Berusad men kristallklar i ideologin om vad som är ”osvenskt”

14 november 2012 at 5:22 e m 8 kommentarer

En ny rasistskandal skakar Sverigedemokraterna (SD). Inget parti utesluter så många som SD, och ofta handlar det om att någon har bevis för att en företrädare är öppet rasistisk. Vanligtvis brukar det vara lokala företrädare utan stark förankring i partitoppen, och inte sällan handlar de om att de blivit påkomna med grova rasistiska eller sexistiska uttalanden.

Nu handlar det dock inte om någon person som är lätt för partiledningen att avfärda. Utan om självaste Erik Almqvist, ekonomiskpolitisk talesperson i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, och som många sett som Jimmie Åkessons ”kronprins”. En av de allra halaste sverigedemokraterna. En slipad politiker som sällan slinter med tungan kring sina verkliga åsikter om människor med en annan hudfärg. Men nu har han alltså gjort det, på film.
Det handlar om ett bråk mellan komikern Soran Ismail och en grupp Sverigedemokrater som ägde rum på Kungsgatan i Stockholm sommaren 2010. Almqvist ropade ”blatte-älskare”, ”babbe” och sa ”skit i den där lilla horan” till en tjej som protesterade mot riksdagsledamöternas beteende. Soran Ismail postade efter händelsen ett videoklipp där han beskrev vad som hänt. Erik Almqvist förnekade allt. Men i veckan publicerade expressen.se en film, tagen av ingen mindre än SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, där det visade sig att uppgifterna stämde.

När de tror att ingen tittar så har väldigt många sverigedemokrater nära till rasism och sexism. Mest obehagligt i klippet tycker jag är när Almqvist gång på gång säger att Ismail är osvensk. Att han inte har i Sverige att göra. Ismail försvarar sig, att han själv har rätt att avgöra om han är svensk. Men Almqvist säger att det är osvenskt att vara dryg.

Om man ser ut som Soran så får man inte vara dryg, man får inte säga emot Sverigedemokrater, för då är man Sverigefientlig och då ska man ut. Sverigedemokraterna kan aldrig förklara vad som är svenskt när de får frågan. De hänvisar till konst, yttrandefrihet, jämställdhet, syn på judar eller hbtq-frågor. Men de kan aldrig förklara vilka åsikter inom frågorna som är svenska eller inte. Eftersom förklaringen handlar om ras – hudfärg, härkomst och etnicitet, är det nämligen inte rumsrent att säga.

Visst är Almqvist berusad, men hans förklaring till Ismail om att man har andra krav på sig för att få vara här om man inte är blond och blåögd, alldeles oavsett var man är född, var kristallklar. Det var kristallklar rasism. En genomtänkt ideologisk hållning som också avspeglas i Sverigedemokraternas politik. Och där är det fler än bara Almqvist som bör hållas ansvariga.

Läs även Wolodarskis analys, Aftonbladet om att Åkesson känt till råmaterialet hela tiden och hos Expressen kan du se filmklippet.

Entry filed under: politik, rasism, valet 2010. Tags: .

Kommer du också att dö med skulder? Problemet är inte att Almqvist kallar nån babian/kebab

8 kommentarer

 • 1. Vågar Åkesson sparka Kent Ekeroth? « Röda Berget  |  14 november 2012 kl. 5:48 e m

  […] Bloggat: Ola Möller, Johan Westerholm, Ola Möller, Martin Moberg, Anders Svensson, inte rasist men, Anna Ardin […]

 • 2. Bo  |  14 november 2012 kl. 6:15 e m

  Var fanns du med stöd till EA när han fick sin lägenhet förstörd av politiska motståndare?

  • 3. Anna Ardin  |  14 november 2012 kl. 6:48 e m

   När jag var i en period av extrema trakasserier och dödshot så hängde SD också ut mig på sin hemsida. Jag har varit mycket tydlig med att man inte får hota eller trakassera folk. Jag ser ingen personlig skyldighet i att stötta varje individ som blir drabbad av sjuka saker, men jag tycker att det är viktigt att jobba för att ändra de system som gör att individer drabbas. Där kan jag göra större skillnad än att åka hem och röja hos Erik Almqvist. Men jag hoppas att han fick det stöd han behövde då. Mina skattepengar går till hans livvaktsskydd bland annat, det tycker jag är bra. Även om jag gärna skulle slippa att vara med och stå för hans riksdagslön.

   • 4. Bo Grahn  |  15 november 2012 kl. 8:08 e m

    Tack för svar! Det jag menar är att det skulle vara lika viktigt att stödja dig när du råkar ut för det som om Erik A gör det mwn så är inte fallet. Vad SD gjorde mot dig är i så fall helt fel givetvis.

    När det gäller vem som är svensk så tänkte jag idag på det när jag fikade med en kille jag känner med rötter i Syrien. Jag tog upp SD och det som nu är i media och frågade om han kände sig ifrågasatt som svensk. Han svarade att han i första hand var syrier. Även om han har svenskt pass. Det skulle DU aldrig kritisera men det ger ju en bild av att det inte är så enkelt och svart/vitt.

    Vi har också haft debatten om muslimer och där har du ju varit emot en generalisering av dessa i negativ form. Nu är dina kompisar ute och generaliserar om SD och dess medlemar och sympatisörer. Då hör jag inte nåt av dig heller emot dubbelmoralen.

    • 5. Anna Ardin  |  16 november 2012 kl. 10:54 f m

     Folk har rätt att känna sig som vad de vill, det är medborgarskapet som avgör vilka rättigheter du har. Det SD vill göra är att koppla rättigheterna till svensk identitet, men de vill inte ens låta människor med ”utländskt utseende” definiera sin egen identitet. Det är där de blir rasistiska. Att vilja att bara identifierade svenskar ska ha rättigheterna är en sak, men att smalna av svenskheten och vilka som har rätt att anta den som identitet är ännu värre.

 • […] hamnar  deras ekonomiskpolitiske talesman på film där han säger skit i den där lilla horan, till en […]

 • 7. STOPPA INVANDRINGEN :) « KajsaLisasblogg's Blog  |  15 november 2012 kl. 11:57 e m

  […] Almqvist sverigedemokraternas ekonomiska talesman har blivit petad av sitt uppdrag eftersom han springer runt och hotar folk med […]

 • 8. Fyrtiotalisten  |  16 november 2012 kl. 12:39 f m

  Vidgat perspektiv: http://fyrtiotalisten.wordpress.com/2012/11/15/erik-almqist-kent-ekeroth-och-alla-andra-politiker/


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: