrag…lever du i en ”bubbla”. Bidrag ska naturligtvis alltid finnas, men ska utdelas mer restriktivt och inte som nu slentrianmässigt. Människor bör alltid ha en ”morot” som engagerar dem.

     • 10. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 8:18 e m

      Butikschefen är en kvinna, men problemet är mycket mer generellt än en enstaka butik, det är en inskränkning som sprider sig och här finns ett tydligt exempel på både utförande och effekt.

     • 11. Jakob  |  22 maj 2013 kl. 7:19 f m

      Du verkar faktiskt veta väldigt lite, herr Hübsch (ursvenskt namn?). Inbördeskriget i Syrien beror deffinitivt inte på ”klantillhörigheter”. Migrationsverket har för övrigt beslutat att ge flyktingar från Syrien tillfälliga uppehållstillstånd, med det uttalade syftet att uppmuntra återvandring när konflikten lagt sig.

      Du ”anser” att de som förföljs av trakasserier oftast tar sig till ett grannland. Det stämmer, men rent allmänt används inte ordet ”anse” om den typen av faktapåståenden. Du kanske menade ”tror”. Faktum är att många flyktingar behandlas väldigt illa i de grannländer de flyr till. Palestinska flyktingar i Jordanien är till exempel utestängda från vissa yrken och ämbeten, får inte söka vissa stipendier och särbehandlas i allmänhet negativt, även om de är jordanska medborgare. Ingen människa skall behöva leva i ett sådant apartheid-system. Sedan är det helt naturligt att människor flyttar till ställen där de tror att de har större möjligheter till ett bättre liv, om de har möjlighet, precis som miljontals svenskar flyttade till USA under artonhundratalet, medan mig veterligen relativt få flyttade till det minst lika fattiga, men mycket närmre liggande Finland under samma tidsperiod.

      Sist måste jag fråga varför du börjar gnälla om sånthär under blogginlägg som mest handlar om rumänska romer? Just rumänska romer vistas, tack vare EU, helt lagligt i Sverige, och trots att de skulle ha asylskäl på grund av Rumäniens rasistiska politik mot romer, så kommer de sällan hit som flyktingar. Jag tänker inte gå in i en lång diskussion med dig, ty det är oftast fruktlöst med folk som baserar urvalet av sitt kunskapsintag enbart på vilka slutsatser de önskar dra, men jag kunde inte låta allt ditt nonsens stå helt oemotsagt. Jag har alltså bara tagit upp lite av allt det som var fullständigt struntprat i din kommentar.

  • 12. mia  |  21 maj 2013 kl. 6:51 e m

   romer är utspridda i hela europa, de flesta bor i rumänien. under balkankriget emigrerade alla jugoslaviska romer till rumänien. de är rumänska medborgare.

 • 13. Danne  |  20 maj 2013 kl. 3:55 e m

  Men de kan väl fortfarande handla för pantkvittot?

  • 14. Daniel Olsson  |  21 maj 2013 kl. 7:32 e m

   Ja, det går bra att handla för kvittot.

 • 15. Wilhelm Svenselius (@w2k_)  |  20 maj 2013 kl. 4:01 e m

  Jag förstår inte riktigt varför det är ett problem för just romerna att de inte kan få ut kontanter? De får ju fortfarande livsmedel och allt annat Coop säljer om de vill, vilket torde vara det viktiga. Att skylten är översatt är väl för att man har många som inte förstår svenska som pantar, ser bara detta som en fördel då personalen behöver förklara mindre och kan ägna sin tid åt viktigare saker.

  Vad jag vet så är ett stort problem butikerna har att pantkvitton förfalskas. Förfalskarna är förstås bara intresserade av kontanter, så genom att ta bort den möjligheten slipper man bedrägerierna.

  Vore förstås bättre att införa nya kuponger som är svårare att förfalska, men att byta ut hela det systemet är förmodligen både tidskrävande och dyrt.

  • 16. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:05 e m

   om ens huvudsakliga inkomstkälla är pant så vill man troligtvis ha kontanter exempelvis för hyra, vilket man ju inte kan betala på coop. anledningen till att det är ett problem som drabbar romer värre än andra är för att få andra är så diskriminerade och dåligt behandlade i europa, få andra är hänvisade till den här typen av försörjning.

   • 17. ll  |  20 maj 2013 kl. 8:03 e m

    Av någon underlig anledning så dyker de upp i vårt land, hundratals mil från deras hemländer.

    Dags för polisen att kontrollera om de öht har rätt att vistas i Sverige. De kan dessutom undersöka deras tillhörigheter och se om de ex.vis har misstänkt många mobiltelefoner i sin ägo.

    • 18. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:58 e m

     intressant att du har en rumänsk e-postadress.

     • 19. mia  |  21 maj 2013 kl. 6:52 e m

      bra, anna!!! :)

    • 20. Fredrik  |  21 maj 2013 kl. 9:07 f m

     Om de är rumäner är de EU-medborgare lika mycket som du och jag och ska i teorin ha samma friheter och möjligheter inom Europa som oss. I praktiken är det lite annorlunda…
     Som svensk har jag möjlighet att resa, arbeta och studera med stor frihet inom och utom Europa, att vara EU-medborgare är ganska sweet för mig.
     För de rumänska romern innebär det möjligheten att tigga i ett land där folk har mer växel att undvara än i rumänien.
     Detta är det EU vi lever i: Människorna från övriga Europa som du arbetar eller studerar med och människorna som ber dig om växel på gatan.

   • 21. Carl Johansson  |  22 maj 2013 kl. 9:45 f m

    Varför var det bara skylten på rumänska som du hakade upp dig på. Det var ju en skylt på italienska och en på engelska och en på svenska så det var ju inte specifikt zigenarna den här texten var riktad till kan jag tänka mig.

    De får väl ta och anpassa sig till vårt sätt att leva nu om de ska få acceptans från oss svenskar.

    Varför ska de få tigga för? De får väl lära sig att arbeta som alla andra med riktiga jobb.

    • 22. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:38 f m

     nej, skyltarna på italienska och engelska kom upp i efterhand. nu är de borta och reglerna ändrade. det är bra.

   • 23. Uffe  |  22 maj 2013 kl. 9:46 f m

    Hur vet jag att en person jag möte är Rom? Jag har aldrig riktigt lärt mig hur jag skall skilja på folk och folk. Står det någonstans, finns det någon märkning som gör att just Romer blir diskriminerade utifrån den vetskapen? Jag är illa insatt i detta då jag som regel bemöter personer utifrån hur de bemöter mig inte vad de har för ursprung, religion, eller vad det nu må vara.

    I sakfrågan känns det som du gör dig ett namn genom att slå ner på personer som egentligen ville göra något bra. De hade förmodligen erfarit att många som panatade ville ha ut kontanter och att det skapade ett problem man hade svårt att hantera. Att de hade svårt att kommunicera med personerna och att de ville vara duktiga och hjälpsamma och informera på det språk de upplevt att många av dessa personer talade. En service helt enkelt.

    Men man kan ju som du välja att tolka denna handling negativt. Genom att det är så många som skall vara bror, eller syster, duktig och skapa sig ett namn i etern genom att tolka även i grunden goda positiva insatser negativt skapas ett samhälle fullt av motsättningar och där det är oerhört svårt för företag, organisationer och mäniskor att navigera.

    Jag väljer att tro att du vill göra något positivt av detta, men jag tror det du gör är direkt kontraproduktivt. Det jäser motsättningar i landet och du eldar på dessa genom att bygga motkrafter till de många goda krafterna som finns.

    Min teori. Fundera en stund innan du sablar ner mig:-)

    • 24. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:40 f m

     ja, det ligger något i det du säger. men jag tror inte att de ”ville göra nåt bra”, jag tror att de ville lösa ett problem de hade i sin butik, och de gjorde det på ett sätt som inte blev så bra. men de har ändrat sig och hittat en bättre lösning nu, det är bra.

    • 25. tedsteen  |  22 maj 2013 kl. 12:09 e m

     Uffe, du tog orden ur min mun!

  • 26. Peter Isotalo  |  20 maj 2013 kl. 6:35 e m

   Coop ingår i ett nationellt pantsystem där de fåt betalt för panten i förskott. Det är inte rimligt att en viss Coop-butik i efterhand bestämmer att inbetalda pengar förvandlats till butiksexklusiva presentkort.

   Att det skulle kosta Coop så mycket pengar att de måste inskränka människors möjlighet att få ut de pengar som redan betalats luktar godtycke. Om det verkligen handlar om att kompensera för någon form av merkostnad skulle jag gärna vilja se en förklaring till vad de merkostnaderna består av. Och på vilket sätt de är knutna till rumänsktalande.

   • 27. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:37 e m

    tack!

    • 28. Peter Isotalo  |  21 maj 2013 kl. 8:21 f m

     Tack själv!

   • 29. Fredrik  |  21 maj 2013 kl. 10:17 f m

    Det finns ett enkelt svar på frågan, de vill inte att romer ska panta hos dom längre, då de säkerligen anser att det försvagar deras varumärke. Sen kan man diskutera etiken i det såklart.

    • 30. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:51 f m

     det är ju onekligen lätt att tro det, men jag tror faktiskt att det handlar om att det är hårt tryck på just den här butiken, och det behöver de kanske få hjälp med att fixa. till exempel hoppas jag att närliggande affärer som eventuellt slutat lösa in pantkvitton mot kontanter börjar med det igen..

     • 31. Carl Johansson  |  22 maj 2013 kl. 9:47 f m

      Varför hänger du inte ut de andra butikerna som har slutat att lösa in kontanter?

      • 32. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:37 f m

       därför att jag handlar på coop. har jag förresten hängt ut någon enskild butik?

   • 33. Erik Olsson  |  22 maj 2013 kl. 8:07 f m

    Du verkar inte förstå vad det handlar om. På sommaren när det är mycket flaskor ute kommer det hit ”gästarbetare” som fyller sina säckar med pantflaskor.

    På vissa butikslägen där det finns mycket pantletare i krokarna blir det problem, eftersom personalen tvingas jobba med pant istället för sina huvudsysslor.

    Det tar TID att jobba med panten och det stör det övriga arbetet. Pantkartongerna tömmer inte sig själv. När kartongerna är fulla måste dom bytas, administreras (sätta på streckkod, lagerhantering mm) och maskinerna måste göras rena då dom skitas ner vid ett högt panttryck.

    I normalfallet då folk också handlar för sin pant är det inga problem, men så fort det bara ska pantas mot kontant betalning blir det lite väl mycket extrajobb för personalen. För butikens del är panten i sig knappast en god affärsidé, om det bara ska pantas och inte handlas.

    Att det talas rumänska kan jag själv intyga, då jag själv jobbat med pant och känner igen språket. Inga konstigheter egentligen!

  • 34. Laszlo  |  21 maj 2013 kl. 9:07 f m

   Om det är stort problem med att kvitton förfalskas så förlorar affärerna även om pantarna får ut varor. Eller menar du att de endast skulle förlora om de gav kontanter mot falska kvitton?

   • 35. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:56 f m

    det är Returpack som förlorar på bedrägerier, men det är inte det som har varit problemet här..

    • 36. Mattias  |  21 maj 2013 kl. 10:35 e m

     Hur vet du att det inte just är det som är problemet?! Är du säker på att butiken inte haft stora problem med romer som förfalskat kvitton och/eller fuskat med att panta samma flaskor om och om igen i maskinen?! Men att de antagit att folk, som du Anna, skulle attackera dem besinningslöst och hänga ut dem i riksmedia som rasister, om de ens skulle antyda att så var fallet?! Jag skulle då, om jag var butiksägare, inte ens våga antyda att jag hade problem med kriminella romer även om jag hade multipla videobevis. Speciellt inte till dig.

     • 37. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 11:12 e m

      Jag har inte hängt ut dem i riksmedia, jag har skrivit en bloggpost.
      Nej, det finns inga uppgifter om fusk, men om det förekommer så är det returpack som ersätter.

      • 38. Mattias  |  22 maj 2013 kl. 8:02 f m

       …menar du allvar?! Skall returpack ersätta butiken vid brottsliga handlingar?!! Du tycker inte att det är de kriminella som skall stoppas?! Vilket samhälle vill du ha egentligen?! Jag säger inte att det begåtts brottsliga handlingar i det här fallet, men faktum kvarstår, att som butiksägare skulle jag till och med tveka att anmäla personrån, om det fanns den minsta risk att bli attackerad för rasism i riksmedia av sådana som dig! Du skulle säkert lyckas vrida det till att de ”stackars” rånarna var ”tvungna”! Stasi!

      • 39. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:28 f m

       självklart är det viktigt att stoppa all form av kriminalitet, och det är hemskt om system som återvinningen manipuleras. att det är returpack som drabbas antar jag är ett sätt att sprida riskerna så att butiker som utsätts oftare kan få stöd. det tycks dock inte vara det som varit fallet i den här butiken, bedrägerier uppges vara ovanliga om än förekommande.

    • 40. rahowa  |  22 maj 2013 kl. 7:59 f m

     Nej det är inte returpack som förlorar pengar utan butiken i slutändan för butiken får betalt för den pant som lämnas in. Uppenbarligen har du ingen koll på hur det fungerar i butikvärlden. Och en sak till: om en fördom är sann är den fortfarande en fördom? Som tex att det skulle vara en fördom att en majoritet av romerna stjäl. Jag jobbar i en butik i ett exlusivt område och vi har sällan romer på besök men i 99% av fallen så förlorar vi varor värda 1000 tals kronor. Vi har haft ett besök av en rom som inte ledde till stöld eller snatteri. Vi har snattare av andra modeller med och även svenskar men inte i samma kategori som romerna

     • 41. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:25 f m

      det jag hört är att bedrägerier är ovanliga och att det är returpack som drabbas, har du någon källa på motsatsen? butikerna får i vilket fall en hanteringsersättning på 13 öre per burk.

      • 42. Carl Johansson  |  22 maj 2013 kl. 11:52 f m

       Om butiken har kvitton för ett visst antal burkar och de lämnar ett mindre antal till returpack så får ju inte butiken betalt för mer än de burkar de lämnar så det är ju butiken som står för förlusten då.

 • 43. Theo Axner  |  20 maj 2013 kl. 4:15 e m

  Jag är lite förvirrad. Betyder det att man i den här butiken bara kan välja att skänka bort panten? Eller går pantkvittona att växla in nån annanstans?

  • 44. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:00 e m

   man får växla in mot varor

   • 45. Fredrik  |  21 maj 2013 kl. 10:18 f m

    Så har dom på ICA Folkungagatan också tror jag, förut hade man max 50 kr i pant, men jag tror dom sänkte den gränsen.

 • 46. saxmar  |  20 maj 2013 kl. 4:25 e m

  Först så trodde jag att det hade med detta att göra..

  http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1639164-pantbedragare-hittar-nya-vagar

  Men som det står i slutet på artikeln så är det ju inte butikens problem eftersom de får tillbaka samma summa som de har betalat ut enligt kvittot.. Oavsett vad som finns i säckarna.. Så detta är bara för att porta oönskade element i sin fina butik.. Starkt jobbat Coop

 • 47. Tamm  |  20 maj 2013 kl. 4:26 e m

  Har du fått kontakt med Coop ang. det här?

  • 48. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:00 e m

   ja, på twitter har de sagt att de ska rätta till eventuella fel…

   • 49. Tamm  |  20 maj 2013 kl. 5:02 e m

    Så ingen kontakt innan du publicerade? Beror det på att de inte svarade eller att du inte kontaktade butik / koncern?

    • 50. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:20 e m

     jag letade efter en mejladress till butiken, men hittade inte, och valde sedan att publicera offentligt utan kontakt med koncernledning eftersom detta tycks vara en del av en trend snarare än ett enstaka misstag. att de bara tar bort skylten skulle liksom inte hjälpa mot orsakerna, men policyn som exempel på den här trenden tycker jag är tydlig och tjänar därför sin politiska poäng.

     • 51. Tamm  |  20 maj 2013 kl. 5:40 e m

      Jag hade nog ringt till butikschefen för en kommentar innan publicering, för att uppmärksamma dem på att det kommer att publiceras om inte annat.

      Hoppas att de kommer med något vettigt svar, jag ska flytta snart och hamnar då närmare ett Ica, kanske läge att byta dit. (Inte för att jag vet att de är så mycket bättre)

      • 52. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:44 e m

       Ja, det tycker jag också egentligen, och det var min plan med att ta fotot – att kontakta butiken. Jag funderar på att engagera mig i konsumentföreningen faktiskt, för det är ju en stor skillnad på coop och ica, att coop har en demokratisk struktur och att kunderna också är medlemmar. Osäker på om medis-butiken ens har nåt butiksråd dock..

      • 53. Daniel  |  21 maj 2013 kl. 12:08 f m

       Frågat på twitter…kan du inte bara ha skrivit en lapp i en flaska och slängt i sjön? Dumt att fråga när man är i krokarna eller kan mänsklig kontakt vara farlig?

      • 54. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 12:23 f m

       twitter är en mycket effektiv kommunikationskanal, detta är just nu en fråga för hela koncernen som förhoppningsvis kan leda till bättre policies vad gäller pant på många håll. om jag fattar på förhand nästa gång att jag ska få 40 tusen läsare på ett blogginlägg så ska jag förankra frågeställningen bättre.

     • 55. M  |  20 maj 2013 kl. 11:03 e m

      Intressant att du bara nämner Coop hela tiden. Jag har faktiskt frågat på Coop medborgarplatsen direkt till personalen (som du tydligen inte har gjort) en av anledningarna till att dom faktiskt satte upp detta var för att ICA medborgarplatsen hade satt upp en lapp med samma information tidigare och Coop medborgarplatsen hade redan nog med pant att personalen inte hann med att tömma den till att sen alla ICAs kunder skulle då även vända sig till deras problem. Personalen har även haft stora problem med växel. Jag tror inte att du förstår mängden av pant en butik som Coop medborgarplatsen får under bara beloppet av en timme med tanke på det läget butiken har. Så innan du klankar ner en butik personligt vänligen ta reda på rätt fakta först!

      • 56. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:07 e m

       jag är kund hos coop, därför riktar jag mig dit, jättebra om man även uppmärksammar ica om de gjort motsvarande.

 • 57. Niklas Johansson  |  20 maj 2013 kl. 4:37 e m

  Jag håller helt med dig om att det är dåligt beteende av Coop att behandla burksamlande personer på det här sättet.

  Jag blir dock lite osäker på din koppling mellan romer och språket rumänska. Jag är själv som sagt inte säker men associerar romer med språket romani och rumäner med språket rumänska. Kan det vara så att många romer i Sverige talar rumänska?

  Jag vill inte skriva någon på näsan utan vore bara ytterst tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.

  • 58. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:01 e m

   ja, precis, rumänien behandlar romer fullständigt som skit, så det är många av dem som lämnat landet och en hel del rumänska romer i Stockholm just nu.

  • 59. Claudia  |  20 maj 2013 kl. 5:27 e m

   I Rumänien bor rumäner samt en hel del inflyttade romer, som bott där i några generationer. De har ett eget språk men kan förstås också tala rumänska.
   I Rumänien diskrimineras de ofta på grund av att många av dem stjäl, sysslar med bedrägerier av olika slag, tigger och försörjer sig på andras bekostnad. Jag har också hört att de stjäl barn som de använder sig av på olika sätt, tex som ficktjuvar, till tiggeri mm.
   Det finns även zigenare som försörjer sig genom att arbeta eller sälja egentillverkade hantverk.
   Den gruppen av zigenare som har hittat till Sverige är inte den sistnämnda tror jag.
   Anledningen till att zigenare har så dåligt rykte och behandlas så dåligt i Rumänien är för att rumänerna är så trötta på den ohederliga gruppens beteende.
   Mänskliga rättigheter i all ära men människor har faktiskt skyldigheter också, inte bara rättigheter…

   • 60. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:32 e m

    det här inlägget är ett väldigt bra exempel på hur fel det står till i Europa. ”Mänskliga rättigheter i all ära, men de gäller inte romer”. Vad tror du händer när människor i århundrade efter århundrade förvägras att stanna på en plats, förvägras utbildning, förvägras arbete och att vara en del av samhället och till slut inte ens har rätt att panta burkar? Vad ska de ta sig till hade du tänkt?

    Det är så tragiskt att den strukturella analysen, förståelsen för hur förtryck fungerar och byggs upp under generationer faktiskt får konsekvenser, att klassanalysen i det här landet hamnat så långt att den här typen av analyser upplevs som helt rimliga. För det är de inte!

    • 61. Alexander  |  20 maj 2013 kl. 7:03 e m

     Du har inte bott kring romer i Sverige du va?

     Alla människor skall behandlas utifrån hur de beter sig & behandlar andra. Därför har jag väldigt lite till övers för den romska s.k. kulturen i Sverige.

     Har du suttit med en romsk familj som pratar om hur lätt det är att sko sig på hederliga medborgare?

     Har du gått i skola med romer som behövts hämtas och köras av Polis till skolan pga. de uteblev så ofta och kallade sig förtryckta för att de inte ville gå i svensk grundskola?

     Har du lyssnat på när romer stolt förevisat sina taktiker för att lära sina barn att stjäla plånböcker?

     Har du haft romska klasskamrater som kommit till högstadiet med skarpladdade pistoler?

     Har du sett romer som på pappret är så fattiga att de lever på existensminimum & får sitt uppehälle betalt av kommunen parkera bilar i miljonklassen på trottoaren utanför ditt fönster dag in & ut?

     Har du suttit på internetcafén och sett romer handla med stulna kreditkort på nätet? (Inte mat eller livsviktiga ting – nej, lyxvaror).

     Eller sist men inte minst har du blivit utsatt för fysiskt våld från romer pga. de började tjafsa med en och det enda man säger till svar är: ‘Grabbar, lägg ned’ och således förtjänar stryk.

     Inte? Jag har – all of the above. Så kom inte och prata om att diskriminering här – lär dig lite om den äkta romska kulturen i Sverige innan du drar förhastade beslut om diskriminering & rasism. Alla kulturer är inte fina. Alla kulturer tror inte på samma rätt & fel som du & jag gör. Ju förr folk vågar acceptera det i Sverige ju snabbare kan vi börja ställa krav. Lev efter svenska samhällets regler & normer eller sök er annorstädes. Inte helt orimligt – faktiskt.

     Men i din värld är detta allt helt isolerade händelser, eller hur? Det finns inget fog alls för att den romska kulturen är skarp ogillad. Det är en stor konspiration, eller hur? Det finns inte romska asfaltsligor som handlar med människor. Ingen romsk sexförsäljning med minderåriga heller. Mina upplevelser påhittade såklart och jag inköpt av SD eller nåt annat extremistparti för att skriva ‘smörja’. Right?

     Så varför skriver jag detta när jag vet att du ändå inte kommer lyssna? Jo för att någonstans hoppas jag att någon gång, när någon läser det här, att de inser att allt kanske inte är helt underbart – kanske finns det kulturer som vi måste analysera mer objektivt. Kanske så är inte aggressiv politisk korrekthet det bästa sättet att hantera problem. Kanske, någon gång, ska vi hålla ansvarslösa & kriminella kulturer till svars för vad de sysslar med.

     • 62. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:45 e m

      du har inte förstått nånting om strukturellt förtryck, det är synd

      • 63. Jimmy  |  20 maj 2013 kl. 10:44 e m

       Du har tydligen inte förstått hur ett samhälle fungerar Anna.
       För att vara en del av samhället måste man vara villig att anpassa sig och följa lagar och normer som gäller.
       Om jag och min familj börjar bränna sprit hemma och stjäl och säljer stöldgods och folk som bor omkring oss då inte vill ha oss där är det då alltså förtryck? Vill du själv leva med kriminalitet och allt vad det innebär runtikring dig?
       Jag tror du måste inse att varje person har ett eget ansvar för hur man beter sig. Om ingen vill vara vän med mig, då kanske det är läge att fundera på hur jag beter mig. Brukar jag kalla alla runt mig för skällsord och vara elak så är det ju ganska logiskt att ingen vill vara med mig.
       Men förnekar jag allting och säger att de är alla andra som är elaka och förtrycker mig hela tiden så kommer jag ju aldrig någonsin att förbättras.
       Vidare är det så att en person som bor lagligt i Sverige ALDRIG behöver tigga/leta pant för att få mat. Man får pengar av stat/kommun/socialtjänst etc om man ej kan försörja sig själv.

      • 64. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:51 e m

       vi talar om människor som letar burkar i soptunnor för att panta, det finns 5000 människor i stockholm som är beredda att göra detta. jag kan i och för sig förstå att brott kan ligga nära till hands om man inte ens tillåts tigga eller panta, om det är de enda möjligheter man upplever sig ha, men hur sjutton kom vi in på att bränna hemma? Du vet att romer förbjudits att bosätta sig i samma svenska kommun i mer än tre veckor ända in på 60-talet? och att romska barn än i dag förvägras utbildning på många håll runt om i europa? att romer är ravt diskriminerade från arbetsmarknaden? du tror inte att det spelar roll för vad som händer med familjer som behandlas så?

     • 65. Kim  |  21 maj 2013 kl. 12:25 f m

      Mycket välformulerat och helt korrekt, Alex!

      • 66. Alie  |  21 maj 2013 kl. 3:57 e m

       Jimmy, nej om du kommer från ett EU-land måste du försörja dig själv, det finns ingen som kommer in och betalar för dig, även om du är här lagligt.

     • 67. Hans Hübsch  |  21 maj 2013 kl. 9:09 e m

      Tack Alexander bra inlägg.

    • 68. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 8:34 e m

     Vi kan vända på steken och säga att: ”Vad tror du händer när männinskor i århundrade efter århundrade inte anpassar sig till det samhälle de vill dela med oss”?

     Det är märkligt att vissa folkgrupper inte lyckats integrera sig i något samhälle någonstans genom århundradena, eller hur. De allra flesta lyckas oavsett vart man härstammar från och hur man ser ut, men när det gäller zigenarna är det tvärt om. Bara en liten del av dem lyckas komma in i samhället och det är pga att de väljer att bryta med det zigenska livet/klanmentaliteten. Känner flera stycken som tagit avstånd från det ”typiska zigenarlivet” och vips blir man accepterad som vem som helst.

     Vi kan fortsätta svamla om diskriminering i all oändlighet, men utan att det finns någon vilja att avstå från en del typiskt zigenska traditioner kommer inga satsningar hjälpa.

     • 69. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:04 e m

      du och jag har helt olika människosyn

      • 70. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 10:42 e m

       Absolut, jag vill hjälpa människor in i samhället och du vill bevara vissa grupper i utanförskap genom att försvara deras beteende.
       Svagt svar av dig. Skäms.

      • 71. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:47 e m

       att jag försvarar ”deras beteende” att panta burkar, hur bevarar det människor i utanförskap? och framförallt: hur vill du hjälpa romer in i samhället? vore superintressant att höra några av dina reformförslag.

    • 72. np  |  21 maj 2013 kl. 5:29 e m

     de är ju själva problemet, de ser ju tiggande som ett jobb
     Nästa år kommer det vara 200 på söder

   • 73. Nadja  |  20 maj 2013 kl. 10:33 e m

    Romer och zigenare är samma sak pucko. Och romerna har funnits i Sverige sedan gustav wasas tid btw. Sätt dig vid skolbänken igen (igen?)..suck

    • 74. Nadja  |  20 maj 2013 kl. 10:35 e m

     Kommentaren var till Claudia

    • 75. mia  |  21 maj 2013 kl. 6:54 e m

     nadja :D helt rätt

   • 76. Claes  |  20 maj 2013 kl. 10:39 e m

    Jag har hört att belgare spetsar barn på bajonetter. Och att tyskar äter människor.

    • 77. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:44 e m

     och att rumäner som inte är romer heter dracula, inte claudia.

   • 78. Johanna  |  21 maj 2013 kl. 2:51 e m

    Romer har varit SLAVAR i Rumänien i flera hundra år. Och anses fortfarande av många vara mindre värda än strykhundar. Deras byar bränns ned. Vem skulle inte söka lyckan någon annanstans med den situationen? Vem har skyldigheter där?

  • 79. Anna  |  20 maj 2013 kl. 10:41 e m

   De rumänska romerna talar oftast en rumänsk variant av romanes samt rumänska. Romanes har inget skriftspråk (åtminstone inte ett officiellt) utan är främst ett talspråk och de romer rumänska romer som kan läsa och skriva gör detta främst på rumänska.

   • 80. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:45 e m

    coop har dessutom använt google translate för att göra den här lappen, så det är inte så troligt att de gjort någon omfattande marknadsundersökning av pantkunderna innan den åkte upp..

 • 81. Rasmus Kaj (@rasmus_kaj)  |  20 maj 2013 kl. 4:41 e m

  Vad är grejen med att skriva ”Romer” och ”Rumäner” som om de vore synonymer?

  • 82. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 4:43 e m

   därför att det är sannolikt att det handlar om rumänsktalande romer, men det kan förstås vara andra rumänsktalande som pantar mycket, problemet för dem om de inte tillåts panta mot kontanter är dock med stor sannolikhet lika stort oavsett etnicitet eller språk

   • 83. Joker  |  20 maj 2013 kl. 8:10 e m

    För att du säger det?

 • 84. Carl  |  20 maj 2013 kl. 4:47 e m

  1. De flesta butiker har policyn idag att inte betala ut mindre eller större belopp kontant för pant. Naturligtvis får vem som helst tillbaka panten som inlösningbart kvitto för övrig handel i samma butik.

  2. Skylt på rumänska? Tror du på allvar att skylten är ett tecken på rasism eller liknande? Den vettiga orsaken är troligen att BEHOVET av en INFORMATIV skylt på rumänska har uppstått. Behöver jag förklara hur? OK: Det har kommit flertal rumänsktalande som velat panta och som inte kan svenska eller engelska (eller påstår sig inte kunna dessa språk).

  3. Panten/spelteori. (Nu blir det svårt) Pantmaskineriet är en nödvändig, lagbeslutad hantering. Den är bökig att hantera för alla butiker med alla skitiga flaskor och ständigt krånglande maskiner. Ergo: Ingen butik vill ha tillbaka mer flaskor än man säljer. Ergo 2: Den butik som har en ”vekare” mer generös policy vad gäller mottagandet av pantflaskor (läs: betalar ut pant i kontanter till varje person som lämnar in en flaska) kommer oundvikligen att dränkas i ofantliga mängder mer flaskor än man säljer.

  Därför ser det ut som det gör.

  Men för vissa giftspridare i samhället är tesen om rasism alltid den gångbara. Man blir illamånde av denna enfaldiga gallsrpängdhet.

  • 85. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:04 e m

   det strider mot god affärssed och det är fult att tvinga folk att handla i just deras butik för att de vill panta där, visst får butikerna ersättning även för hanteringen?

   • 86. Per  |  20 maj 2013 kl. 7:14 e m

    Ja, det får de. Men om de har en väldigt stor grupp människor som ständigt är där och pantar för att få ut pengar, innebär det att butiken måste ligga ute med lika stora mängder kontanter. Det blir också ett problem. (De dröjer ju innan de får pant-pengarna från de som hanterar tomburkarna.)

    Ett annat problem är att, om de har stora mängder pant på ingång, måste de fördela personal till detta mycket oftare än annars. Något som inte ersätts, eftersom de inte tjänar något på automaterna.

    Det gäller att se hela bilden. Det är inte nödvändigtvis för att de vill slippa rumäner som pantar burkar, det är kanske snarare för att de vill slippa att lägga ner massa tid på att hantera pantandet – tid som tar fokus från de kunder som handlar i affären? Att utöver detta tvingas hantera större mängder kontanter kan öka rånrisken, vilket man också vill undvika.

    • 87. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:46 e m

     det verkar inte riktigt som att du vet vad du pratar om, hur kan det öka rånrisken att folk hämtar ut kontanter tex?

     • 88. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 10:46 e m

      Om man ska betala ut kontanter måste man också ha sådana på lager sas. Säger sig själv lixom.

     • 89. Mikael  |  20 maj 2013 kl. 11:29 e m

      Därför att butiken tvingas ha större mängd kontanter i sina kassor för att kunna betala ut till de som pantar, gentemot en butik som inte ger kontanter.

      • 90. Mikael  |  20 maj 2013 kl. 11:32 e m

       Hoppsan, det fanns redan ett sådant inlägg…jag ska läsa först och svara sen nästa gång :P

 • 91. Malin  |  20 maj 2013 kl. 5:09 e m

  Jag tycker också det är dåligt att man inte ska kunna få ut sin pant i kontanter.
  Men måste bara påpeka.. Det ÄR faktiskt olagligt att gå och plocka pantburkar/flaskor (och allt annat) ur offentliga soptunnor.. Så egentligen är det inte ett lagligt sätt att försörja sig..

  • 92. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:16 e m

   enligt vilken lag då?

   • 93. Malin  |  20 maj 2013 kl. 6:34 e m

    Genom att slänga något i en soptunna lämnar man över äganderätten av föremålet man slänger till den som äger soptunnan (tex. en kommun som har offentliga soptunnor). Och om då någon tar något från soptunnan blir det ju en stöld, eller kanske snarare snatteri.

    • 94. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:37 e m

     ok, och det är viktigt i det här läget för att?

   • 95. Sunngifu  |  20 maj 2013 kl. 8:11 e m

    Brottsbalken. Sopor i en soptunna ägs av renhållningsbolaget eller när det är på offentlig plats, kommunen. Därför räknas det som stöld att ta sopor ur soptunnan.

   • 96. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 8:37 e m

    Egenmäktigt förfarande. Det är förbjudet att ta sådant som ligger i sopkärl och kontainers.

    Istället för att ifrågasätta, skulle du kunna ta reda på vad lagen säger innan du gör dessa snutiga svar.

    • 97. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:52 e m

     tycker du att polisen ska prioritera detta beteende högre än idag eller vad är din poäng?

     • 98. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 10:54 e m

      Min poäng är att vi inte ska ha folk som lever på att panta burkar. Du kommer misstolka ovanstående påstående, men jag menar att det är ett ovärdigt sätt att leva.
      Man ska dessutom inte bryta mot lagen och som sagt innan så leder det till ytterligare nedskräpning av allt rotande i sopkärl och kontainers.

      • 99. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:58 e m

       jag kunde inte hålla med mer om att vi inte ska ha folk som lever på att rota i soporna! men hur tänker du dig att man löser något med att hindra människor från att få pengar för sin pant? det är inte ett sätt att ge människor värdighet, det är bara ett sätt att spä på förnedringen.

    • 100. Anna Ardin  |  23 maj 2013 kl. 12:44 f m

     vet du vad snutig betyder? här finns en pedagogisk förklaring: http://hakanmalmstrom.wordpress.com/2011/04/15/om-att-vara-snutig/

   • 101. Elisabeth  |  20 maj 2013 kl. 9:18 e m

    Avfallsförordning (2011:927)

    • 102. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 12:09 f m

     många olika bud här, verkar vara en viktig lag för många

     • 103. P.  |  21 maj 2013 kl. 6:02 e m

      Jag förstår inte grejen. Så folk som tar upp skräp från gatorna, som jag själv till exempel, begår ett brott när man vill undvika att det börjar brinna och när man bryr sig om miljön? Om det är ett lagbrott bör det ändras, och som Anna så fint faktiskt belyser så finns det inget negativt med att folk tar hand om avfall. Om någon tar upp något istället för att låta det brännas, vilket är sämre för miljön, så är väl denne en miljöhjälte och inte någon som ska straffas eller behandlas illa av butiker?

      Dessa butiker blåser redan vanligen oss kunder genom att inte ge oss bonus för panten när vi betalar den, och sedan inte heller för hela beloppet när vi handlar mat och delvis betalar med denna pant som vi redan köpt. Så jag tycker det bara är jäkligt att de ska försvåra ytterligare för folk, däribland jag själv och en himla massa hemlösa på gatorna. Dessutom har barn ofta det här med pant som ett sätt att tjäna lite pengar när de är små, det tycker jag är väldigt positivt och gynnar hela samhället, att COOP och andra livsmedelsaffärer ska sabba tycker jag är genomdåligt och det finns inte något sätt att se detta på som gör det okej.

      Sämre för alla helt enkelt!

      Kontaktade även KF om detta.

  • 104. Anna - crossfitentusiast med familjelängtan  |  20 maj 2013 kl. 6:04 e m

   På många orter finns det speciella metallkärl runt stolpar där du kan lägga dina pantburkar så att alla skulle komma från soptunnor är ju inte sant. Sedan undrar jag också vilken lag som säger att det är förbjudet att plocka upp burkar ur soptunnor. De gör oss snarare en tjänst för att många är så otroligt lata att de inte själva vill panta.

  • 105. Sandra S  |  20 maj 2013 kl. 7:19 e m

   Olagligt? Vad bygger du detta på?

  • 106. Alexander K  |  20 maj 2013 kl. 8:14 e m

   Även om det var olagligt, så är väl ett agerande som leder till ökad återvinning samtidigt som det genererar en inkomst till några av landets mest utsatta att uppmuntra på alla sätt och vis. Även om det var olagligt, så skulle civil olydnad här verkligen vara på sin plats.

  • 107. Fredrik  |  20 maj 2013 kl. 9:35 e m

   Vill gärna se den lagen…

 • 108. Mats Rimborg  |  20 maj 2013 kl. 5:11 e m

  Systembolaget tar inte ens emot pantflaskor och burkar i sina butiker, trots att de lägger på pant vid försäljningen. Så kan man bete sig om man skyddas av ett monopol.

  • 109. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:17 e m

   de gjorde ett försök, men kom fram till att människor föredrar att panta i butik. ett större problem tycker jag är att de inte har pant på sina glasflaskor längre.

   • 110. Anna Karlsson  |  20 maj 2013 kl. 8:41 e m

    De tog emot pantflaskor under lång tid. Det minns jag, när mina föräldrar körde dit med sopsäckar med vinflaskor. Enstaka pantglasflaskor var vid andra butiker egentligen ingen stor grej, förutom backar. Burkpant kom i mitten på 80-talet. Innan dess gick allt i soptunnan Jag minns dock att i en serietidning jag läste vid den tiden nämndes det något om ”jag är väl ingen engångsflaska, eller?”, och då förstod jag knappt vad som menades för det fanns helt enkelt knappt några flaskor som inte gick att panta. Och dessa pantade folk på Systembolaget om de inte hade backar.

 • 111. Carl  |  20 maj 2013 kl. 5:11 e m

  ”god affärssed”? Du antyder ju att plakatet är rasistiskt, åtminstone gravt omoraliskt, vilket är en ren lögn, som varje person som förstår problematiken bakom inser. Retursystemet ser ut som det gör, av skäl jag nyss förklarat, och det drabbar Svensson, Taikon och idrottsföreningen lika.

  • 112. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:23 e m

   att kalla en tolkning du inte delar för lögn är barnsligt. uppgörelsen mellan KO och handeln ser också ut som den gör av en massa skäl. att inte följa den drabbar dem som är beroende av pantinkomsterna för sin överlevnad MYCKET hårdare än den drabbar Svensson, som oftast pantar för mycket mindre än de vill handla mat för och därför inte drabbas alls av att använda kvittot som betalningsmedel i sin livsmedelsbutik.

 • 113. Mats Rimborg  |  20 maj 2013 kl. 5:29 e m

  Det är ett märkligt system, för om man använder sitt pantkvitto som betalning för varor och har ett kundkort så får man ingen återbäring/bonus på det som man betalar med pantkvittot. Tar man däremot ut pengarna kontant först, och sedan betalar inköpen, så får man bonus på hela inköpsbeloppet. Så det är många som skulle tjäna på att ta ut kontanter i stället.

  • 114. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:33 e m

   Coop har hittat ett sätt att dra in pantpengarna från Returpack flera gånger helt enkelt, ganska fult!

   • 115. Mats Rimborg  |  20 maj 2013 kl. 5:40 e m

    Ska nog tillägga att man faktiskt får återbäring/bonus på panten när man köper den fulla förpackningen, så jag menade inte att det var ett sätt att luras, bara att det var just märkligt, som jag skrev. Men detta gäller förstås bara sådana flaskor och burkar som man köper i den butik där man har kundkort. Om vi tar exemplet med Systembolagets förpackningar som de inte vill ta emot själva så blir man lurad på återbäringen om man måste använda sitt återbäringskvitto för sådana flaskor och burkar till att betala med.

    • 116. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:46 e m

     ja, men konsumentfrågan känns inte lika viktig som att de faktiskt lägger hinder för en av de livlinor som finns för dem som har det allra jävligast i vårt land.

     • 117. Thomas Persson  |  20 maj 2013 kl. 9:33 e m

      Du får tänka på att det är vissa som kommer med flera säckar så står de där och så kommer en kund med en liten påse. Alla avbryter inte och låter han gå förbi med påsen det är där problemet är. och då finns det en risk att den kunden går till en annan butik.

      • 118. P.  |  21 maj 2013 kl. 6:12 e m

       Är det så, Thomas? På ICA och Hemköp får man inte bonus när man betalar panten iaf, och inte heller för hela beloppet när man sedan delvis betalar med det. Där tycker jag att vi har ett konsumentproblem. Sedan instämmer jag med Anna att det inte är det största problemet, men många här som kommenterat skriver om det som att det är okej bara för att det enbart drabbar folk som försörjer sig med hjälp av detta. Detta är således inte sant, eftersom det drabbar många andra också. Sedan är det grundläggande problemet naturligtvis att deras skyltar och system både är rasistiska och miljömässigt oförklarliga, men dessa problem är ändå inte de enda och därför bör COOP och alla andra butiker ta bättre hand om sina kunder och förstå att det inte är acceptabelt av flera anledningar!

   • 119. Kristin  |  20 maj 2013 kl. 7:55 e m

    Så du menar att inte Ica och hemköp och andra butiker har samma rutiner?

    • 120. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:48 e m

     jag vet inte, jag har inte varit med om det förrän nu, men så handlar jag ju nästan bara på coop

  • 121. Johan  |  21 maj 2013 kl. 3:58 f m

   Egentligen OT för inlägget, men… Förutsatt att man handlar på samma butikskedja så har man ju redan fått bonus för pengarna ifråga den gången man köpte flaskan/burken.

   Köp en burk och betala en krona i pant. Butiken har nu fått en krona av dig, och du får bonus motsvarande en krona. Kom tillbaka nästa dag och panta burken och köp en vara för en krona. I det läget får butiken inga pengar från dig, och det finns alltså ingen anledning varför du ska få mer bonus. Helt logiskt.

   • 122. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 7:45 f m

    Sant. Om man handlat panten på Coop. Har man handlat den på tex systemet så får man bonusavdrag genom att panta, eftersom man numer måste ta ut i varor.

 • 123. Lars-Erik  |  20 maj 2013 kl. 5:29 e m

  Synd att kooperationen ska börja bete sig så här rasistiskt! Det enda som bör gälla är förstås att dom som lämnar in burkar/pavor också ska få pengar för sina pantkvitton! Det säger jag, som var den som startade Konsums engagemang för returflaskor 1969!

  • 124. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 5:36 e m

   Intressant!

  • 125. Sunngifu  |  20 maj 2013 kl. 8:14 e m

   Hur kan det vara rasistiskt? Det gäller ju alla, samtliga som pantar får ej kontanter för pantkvittona.

   • 126. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:55 e m

    det är de allra fattigaste, som ofta är fattiga pga långvarigt etnifierat förtryck, som drabbas hårdast, för mig, som ändå skulle handla på coop så spelar det mindre roll än för dem som måste få ihop pengar till hyran, hyran kan man inte betala med bananer, man behöver kontanter.

 • 127. Göran  |  20 maj 2013 kl. 5:37 e m

  Usch va hemskt. Bra att du uppmärksammar.

 • 128. regnmakaren  |  20 maj 2013 kl. 6:19 e m

  Vad är det som är så rasistiskt?
  Att COOP slutat lösa in kvittona mot kontanter?
  Eller att samma anslag var översatt till rumänska?
  Jag antar att en överväldigande del av kunderna som löser in kvittona är rumäner.
  Men vad är det rasistiska?

 • 129. Roger Carlsson  |  20 maj 2013 kl. 6:33 e m

  Varför uppmärksammas det bara om det är människor av en annan nationalitet som samlar burkar och flaskor för att överleva ????
  Flera av våra pensionärer fast de har arbetat och betalat skatt hela sitt arbetsverksamma liv har inte pengar för att betala hyror , mediciner mm utan måste samla burkar och flaskor även de för att överleva !!!! Där har vi DISKRIMINERING om något . Det är våra äldre vi ska tycka synd om , det är tack vare dessa människor vi har det bra i Sverige idag , Skriv om våra fattig pensionärer hur de har det i Vårt fina land nu istället men det är inte lika VIKTIGT eller ????

  • 130. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:36 e m

   jo, det drabbar förstås de fattigaste oavsett nationalitet, men jag uppfattar det som att det här är en specifik rikting på meddelandet. istället för att kritisera människor för att de bryr sig om någon eller något kan det ibland va mer effektivt att stötta, det finns väldigt många som inte bryr sig om någon av dem som samlar pant för att överleva, tycker nog faktiskt att de förtjänar mer skäll än jag :(

 • 131. Coop  |  20 maj 2013 kl. 6:35 e m

  Tack för att du uppmärksammar oss på detta.

  Nu har vi undersökt frågan och skylten har funnits uppsatt på fyra språk; svenska, rumänska, engelska och italienska.

  Skyltarna på andra språk än svenska har nu tagits ned från butiken. Vi beklagar djupt att skylten på rumänska har upplevts som ett utpekande.

  Beslutet att inte ta emot pantkvitton mot kontanter gäller förstås alla kunder, oavsett etnicitet. Syftet med skylten var en missriktad åtgärd för att ge tydlig information. Anledningen till beslutet är den omfattande kontanthantering som panten ger upphov till.

  Vi kommer dock att ta upp beslutet om kontantutbetalningar till förnyad diskussion under morgondagen.

  • 132. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:40 e m

   Nej, det stämmer inte, skylten fanns på två språk, inte fyra, och problemet med att begränsningen drabbar de allra mest utsatta kvarstår, oavsett vilket språk de talar.

   Bra att ni tar upp till ny diskussion, hoppas att ni kommer fram till att återinföra möjligheten att få ut kontanter för pant!

 • 133. Jenny  |  20 maj 2013 kl. 6:39 e m

  Hej, om du tittar på Coops sida på FB så ser du hur de förnekar att det endast var anslag på svenska och rumänska. Det finner jag intressant. Jag uppfattar dig som en genuin och ärlig person.

  • 134. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:44 e m

   jag ska skriva om det och visa bilder strax, skyltarna fanns bara på två språk

 • 135. Ninni Själv  |  20 maj 2013 kl. 7:17 e m

  Jag kan gärna hjälpa dig att ta reda på orsakerna bakom butikens lappar, om du talar om vilken affär det handlar om. Stockholms innerstad gissar jag, men mer exakt VAR?

  • 136. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:48 e m

   tack, men jag har kontaktat butiken direkt!

 • 137. georgina  |  20 maj 2013 kl. 7:54 e m

  Varför är det rasistiskt att informera på ett annat språk än Svenska? Det är naturligt att informera på de språk man uppfattar kommer flest berörda till godo. Om det är rumänska på skylten har de troligen uppfattat att det finns ett behov av att informera på rumänska.

  Alla rumänsktalande personer i Sverige är inte Romer.

  Jag förstår mycket väl varför man inte vill betala ut kontanter. De flesta affärer i Sverige vill minska sin kontanthantering. Inget konstigt med det. Om det dessutom kan minska bedrägeri och förfalskningar är det väl bra. Mat etc. är något de flesta behöver och det är det Coop säljer. Dessutom måste affären ligga ute med pengar innan de får tillbaka summan av Returpack. Att ligga ute med pengar är att förlora pengar. Klart att affären tjänar på att i stället ge tillgodokvitto.

  Att en viss åtgärd ”drabbar” en viss grupp av människor behöver inte betyda att åtgärden är rasistisk, eller på något sätt fientligt riktad mot den grupp som förlorat något på åtgärden (folkgrupp, åldersgrupp, inkomstgrupp, boende i ett visst område etc). I det här fallet finns det gott om praktiska anledningar till att inte ge ut kontanter.

  Jag tycker det är otrevligt att anklaga folk för rasism hur som helst utan mer grund än så här. Det visar verkligen inte på respekt för andra människor. De som utsatts för verklig rasism någon gång vet att det är något väldigt otrevligt och inte något man bör kasta ur sig hur som helst om andra människor. Att göra en stor grej av en sån här sak och kalla det rasism är enligt min uppfattning verkligen att leda bort fokus från viktiga frågor och verklig diskriminering.

  • 138. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:02 e m

   det är intressant att det är så många som lägger så mycker tid på att spekulera i alternativa förklaringar, med en gemensam uppfattning om att det är farligt att på minsta sätt erkänna att det ligger en etnisk utpekning i sättet man effektuerat en policy i det här (eller andra) fall.

   • 139. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:01 e m

    men sluta! varför är ni så otroligt många som så gärna verkar vilja hitta den ena mer långsökta förklaringen efter den andra för att ”bevisa” att detta inte var utpekande av just rumänsktalande. Att ”t.ex. ungdomar” skulle riva ner två lappar och flytta de andra två dagen före de sattes upp är mycket mycket osannolikt (se nästa bloggpost).

    • 140. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 11:18 e m

     Därför att du och vissa andra vägrar ta det för vad det är:
     En rent praktisk sak för att förenkla för de rumänsktalande pantarna. Eftersom att dessa förmodligen är en stor grupp förrutom svensktalande som nyttjar pantapparaten har man förenklat genom att sätta upp en lapp på deras språk.

     Hade det varit finnländare som varit den största gruppen hade man satt en lapp på finska, men då hade denna blogg blivit ointressant.

     Gillar inte Coops eventuella efterkonstruktioner, men med tanke på rasistdrevet så förstår jag deras nervösitet. Den enkla sanningen hjälper inte, utan det är bara att pudla eller försöka komma på nån bra förklaring för att göra er nöjda.

     • 141. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:37 e m

      man förstår alltså vilka som kommer att drabbas, jag tycker inte att det gör saken bättre, för mig är det inte utpekandet som är det största problemet, utan att man tar möjligheter från människor som redan har få såna.

      • 142. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 10:20 f m

       Det är inte Sveriges fel att romer i Rumänien har det svårt. Sverige kan inte ta på sig alla problem i världen och lösa dessa. Men det är ju bra att du själv mår bra om du föreställer dig att rumänska romer kan komma till Sverige och panta burkar och få ett bättre liv.
       Svensk pant löser världsproblemen!

    • 143. Micke  |  20 maj 2013 kl. 11:30 e m

     Helt riktigt. Som svar på din undran ser jag två förklaringar:
     De som söker alternativa förklaringar vill inte se romer förnedras men skulle inte störas av de förbjuds att panta burkar … och vistas i närheten dvs ”bra om de lämnar landet så slipper vi se dem”. Självklart ligger det en aura av vardagsrasism i alla dessa kommentarer som ifrågasätter det du, Anna, tar upp.

     • 144. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 10:24 f m

      Visst är vi alla vardagsrasister. Varför hymla med det? Vad är det för konstigt att olika folkgrupper ofta premierar sig själva? Så länge man inte aktivt förtrycker andra grupper så är det ingen fara med det.
      Jag har inga problem med kurdiska eller somaliska föreningar och intressegrupper. Jag ser positivt på att de ser till sina egna intressen. Samtidigt så är vi svenskar en realitet lika mycket som kurder och somalier…

      Att förneka kontanter vid pant är knappast förtryck utan snarare ett sätt att förhindra utnyttjande av ett system.

   • 145. georgina  |  20 maj 2013 kl. 11:06 e m

    Andra kan ju uppfatta att det är du som har lagt ned mycket tid på att hitta en alternativ förklaring till det hela. Men man känner väl andra som man känner sig själv. Hade jag haft en butik hade jag troligen gjort samma sak – att inte betala ut kontanter av företagsekonomiska skäl och att informera på de språk som upplevs vara av behovet för att förenkla personalen – och blivit mycket stött över din alternativa förklaring. Testa att tro lite gott om folk ibland, det gör underverk.

    • 146. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:11 e m

     nu spelar det ju mindre roll vilka syften personalen *egentligen* har, effekten för dem som är i behov av att panta men som inte längre får är ju densamma. och vilka ”underverk” det kan åstadkomma att välja att blunda för sådant de fattigaste i samhället drabbas av har jag svårt att se.

     • 147. georgina  |  21 maj 2013 kl. 12:11 f m

      Fast det är ju inte där tyngdpunkten i ditt inlägg har hamnat. En konstruktiv diskussion om hur de mest utsatta i samhället kan försörja sig och höja sin levnadsstandard (oavsett etnicitet) vore toppen. Men om man börjar en sån diskussion med att anklaga ett företag för rasism tappar man nog tråden ganska fort.

      Jag tycker inte alls att du (eller någon annan) ska blunda för sådant som drabbar de fattigaste i samhället. Jag tycker däremot inte att du ska tillskriva andra människor åsikter eller syften som du inte vet något om. Om du tror att möjligheten att få ut kontanter på pantflaskor är avgörande för människors levnadssituation – driv för allt i värden den frågan, skapa debatt, intervjua folk, ta reda på hur pantsystemet fungerar etc. Med ditt blogginlägg har du både spätt på många svenskars negativa bild av romer som helt utanför samhället (vilket stämmer för en del romer men inte de flesta) och anklagat personalen/ledningen i en butik för att vara rasistiska och oempatiska. Det är bra att du engagerar dig, men det är min åsikt att det vore mer konstruktivt om du försökte göra det utan att vara otrevlig mot andra människor som du inte känner och beskylla dem för saker som du inte har någon grund för.

      • 148. kirai  |  21 maj 2013 kl. 1:15 f m

       +1

      • 149. August  |  21 maj 2013 kl. 8:44 e m

       Georgina: Asbra inlägg.

       Anna: Du kanske borde reflektera över din välmenande text – istället för att ”vinna diskutionen” – eftersom många har vettiga och bra åsikter om den. Du vill bara väl, men det blir rätt kontraproduktivt och paradoxalt i slutändan. Detta gör att det kan bli svårt att ta dig på allvar. Du framstår som cynisk i både inlägget samt i dina svar. Jag tror dock gott om dig å hoppas att du kan försöka suga åt dig av vissa inlägg. HAre!

      • 150. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 11:04 e m

       Ja, även jag verkar i en rasistisk kontext och jag är väl medveten om att jag ofta faller in i att klassa människor som grupper istället för individer i lägen när man borde göra tvärtom. Om man ska va färgblind eller färgseende, och när den gränsen ska dras är en svår sak!

      • 151. Harri Svartz  |  21 maj 2013 kl. 10:29 e m

       +1

 • 152. Kristin  |  20 maj 2013 kl. 7:59 e m

  Är det oädelt att Coop Konsum faktiskt skänker mat dagligen till hemlösa också? http://allwin.nu/.
  Vill bara tillägga att man får pengar för sin pant i vår coopbutik hut mycket det än är.

  • 153. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:23 e m

   ja, det får man i de flesta butiker, ännu, det är bra

 • 154. Alexandra Esser  |  20 maj 2013 kl. 8:00 e m

  Mailade din krönika som brev till:
  https://www.coop.se/Globala-sidor/Kontakt-Kundtjanst/Kontakta-oss/

  Och som rom köper du nog mat på det absolut billigaste stället typ Lidl i Skärholmen. Du har nog inte råd med coops dyrare mat, varje krona räknas. Du har inte råd med trosor o schampo.

  • 155. georgina  |  20 maj 2013 kl. 11:18 e m

   Alexander, kan inte hjälpa att rycka till över din kommentar. Den är ett bra exempel på det strukturellt förtryck som någon ovan påpekar existerar mot romer.Alla romer är inte outbildade, arbetslösa, bidragstagare som du verkar tro. Den här typen av missriktad, nedlåtande medlidande är verkligen stigmatiserande och befäster en bild som många svenska har av romer. Romer är kanske överrepresenterade hos soc, men snälla sluta dra likhetstecken mellan romer och fattigdom/utanförskap. Det är tydligen lätt för många att hitta ”rasism” hos andra men inte upptäcka hur fastvuxen och föråldrad deras egen schablonbild av romer ser ut. Innan ni beskyller andra för rasism kanske ni ska rannsaka er egen världsuppfattning?

 • 156. Eads  |  20 maj 2013 kl. 8:02 e m

  Blir lite trött Anna.. Jag är inte en del av avpixlat-gänget och inte heller sverige demokrat vilket jag Tyvär tror att du per automatik kommer försöka klassa mig som (för att ha det sagt röstar jag mp) men snälla. Om rumäner ofta pantar i butiken och Coop inte längre löser in kvitton har då inte Coop gjort dom en tjänst?! Anna tror du på fullaste allvar att Coop hatar romer? Eller att Coop har något rassistiskt motiv bakom det här? I jakten på rättvisa och ett tryggare samhälle för även det mest utsatta så måste man försöka ta bort ”alla är rasister filtret ” och försöka fokusera på riktiga orättvisor.. Uppriktigt sagt du har skrivit en hel del bra saker .. Men det här är bara ”bajsnödigt” och pinsamt

  • 157. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:00 e m

   hur menar du att coop har gjort människor som vill panta och få kontanter, som inte längre får det, en tjänst? att du inte vill se att det här är en liten pusselbit i ett orättvist system, utan att man ska fokusera på ”riktiga” problem är intressant, skulle gärna vilja veta vad som är ok grejer att engagera sig i!

  • 158. Claes  |  20 maj 2013 kl. 10:50 e m

   Hej Eads. Jag tror det blir mycket lättare för dig att hänga med i diskussionen om du slutar sätta likhetstecken mellan att göra en rasistisk handling (dvs en handling som bidrar till en rasistisk struktur) och att vara rasist eller hata ett helt folk. Det är ett vanligt missförstånd som bara förvirrar debatten.

   • 159. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:56 e m

    tack claes! vi måste kunna analysera vardagsgrejer som kan tyckas små, men som tillsammans bildar strukturer. jag vill hävda att de allra allra flesta människor, åtminstone definitivt jag själv, ganska ofta gör eller tänker rasistiskt. att våga se det är första steget för att faktiskt kunna ändra på den strukturen.

 • 160. Anna  |  20 maj 2013 kl. 8:02 e m

  Ditt engagemang för utsatta människor gläder mig. Det är något jag själv arbetar mycket med.

  Dock kan jag ändå inte hålla med dig.

  Att försörja sig genom att panta flaskor är knappast ett värdigt liv. För att ge människor det liv de förtjänar finns det mycket annat som behöver ändras i samhället än att Coop ska växla in pantkvitton mot kontanter. Många människor har det väldigt svårt, jag är fullt medveten om det, men det är inte Coops fel. Jag har dessutom mycket svårt att tro att Coops agerande har rasistiska skäl, det är troligtvis en rent praktisk åtgärd till följd av att kontanthanteringen i alla sammanhang minskar. Men det är naturligtvis min egen tolkning av situationen.

  Så, jag uppmuntrar dig verkligen att engagera dig för utsatta människor, jag tycker bara att du börjar i fel ände.

  • 161. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:58 e m

   nej, det är verkligen inte coops ”fel”, men de lägger en onödig sten på en redan tung börda.

 • 162. Anna Karlsson  |  20 maj 2013 kl. 8:06 e m

  ”Jag funderar på att engagera mig i konsumentföreningen faktiskt, för det är ju en stor skillnad på coop och ica, att coop har en demokratisk struktur och att kunderna också är medlemmar. Osäker på om medis-butiken ens har nåt butiksråd dock.”

  Men för tusan, jag har handlat på Coop i över 30 år och aldrig en sekund förknippat dem med något annat än vilken annan detaljhandel som helst.

  Lever du kvar i någon sorts 50-tal på glesbygden? Du låter närmast övervintrad.

  Diskriminering är aldrig OK, men det är som med ”klickhumanismen”, man adresserar inte problemen vid deras källa.

  • 163. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:57 e m

   det är ett problem att coop tappat mycket av sitt arv och blivit en koncern bland andra, men det är faktiskt ganska många som arbetar för att stärka folkrörelseidealet. det finns trots allt demokratiska strukturer som skulle kunna besluta om sånt här om folk fick arslet ur vagnen och gick på mötena. den möjligheten finns inte på ica ens i teorin.

 • 164. Patricia  |  20 maj 2013 kl. 8:13 e m

  Var är empatin? Det är ett enormt arbete att plocka pantflaskor och sälja dem.De tigger inte, de arbetar. Det enda arbete dessa människor kan göra och det är ett arbetet för miljön. Så korkad av COOP. Rumänska romer borde få tack av oss alla och ursäkt från COOP.

  • 165. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 11:04 e m

   När man vittjat en kontainer i jakten på pantburkar, brukar resterande innehåll ligga utanför. Arbetet att lägga allt tillbaka i kontainern kostar mångdubbelt mot vad man hittat i pantvärde. Dessutom är det väldigt äckligt att vada fram till kontainern för att slänga sina saker där när allt innehåll ligger utspritt runt om. Inget vidare för miljön eller skadedjursbeståndet heller.

   • 166. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:06 e m

    jag har säkert sett folk som kollar i soptunnor minst 100 gånger, men aldrig sett nåt hamna utanför, vilken planet lever du på?

    • 167. Kungen  |  20 maj 2013 kl. 11:24 e m

     Trevligt svar, Tellus hette min planet senast jag kollade.

     Har bott i bostadsområde med stor andel zigenare och tyvärr ser det ut såhär på många ställen. Gissar att du bara sett utanförskapsområdena på vykort?

     • 168. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:38 e m

      jag har själv zigernarblod

      • 169. Kungen  |  21 maj 2013 kl. 3:27 e m

       Jag också om du undrar. Då är vi ett levande bevis på fattigdom och misär inte sitter i etniciteten, utan i hur man väljer att leva. För min egen del har min del av släkten valt ett svenssonliv och lever det väl. Utseendet kan man inte göra mycket åt, men har aldrig blivit diskriminerad i hela mitt liv, vilket jag tolkar som att svensken tittar mer på beteende än etniskt ursprung.

       Om du verkligen vill förändra livet för zigenarna borde du engagera dig mer i politiken på EU-nivå.

       Att låta människor leva på att panta burkar spär på problemen och löser endast situationen för stunden för ett väldigt litet fåtal individer.

      • 170. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 3:40 e m

       att inte låta människor leva på burkar löser ingenting

 • 171. Lennart Andersson  |  20 maj 2013 kl. 8:18 e m

  Varför skall vi bry oss om romerna, det är väl rumänska regeringens ansvar. Vi har fullt med utslagna etniska svenskar som behöver alla returflaskor och burkar de kan få tag på, skall de nu också utsättas för internationell konkurrens i det globala samhället?

  • 172. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:53 e m

   jag tycker att du verkar tänka på ett ganska obehagligt vis Lennart, var är din solidaritet som medmänniska?

 • 173. Ofer Maimon  |  20 maj 2013 kl. 8:37 e m

  Vill de inte hantera pantflaskor så kan de låta bli att sälja dryckerna. Inget av detta är någonting nytt alls, massvis av butiker håller på med det här jävla oskicket. Sedan många år. Pantflaskorna gör att butikerna kan hålla betydligt lägre drickapriser än de kan på drycker med engångsförpackningar, och följaktligen sälja mer.

  Vill de inte konstruktivt bidra till återvinningen av pantförpackningar så får de fan i mig betala det fulla priset för dessa förpackningar, och sedan får man lägga ut pantningshanteringen på entreprenad.

 • 174. Glenn Möllergren  |  20 maj 2013 kl. 8:53 e m

  Sign Claudia som skrev här ovan glömde ett par saker. Hon (?) ville förklara varför rumänerna tycker illa om romer (vilket inte alla gör, f ö), och drog då till med de vanliga stereotyperna, om att romer stjäl, är oärliga och i korthet beter sig på ett sådant sätt att de förtjänar att hatas.

  Till detta skulle jag vilja säga följande.
  1. Om etniska rumäner beter sig illa i Sverige skulle då Claudia tycka det var begripligt om hon, som givetvis är skötsam, skulle bli hatad av bara farten.
  2. Romerna i Rumänien hölls som slavar fram till 1860-talet. Den rumänska fascistregeringen under kriget skickade tiotusentals av dem till massgravarna i Transnistrien. Och när fabriksnedläggningarna sköljde över Rumänien på 90-talet var det romerna som fick sparken först och kommer in sist på de jobb som trots allt finns kvar, OAVSETT hur de skötte sina jobb på den tiden alla hade ett. Mot denna bakgrund är det snarare konstigt att en så stor del av romerna i Rumänien ändå är skötsamma och lojala mot sitt land – de har inte mycket att vara tacksamma för.
  3. Om en rumän blir tillräcklig fattig, förlorar sin bostad och försörjning, och hamnar i en kåkstad bland andra i samma olycka, då KALLAR omgivningen den personen för ”tigan” oavsett etnicitet. Ordet ”tigan” används i Rumänien ungefär som ordet ”tattare” i Sverige, och det språkbruket hade sin logiska slutpunkt i tvångssteriliseringarna.

  Jag kommer precis från en reportageresa bland rumänska romer. Ghiongo Gabor, sjuksköterskestuderande från den f d gruvstaden Nucet i nordväst, berättade för mig om hur läraren bemötte henne i gymnasiet:
  ”Smutsiga zigenare, du ska inte vara i skolan. Gå och prostituera dig.”
  Inför klasskamraterna, där ingen reagerade. Jag hoppas alla av dessa lärare och klasskamrater en gång behöver uppsöka det sjukhus där Ghiongo kommer att jobba, så att hon kan visa dem den omvårdnad och medmänsklighet som de själva inte klarade av.

  Trevligt att exilrumäner ”hjälper” oss svenskar att förstå att ”zigenarna” hatas på goda grunder, eftersom vi tydligen är för korkade för att fatta det själva.

 • 175. Paul carlsson  |  20 maj 2013 kl. 9:00 e m

  Äh jävla gnällande, låt för fan affären göra som dom vill..! Tror du dom har haft mycket romer som stulit som korpar i butiken eller..???
  Finns nog fan en orsak till att det står på just deras språk ska du se.!
  Trött på allt jävla gnällande om hur stynd det är om allt å alla!!!

  • 176. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 9:22 e m

   jag är trött på dig

 • 177. Jaana  |  20 maj 2013 kl. 9:18 e m

  Det har även blivit så här på Ica Nära inne i Stockholm innerstad. Dock har de inte satt upp någon skylt på ett annat språk än svenska. Supertrist! Det här är en dålig vändning från butikerna!

 • 178. Anna  |  20 maj 2013 kl. 9:50 e m

  Tack för en itrnessant blogg. Läste inte hela diskussionen – kanske har ngn annan redan tipsat? https://www.facebook.com/coopisverige?fref=ts

 • 179. AnnaCarin  |  20 maj 2013 kl. 9:58 e m

  Men va fan. Det rimmar jävligt illa. Som fd coopanställd blir jag jävligt förbannad. De är väl jävligt bra att nån vill l eta reda p åalla flaskor andra hivar överallt och panta dem. Och tjäna en slant, som jag må säga nog inte kan vara särskilt stor. De som pantar på coop forum i Visby överlag är bänkkillarna, de kommer ofta flera ggr per dag. Jag unnar dem verkligen de få stålar de kan få ihop på slikt.

 • 180. Micke  |  20 maj 2013 kl. 10:23 e m

  Jäkligt viktigt och vettigt att du tog upp det här!
  Oavsett vad orsaken till skyltningen är så visar språkvalet att de ser romer som ett problem. Och det visar på fördomar ch särbehandling.

  Hoppas på svar från coop (och hoppas på lite utveckling av människosynen hos många som har kommenterat. Sök på strukturell diskriminering, institutionaliserat utanförskap etc. Eller varför inte lite psykologi och läs på om projicering av den egna skuggan…)

  • 181. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 10:32 e m

   *gilla*

 • 182. Johan Karlsson  |  20 maj 2013 kl. 10:29 e m

  Att du bara orkar!

 • 183. Tage  |  20 maj 2013 kl. 10:59 e m

  Få saker berör mig i de olika dagliga debatterna. T ex bryr jag mig inte nämnvärt om klädtillverkare i Asien eller förändrade jobbskatteavdrag, men när jag läste den här artikeln börjar blodet koka på mig. Inte för att lappen uppenbart var riktad till romer, inte för att ett betrott företag som jag själv handlar på inte har ”god affärssed”, utan för att pantsystemet inte upprätthålls.

  Pant är en av de få regleringar eller system i vårt samhälle som funkar nästan helt utan brister. De som inte är miljövänliga och energisnåla får betala. När man då som företag inte upprätthåller en så vital del i denna funktion som att betala ut pengar för de pantade flaskorna, bara för att personalen ska slippa göra sitt jobb, så blir jag rent förbannad.

 • 184. Lars  |  20 maj 2013 kl. 11:08 e m

  Det kan ju som sagt vara så att butiken haft stora problem med vissa, kanske återkommande personer och därav gör på detta vis som en sista utväg. Undrar om du hade haft samma inställning om du var butiksägare och gång på gång hade besök av samma folkgrupp som ställde till det hela tiden. Du hade troligtvis inte varit så jävla politiskt korrekt då och hade säkert haft annat att fundera och lägga din tid på.
  Jag säger inte att det är på detta vis men det kan vara så.

  Om det däremot är av en helt annan anledning, som att det blir för stor kontanthantering, så är ju inte detta rasistiskt på nåt vis! Om butiken har många rumänsk-talande som pantar så måste de ju få fram budskapet även till dem! Man kan ju vända och vrida på det hur som helst och få det till att de hade varit rasistiskt med endast en skylt på svenska också! Herregud.

  • 185. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:13 e m

   ja, det KAN ju vara en slump att romer blir behandlade som skit i varenda EU-land, och det är ju möjligt att du inte har förmågan att se strukturellt förtryck eftersom du inte levt i det. Jag säger inte att det är på detta vis men det kan vara så.

   • 186. Lars  |  20 maj 2013 kl. 11:49 e m

    Det faktum att butiken själva skriver och säger att det var skyltar på 4 olika språk skiter du fullständigt i för du stirrar blint och det hela är helt klart på det sättet som du har fått för dig, inget annat är möjligt. Du vet ju inte, det kan ju ha suttit 2 skyltar till uppe som någon slitit ner eller vad som helst.

    Jag håller med om allt du säger om förtryck men det är inte så jävla lätt att ha att göra med människor som är inbitna, tränade tjuvar sen de var barn, när man väl har med dem att göra! Det är nog ganska svårt att inte ses som rasistisk då, vilka medel man än tar till. Jag tror att alla inser att alla inom en viss folkgrupp är likadana. Men det enda som hade varit rasistisk i detta läge är om skylten sa:

    ”Tyvärr betalar vi inte ut kontanter för pant till Romer, endast tillgodokvitton.”

    Hoppa på Statoil istället, jag råkar veta att deras anställda i några av deras butiker förbjuds att någonsin hyra ut bilar till Romer, pga. att de haft så mycket problem med dem. Det är hemskt, men vad ska de ta sig till när ingenting hjälper? Samtidigt som jag tycker att det är hemskt så förstår jag den hårt arbetande butiksägaren som tar ett sådant beslut.

    • 187. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 12:02 f m

     du kan läsa i mitt senaste blogginlägg vad jag anser om de fyra skyltarna (som fanns där dagen efter och som sedan blev en), där kan du också se coops egen förklaring så att du slipper sitta och spekulera i vilka problem de eventuellt haft med folk som talar vissa språk.

    • 188. Lars  |  21 maj 2013 kl. 12:26 f m

     Oj! ”Jag tror att alla inser att alla inom en viss folkgrupp INTE är likadana.” skulle det förstås stå!

 • 189. anonym  |  20 maj 2013 kl. 11:17 e m

  Hej Anna!

  Jag jobbar i kassan på butiken i fråga och kan därför delge den information vi fått från vår kassaledare. ica på folkungagatan har nyligen infört samma princip, vilket ledde till att även vi fick göra det eftersom vi inte kunde hantera alla kontanter annars(de som inte kunde panta på ica kom till oss för att förtydliga).

  Tycker det är tråkigt att du gör sådana antaganden utan information från personalen på plats och vill du kontakta butiken finns nummret tydligt listat på hemsidan.

  • 190. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:34 e m

   tack för svar, jag har bloggat om det i inlägget ovan och även mejlat till icabutiken i fråga. jag håller med om att jag borde ha pratat med personalen först, men oavsett intentionerna bakom så är signalerna – och inte minst effekterna för de människor jag talar om – desamma, oavsett vad personalen menar.

   får inte riktigt ihop detta med kontanterna, hur många tusen om dagen rör det sig om? är det alltså mer pant som ska ut än kontanter som kommer in i systemet? och varför är det i så fall ”oavsett summa” som begränsingen gäller?

   • 191. anonym  |  21 maj 2013 kl. 7:50 f m

    Jag vet faktiskt inte hur mycket pengar det rör sig om, det får du fråga butikschefen, men vi måste ju ha mer kontanter ute i kassorna. I övrigt har vi redan en del problem med pantmaskinen och måste flera gånger varje pass fixa med den på ett eller annat sätt, om belastningen ökade ytterligare skulle vi inte få göra annat än ta hand om panten.

    Sen vill jag även påpeka att vi i kassan vet vilka romer som brukar komma till oss och att det inte rör sig om en hel samhällsgrupp utan några individer som vi ser flera gånger dagligen. Vi vet att de inte kan varken engelska eller svenska så varför är det fel att försöka underlätta kommunikationen?

    • 192. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 8:14 f m

     Det känns inte så trovärdigt med de stora kontantmängderna, därav frågan hur mycket det rör sig om. Och om ni vet vilka individer det rör sig om låter det som att det faktiskt är några få utpekade individer (romer från Rumänien?) som orsakat det ni upplever som problem. Då borde ni ju också förstå att ni kommer att ställa till individuella problem för dessa personer, och på samma sätt som jag borde ha pratat med er kanske ni borde ha pratat med dem? Kanske skulle de kunna komma vissa tider när det är lugnt? Kanske skulle de kunna lämna in säckarna & få dem vägda istället för att panta en burk i taget? Kanske skulle ni bara ha gett dessa enstaka individer lappar istället för att sätta upp anslag som får samtliga kunder att tro att anledningen till inskränkningen av kundernas rättigheter beror på några jobbiga rumänsktalande.

     En fråga till också: hur gick det till med de här fyra lapparna? När satt ni upp dem och när tog ni ner tre? Och varför säger Coop att det var fyra lappar hela tiden, när det bara var två i förrgår?

 • 193. Karl Hygge  |  20 maj 2013 kl. 11:21 e m

  Härligt att se att internet inte bara består av korttänkta tyckare. Vi måste kunna försöka att sätta oss in i hur människor faktiskt har det också.

  Den som skrev här ovan om sina erfarenheter med romer, det låter väldigt obehagligt och hemskt. Men det är fortfarande så att alla som tillhör en kultur per definition inte är dåliga eller har usel moral.

  Jag har nu haft kontakt med en familj som har det så eländigt så att det förstår nog inte många som är födda och uppvuxna i Sverige.
  Tror du det är kul att tigga eller stå och spela dragspel hela dagarna trots att du håller på att förfrysa fingrarna? Är det ett värdigt liv som de här människorna valt själva? Att inte kunna ge sina barn mat och utbildning för att det inte finns några pengar att få tag på?
  Att inte kunna få sjukvård när hjärtat eller lungorna strejkar för att du inte har nåt hus med isolering eller råd till ved att elda med?
  Jag har hjälpt dom med en del grejer bland annat husrum och de har varit tacksamma och inte velat vara påträngande, aldrig försökt lura mig eller sno någonting.

  Jag tycker verkligen det låter skithemskt med de där grejerna som du skrev om, men alla är inte så och det smärtar mig att höra hur någon skulle kunna hata den här familjen endast för att dom har ett visst ursprung och för att dom fötts i ett visst land. Ett land som de inte har någon som helst möjlighet att kunna försörja sig i heller.
  Jag menar vad, VAD, ska dom göra?

  Nu handlade inte tråden om hur romer är utan hur coop har gjort en väldigt stor tabbe, så jag ska inte fortsätta mycket mer men jag tycker att den här tidningsartikeln är väldigt läsvärd: http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/romernas-situation-en-skamflack-i-europa-6353916-artikel.aspx

  Pepp till dig Anna!

  • 194. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:28 e m

   nej, precis, och det är fortfarande så att om man påstår att någon är en sämre människa bara baserat på vilken etnicitet hen har, så påstår man per definition något rasistiskt.

   • 195. per  |  20 maj 2013 kl. 11:56 e m

    Vem har påstått det? Inte Coop i alla fall.

 • 196. Nils Westling  |  20 maj 2013 kl. 11:31 e m

  Även Coop-butiken i hörnet Odengatan/Roslagsgatan i Stockholm har begränsad kontantbetalning för pantburkar, vilket jag reagerade på för några veckor sedan. Jag tog då kontakt med butikschefen som, liksom jag läst i kommentarer ovan, skyllde på att andra butiker i närområdet gjorde samma sak. Föga förvånande gjorde butiken undantag för mig (vit, medelklass, städad) och enligt svaret från butikschefen även för skolklasser.

  • 197. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:40 e m

   what? skulle de göra undantag för dig?! men fy, vad säger huvudkontoret om det skulle jag vilja veta!

   • 198. Hilmerson  |  20 maj 2013 kl. 11:47 e m

    Är det verkligen så konstigt? Så du menar att om en vit, välvårdad, medelålders snubbe i Armanikostym knackar på hos dig och frågar om han får låna toaletten, så hade du reagerat precis likdant som om en nerbajsad, blodig, svart snubbe med blodsprängda ögon hade gjort det samma? Skitsnack!

    Och är det inte jättekonstigt att alla dessa orättvisor bara upplevs av folk långt till vänster…?

    • 199. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:53 e m

     jag hade troligtvis inte öppnat om någon av dessa två hade ringt på hos mig, nej, de som brukar komma till min trappuppgång och de som brukar skicka hot är dock i mycket hög utsträckning vita välvårdade medelålders män. armanikostym betraktar jag som tecken på nåt skumt. men skit i det, ja, jag har fett med fördomar, min världsbild är också formad av en rasistisk världsordning, men jag kämpar emot den. nej, det är inte konstigt att orättvisorna i det strukturella förtrycket uppfattas mer av folk mer till vänster, det är liksom för att man förstår detta som man kallar sig vänster, det ligger i definitionen.

     • 200. kirai  |  21 maj 2013 kl. 1:13 f m

      blir så sjukt provocerad varje gång någon på vänstern insinuerar att ”ja men är man inte vänster så är man inte god och solidarisk och tror på medmänsklighet”. det är VERKLIGEN en strukturell fördom! den egentliga ideologiska skillnaden i vänster-högerindelningen handlar om hur man når bästa möjliga samhälle. VÄGEN DIT alltså. jag är arbetare och identifierar mig med vänstern, men är uppvuxen i ett liberalt hem, och jag kan lova dig att de flesta man möter är MEDMÄNNISKOR, oavsett politisk vinkling. men precis som i alla sammanhang så är de som syns och hörs makthungriga jävlar som använder politiken som skäl för sina handlingar, precis som talibanerna och islam.

      och jag kan köpa att, på kort sikt, så drabbar Coops handling dessa människor hårdast, men på längre sikt så gör det ju ingen skillnad för deras situation. bra att du uppmärksammar, men vinklingen är konstig och lite provocerande. det skulle ju i praktiken innebära att det är rasistiskt att, ja, sjukvårdsupplysningen finns på arabiska och somaliska, men inte kinesiska, eftersom det då pekar ut dessa två befolkningsgrupper som mer sjukvårdssökande? även att polisen har tolkar och upplysning för dessa båda språk men inte ett annat. finns massa saker man kan göra för att förbättra situationen för utsatta människor i samhället, men att omedelbart hitta syndabockar tycker jag är fel. som sagt, bra att du uppmärksammar en sak (pant och kontanter), men tonen i både inlägget och kommentarerna tolkar jag mer och mer som ett syndabocksletande. tråkigt.

    • 201. Nils Westling  |  21 maj 2013 kl. 12:03 f m

     Det borde vara en självklarhet att regler ska gälla alla, oavsett utseende. Jag är upprörd över Coops (och andra butikers) fåniga regler om begränsad utbetalning av pantpengar, men jag tycker också att det ser illa ut om reglerna inte gäller lika för alla personer.

    • 202. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 12:12 f m

     betyder det att du tycker att det är ok att neka svarta inträde på krogen tex?

  • 203. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 11:20 f m

   Skolklasser kan jag kanske förstå men annars kan jag inte förstå butikschefens resonerande.
   Det bästa är att vara konsekvent.

 • 204. Eric  |  20 maj 2013 kl. 11:35 e m

  Är det inte lika hemskt att SVENSKAR inte får ut några pengar när dom pantar, eller är du helt pantad???

  • 205. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:44 e m

   jo, absolut, det här drabbar alla som är beroende av pant för sin försörjning

 • 206. Hilmerson  |  20 maj 2013 kl. 11:43 e m

  Men snälla nån…. ”De är fortfarande utanför samhället…” Vet du verkligen inte VARFÖR de är utanför samhället? För att de inte VILL vara en del av samhället!? Är det verkligen så svårt att förstå?

  Och du tror inte heller att det finns en ANLEDNING till att man vänder sig mot just romerna? Inte för att det allt som oftast är ju romer som gör i princip vad som helst för lite deg, utan bara för att?

  Tyvärr, romska klaner är att betrakta som kriminella gäng eller maffiafamiljer, så är det bara, hur god du än själv tycker att du är när du försvarar något du egentligen inte vet ett skit om :/

  • 207. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:48 e m

   jag vet en del om rasism i alla fall, och demoniserande av samtliga individer från en viss grupp enbart på grund av deras etnicitet/kultur/hudfärg. och det är exakt det du sysslar med nu.

 • 208. Lars Flemström  |  20 maj 2013 kl. 11:48 e m

  Varför raderar du inte kommentarerna som hetsar mot romer? Du är ju faktiskt straffrättsligt ansvarig för vad som står på din blogg. Och dessutom hindrar det varje försök till seriös debatt om två angelägna ämnen. Det andra är hur pantsystemet fungerar.

  Varför ägnar sig romer åt lågbetalt renhållningsarbete, när de skulle kunna tjäna mycket mer på att begå brott, om de verkligen vore kriminella? Sedan kan man förstås undra varför vi skänker en massa pengar via EU till de här länderna, när de mest behövande blir utan.

  Den andra frågan, är om pantsystemet fungerar bra. Den som är jäktad och inte direkt fattig, avstår gärna från den där kronan, som man får för burken, för att slippa besväret. Och kan man hjälpa någon fattig genom att låta denne panta burken och få förtjänsten, så är väl inte det fel? Arbetslinjen…

  Men det är fel att burksamlarna ska behöva rota i papperskorgar och sopcontainrar. Ännu mer fel är det att kasta ut burkarna genom bilfönstret. Burkarna finhackas nämligen av jordbruksmaskiner, och hamnar i djurfodret. Det finns ingen bot, utan nödslakt är enda lösningen, med en förlust på minst 20.000 kr för bonden som följd.
  Skänk en burk till en fattig och rädda en ko, skulle man kunna säga.

  Det är en skandal att panten på en aluminiumburk bara är 1 kr. Höj till 4 kr! Det är vad jag tycker att vi borde ha en diskussion om. Att alla burkar pantas och inga kastas i naturen. Att arbetet undelättas för burksamlarna, och att de får en hygglig förtjänst för sitt viktiga abete. Dessutom är det ett bra sätt att spara energi, eftersom framställningen av aluminium är en av de mest energikrävande industrigrenarna.

  Har vi då råd med en pant på 4 kr? Priset per burk i butik, (exkl. pant) är i bästa fall 5 kr, men ofta 10 – 12 kr, trots att drickan i burken kostar högst 50 öre i industriledet.

  • 209. Anna Ardin  |  20 maj 2013 kl. 11:55 e m

   jag har raderat det värsta, men vissa saker har jag låtit kvarstå eftersom jag vill bemöta eller låta det bli bemött. det är en illustration av ur vilken mylla vardagsrasismen växer.

 • 210. Fredrik  |  21 maj 2013 kl. 12:34 f m

  Jag får nog erkänna att om jag sett den där skylten så hade jag avskrivit den som ”något jugoslaviskt” utgått från att den var riktad till ett stort antal kunder som pratade det språket och sedan gått därifrån. Jag hade nog också accepterat att det inte funnits skyltar på eventuella andra språk som skulle vara vanligare eller vad man ska säga. Onekligen har ju Annas skarpsynthet här dragit igång en ganska intressant debatt, eller i stora delar intressant debatt.

  Själv har jag stått nere på kontinenten och förklarat vårt egna lilla pantsystem här som genialt eftersom det liksom gör att vi inte har några tiggare i vårt land, något man ser väldigt påtagligt i andra länder. Tyvärr har jag fått pruta på den där sanningen och inse att vi faktiskt har tiggare också, även om dom är klart färre än i andra onämnda länder. Med det sagt så inser jag också att den miljömedvetne i mig faktiskt också snuvar dom här människorna på sin ”inkomst” eftersom jag hellre tar med min pantflaska hem och pantar den än att kasta den i soptunnan för någon annan att hitta. Det kan möjligtvis någonstans från början ha spårats till någon form av snålhet, många bäckar små, men samtidigt så man gör inte så, man pantar den där förpackningen, man slänger den inte i sopen. O samtidigt, trots att jag då kanske gett burksamlandet en legitim status, här i början, så måste jag också erkänna att jag mår dåligt när jag ser någon stå och rota efter pant i soporna. Dåligt som i att man helt enkelt inte ska behöva ha en sådan tillvaro där man behöver göra det, jag har utifrån min egen situation bedömt burksamlarens tillvaro som en dålig sådan, det borde rimligtvis finnas sociala skyddsnät som tar hand om en när man hamnat där, det vill jag att mina skattepengar ska gå till och eventuellt kan jag tänka mig att betala ytterligare lite i skatt för att det här ska hanteras på ett bättre sätt. Sen lägger jag nog inte märke till några karaktäristika på den som står och rotar efter panten, jo förresten, ju äldre personen är desto sämre känns det faktiskt.
  Pantsystemet har nog helt enkelt precis som myntet, två sidor, samtidigt som det kanske ger någon en ”inkomst”, så är det ändå inte ett bra sätt att lösa ”problemet”.

  Att kommentarerna med ”rasisitiska undertoner” ska behöva komma ovan är egentligen bara trist, det skulle vara skönt om man kunde hålla sig på något slags saklig nivå. Tyvärr finns där ett kryphål och det är det dom här ”elementen” hittat, vi har nämligen utgått från en del sannolikheter här som kanske i sig är upphov till en helt annan diskussion, vi har nämligen antagit att anledningen till att skylten står på rumänska är för att den vänder sig till romer, vi har också utgått från att romerna som eventuellt då skulle gå till den här butiken och panta är fattiga. Vi har baserat det här på en datamängd som vi bedömt som tillförlitlig, om än att det kanske skulle kunna diskuteras mer i termerna om varför utgår vi och fyller i med fakta som vi inte har. Sannolikt kommer kanske Coop inte att ge oss alla fakta och om vi tycker att faktan är fel så kommer vi att ifrågasätta den. Skulle vi till exempel utgå från att en skylt på samma ställe på finska skulle peka ut de finska romerna eller ”jobbiga finska alkoholister” eller liknande? Skulle en skylt på samiska väcka lika stor debatt, en minoritet om än utsatt på ett helt annat sätt. Nu är det tyvärr inte ämne för diskussionen, men som sagt det där lilla kryphålet att vi gjort en sannolikhetsberäkning på motivet bakom skylten gör att en del använder det för att bända in lite vanlig rasism helt enkelt, i kommentarerna ovan.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att det är bra skrivet blogginlägg ovan och jag tycker det ger upphov till en som sagt i mycket intressant debatt. Sen måste jag ju också säga att jag är mäkta nyfiken på varför butiken valde rumänska, vad deras förklaring än må vara.

  • 211. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 1:33 f m

   Kanske ska du ställa pantflaskan bredvid sopen?

   Butikens förklaring är att förneka att det bara var två språk och menar att det var fyra språk. Mycket märkligt.

 • 212. Ulla Landin  |  21 maj 2013 kl. 12:34 f m

  Ica betalar inte heller ut kontanter för pantkvitton.

 • 213. Dagge Fröbomb  |  21 maj 2013 kl. 12:38 f m

  Detta är ett STORT miljöbrott!

 • 214. Dagge Fröbomb  |  21 maj 2013 kl. 1:06 f m

  Fast det går handla med pant-kvittot åtminstone? Då går pengarna inte till knark, är en fördel.

  I Mariestad och kanske fler ställen tar butiker bara emot pant om flaskan är köpt i butiken. Lagar som skadar naturen måste omedelbar ändras tillbaka!

  • 215. Per  |  21 maj 2013 kl. 11:53 f m

   Dagge: Om du tror att några pantburkar i Sverige gör skillnad för miljön bör du nog vidga dina vyer ganska omgående

   • 216. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 2:08 e m

    om man resonerar så, så spelar ju ingenting som någon gör någon roll.

 • 217. Gracchus Babeuf  |  21 maj 2013 kl. 1:16 f m

  Kulturrelativisten är inte konsekvent i sin strukturanalys. Vissa grupper går bra att kritisera och problematisera som t ex vita, medelålders män medan andra grupper som romer eller muslimer överhuvudtaget inte får tillföras några kollektiva egenskaper (i varje fall inte negativa sådana).

  Det gör ju att vissa samhällsproblem överhuvudtaget inte går att diskutera. I slutändan är det enbart den, för kulturrelativsten, mest klandervärda gruppen – vita, medelålder män – som kan tillföras skuld eller ansvar. Övriga grupper anses vara offer, ständigt utsatta för strukturellt förtryck. I detta fall blir ju konsumpersonalen förövare och de rumänska romerna offer. Jag är dock inte säker på att den bilden delas av det svenska folket överlag…

  • 218. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 8:03 f m

   Att kritisera könsrollerna är samma sak som att kritisera klassamhället, och jag tycker alltid att det är ok att rikta kritik mot individer (som du) som vägrar se att ens kön/hudfärg etc ger dem privilegier. Men att anklaga människor i grupp oavsett individuella egenskaper är inte ok.

 • 219. katja björkdahl  |  21 maj 2013 kl. 2:06 f m

  anna, sjukt stort tack för din artikel och dina kommentarsinlägg!! det värmer mitt hjärta att finna en inkluderande samhällsanalytiker och aktivist som hanterar både den strukturella rasismen OCH klassförtrycket. jag och min mångkulturella familj har lämnat landet för att vi inte stod ut. men människor som du ger mej hopp om att vi ska kunna återvända en dag, och att det finns något svenskt att visa upp för mina barn som jag är stolt över. det är verkligen sjukt att så många kränkta, ”skötsamma” människor har så mkt galla att sprida.

  jag tror att det är en jättefarlig utveckling att gå mot ett kontantfritt samhälle – för företagens rätt att bestämma själva (extra mkt när det gäller statligt- och konsument-finansierat miljöansvar som detta) istället för människornas/medborgarnas och naturens rätt att kunna överleva. det känns som att alla dessa ”haters” (COOP inkluderat) lever i nåt slags illusion av att vi lever i ett klasslöst samhälle (och av att deras trygghet och privilegier definitivt inte har något att göra med andras otrygghet och levda diskriminering).

  jag hoppas verkligen att COOP tar sej samman och vänder sej uppåt i hierarkin om det finns brister i pantsystemet istället för att sparka på de som redan ligger. och att alla förvirrade kritiker inser att samhället är något levande, i ständig utveckling, där lagar om t.ex. äganderätten av sopor inte väger tyngre än fattigas rätt till överlevnad och miljöhållbar praktik, utan är ett tecken på att lagen i fråga behöver anpassa sej och uppdateras efter mänsklighetens och planetens behov.

  för mej är det är tydligt att du är en av få människor som har både själ, hjärta och ett skarpt intellekt. det är med stor glädje jag råkat hitta till din blogg, jag önskar att världen kryllade av ärliga och modiga människor som du!!!

 • 220. Maddox  |  21 maj 2013 kl. 2:12 f m

  Jag förstår din poäng med att fattiga människor behöver pantpengar till annat än det de kan handla på coop och att det därför är taskigt av coop att ta bort den möjligheten. Men jag håller inte med om att det är rasistiskt. Man har helt enkelt fått bemannings- och kassasäkerhetsproblem till följd av att folk pantat väldigt mycket och därför på bästa sätt försöka lösa detta. Sen kan jag hålla med om att det ”bästa” sättet helt klart inte är att att sätta upp en lapp på googleTranslate-rumänska eftersom det bevisligen kan ge fel signaler.

  Nu vet jag att det förhåller sig så i samhället att många är lata och inte pantar sina burkar, eller ens slänger dem för den delen. Men vad skulle hända om alla tog sitt ansvar mot miljön och faktiskt pantade sina burkar? Skulle det vara bra eller dåligt?

  • 221. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 7:42 f m

   Ja, jag tror inte heller att personalen har nåt emot specifika hudfärger, men effekten av deras lappar och effekten av pantpolicyn blir etniskt kodad.

 • 222. Pragmatiker som tror gott om folk  |  21 maj 2013 kl. 2:16 f m

  Scenario: Pantservicen i ICA-butiken börjar ta oanade proportioner och blir nästan ohanterlig när ett mindre klientel professionella pantare använder den som bank flera gånger om dagen. ICA beslutar att sluta betala ut panten om man inte är kund i butiken. Coop får överta dessa kunder och får samma problem. Man tar till samma åtgärd, sätter upp en skylt på svenska men det uppstår ständigt diskussioner i kassan eftersom pantaren inte förstått. Coop sätter upp skyltar på språk som pantarna förstår. Pantservicen återgår till det normala.

  • 223. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 7:43 f m

   Ja, möjligt, rentav troligt, men ändå inte en bra utveckling.

 • 224. Carl  |  21 maj 2013 kl. 6:01 f m

  Det är där jag brukar handla mat, men nu blir det bojkott tills de lägger av med etnisk profilering.

  • 225. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 7:46 f m

   De har tydligen tagit ner skyltarna på andra språk..

 • 226. henning bask  |  21 maj 2013 kl. 8:08 f m

  Jag bor i ett litet samhälle i Västmanland. Både ICA och Coop tillämpar principen att räkna av pantkvittot från det man handlat. Här finns knappt några romer alls så det är inte för att förfölja en nationell minoritet man gör så utan av rent praktiska skäl.

  • 227. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 8:15 f m

   Det strider mot god affärssed, men drabbar dem som överlever på pant mycket hårdare än standardkunden.

   • 228. lg  |  22 maj 2013 kl. 11:13 f m

    God affärssed? Säger hon som levt på statliga bidrag/lön hela livet. När hoppar du av startar din egen verksamhet där kunderna betalar frivilligt med sina egna pengar och visar hur god affärssed fungerar, på riktigt?

    • 229. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:27 e m

     jag var anställd på Uppsala universitet i några månader, då fick jag statlig lön, sedan fick jag studiebidrag när jag pluggade, liksom alla andra svenskar, i övrigt har jag jobbat privat. varför är det förresten ett argument som du tycker är ok att använda mot en politisk motståndare vilken arbetsgivare den har? skulle jag vara mindre värd att lyssna på om jag var sjuksköterska, arbetslös eller pensionär? det tycker inte jag.

 • 230. Alex  |  21 maj 2013 kl. 8:44 f m

  Tack Anna. Bra skrivet. Såna som du behövs.
  Jag blir ledsen av många av kommentarerna jag läser, vad hände med sunt förnuft och medmänsklighet?
  Jag är italienare och sättet Italien (Berlusconi) behandlat romer på är vidrigt, låt det inte gå så långt här i Sverige. Det är en oerhört utsatt grupp som behöver allt stöd de kan få.

  • 231. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:55 f m

   ja, det räcker verkligen inte att coop låter dem panta, det är helt vansinnigt hur romer behandlas i stora delar av europa, inte minst i rumänien.

 • 232. Geiger Geigersson  |  21 maj 2013 kl. 8:46 f m

  Skit samma man är Rom eller inte. Jag som Icke rom och icke vad fan som helst…. människa …. vill jag få det jag pantat i kontanter!!!

 • 233. henning bask  |  21 maj 2013 kl. 8:46 f m

  Skylten har inte satts upp av Coop i akt och mening att peka ut och stigmatisera rumänsktalande romer utan som en ren servicegrej i all välmening eftersom butiken vet att det är vanligt att romer från Rumänien pantar tomflaskor. Den är dessutom hållen i en hövlig ton. ”Stimate clienti” betyder ”Ärade kunder”.

  Butiken har dessutom bett om ursäkt om skylten trots det upplevts som utpekande och kränkande. Pengar för pantandet har av butiken upplevts som en övermäktig arbetsuppgift.

  Om jag är hyresvärd i ett bostadsområde där det bor många somalier och sätter upp en skylt på somaliska att det är förbjudet att kasta fimpar från balkongen – är detta utpekande? Jag sätter naturligtvis även upp skylten på svenska.

  • 234. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:54 f m

   ja, det är troligt, att det är precis som du säger, det är fortfarande ett tydligt tecken på att man vet vilket språk de som kommer drabbas av inskränkningen talar, och då borde man också förstå att det kommer att få negativa konsekvenser för dessa människor.

   • 235. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 11:26 f m

    Hur menar du i ditt svar till henning bask? Om man alltså på liknande sätt bland unga i skolan talar om mäns våld mot kvinnor så är det på samma sätt något som leder till negativa konsekvenser för de unga pojkarna?
    En skylt på ens modersmål kan var upplysande, på samma sätt som det kan vara upplysande för pojkar att de bör tänka på sitt beteende och sin könsroll i relation till kvinnor.

    Det är inte konstruktivt att stämpla en grupp med en ständigt offerstatus.

    • 236. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:14 e m

     ja, om man menar att alla män slår kvinnor och att man ska försämra för män generellt pga mäns våld mot kvinnor så är det samma sak, inte att man lyfter upp generella problem, som klassförtryck som leder till kriminalitet eller könsroller som leder till våld. jag försöker att inte stämpla grupper, men man måste använda kategorier som analysverktyg för att kunna göra nåt åt ojämlikhet som bygger på grupptillhöringhet, det är en svår balansgång som jag ibland missar. bra att va vaksam på det!

 • 237. Andreas Eriksson  |  21 maj 2013 kl. 9:27 f m

  Det är väll ingenting att göra en stor sak av. Dom skrev väll det bara på 2 språk eftersom att vi inte bara är svenskar i sverige.

  • 238. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:52 f m

   jag har inte gjort en stor sak av det, jag har bara skrivit ett blogginlägg, men väldigt många tycks upprörda, vad tror du att det beror på?

   • 239. Parkley  |  21 maj 2013 kl. 5:56 e m

    Du har så rätt Anna. Du skrev ju bara ett blogginlägg om hur Coops försök att informera sina storpantskunder på sina språk egentligen handlade om rasism. Alla som sedan invänder mot din tolkning och kommer med lika troliga anledningar till lapparna avfärdar du med enkelhet. I många svar anser du att de inte kan se det för vad det är (rasism enligt dig) och de har fel.
    Så vi kan konstatera att ni alla ser det för vad det är men jag vete fan om det hjälper de rumänska romernas situation i Europa…

    • 240. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 6:06 e m

     coop har bett om ursäkt och återinfört möjligheten att panta mot kontanter, det är bra tycker jag

     • 241. Parkley  |  21 maj 2013 kl. 6:22 e m

      Det tycker jag med.

 • 242. Björn  |  21 maj 2013 kl. 10:31 f m

  Bra jobbat Anna!

  Undra varför inte Returpack/Pantamera kan fixa mobila pantmaskiner?

  • 243. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:50 f m

   bra fråga!

 • 244. Robert  |  21 maj 2013 kl. 11:20 f m

  Men vänta nu, det står ju på svenska också!
  Då är det ju romer/rumäner och svenskar som inte får kontanter här. Usch och fy!
  Det kan inte möjligtvis vara så att det är en tjänst mot de som ofta pantar här att man skriver på också deras språk, så att de också får en chans att förstå de nya reglerna (som gäller för alla)?

  • 245. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 2:15 e m

   det här har redan diskuterats en massa gånger vännen, ja, reglerna gäller för alla. problemet är att man stänger en möjlighet som finns för riktigt fattiga, för dem som inte samlar andras pant spelar det inte så stor roll, men för dem som gör det blir det ett stort hinder, när butiken skriver på rumänska visar man att man är medveten om vilka som kommer att drabbas.

 • 246. Tomas Samuelsson  |  21 maj 2013 kl. 12:40 e m

  Det finns bara en sak att göra: lämna tillbaka medlemskortet!

  • 247. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 2:08 e m

   hur tänker du dig att det ska hjälpa?

 • 248. Rikard  |  21 maj 2013 kl. 12:55 e m

  Hur kan jag som enskild människa hjälpa till att förbättra romers situation i Sverige?

  • 249. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 2:10 e m

   det finns massa sätt, engagera dig politiskt eller i föreningslivet, eller se jobba för att bryta ner fördomar i näringslivet. du kan säkert komma på en massa sätt själv.

 • 250. Karin  |  21 maj 2013 kl. 1:31 e m

  Hej vettigt inlägg! Dock vill vän av ordning lägga till att man inte har rätt att bo i Sverige i och med EU. Du har rätt fritt korsa gränser och att vistas och bo här under förutsättning att du kan försörja dig. Att bara bo i Sverige är ingen rättighet. Svenska staten har ingen skyldighet att försörja dig utan det ska det EU-land som du kommer ifrån göra. Det jag tycker att det vi borde diskutera mer är varför detta inte fungerar i flera EU-länder? Vad gör vi åt det? Hur kan det vara rimligt att ha den skillnaden i standard inom EU? Detta kan därtill diskuteras ur många perspektiv: medmänskliga (är det rätt att människor ska leva under de förhållanden som ffa romer lever under i flera länder?) ekonomiska (det är givet att länder med högre standard får ett högre tryck, hur hanterar vi detta?), politiska (vem har ansvar och vad gör vi?). Att säga att Sverige måste bli bättra på att ta hand om de romer som kommer hit är att börja i fel ände (men inte oviktigt) det blir som att sätta plåster på benbrott.

  • 251. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 2:07 e m

   pantarna med medborgarskap i andra eu-länder försörjer sig ju just genom att panta. och ja, jag håller med dig om att vi måste göra nåt åt förtrycket av romer i hela europa, det är så ovärdigt.

 • 252. Maria  |  21 maj 2013 kl. 2:32 e m

  återigen så skäms jag för sverige…pinsamt. Jättebra att nån pantar och får pengar för det, oavsett vem…

 • 253. Rätt tanke, rätt tal, rätt handling  |  21 maj 2013 kl. 4:44 e m

  Antingen vill de informera sina främsta pantkunder eller så vill de få sina främsta pantkunder bort från butiken. Svårt att veta vilket det är. Tänker att det faktiskt kan finnas skäl till att inte ge ut kontanter som inte är rasistiska, som tex att de vill tvinga både romer och andra att handla hos dem för pantpengarna. Oerhört komiskt dock när de säger att skylten även fanns på italienska först (inlägg nr 97), det är väl ett annat av de främst talade språken bland romer i Sverige?

 • 254. Bogdan Muntean  |  21 maj 2013 kl. 4:51 e m

  Jag fasas över hur vi hederliga rumäner blir anklagade för att behandla romer illa i detta forum. Självfallet finns tillexempel enligt EU direktiv reserverade platser vid statliga universitet för minoritetsgrupper, men det finns inte tillräckligt med villiga att fylla dessa. Romernas tragiska fattigdom bygger på deras egen sammhällskultur där varje hierarsiskt led är minst dubbelt så välbeställt som det inferiora. Titta bara på staden Huedin nära min uppväxtstad; romarslott efter romarslott följer europavägen i västra villakvarteren. Här kan man tala om utsugning och förtryck för egen vinning, med detta har vår egen kultur inget att göra.

  Några bilder på härligheten:

  http://www.contrasens.com/2010/08/04/romania-pitoreasca-palatele-tiganilor-de-la-huedin.html

  http://members.virtualtourist.com/m/14db5/7dec8/

  • 255. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 6:16 e m

   först säger du att du inte ska anklagas för att behandla romer illa, sedan kommer du med de mest vidriga generaliserande och lösa anklagelserna på länge. är det verkligen ok att tala om romer på det där sättet bland rumäner? usch.

   • 256. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 11:30 f m

    Nu ska du väl inte generalisera om alla rumäner bara för att en enda individ som påstår sig vara rumän skriver en kommentar här?

    • 257. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:11 e m

     nej, självklart inte

  • 258. Glenn Möllergren  |  22 maj 2013 kl. 4:20 e m

   I staden Huedin brändes romska bostäder ner av en pogrom i mitten på 90-talet – hundratals romer blev bostadslösa. Antingen kan man vara upprörd över det, eller så kan man, som Bogdan, vara upprörd över att en del romer har råd att bygga stora hus.

   Tydligare än så blir väl inte rasismen.

 • 259. Kärlek till coop som vågar backa! | ardin.se  |  21 maj 2013 kl. 5:07 e m

  […] bara ett dygns debatt om coops begränsning av utlämning av kontanter för pant (och information som var menad att vara service, men som blev […]

 • 260. Jalle  |  21 maj 2013 kl. 5:15 e m

  Otroligt löjligt att ta upp det här som ett utpekande av någon. Butiken har tagit ett beslut om kontantersättning för pant och som en extra service till de icke svensktalande som butiken uppfattar som några som pantar relativt mycket, meddelar man beslutet på deras språk.
  Du skriver: ”det är knappast storpantande idrottsföreningar som anses vara ett problem, utan (förmodat) rumänsktalande”. Jag gissar att storpantande idrottsföreningar kan läsa meddelandet som skrivits på svenska.

  • 261. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 5:58 e m

   butiken har bett om ursäkt och coop förstår att det kan uppfattas som utpekande

 • 262. matsjo66  |  21 maj 2013 kl. 5:21 e m

  Undrar vilka reaktioner en spansk elle engelsk skylt hade fått? Dessutom funderar jag på om det inte är kränkande i sig att inte ha informationen på EUs samtliga språk?

 • 263. Maiken Stene  |  21 maj 2013 kl. 5:30 e m

  dårlig dårlig dårlig..

 • 264. John Matsson  |  21 maj 2013 kl. 5:33 e m

  Av tidigare kommentarar framgår det att du inte tagit kontakt med butiken i fråga för en kommentar innan publiceringen av den här bilden.

  Jag tar inte ställning i sakfrågan här, men det är möjligt (dock osannolikt) att det finns alterantiva förklaringar till den här lappen än den tolkningen du gör. Det strider rimligen mot all pressetik och det är dessutom orättvist mot Coop att få det som en överaskning, det bidrar inte till en konstruktiv dialog.
  Inlägget har fått stor uppmärksamhet. Jag tycker inte att det föreligger ett så akut läge att du ska publicera något som är så insinuant utan att kontakta i det här fallet Coop. Tyvärr så tar det bort mycket av nyhetsvärdet.

  • 265. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 6:10 e m

   men gud, tror du att den här bloggen är nån slags dagstidning eller? jag har aldrig strävat efter nyhetsvärdighet och jag hade ingen aning om att jag skulle få tusentals gånger fler läsare än vanligtvis, den här bloggen syftar till att ge politiska kommentarer om samtiden, om vardagsrasism och ojämlikhet av olika slag, men jag tolkar det som en stor och fin komplimang att du ställer så höga professionella publicistiska krav på mig, då känner man sig ju viktig!

 • 266. Andreas  |  21 maj 2013 kl. 5:37 e m

  Alltid någon med för mycket tid som ska hitta orättvisor där det inte finns några, Coop hade problem med allt för stora mängder pant och bestämde sig för att inte betala ut kontanter. Det är det enda ”problemet”, något som hänt i flera affärer runt om i landet. Man har även och satt upp en lapp på rumänska för att man uppfattat att många av de som pantar talar rumänska. Detta kan inte vara annat än ett positivt tilltag då de inte alls behövt göra detta. Men hade de inte gjort det hade författaren istället gnällt om att Coop borde informera på fler språk när man bestämde sig att bryta mot god handelssed, istället för att sno pengar från de stackars rumänska romerna som de borde sett pantar en hel del. Det som egentligen bara var ett ”brott mot god handelssed” blir nu helt plötsligt ett ”strukturellt problem” där man pekar ut romer som redan är så utsatta. Herregud vad folk gnäller över ingenting. Har du inget bättre för dig Anna?

  • 267. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 6:02 e m

   jag tycker att det här är viktigt och butiken har bett om ursäkt och menar i alla fall att de ser problemet och vill nu göra rätt, om du inte är intresserad av den här debatten så borde du kanske inte skriva långa kommentarer?

 • 268. AB  |  21 maj 2013 kl. 6:13 e m

  Det är inte bara romer Coop lägger krokben för! På Coop i Gamla Stan sitter det en skylt som berättar att kontanterna endast hanteras av väktare, skriven på svenska, engelska, ryska, arabiska, spanska, polska och franska.
  Jag tycker att det är att peka ut vissa etniska grupper som rånare i onödan. Ta upp det också med Coop!

  • 269. En annan Daniel  |  22 maj 2013 kl. 11:31 f m

   Anser du att det ska läggas till fler språk?

   • 270. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:11 e m

    jag anser att man ska få panta och få pengar för det

 • 271. Otto  |  21 maj 2013 kl. 6:34 e m

  Rumænien har hverken bacon eller picnicbog

 • 272. Michael  |  21 maj 2013 kl. 6:52 e m

  Om jag åker ner till Grekland och läser en skylt på Svenska att alkohol ej serveras efter 02:00 så ska jag balla ur? Ta det som att Svenskar är fyllon? Urlöjligt att bry sig!

  • 273. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 8:13 e m

   Varför kommenterar du om du inte bryr dig?

 • 274. Dennis Nilsson  |  21 maj 2013 kl. 7:35 e m

  Vad bra då! (OBS IRONI). Då vet jag att COOP skall undvikas så gott det går.

  I övrigt mycket bra skrivet av Anna. Och gratulerar till hela 226 kommentarer just nu.

 • 275. Johan Nilsson  |  21 maj 2013 kl. 7:39 e m

  Det är väl inget fel att kommunicera med kunderna på deras språk!! I småland står det skrivet en del på tyska under turistsäsongen. Inget att springa runt och få ont i magen av! Dessutom är det väl inte handlarnas uppgift att förse folk med kontanter. Att lösa in mot varor borde vara lika bra det.

 • 276. August  |  21 maj 2013 kl. 8:22 e m

  Du kan ju inte åtgå ifrån att Coop vill förtrycka romer. Det dom har gjort är att sätta upp en skylt på Rumänska. Det kan man tycka en massa om, men att anklaga Coop för att bidra till förtryck av romer är ju att anklaga dem för att vara rasister. Att anklaga någon för att vara rasist är nästan lika otrevligt som att vara rasist, eftersom rasism är extremt vidrigt. Det KANSKE ligger något i det du skriver, men det känns ju nästan som om du vill hitta rasism om du börjar rabbla upp romernas orättvisa behandling genom åren. Jag tror faktiskt inte Coops direkta tanke var ”nu ska vi förtrycka romer”. Dom har förmodligen många som talar rumänska, och inte talar svenska eller engelska, som pantar burkar. Lättaste sättet att meddela dessa kunder är med en lapp på deras språk. Sen håller jag med om att det e lamt av Coop att ge tillgodo-kvitton istället för cashdallabillz.

  Hare!

  • 277. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 11:22 e m

   Nä, du har rätt. Det ber jag om ursäkt för om du kollar i mitt nästa inlägg.

 • 278. Richard  |  21 maj 2013 kl. 8:27 e m

  Hej Anna, måste säga att jag beundrar att du tagit dig tid att besvara alla dessa inlägg.

  Jag tycker att den som samlar burkar gör ett hederligt arbete och samtidigt en insats för miljön. Man kan diskutera om en butik har rätt att vägra att betala ut panten som köparen betalar för just detta syfte. Men om beslutet tas är det ju rationellt att sätta upp skyltar som förstås av majoriteten som påverkas av beslutet. I detta fall verkar butikens erfarenhet visa att det är svensktalande och rumänsktalande.

  Tycker det är svårt att dra gränser mellan rasism och rationellt tänkande. Alla håller med om att det är fel att generalisera och att en oskyldig individ inte ska drabbas av fördomar på grund av t.ex. sitt utseende. Men om kriminalitet är överrepresenterat inom en lättigenkännlig folkgrupp så är det rationellt och mänskligt att använda den korrelationen i sina förväntningar och beslut. Den kriminelle individen förstör helt enkelt för de andra i gruppen. Min dotter är nu rädd när en person med romskt utseende närmar sig efter att två bästa kompisar har fått mobilen stulen av romska tiggare som använde ”lapptricket”. Om romerna som grupp vill bli av med fördomar mot dem måste därför hederliga romer bekämpa kriminaliteten i sin egen grupp. Bland hederliga romer inkluderar jag de som tigger för sin egen del utan att ljuga på grund av verklig nöd och de som samlar burkar för att panta.

  • 279. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 11:16 e m

   Romer är extremt marginaliserade, jag fattar faktiskt inte riktigt varför de skulle ha större ansvar för kriminella medmänniskor än tex du & jag? Om gotlänningar skulle bete sig väldigt illa i Stockholm, skulle det då va mitt ansvar att styra upp dem? Det vore jobbigt tycker jag.

   • 280. Richard  |  22 maj 2013 kl. 12:56 f m

    Tack för ditt svar. När jag är utomlands och ser andra landsmän bete sig illa så både skäms jag och blir förbannad därför att jag vet att inhemska befolkningens intryck av svenskar skadas vilket kommer även drabba mig. Jag har förklarat det för svenska skräniga och berusade undomar både i Danmark och Italien. Om rumänska romer själva började arbeta för mindre kriminalitet så skulle fördomarna snabbt minska. Katarina och Rosa Taikon är utmärkta exempel på hur man som individ kan minska fördomarna mot sin egen folkgrupp genom att vara goda och publika förebilder.

    Vill inte försvara rasistiska fördomar utan bara förklara att det oundvikligt att de uppstår om det finns starka korrelationer mellan utseende och beteende. Det bästa att bryta fördomarna är därför att bryta mönstret!

 • 281. Glenn Möllergren  |  21 maj 2013 kl. 8:59 e m

  Att döma av kommentatorernas namn så är det två exilrumäner som har gjort inlägg, och båda proppar sina inlägg fulla med exakt de rasbiologiska fördomar som ledde till Förintelsen i Rumänien och tvångssteriliseringarna i Sverige.

  Men, Claudia och Bogdan: Av detta drar vi INTE slutsatsen att alla rumäner är rasister, även om ni gör allt för att vi ska tro det. Jag känner personligen åtskilliga rumäner, i Rumänien och i andra länder, som engagerar sig MOT rasismen mot romerna.

  Att ni två är behjälpliga med att förklara att romer är si och så, och låter förstå att det är genetiska (eller, som det brukar heta nuförtiden, ”kulturella”) orsaker bakom romers ”beteende”, gör inte att förståelsen för era rasistiska åsikter ökar.
  Att ni, troligen oavsiktligt, samtidigt illustrerar att rasism förekommer bland rumäner – det är sorgligt, men kommer inte att drabba alla de rumäner som inte är rasister.

  Men om ni vill bidra till att ändra på svenskars syn på rumäner som ett romer-hatande folk, så kan ni ju börja med att lägga ner er egen rasbiologi.

 • 282. Bara jag  |  21 maj 2013 kl. 9:39 e m

  Gå hem och skäms. Självklart skall man kunna sätta upp skyltar på rumänska. Idiot. Kommunist är du säkert också.

 • 283. Ned Newman  |  21 maj 2013 kl. 10:19 e m

  Den andra skylten var skriven på svenska. Då jag såg den fick jag en klump i magen. Ta bort den skylten med!

  • 284. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:45 e m

   Jag håller med! Det har de nu också gjort.

 • 285. Fredrik odqvist  |  21 maj 2013 kl. 10:29 e m

  Tack vare/ grund av personer som dig kan jag inte hissa svenska flaggan, sjunga svenska nationalsången, säga thaimat, läsa tintinböcker utan att vara rasist. Tycker coop gjorde bra som ville informera sina kunder. En del kunder fick till och med en egen, för att informationen verkligen skulle nå fram. Att du i din lilla vänstervärld tycker att det är rasistiskt säger mer om dig än om coop.Siba i göteborg har varje november en annons i metro endast på arabiska. Är inte det rasistiskt. Att idiotförklara araberna för att de inte kan svenska så att de verkligen måste ha/behöver en egen annons på hemspråket. På dem bara…..

  • 286. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:42 e m

   Känner inte igen att jag skulle ha använt det begreppet, och jag har en klänning med svenska flaggan, säger thaimat jämt och blabla, det handlar inte om det, utan hur man använder slikt. HUR man ser på andra människor & varför man hissar flaggor. Dessutom är vi alla en del avse rasistiska strukturerna, och för att kunna göra nåt åt det så måste man våga se det.

 • 287. Lalla  |  21 maj 2013 kl. 10:50 e m

  Men informationen fanns väl på flera språk?

  Om en butik har många utländska kunder, som har svårt att förstå svenska och engelska, är det inte en fin gest att ta sig besväret att översätta information så att de förstår?

  Coop blev plötsligt min nya favoritbutik!

  • 288. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 10:52 e m

   Vad bra! De har nu inte informationen uppe längre, eftersom regeln är borta om begränsningen.

   • 289. Lalla  |  21 maj 2013 kl. 10:57 e m

    Det var ju inte riktigt ett begåvat svar på vad det är för fel på att sätta upp information på ett flertal språk för kunder som har svårt att förstå svenska och engelska!

 • […] citat, det första från Anna Ardins blogginlägg i måndags och de andra från en motion till den socialdemokratiska förbundskongressen, i februari […]

 • 291. Alexander  |  21 maj 2013 kl. 11:06 e m

  Anna

  Eftersom du tog bort min fråga omformulerar jag mig. Kan egna erfarenheter spela in när man bedömer/behandlar folk? Ponera att du i princip varje gång du träffar en rödhårig får stryk av denne,är du då lite avvaktande när du möter rödhåriga?

 • 292. tobbe500102Tobbe S  |  21 maj 2013 kl. 11:15 e m

  Sådana där skyltar är inte så ovanliga. Den här affären avvek genom att framföra budskapet på två språk och man valde de två språk som verkade ha mest potentiella returburks/flaskor inlämnare. Inget konstigt och en rätt så bra service egentligen. På ICA-Maxi i Södertälje har man satt upp begränsning i mängden man får lämna in. Också förståligt, eftersom att en del pixxeri-,restaurang- och kebabägare brukade komma med komibilar fyllda med returförpackningar. Det blev helt enkelt för mycket för ICA-Maxis automater att klara av och så gjorde det att vanligt folk hade svårt att få lämna sina pantförp. Så jag förstår COOP’s bevekelsegrunder. Att Anna inte förstår har också en ganska så enkel förklaring… Anna har aldrig jobbat inom områden där man måste få resultatet att gå ihop ju. Anna har ju alltid förlitat sin ekonomi på skattebetalarnas bekostnad och där brukar ju inte kraven på plusresultat kännas så där väldigt nära och viktigt eller hur Anna?

  • 293. Anna Ardin  |  21 maj 2013 kl. 11:25 e m

   Du har fel i att jag inte skulle ha hanterat pant i mitt yrkesliv, det har jag, och jag är väl medveten om vilket skitjobb det är både att panta och att ta hand om.

   Coop har nu tagit bort nollutbetalnigen och infört en begränsning på 25 kr. Det är bättre.

 • 294. tobbe500102Tobbe S  |  21 maj 2013 kl. 11:28 e m

  Du svarade på ett sätt som motsvarade mina förväntningar eller så behöver du läsglasögon eller så behöver du öva upp läsförståelsen lite grand.

 • 295. Alexander  |  21 maj 2013 kl. 11:33 e m

  Anna

  Vill du svara på min fråga?

 • 296. Hans Öhman  |  21 maj 2013 kl. 11:53 e m

  Heja Anna jag tycker du har helt rätt!
  En del människor har som enda möjlighet att få ihop pengar att samla burkar och de städar därmed efter en massa slarvrar …

 • 297. Anders  |  22 maj 2013 kl. 7:22 f m

  Fantastiskt vad otroligt PK denna futtelitet som i grunden var tänkt som service från personalen sida blivit. Jag bor själv i området och handlar i butiken. Tänk i stället situationen för personalen där ett antal rumäner utan svenska språkkunskaper har pantat en stor mängd flaskor och sedan inte får några kontanter. Om skylten bara funnits på svenska hade det varit politiskt korrekt då? Att butiken behöver hantera en situation som är ohållbar är inte så konstigt. Att sedan se till att det finns information tillgänglig om är i detta fall att betrakta som en service och ett sätt att undvika konfliktfyllda situationer i butiken. Hallå!!!, kom till sans och diskutera gärna grundproblemet varför rumänska romer behöver tigga och panta burkar i här i stället.

  Anders

 • 298. Dan  |  22 maj 2013 kl. 7:24 f m

  Anna, läser man dina kommentarer till inläggen ovan tonar bilden fram av en klassisk politiker. Du har haft något enstaka sommarjobb eller praktikplats i konkurrensutsatt verksamhet för att sedan ta plats i någon ”tankesmedja”, fackförening eller offentlig förvaltning. Du vet precis hur världen fungerar och är inte sen att berätta det för oss alla andra som inte begriper saker lika bra som du. Det behövs ju alla sorters människor för att bygga en värld men din sort är en av dem som åtminstone jag är rejält trött på. Du saknar dessutom empati. Empati är att kunna se situationer och händelser från flera olika perspektiv och där spricker det för dig, för du vet ju precis hur det skall vara och hur alla skall bete sig för att allt skall bli bra. Dessutom jagar du i din sprickfärdiga självgodhet alltid efter något att slå ner på. I det här fallet var det någon stackare på Coop som försökte vara hygglig och skriva en skylt på ett språk som de flesta berörda skulle förstå som fick ett rapp av dig. Att försöka förstå att det är ett helvete att ta hand om tusentals burkar i en liten butik föresvävade väl dig inte. Nej, du är en fin människa som sätter dig långt, långt ovanför vardagens trivialiteter i din jakt på människor som inte delar din tankevärld. Gå och sätt dig i ”tankesmedjan” (en bisarr benämning för någon som har arbetat i en riktig smedja någon gång) och tänk vidare på hur vi andra kan förändra oss så världen blir precis som du vill ha den.

 • 299. rappa  |  22 maj 2013 kl. 7:28 f m

  Har du alltid varit politiskt korrekt?

 • 300. Erik Olsson  |  22 maj 2013 kl. 7:45 f m

  Jag förstår precis vad det är frågan om då jag själv jobbat med pant i butiker. Om det kommer in personer som aldrig köper något och bara pantar, blir det en massa extrajobb för personalen att ta hand om panten.

  För butiken blir panten bara en extrakostnad med en massa extrajobb för personalen, om inte den fungerar som i normalfallet, när personen som pantar också handlar för sin pant.

  I butiken jag jobbade var det mycket rumänsktalande personer som pantande. Vissa av dessa personer brusade ofta upp om panten inte fungerade som dom ville.

  En gång blev jag hotad när en pantare även ville ha betalt för burkar det inte var pant på. Till slut blev jag tvungen att kalla på en väktare för att få hjälp.

  Man kunde ju ha information på fler språk förstås. Men tyvärr rumänsktalande personer är klart överrepresenterade i detta fall. Och yes det är rumänska de talar med varandra, då jag själv varit i Rumänien flera gånger och känner igen språket. Engelska är dom ytterst dåliga på och förstår inte.

  Jag tycker att du Anna borde sätta dig in i de verkliga problemet. Att stå och jobba med pant en hel dag istället för att hjälpa de övriga kunderna är rent vansinne och resursslöseri. Det är självklart att butikerna reagerar. Det här har inget med rasism att göra överhuvudtaget.

  Tänk dig själv om du skulle jobba i butik och hela tiden behöva springa till den ständigt fyllda pantmaskinen istället för att hjälpa dina verkliga kunder. Jag kan kan lova dig att det inte är så kul.

 • 301. Niklas Fast  |  22 maj 2013 kl. 8:00 f m

  Du är medveten om att det är kriminella ligor som håller på och uttnyttjar folk?
  Det är ju därför de vill ha ut pengar så de kan betala, kriminella vill inte ha mat…
  Är det inte dax att ni på vänstersidan börjar vakna upp till verkligheten någon gång?

  • 302. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:26 f m

   det förekommer kriminalitet och utnyttjande, självklart, men att det skulle vara standard verkar inte alls troligt.

 • 303. Lasse  |  22 maj 2013 kl. 8:47 f m

  Varför cementera Romernas utanförskap genom att hjälpa dem samla burkar?
  De har en framtid som dock inte består i att tigga eller samla burkar!

  • 304. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:44 f m

   jag är helt enig!! men att hindra dem från att samla burkar hjälper väl knappast eller?

 • 305. Alexander  |  22 maj 2013 kl. 9:18 f m

  Anna

  Hoppas du kan svara på min fråga. Tror du att synen på romer kan påverkas av att många faktiskt har negativa upplevelser av dem?

  • 306. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:43 f m

   det är en ond spiral, klassisk klassanalys, det är fler våldsbrott i fattigare områden, lösningen är inte att försämra möjligheterna mer, utan att förbättra möjligheterna.

   • 307. tobbe500102Tobbe S  |  22 maj 2013 kl. 11:06 f m

    Klassisk klassanalys? Under 1900-talet genomlevde Sverige ett par tre lågkonjunktuer och två stora depressioner. Städernas fattiga områden var många och stora och de sociala skyddsnäten obefintliga. Dock… varken lågkonjunkturerna eller depressioner ökade brottsligheten märkbart. Det du skriver är en floskel och det finns inget i statistiken som stödjer din klassanalys.

    • 308. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:16 e m

     ojämlikhet skapar sociala problem, läs den här artikeln till exempel: http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article12114001.ab

     • 309. Tobbe S  |  22 maj 2013 kl. 4:14 e m

      Problem, ja! Men det finns inget i SCB’s eller BRÅ’s statistik som talar för ökad brottslighet eller fler upplopp under depression eller lågkonjunktur. Undantaget skulle kunna vara ”hungerkravallerna” i Stockholm 1916 (?) under Första Världskriget men hungerkravaller och Husby är inte samma sak, eller?. Vad hade du i historia Anna och vilka historiekurser/linjer har du i ryggsäcken?

      • 310. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 4:45 e m

       jag talar om ojämlikhet, inte om lågkonjunkturer, det finns gott om bevis på att ojämlikhet skapar sociala problem. varför är det viktigt för dig att förneka det?

   • 311. Alexander  |  22 maj 2013 kl. 11:43 f m

    Var det ett ja eller nej? Hur reagerar du om du träffar en sverigedemokrat,är du helt öppenhjärtlig?

 • 312. Dennis  |  22 maj 2013 kl. 9:35 f m

  Om en stor andel av de som pantar talar rumänska är det klart man sätter upp en skylt på rumänska när deras förutsättningar ändras. Hade det varit många spanjorer eller norrmän hade man säkert satt upp skyltar på respektive språk istället. Det kallas service.

  • 313. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:44 f m

   problemet är pantbegränsningen, som man nu hävt, det är bra!

   • 314. Dennis  |  22 maj 2013 kl. 11:33 f m

    ”Inte engelska som ju är det språk flest av dem som inte kan svenska skulle förstå. Nej, på rumänska. Det språk som talas av de allra fattigaste och mest utsatta av Stockholms innevånare: människor från Rumänien, i synnerhet romer, som är den folkgrupp som behandlas allra sämst i Rumänien och därför tvingats söka sig till bland annat Sverige. Europeiska medborgare som har rätt att bo i Sverige, men som står lägre i rang än till och med papperslösa immigranter och ofta lever helt utan sociala skyddsnät.”

    Det kan lätt tolkas som att du tycker det är fel att det satt en skylt på rumänska och inte något annat språk.

    Sen att de slutar ge kontanter för pant, de är absolut inte den första och troligtvis inte den sista butiken som gör det. Och om de nu lämnar ut 25kr hjälper det ju inte ”proffspantare” ändå. Med såna säckar de kommer med skulle det inte förvåna mig om deras standardrunda till pantmaskinen ger flera hundra kronor.

 • 315. johanna  |  22 maj 2013 kl. 9:44 f m

  I really don’t see a problem here… You swedes are getting weirder and weirder. We in Finland are getting worried already of what you are doing to yourselves.

 • 316. Rolle  |  22 maj 2013 kl. 10:05 f m

  Fastän det var på rumänska så kan man förstå av det du skriver att det var ett relevant spåk i sammanhanget då flera av pantarna tydligen talar rumänska? Det är ju dessa som har nytta av informationen som står på lappen. Men man kunde ju även ha på engelska utöver de språk som redan fanns där.

 • 317. Tommy Pistol  |  22 maj 2013 kl. 10:06 f m

  Jaha? Och den svenska lappen då?

  Är COOP inte ”rasister” mot svenskarna?

  Herregud ibland undrar man ju vad som finns innanför pannbenet på vissa människor…

  • 318. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:36 f m

   alltså alla ni som nu kom hit, länkade från axpixlat, kan ni åtminstone läsa mitt blogginlägg innan ni postar era tusen exakt likadana kommentarer eller?

 • 319. Babar  |  22 maj 2013 kl. 10:12 f m

  Detta skriver Ardin i bloggen ”Det är ingen slump att många av dem som tigger och letar efter pantflaskor i våra soptunnor är just romer.”

  Vem är det som är rasist egentligen? Här har vi en person som gör stor skillnad på folk och folk, och anser romer vara luffare.

  • 320. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 10:34 f m

   man löser inte problemen genom att blunda för dem heller, självklart är de flesta romer inte tiggare, men många av dem som är det i stockholm är tyvärr romer. det beror inte på att ”romer är såna” utan på att romer blir negativt särbehandlade. jag är medveten om att även mina tankebanor delar upp folk i vi och dom, trots att jag försöker undvika det, och att även jag ofta tänker rasistiskt. jag jobbar på det. men rasist blir man först när man vill ge människor olika rättigheter beroende på hudfärg eller etnicitet.

 • 321. Alexander  |  22 maj 2013 kl. 11:44 f m

  Anna

  Vilka möjligheter saknar romer som andra grupper har? Är det att gå i skola? Ta körkort? Gå på fritidsgårdar?

 • 322. Alexander  |  22 maj 2013 kl. 12:20 e m

  Dessutom kan jag berätta om ett projekt som genomförts där jag bor. ”Marginaliserade grupper” fick ett startpaket på körskolan till ett värde av ca 5000 kr. Min systerdotter fick däremot betala hela körkortet själv. Detta gör att jag har några frågor:

  1. Är min systerdotter diskriminerad?
  2. Tycker Anna att det är rätt att vissa ska få en stor del av körkortet betalt medan andra ska betala själva?
  3. Många av de som fick startpaketet var romer,tyvärr visade det sig att de inte var välkomna tillbaka efter att ha misskött sig. Är det också samhällets fel?

  Hoppas på svar.

 • 323. Janne The Rebel  |  22 maj 2013 kl. 12:43 e m

  Anna Ardin – När jag läser om din reaktion över en ynklig skylt på rumänska och sedan dina kommentarer här ovan, så måste jag bara skaka på huvudet över din verklighetsfrånvaro. Du bor tydligen på Södermalm, liksom jag, men där slutar likheten. Jag är uppväxt här och har sett hur Stockholm har sjunkit djupare och djupare i misär under åren på grund av er politiker och nu har vi dessutom tiggare i varje gatuhörn. Till skillnad ifrån dej så kan jag inte acceptera dem i vårt samhälle eftersom de ingår i kriminella gäng.
  Min ryska fru känner igen mönstret ifrån öst där gängen delar upp städer i sina egna distrikt. Hon kom hit då det fortfarande bara fanns ett fåtal svenska alkisar/hemlösa här och hon är upprörd över att svenska politiker så glatt accepterar dessa nya människor tiggande på gatorna.
  Att ni politiker inte reagerar på att vi har fått in banditer i vårt land och totalförbjuder tiggeri (såsom i gamla dagar) anser jag vara ren skandal och en bra mycket viktigare fråga än om en liten skylt på rumänska i en Coop-butik. (Vore den på ryska skulle du inte ens lyfta på ögonbrynen!)
  Eftersom du också kallar dej feminist så borde du kanske vara mer oroad över att Sverige har den högsta våldtäktsstatisktiken i hela Europa och bland de högsta i världen per invånare? Eller väcker det inte lika heta känslor hos en feministisk politiker som en ynka pantburksskylt?

 • 324. Zionist  |  22 maj 2013 kl. 1:57 e m

  Du glömde nämna att det även fanns skyltar på Italienska och Engelska… Är det romer som kommer därifrån också som är utpekade, eller?

  Sedan så är livsmedelsaffären ingen välgörenhetsorganisation. Om det förstör för deras kunder att det kommer dit folk med säckar med pantburkar, bara för att få ut kontanter, så är det självklart den butikens fria val, i ett fritt samhälle, att välja att inte lämna ut kontanter. Det är ingenting som du har något med att göra.

  • 325. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:24 e m

   coop glömde nog att sätta upp dessa skyltar tyvärr, eftersom de inte fanns.

 • 326. susitar  |  22 maj 2013 kl. 2:13 e m

  Visst borde affärer kunna byta pantkvitton mot pengar. Där är jag med dig.
  Men hur det är rasistiskt att översätta en svensk skylt till ett annat språk kan jag faktiskt inte förstå. Alla affärer gör sitt för att servicen ska gå lättare till, även för dem som inte talar svenska. På Finlandsfärjan finns allt på både svenska och finska, men sedan finns viss ytterligare information på bland annat engelska, tyska, japanska och ryska. Är det rasistiskt att lägga en rysk skylt om hur man växlar pengar vid kassan? Är det rasistiskt att översätta skyltar om Mumin till japanska, men inte franska? Eller handlar det om att affären fått väldigt många frågor från folk om dessa specifika saker, och märkt ett mönster i vilka språk de talar, och att affären då valt att sätta upp en skylt istället för att leta upp båtens enda japansk-talande person varje gång en japan undrar vad muminkoppen kostar? Eller i coop-fallet, sätta upp en skylt för att spara personalens tid, men samtidigt kunna svara på en vanlig fråga.

  Hur kan det vara rasistiskt att göra information tillgänglig även för dem som inte talar svenska?

  • 327. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:24 e m

   jag märker att även du läst avpixlat istället för mitt blogginlägg, analysen i det här blogginlägget handlar inte om att skylten är rasistisk, utan att det drabbar en viss (mycket fattig och diskriminerad) grupp att ta bort möjligheten att panta mot kontanter. att göra info tillgänglig på fler språk är bra.

   • 328. susitar  |  22 maj 2013 kl. 2:33 e m

    Jag läser aldrig Avpixlat, eftersom det är rasistiskt smörja. Jag hörde om detta från början från Metro och DN. Som sagt, håller med om att man bör kunna byta pant till kontanter.
    Men diskussionen i vanliga medier (som DN) fokuserade istället just på den rumänska skyltningen. Jag känner liksom att den är rätt så ovidkommande när det handlar om det som diskussionen egentligen borde handla om: varför så många affärer vägrar ge pengar för panten, fastän de borde. Och hur det slår mot ALLA fattiga, inte bara fattiga som talar rumänska.

    • 329. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:36 e m

     ja, det har du rätt i, men det var den rumänska skyltning de flesta blev upprörda över även om jag tycker att min analys säger betydligt mer än så.

 • 330. Stig Sjöberg  |  22 maj 2013 kl. 2:21 e m

  Sverige blir mer och mer mångkulturellt, vissa är här kortare tid – andra här längre. vIssa kan svenska – andra inte. Det dyker upp lappar både här och där, ibland på svenska – ibland på annat språk.

  Det är väl bara att betrakta som en service mot den som inte talar svenska. Ingen blir diskriminerad för det och första gången jag hört att det kan uppfattas som diskriminerande att få en särskild information, annans brukar framföras det motsatta.

  Problemet är väl inte lappen i sig utan att Coop inte vill ta emot pantburkar i större volym. Drabbar alla som gör en miljöinsats.

  Stig

  • 331. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 2:34 e m

   varför skriver ni samma sak allihop, den här kommentaren har folk skrivit i klasar sedan avpixlats artikel, läs mina inlägg i frågan, tänk lite själv innan du kastar dig in i en debatt och säger samma sak som alla andra. ert grupptänkande är obehagligt!

   • 332. Stig Sjöberg  |  22 maj 2013 kl. 3:38 e m

    Anna

    Jag läser inte avpixlat – varför tror du det ?!, Läser dock DN. Råkar väl bara vara så att min åsikt delas av någon annan. För att förtydliga; jag tycker alla ska få panta burkar de samlat in, de gör oavsett språkkunskaper en bra insats.

    • 333. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 3:58 e m

     du verkar i vilket fall inte ha läst min blogg, inlägget handlar om problemet i begränsningen av att panta framförallt.

     • 334. LG  |  22 maj 2013 kl. 4:17 e m

      Det fanns väl ingen begränsning i att panta, bara att pantkvitton inte löstes in mot kontanter. Det kan låta krasst, men om, jag säger om det ligger kriminalitet bakom burksamlandet är det ju naturligtvis inte intressant att få mat för pantkvittot.

      • 335. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 4:43 e m

       om motivationen är att få ihop pengar till hyran så blir det svårt att betala det med mat.

 • 336. Alexander  |  22 maj 2013 kl. 4:00 e m

  Anna

  Vill du svara på mina sex frågor jag ställt? Vore intressant att höra vad du tycker.

  • 337. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 4:54 e m

   nej, helst inte, du kräver längre svar än jag pallar skriva, men generellt kan jag säga att jag är benhårt för generella välfärdssystem, riktade bidrag av körkort eller liknande bör inte inrättas till vissa etniska grupper eftersom det inte är det mest effektiva sättet. barnbidrag till alla, fattig som miljonär, gratis sjukvård för alla etc är viktigt för att det ska finnas en solidaritet med välfärdssystemet.

 • 338. boonkaan  |  22 maj 2013 kl. 4:00 e m

  15 minuter i media. om du kunde få en klump i halsen av alla svenska åldringar som behandlas som skit hade jag inget sagt, men utlänningar……skrämmande att läsa, jag får en klump i magen hur naiv du är.

  • 339. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 5:00 e m

   om du, ditt lilla avpixlattroll, hade haft minsta koll på mig så hade du vetat att jag till vardags jobbar med frivillighet i välfärden med fokus på äldre. men ni tycks tro att man inte kan bry sig om andra människor utan att hata invandrare, det är ganska sjukt i huvudet tycker jag, eftersom det vanligtvis är tvärtom, att de som har hög solidaritet med en utsatt grupp ofta har det även med andra och tvärtom.

 • 340. Astor K  |  22 maj 2013 kl. 4:47 e m

  Varför bor du där inga invandrare bor? Är inte det höjden av hyckleri?

  • 341. Anna Ardin  |  22 maj 2013 kl. 5:05 e m

   det är för det första inte sant, men på grund av den stora segregation vi har i det här landet så är blandningen i bostadsområdena väldigt låg, det är ett problem, men knappast hyckleri. jag skulle dock faktiskt gärna bo i förorten mycket hellre än i nån isolerad villa, men om jag får välja så gillar jag att bo centralt, och visst är det orättvist att jag får välja när så många inte har några val, jag jobbar för att ändra ojämlikheten.


Twitter

 • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 8 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: