Omar har valt bort islamismen – varför räcker det inte?

16 april 2013 at 10:21 f m 19 kommentarer

Idag var jag på P1 morgon och diskuterade Socialdemokraternas ”rekrytering” (ja, det var väl typ jag som värvade honom, fast mest handlade det om att han själv tänkte igenom saken och bestämde sig för att bli medlem) av Omar Mustafa.

Evin Rubar läts vara ”expert” och framförde uppfattningar om islamiska förbundet, och klassade dem som politisk organisation och inte religiös. Hon talade om vad människor kopplade till muslimska brödraskapet gör i Egypten (som Omar tydligt klargjort att han inte har någonting med att göra). Hon hävdade utifrån sin expertroll att de har en dold islamistisk agenda som Omar är satt att driva.

För att svara henne hade de inte bjudit in någon av de många experter som skulle kunna debattera just detta med henne. Utan en aktivist, dvs mig. Och exakt vilka kopplingar som finns mellan moskéer har jag ingen aning om. Jag vet inte ens vad min egen kyrka har för samarbeten eller vad de samarbetsorganisationerna tycker eller gör. Men troligtvis en massa vidriga saker. Och av de tio utlovade minuterna fick jag nog inte mer än två. Det är ett förrädiskt resonemang hon för. Vi skulle tala om Omar och socialdemokraterna, men hon fick sätta agendan och vi talade om islamism, Egypten och islamiska förbundet.

Det är inte islamiska förbundet utan Omar vi valde till partistyrelsen

Huvudsaken i detta, som jag trots att jag inte fick säga många ord, fick fram, är att det är Omar Mustafa vi valde in i partistyrelsen. Inte islamiska förbundet.

Hela Evin Rubars resonemang vilar på argumentet att Islamiska förbundet ”är det muslimska brödraskapet i Sverige”. Hon redovisar inga belägg för det påståendet. Finns det alls någon svensk Islamkännare som skulle ställa sig bakom det? Tveksamt. Peter Santesson som anförts i debatten argumenterar istället att det finns kopplingar mellan Islamiska förbundet och FIOE och i nästa led mellan FIOE och brödraskapet. Att använda en sådan ”guilt by association”-kedja och dra slutsatsen att Omar Mustafa företrätt organisationer ”start befryndade med kvinnofientliga, homofoba och antisemistiska ställningstaganden”, och att Omar därför i sina gärningar ska särbehandlas i förhållande till representanter från utrikesdepartementet och riksdagen blir för mig orimligt.

Det är alltså en konspirationsteori att Islamiska förbundet och Omar Mustafa är islamister som vill införa sharialagar och politisk Islam i Europa (på de omdebatterade familjedagarna kontrollerades att ingen föreläsare sa något annat än att i valet mellan sharia och svensk lag är det självklart svensk lag som gäller). Här är det federation of islamic organisations verkligen står för.

Islamiska förbundet är inte muslimska brödraskapet, styrs inte från Egypten utan är en medlemsstyrd organisation enligt svensk folkrörelsemodell. Deras stadgar kan läsas här.

Men det är inte dessa värderingar eller en representant för de här organisationerna vi valt in. Det är vår partikamrat Omar Mustafa. Som också tydligt tagit avstånd från alla de värderingar han anklagas för. Det borde verkligen räcka.

Inte islamist

Det fortsatta spridandet av att Omar skulle vara islamist och att han skulle ha en dold agenda som inte stämmer med det han säger är kränkande. Jag önskar att det vore lika tabu att driva det som att driva de antisemitiska konspirationsteorier som också tyvärr är en del av västerländskt tankegods.

Läs Peter Weideruds artikel på DN debatt i sin helhet. Den är fantastiskt klargörande.

Både Omar och jag har, med utgångspunkt i vår respektive tro, valt att engagera oss i ett brett sekulärt vänsterparti därför att vi ser den religiöst avgränsade politiken – vare sig det handlar om kristdemokrati eller islamism – som orimlig, otillräcklig eller otidsenlig. Vi har båda valt bort det religiöst avgränsade alternativet, men bara Omar måste återbevisa det.

Entry filed under: antimuslimism, politik, rasism, religion.

Carina Hägg tycks tro på föreställningarna om ”den judiska infiltrationen” (fast med muslimer i huvudrollen) Coop lägger krokben för romer

19 kommentarer

 • 1. Perre  |  16 april 2013 kl. 10:46 f m

  Otroligt tydligt exempel på hur sosseledningen o en massa andra med detta spelar med i demoniserandet av muslimer. SD gnuggar händerna.

 • 2. Dryga Lisa  |  16 april 2013 kl. 12:24 e m

  Får jag be om lite logik?

  Enligt dig är Omar en hyvens kille, en riktigt bra, på alla sätt progressiv, mogen kandidat för en post i s-styrelsen. Är detta rätt?

  Samtidigt är Omar basen för Islamiska Förbundet i Sverige. Pga av hans tunga position bland Sveriges muslimer anser du honom vara särskilt lämplig som brobyggare mellan s-partiet och muslimerna. Är detta rätt?

  Islamiska förbundet vill enligt stadgarna bl a att ”Delta aktivt i kampen för människans grundläggande friheter och rättigheter och för en värld fri från förtryck och orättvisor.”

  Då frågar jag, vän av ordning: lever HAN, Omar, som han lär?

  Jag ställer här några korta, konkreta, klargörande frågor för att klargöra Omars egentliga och verkliga progressivitet:

  – Finns det en gay-sektion i Islamiska Förbundet?
  – Har homovännen Omar initierat inrättandet av en gay-sektion eller aktiviteter för homosexuella muslimer inom ramen för Islamiska förbundet?
  – Har Islamiska Förbundet deltagit i Pride-paraden någon gång?
  – Har progressive jämställdhetsivraren Omar initierat eller inrättat någon verksamhet för misshandlade muslimskor inom ramen för sin position i Islamiska Förbundet?
  – Har Omar inom ramen för sin höga position lagt fram eller initierat en mera liberal tolkning av koranen/islam eller arrangerat/initierat aktiviteter som skulle leda till det?

  Är jag en illvillig, korkad kärring som ställer dessa frågor?

  Ty, alla jag känner i min omgivning ställer dem …
  Med vänlig hälsning Lisa

  • 3. Emerald  |  17 april 2013 kl. 6:34 e m

   Nä, med det vet du väl Lisa, att så raka svar och beslut kan man inte kräva av en muslim på detta sätt. Det är ju oförskämt och ohyfsat, det räcker ju med att han säger att han ”är för allt som ni kräver, bara ni släpper in mig i maktens korridorer”. Vi ska lita på hans ord och bortse från handling. *roll-eyes* ”/sarc”

   Du gränsar till att bli stämplad som rasistisk islamofob (eller som det nya favvo-uttrycket som uppfunnits dom senaste dagarna – anti-muslimism, vilket torde bli anti-muslimistisk i böjningen av ordet. Det låter som någon som är emot Müsli.

   • 4. Anna Ardin  |  18 april 2013 kl. 6:20 f m

    Begreppet är inte uppfunnet de senaste dagarna, utan är ordet som beskriver att man är emot muslimer, inte att man är rädd för islam. Det är inte islam som jagas & kritiseras här, utan muslimer, och det är ett stort problem.

   • 5. Dryga Lisa  |  18 april 2013 kl. 11:03 e m

    Jag tar risken; stämpla mig då. Men läs först Nalin Pekguls inlägg i debatten. Tänk att en dryg kärring som jag och en troende muslim skulle hamna så nära i denna debatt.

    • 6. Anna Ardin  |  22 april 2013 kl. 2:46 e m

     Nalins teorier om den muslimska infiltrationen, och att muslimer inte ska få organisera sig religiöst är ett stort problem.

 • 7. Åke  |  16 april 2013 kl. 12:52 e m

  Lundin oil sitter inte i regeringen, men Carl Bildt gör det.

 • 8. Lennart Andersson  |  17 april 2013 kl. 12:23 f m

  Hitler har valt bort nationalsocialismen – varför räcker inte det?

 • 9. sofia  |  17 april 2013 kl. 4:51 e m

  jag försöker få nån rättsida gällande detta. jag e för jämlikhet, rättvisa mn. men jag håller med dryga lisa. jag tycker att d e löjligt med all kritik som S får.Omar e säkert en mycket duktig kille men kan det vara så att S inte ville gå samma väg som M? (gällande Billström)

  en tanke….

 • 10. Perre  |  17 april 2013 kl. 8:25 e m

  åh, nya inträdesprovet till sossarna enl. Lisa, fjanta runt topless i prideparaden

  • 11. Dryga Lisa  |  18 april 2013 kl. 11:50 f m

   Att ”fjanta runt topless i prideparaden” förekommer. Men det är ändå inte det enda kännetecknande för arrangemanget? Eller?

   Det finns många (s k intresse)organisationer som deltar: Jag har sett Svenska Kyrkan, Polisen, SAS, Stockholms stad etc. Också Islamiska Förbundets Omar med flera skulle nog ha kunnat bära någon fana där OM HAN ÄR EN SÅDAN STOR HOMOVÄN SOM HAN PÅSTÅR. Det skulle ha kunnat vara ETT tecken på hans verkliga engagemang och ideal.

   • 12. Perre  |  18 april 2013 kl. 9:22 e m

    ”ge oss ett tecken, ge oss ett tecken”
    (s) är tydligen numera ett totalförvirrat parti bortom all räddning
    Teckentydning och häxprocesser brukar komma som brev på posten i det läget.

 • 13. Ariana B Carmona  |  19 april 2013 kl. 8:59 f m

  Läs Nalin Pekguls artikel på DN debatt istället!
  Sluta försvara honom! Gud!
  Tycker så synd om dig

 • 14. f.  |  19 april 2013 kl. 9:13 f m

  jag tror att vi måste erkänna att en del av den kritik som riktas som mustafa omar måste sättas i ett antiarabiskt sammanhang, det handlar alltså inte enbart om islamofobi.
  det är bara att gå tillbaka till tidigare debatter, till exempel den om halal-tv. det är väldigt många svenskkurder, svenskiranier och svensksyrianer som vill stänga ute araber.
  vi måste börja prata om den antiarabism som florerar inom dessa grupper. det är dags nu. vi har varit tysta för länge.

  • 15. Anna Ardin  |  24 april 2013 kl. 8:01 f m

   Ja

  • 16. Anna Ardin  |  24 april 2013 kl. 8:02 f m

   Fast är inte syrianer också araber?

 • 17. Johanna Stockholm  |  19 april 2013 kl. 4:07 e m

  Anna, vad anser du om det som sägs i denna debattartikel?
  http://debatt.svt.se/2013/04/19/stod-muslimska-demokrater-istallet-for-anhangare-av-konsapartheid/

  • 18. Anna Ardin  |  24 april 2013 kl. 8:05 f m

   Jag orkar inte läsa, men gissar på rubriken att nån anser att det finns ett visst antal muslimplatser som man kan fylla med praktiserande muslimer eller andra med utomeuropeisk bakgrund, jag anser inte att det bör finnas kvoter och det här med könsapartheid är en galet och påhittad politisk ambition som ingen socialdemokrat vill ha.

 • […] jag friar, lite grann i samma anda som Anna Ardins blogginlägg Omar har valt bort islamismen – varför räcker inte det?. Ardins text belyser också den alltför vanliga glidningen i diskussionen: vad handlar om Omar […]


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: