As Sweden Goes, So Goes the World: The Beginning of the End of Cash

23 mars 2012 at 8:54 f m 7 kommentarer

skärmdump av the atlantic-artikelnSverige var först i västvärlden med sedlar 1661, nu är de först med att avskaffa dem. Vi ser början av slutet på kontant-eran, förutspår The Atlantic i en artikel från i måndags.

There are many, many things to dislike about analog money. Cash and coins are unwieldy. They’re heavy. They’re dirty. They leave no automatic record of the financial transactions that are made with them.

Here in the U.S., despite Square and PayPal and other services that would seem to herald the end of cash, bills and coins still represent 7 percent of our total economy. In Sweden, however — which ranked first in this year’s Global Information Technology Report from the World Economic Forum — cash is scarcer. And it’s becoming, the AP reports, scarcer still. While Sweden was the first European country to introduce bank notes in 1661, it’s now come farther than any other country in the attempt to eradicate them. In most Swedish cities, the AP notes.

Känns mycket bra. Om du inte redan läst så tycker jag att du ska läsa min motion om att minska kontantanvändningen som ligger här (och som skickats till den socialdemokratiska riksdagsgruppen). Det är hög tid att speeda på utvecklingen, men framförallt behöver det göras på ett sätt som ger oss demokratisk kontroll över våra betalningslösningar.

Entry filed under: politik, socialdemokraterna, troende socialdemokrater. Tags: , , , .

En pervers man mejlade mig Välfärden är för viktig för skötas av bara staten och kapitalet

7 kommentarer

  • 1. Dionysius Bureus  |  24 mars 2012 kl. 11:11 f m

    Du har fel, papperspengar producerades först i Kina och det är en stor myt att Riksbanken var först. Däremot kunde du ha skrivit först i Västeuropa.

  • 2. Lars Johansson  |  27 mars 2012 kl. 9:58 f m

    ”Sverige var först med kontanter 1661”,
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kontanter

    Rekommenderar ett besök på Gotlands Museum på Strandgatan 14 i Visby. Där finns kontanter av betydligt äldre datum är år 1661.
    Där finns också mycket annat intressant att se.
    http://www.gotlandsmuseum.se
    Kanske anser man att Fornsalen bara är för turister om man bor på Gotland (precis som många Stockholmare anser att gamla stan bara är för tyskarna) men rekommenderar ändå ett besök.

    För övrigt så anser jag att kontanterna ska behållas. För när dessa avskaffats så finns inte längre något sådant som en personlig sfär.

    • 3. Anna Ardin  |  27 mars 2012 kl. 7:49 e m

      the atlantic hade faktafel, jag upprepade det, jag har lärt mig nu, tack tack!

      • 4. Lars Johansson  |  27 mars 2012 kl. 8:50 e m

        Varsågod
        Glöm inte att besöka Fornsalen :)

        • 5. Anna Ardin  |  27 mars 2012 kl. 9:36 e m

          Jag har varit där tusen gånger, har tom haft årskort. Plus haft ett mynt från 1400-talet runt halsen i 15 år…

          • 6. Lars Johansson  |  27 mars 2012 kl. 11:37 e m

            OK då har du koll på det. Jag läste för ett tag sedan att Fredrik Lindström besökt ön för att göra ett program om Gutamål för serien ”Svenska dialektmysterier” som börjat nu.

            Det ska jag inte missa. De riktigt ålderdomliga dialekterna som egentligen är egna språk är ju på väg att dö ut eller kanske inte dö ut men försvenskas och därmed förlora en stor del av sin särart och bli till svenska fast med en accent som avslöjar var talaren kommer ifrån.
            I programmet om Bohusländskan så hittar Fredrik Lindström en äldre fiskare som ”kan sin fornsvenska grammatik” som Fredrik uttrycker det. Men den fiskaren tillhör antagligen den sista generationen som vet när man ska och inte ska sätta e på slutet i pluralisformen. Tex så blir båtar båtarne i pluralis och galgar blir galgarne men flickor i pluralis blir inte flickorne.

            Gutamålets prognos är kanske bättre pga att Gotland är en ö. Men sånt kanske inte har sån stor betydelse idag som det hade förr nu när alla har eller kan ha kontakt med alla.
            En gång i tiden så skulle allt likriktas vilket bla annat drabbade samerna. En släkting som inte längre är i livet och som gick folkskola i Arjeplog på 30-talet berättade att om läraren hörde ett samisk ord så pryglades den stackare som uttalat detta. Samiska var big no no. Idag ter sig detta som rätt hårt då det handlade om barn i årskurs 1-6. Det kan inte ha varit kul för ett barn i åldern 7-12 att bli pryglad för han eller hon råkade säga något på sitt modersmål. Men detta och långt värre saker än det som tex att man på 1800-talet på fullt allvar funderade över om det inte var lika bra att utrota samerna eftersom de inte ansågs ha någon vettig funktion att fylla i det nya industrisverige som var på väg att växa fram har sopats under mattan i vår officiella svenska historieskrivning eftersom det inte stämmer med vår bild av oss själva.

            • 7. Anna Ardin  |  7 april 2012 kl. 6:15 e m

              Nu har jag googlat, och det stämmer faktiskt att Sverige var först med bank notes i västvärlden, alltså inte kontanter som jag slarvigt översatte utan att tänka, utan sedlar, så det var inte the Atlantic som gjort fel :)


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: