Menar Socialdemokraterna verkligen ”jobben först”?

3 september 2012 at 5:26 f m 4 kommentarer

När en moderat riksdagsledamot skrev en bloggpost med rubriken Arbete ger frihet fick hon utstå mycket hån. Även om just den ordföljden är tabu så har snubblande lika paroller blivit legio i Sveriges största partier, Moderaterna och Socialdemokraterna.

Ansvarsfull politik – jobben först hette artikeln Magdalena Andersson, ekonomisk politisk talesperson för Socialdemokraterna skrev på DN-debatt 23 augusti. I artikeln finns inte ett ord om den jämlikhet som jag ser som fundamentet i hela vår ideologi. Det är också den avgörande skillnaden från borgerlig finanspolitik, som går ut på en ansvarsfull politik som sätter jobben först, som moderaternas partisekreterare Kent Persson uttrycker det.

Att jobben går först är ett begrepp som är oerhört etablerat, och få verkar uppfatta orden som särskilt kontroversiella. Att sätta jobben först är detsamma som att ta ansvar, och arbete, ja, det är viktigare än allt annat. Arbete framhålls som enda och bästa vägen till lycka, framgång och rentav frihet. Och så arbetslinjen som överideologi. Hela grejen skrämmer mig. För inte ligger väl vårt värde i hur mycket vi producerar? Eller? Jag vill i alla fall inte acceptera att meningen med mitt liv ska vara att jobba, så mycket som möjligt.

Jobb ger lön, och att vi måste ha pengar för att leva ett värdigt liv är självklart. Att alla som kan ska bidra till samhällets välstånd och utveckling likaså. Men vi måste skilja på mål och medel. Målet för socialdemokratisk politik för mig är att allas lika värde manifesteras i likvärda möjligheter till ett bra liv. Eller största möjliga lycka, om man så vill. Arbete är ett viktigt medel för att nå målet. Arbete kan inte vara målet självt.

Ibland leder arbetstillfällen till att bevara naturen, fred på jorden, frihet och jämlikhet. Men ibland står jobb i motsättning till värden som dessa. Något måste avgöra vad som väger tyngst, eller hur en kompromiss, mellan säg naturvärden och arbetstillfällen, ska se ut.

Jag hoppas och tror att ”jobben först” inte ska tolkas bokstavligt, som att Socialdemokraterna är beredda att offra precis allt annat för jobben. Även liv, mänsklig värdighet och miljö.

Eller? Menar man verkligen det man säger? Att jobb går före precis allt annat?

Även publicerad i Gotlands Folkblad.

Entry filed under: politik, socialdemokraterna. Tags: , , , , , , , , .

Flyktingar ska tvingas Grattis till ditt nya jobb Göran Persson!

4 kommentarer

 • 1. Arbetslinjen | Systematisk heresi  |  3 september 2012 kl. 10:55 f m

  […] Anna Ardin skriver som vanligt mycket vettigt, den här gången en internkritik mot socialdemokraternas retorik kring arbete under rubriken: Menar socialdemokraterna verkligen jobben först. […]

 • 2. anita  |  3 september 2012 kl. 11:03 f m

  Bra skrivet, Anna! ”Jobben först” är ett mantra som inte hör hemma i ett modernt, nytänkande samhälle, lika litet som vi kan fortsätta tjata om evig tillväxt. Vi kan inte konsumera oss igenom kriser, det håller inte längre. Idag VET vi att det är en återvändsgränd. Vi vet också, innerst inne, att alla människor inte behövs i arbetslivet, om vi fortsätter den utstakade vägen, där 8 timmars arbetsdag tycks vara en naturlag. Det behövs nya sätt att tänka, och tyvärr verkar inte S ha förstått det.

  ”Det är hög tid att inse att gamla system och metoder – som gett oss så mycket gott – nu nått vägs ände och att vi måste kavla upp ärmarna, se problemen istället för att gömma oss bakom politisk retorik och invanda föreställningar.” Så står det att läsa i en artikel i Svt.Debatt:

  http://debatt.svt.se/2012/09/03/det-gamla-mantrat-om-ekonomisk-tillvaxt-fungerar-inte-langre/

  Göran Perssons ”gröna folkhem” kanske inte är så dum idé, om man ger orden innehåll?

 • 3. Karl Johan Nordensten  |  4 september 2012 kl. 4:47 e m

  Åh vad skönt att läsa detta, det gör en miljöpartist oerhört glad! :D

 • 4. trjackson  |  6 september 2012 kl. 7:31 e m

  I read this essay with interest. I also read the articles that you tweeted. Work makes you free? Taxes are burdensome?

  You have an extensive education in public relations. I look forward to a comprehensive essay in the future, as you take a broad view of all of the political uses of language that are appearing lately.

  Your deconstruction skills are no doubt, first rate.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: