CUF & Werewolf Legion: fuck facket 4-ever

11 juli 2012 at 9:53 f m 1 kommentar

Igår kom ett pressmeddelande om att en fackföreningsrepresentant i Stockholm misshandlats och mordhotats av personer med anknytning till det kriminella gänget Werewolf Legion.

Representanten hade ställt fackliga krav på ett bemanningsföretag och kallats till förhandlingar. Men istället för ett möte trängde sig enligt pressmeddelandet sex personer in i mannens lägenhet på kvällen måndagen den 2 juli, spöade upp honom och tvingade honom att ringa företaget för att dra tillbaka alla fackliga krav. Man menar också att en av gärningsmännen är anhörig till ägaren av bemanningsföretaget. Konflikten handlar om ogiltiga uppsägningar, löneanspråk och utebliven semesterersättning.

Gotlandsanknytning
Efter lite grävande hittade jag att ägarna till bemanningsföretaget även haft större affärer och en hel del anställda på Gotland tidigare, och ringde runt för att försöka få en kommentar. Men ingen vågade ställa upp. ”Nej, jag har lovat min familj”, ”nämn inte mitt namn” och ”nja, jag tror inte att jag kan uttala mig i tidningen” var några av de svar jag fick.

76 döda fackliga
Under 2011 dödades minst 76 personer som en omedelbar konsekvens av deras fackliga verksamhet, och därtill kan vi räkna till tusen och åter tusentals avskedade, gripna och misshandlade. Mestadels i diktaturer och länder där de mänskliga rättigheterna är svaga. Men även i Sverige, yttrandefriheten och föreningsfrihetens förlovade land, är alltså fackföreningsrepresentanter bokstavligt talat rädda för liv och hälsa om de uttalar sig i media.

Uppskruvad ton
Självklart tycker varken borgerliga partier eller näringslivsrepresentanter att våld och hot är acceptabelt, men att tonen mot fackföreningar skruvas upp och att skumma bemanningsföretag får allt större svängrum är ingen slump.

Vi har en regering som gjort stora insatser för att försvaga fackföreningsrörelsen. Från regeringshåll syns åtgärderna för att fördyra medlemskap som en viktig reform. I fråga om att försvaga legitimitet och trovärdighet är Centerpartiets ungdomsförbunds kampanj ”fuck facket 4-ever” (”knulla facket för alltid”) väldigt tydlig.

Fackfientligheten växer.
Idag kan man inte ens lita på att uttalade socialdemokrater står upp för fackliga rättigheter, vi har sett tragiska exempel på att olika fackliga organisationer ställts emot varandra till exempel.

Låt oss hoppas att pressmeddelandet igår blir en väckarklocka på vad som är på väg att hända, så att vi kan bryta utvecklingen, snarare än en försmak av vad som komma ska.

Ledare publicerad i Gotlands folkblad idag 11 juli 2012

Entry filed under: politik. Tags: , , , , .

Mina bästa i Almedalen Därför tror jag inte att Payá blev mördad

1 kommentar

  • 1. Oscar  |  11 juli 2012 kl. 7:45 e m

    CUF har aldrig haft en kampanj som heter ”fuck facket 4-ever”. Men många på vänsterkanten har fått för sig det.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: