Idag har jag samma analys som SD

12 juni 2012 at 10:16 f m 20 kommentarer

Idag har FP återigen gjort ett invandrarkritiskt utspel förtäckt i omtanke och ”integration”.

Timbros VD Markus Uvell hurrar för FP på twitter. Ett av hans argument är ”det är dåligt för Sverigedemokraterna”. Och Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund får sig ett gott skratt. Han delar nämligen min analys av att FPs utspel är bra för SD och deras politik. Sen är vi lite oeniga om SDs(/FPs) politik är bra eller dålig för folk som är eller ser ut som invandrare.

markus_uvell Att se hur stressade SD:are blir av dagens FP-utspel är ett kvitto på att FP är nåt på spåret. #svpol 2h Linus Bylund ‏@LinusBylund @markus_uvell hahahaha! Nu kan du inte mena allvar? 2h Markus Uvell ‏@markus_uvell @LinusBylund Absolut. Fp:s utspel är dåligt för er. 28m Anna Ardin ‏@therealardin väldigt intressant att @LinusBylund skrattar år @markus_uvell när den senare säger att det är dåligt för SD att FP driver deras politik

I punkter som ”krav på motprestation för bidrag” eller ”slopad ersättning för den som tackar nej till jobb” målar man samtidigt upp bilden av av att det är ett problem att invandrare idag inte gör någon motprestation där de sitter och lyfter bidrag och att anledningen till att arbetslösheten är högre bland folk med invandrarbakgrund är att de tackar nej till jobb (i högre utsträckning än andra). Jag har mycket svårt att tänka mig att så är fallet, och vill ha belägg för det innan jag accepterar att ministrar och partiledare från ”liberala” partier går ut och hävdar att så är fallet.

Jag tycker i ärlighetens namn att en hel del är bra i FPs artikel, men när de blandar ihop rimliga förslag med samma populistisk och svepande invandringskritik som jag brukar kritisera SD för så blir det helt fel. Skulle gärna slippa se sånt från FP. Och Ullenhag, my friend, jag tror inte att du menar allt du säger här!

För ja – FP är nåt på spåren – populistisk och främlingsfientlig politik. Och det är inte alls dåligt för SD att andra partier tar över deras politik, tvärtom förskjuter det hela det politiska samtalet.

Entry filed under: rasism. Tags: , , , .

Mångfald och vinst är inte samma sak Stefan Stern! Godwins metalag gäller fr.o.m nu

20 kommentarer

 • 1. Fp fiskar bruna röster « Röda Berget  |  12 juni 2012 kl. 10:58 f m

  […] Folkpartiet gör ett av sina sedvanliga nummer för att försöka knipa några bruna röster, denna gång ivrigt påhejad av Timbro. […]

 • 2. Mille  |  12 juni 2012 kl. 11:39 f m

  Naturligtvis är det bättre för Somalierna, att kunna inkassera 30.000 skattefria kronor i månaden och tugga Kat.
  (På Din bekostnad)

  • 3. Anna Ardin  |  12 juni 2012 kl. 3:03 e m

   Grattis folkpartiet, här kan ni se vilka kompisar ni har i frågan, och vad de tolkar att ni säger, hade ni inte kunnat föreställa er va? 30000 skattefria kronor helt utan motprestation, precis så det ser ut, eller?

   • 4. Bengt Svensson  |  13 juni 2012 kl. 6:21 f m

    Menar du att detta inte förekommer?
    En familj med 10 barn är berättigad till barnbidrag och bostadsbidrag på sammanlagt 41214kr (19614+21600) detta gäller givetvis svenskar så väl som invandrare.
    Vad menar du att motprestationen är?

    • 5. Anna Ardin  |  13 juni 2012 kl. 7:10 f m

     Åh Gud, bevare mig från att få tio barn på mindre än 16 år (så länge man får barnbidrag) säger jag spontant. Sen tänker jag, ok, hur många såna familjer finns det? Och om det finns nån sån familj öht där ingen förälder jobbar, så lär den familjen ha producerat rejält med konsumenter & skattebetalare som Sverige behöver för att få hjulen att snurra. Skulle den familjen inte få bidrag så skulle vi ha 10 barn som levde i extrem fattigdom, det skulle innebära en stor risk för kriminalitet och diverse skit, alldeles oavsett hudfärg eller vilket land de bodde i. Motprestationen är naturligtvis att vara medborgare. Det förpliktigar.

     • 6. Lars J  |  13 juni 2012 kl. 12:26 e m

      ”Och om det finns nån sån familj öht där ingen förälder jobbar, så lär den familjen ha producerat rejält med konsumenter & skattebetalare som Sverige behöver för att få hjulen att snurra.”

      Problemet är väl att det är just det som den familjen antagligen inte kommer att göra.
      Fattigdomen går i arv.

      Från Rädda barnens ”Barnfattigdomen i Sverige, Årsrapport 2010” sid 14 och 15.

      ”Diagram 3 visar hur barnfattigdomen förändrats under 2000-talet för barn med svensk respektive utländsk bakgrund. År 2008 levde knappt vart nittonde barn med svensk bakgrund (5,4 procent) i en familj som antingen hade låg inkomststandard eller försörjningsstöd. Detta kan jämföras med nästan vart tredje barn med utländsk bakgrund (29,5 procent). Barnfattigdomen är alltså mer än fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund.
      Klyftorna mellan barnfamiljer med svensk respektive utländsk bakgrund har ökat sedan mätningarnas startår 1991 och under hela 2000-talet. År 1991 var barnfattigdomen 2,6 gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund, år 2000 var den fyra gånger så hög och nästan 5,5 gånger så hög år 2008”

      I denna rapport som kom i början av 2011 så framkommer två viktiga faktorer

      1. Totalt sett så har barnfattigdomem minskat sedan vi hade socialdemokratiska regeringar

      2. Vi ser sedan en längre tid en trend som innebär att vi får en delning av samhället utifrån etnisk tillhörighet. Denna utveckling verkar pågå oavsett vem som regerar. Den innebär att vi ser signifikanta skillnader tex vad avser andelen fattiga och arbetslösa om vi jämför människor med svensk och utländsk bakgrund.

      Kom ihåg att när man för 30 år sedan gjorde mätningar så var sysselsättningsgraden högre bland utlandsfödda än bland oss som är födda i Sverige. Det gäller inte längre

      Risken är stor att barnen i den tänkta somaliska familjen (oavsett om dom är 2 eller 10) ärver sina föräldrars fattigdom och utanförskap och att dom inte blir de storkonsumenter och skattebetalare som du hoppas på.

      Välkommen till det nya Sverige.

      • 7. Anna Ardin  |  14 juni 2012 kl. 2:52 e m

       Och vilka är sätten att inte låta fattigdom gå i arv?

      • 8. Lars J  |  14 juni 2012 kl. 9:42 e m

       Bra fråga.
       Svaret tar för lång tid att utveckla men det är ingen naturlag att fattigdomen måste gå i arv.
       På 20-talet fanns många fattiga barn i Sverige vars fattigdom ej kom att föras vidare till deras barn som föddes på 40- och 50-talen och som kom att få det rätt bra.

      • 9. Anna Ardin  |  14 juni 2012 kl. 10:04 e m

       Socialpolitik kallas det, att dra in bidrag är inte nån bra lösning. Tror jag.

      • 10. Lars J  |  15 juni 2012 kl. 12:19 f m

       Nej det handlar inte i första hand om socialpoliik utan om värdeskapande.
       Under andra halvan av 1800-talet och första decennierna på 1900-talet så hade sverige den högsta tillväxten i Europa.
       Det var då alla stora företag som Ericsson, Volvo, Scania och SCA mfl mfl tillkom
       Det var de värden som skapades då som var förutsättningen för välstånd.
       Nordkorea har massor av socialpolitik men ändå går man från svältkatastrof till svältkatastrof. Och det beror på att man saknar den ekonomiska tillväxten. som är välståndets första förutsättning

      • 11. Lars J  |  15 juni 2012 kl. 12:27 f m

       För 40 år sen var Sydkorea lika fattigt som många av de länder i Afrika som vi fortfarande ger bistånd till
       Men de sista trettio åren har Sydkorea haft en enorm ekonomisk tillväxt och har gått från att vara ett fattigt land till att bli ett av de rikaste i Asien. Och det beror på tillväxt och inte socialpolitik (som man alltså har mer av i det betydligt fattigare Nordkorea)

      • 12. Lars J  |  15 juni 2012 kl. 12:46 f m

       Ett exempel på närmare håll är förbundrepubliken Tyskland under efterkrigstiden tom den 3 oktober 1990 var delat i två stater. Östtyskland och Västtyskland där den förstnämnda hade ungefär hur mycket socialpolitik som helst. Trots det så hade vanliga arbetare det bättre i Västtyskland.

     • 13. Bengt Svensson  |  14 juni 2012 kl. 5:06 e m

      Din okunnighet i denna fråga lyser igenom.
      Att man har 10 barn innebär inte att man fött 10 barn.
      Somalia är ett klansamhälle vilket innebär att den som har störts möjlighet att försörja barnen skall göra så.
      Barnbidrag utbetalas dessutom tills barnen fyller tjugo s.k. ”Förlängt barnbidrag”.
      Mig veterligen har ingen föreslagit avskaffa bidrag till dessa familjer, det har antytts ibland att de som tjänar mest i sverige borde kunna bli av med sitt barnbidrag inte tvärtom.
      Ett stort problem är att eftersom utbildningnivån på föräldrarna är så låg så kommer även barnen få problem i skolan.
      Det finns många undersökningar som visar att arbetares barn blir arbetare och barn till akademiker blir akademiker.
      Hur stor chans kommer dessa barn ha på den svenska arbetsmarknaden som ju går från att vara ett producerande till tjänstesamhälle.
      Tror du att vi kan avskaffa barnfattigdom med nuvarande politik?
      Om inte, hur skall vi med de fattigaste?

 • 14. Lars Nordgre  |  12 juni 2012 kl. 9:34 e m

  Jag vet inte om en del människor okunniga eller bara korkade. Här är en bärande tanke: ”Jag vill att världen ska bli en bättre plats eftersom jag var här”. Inget annat betyder något. Enkelt men inte lätt ;)

 • 15. Me  |  12 juni 2012 kl. 11:06 e m

  Självklart tackar dom inte nej till jobb. Sanningen är att det inte finns någon kompetens i 3:e världen som Sverige behöver. Det är bara löjligt att låtsas att Somalier och Afghaner sitter inne med någon unik kompetens som kan utveckla Sverige. Har dom någon kompetens borde dom börja med att utveckla sina egna länder.

  Det är inte invandrarnas fel, inte svenskarnas och inte politikernas. Det är ett problem som aldrig kommer gå att lösa. Antalet invandrare som vi vet med säkerhet aldrig kommer kunna bidra med någonting måste ju självklart minimeras så mycket som möjligt.

 • 16. Gracchus Babeuf  |  13 juni 2012 kl. 2:09 f m

  Folkpartiet är en politisk sköka. De förenklar invandringen med ena handen för att sedan ”ställa krav” med den andra när man ligger illa till i opinionen. De privatiserar skolväsendet med ena handen, för att sedan hota att förstatliga den igen med den andra. Trial and error-politik all the way!

  Sedan alla dessa reformer som dränerat statskassan: Ta LSS-reformen t ex; kostade 2 miljarder när den infördes på 90-talet, nu kostar den 42 miljarder. Årligen! Folkpartiväljare: Välj sofflocket – rädda Sverige!

 • 17. Lars J  |  13 juni 2012 kl. 12:38 e m

  Anna

  Jag håller dock med dig i din analys om att detta bara gynnar SD

  Markus Uvell har givetvis rätt att tycka att Fp är något ”på spåret” när dom kopierar SD.

  Men om han tycker det så kanske han ska rösta på originalet (SD) nästa gång och inte på Alliansen (vilket han antagligen gör) för i Alliansen finns det inte en majoritet för SDs syn på invandringen.

  Orsaken till att detta gynnar SD är att det blir lättare för SD att vara kritisk mot invandringen om även Folkpartiet är det.
  Vad Folkpartiet saknar i denna fråga är dock trovärdighet eftersom dom sitter med i en regering som för ungefär samma politik som fördes när Mona Sahlin var integrationsminister. Dom har alltså låg trovärdighet i det främlingsfientliga lägret. Men dom har en generell politisk kredd som SD kan dra nytta av när Fp lyfter fram SDs kärnfråga.

 • 18. Tobe  |  14 juni 2012 kl. 10:43 e m

  Problemet med FP:s förslag är inte att det har vissa likheter med något som SD lanserat någon gång. Ett parti måste ha rätt att framföra åsikter som de tror på, liksom forskare ska kunna framföra forskningsresultat eller journalister kunna rapportera nyheter som eventuellt kan misstänkas bekräfta någon annans fördomar.

  Konsekvenserna av tvärtom-attityden lever vi med idag. Allvarliga samhällsproblem förnekas, budbärarna skjuts och nätet lämnas fritt åt ”sanningssägare” och vi får ett SD som blir större än tio procent nästa val.

  FP:s förslag gynnar inte SD, utan det som gynnar SD är den hjärndöda reaktion FP:s förslag möter, där alla fördöms utan att någon diskuterar huruvida de är rätt i sak eller inte. Det bekräftar naturligtvis bilden av att om du vill diskutera problem med utanförsskapsområden, tvångsgiften, invandrarkvinnors inlåsning i hemmet helt utan kontakt med övriga samhället, överrepresentation i kriminalitet, osv. blir du blixtsnabbt uthängd som rasistiskt anstruken.

  Problemet med FP:s förslag är att de inte löser några problem, men det hedrar dem att de vågar diskutera dem. Å andra sidan är problemet med SD, att de förordar halshuggning mot huvudvärk, och vägrar (eller snarare saknar förmåga) att diskutera problemen, de har ju redan en färdig världsbild, liksom partierna på vänsterkanten..

  Allvarligt talat, verkar bara två åsikter finnas (speciellt på nätet) främlingsfientliga och problemförnekare. Någon vettig diskussion förs överhuvudtaget inte (dvs. utåt, inom skål och vägg finns naturligtvis hela åsiktsspektrat representerat, man kan höra många kloka och bekymrade synpunkter både från socialdemokrater och moderater som aldrig vädras offentligt).

  • 19. Anna Ardin  |  14 juni 2012 kl. 10:51 e m

   Du tycks inte ha läst inlägget, men det går in på vad som är fel på deras approach – i sak – och att SD gör exakt samma fel med svepande kritik mot invandrare/muslimer i klump. Det är samma skäl som gör att jag tycker de båda har fel. Hade SD inte gjort främlingsfientliga uttalanden och inte drivit rasistisk politik så vore det ju ingen skam att förknippas med dem i de frågorna.
   Det är ett problem att invandrade lättare riskerar arbetslöshet, där är FPs förslag om praktikplatser bra, men när de börjar lägga skuld och ”ställa krav” som lösning så är de lika fel ute som SD. Vore fint om du läste innan du kommenterade nästa gång.

   • 20. Tobe  |  15 juni 2012 kl. 12:55 f m

    Nu kan man diskutera vem som saknar läsförståelse, läs vad jag skrev en gång till så ser du att jag inte kritiserade din text ur den synpunkten. Visst läste jag vad du skrev, men nu var det inte din text specifikt jag kritiserade, däremot din slutsats. Jag läser ju din blogg pga. att du diskuterar sakfrågor (även om jag inte alltid håller med dig). Men att FP:s förslag på de flesta håll har avfärdats med hänvisning till att man röstfiskar i bruna brunnar är svårt att förneka. Det var ju det som var min poäng, jag tror att just denna attityd gynnar SD, inte FP:s förslag i sig.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: