Den bortglömda infrastrukturfrågan

19 februari 2012 at 9:08 e m 6 kommentarer

sedlar upphängda på ett torkstreck

Två tredjedelar av kontanterna i Sverige finns i den svarta och kriminella ekonomin enligt Riksbanken. Minskad kontantanvändning skulle leda till minskade koldioxidutsläpp, förbättrad arbetsmiljö och mindre risk för rån, bättre villkor för småföretagare och glesbygdsbefolkning, effektivare handel och minskade kostnader för samhället.

Hur vi kan betala för varor och tjänster är en infrastrukturfråga minst lika viktig som vägnät och kollektivtrafik, ändå sker det väldigt lite debatt om vem som egentligen har makten över våra betalningar, vilka som tjänar på att staten subventionerar kontanter med låter småföretagare och privatpersoner stå för kostnaderna för de långt bättre elektroniska betalningslösningarna.

Användandet av kontanter kostar samhället enorma pengar. Kontanterna ska tryckas, vaktas, transporteras, hämtas ut, räknas om och om igen och sedan samlas in, många gånger helt i onödan.

Riksbanken har räknat fram att det kostar runt 10 miljarder om året, bara för hanteringen. Den ekonomiska brottsligheten och undanhållandet av skatt, negativ påverkan på klimat och arbetsmiljö samt våldsbrott i kontanternas spår finns det inte ens några siffror för, men de sammantagna kostnaderna är mångdubbelt högre än den redan höga kostnaden 10 miljarder.

Samhället behöver därför minska kontanthanteringen till förmån för mer effektiva och mindre kostsamma lösningar. Sverige har varit ett föregångsland i att utnyttja ny teknik för utveckling och vi har goda förutsättningar för att fortsätta ligga i framkant.

Därför har jag skrivit en motion som syftar till att ytterligare stärka Sveriges position på området effektiva betalningar.

Klicka här för att läsa min motion om att minska kontanthanteringen

Entry filed under: politik. Tags: , , .

Alla tjejer gillar killar som har mustasch En pervers man mejlade mig

6 kommentarer

 • 1. Lars Johansson  |  20 februari 2012 kl. 12:27 f m

  Håller delvis med dig. Men vi lever i en penninghushållning och när kontanterna slopas och vi går över till enbart elektroniska betalningar så kommer vi att leva i ett storebrorssamhälle som får Provinsen Airstrip One i George Orwells 1984 att framstå som en idyll. Allt du köper under en hel livstid kommer att registreras och arkiveras.
  Då finns inte lägre något sådant som en personlig sfär.
  Då är den tid då man kunde ha sina sedlar i en “wiseguy bundle” i fickan på det där coola sättet som Lefty Ruggiero i filmen Donnie Brasco och gå ut och ut på stan och vara inkognito förpassad till historien.

  • 2. Anna Ardin  |  20 februari 2012 kl. 9:00 f m

   Det finns ett avsnitt om det i motionen, vi är ju i princip redan där, fast helt utanför demokratisk kontroll. Tror det finns lösningar på problemet med kontantkort i mobilen, prepaidkort/cashkort osv, men det behövs investeringsstöd eftersom industrin hellre tar våra uppgifter om de kan…

 • 3. Anna - Maria Andersson  |  20 februari 2012 kl. 1:18 e m

  När politiker högre upp säger att det är bistra tider för svensk ekonomi kan man vara säker på detta:någon med tillgång till partikassan eller en nämnds bankkonto har svinnat på sig pengar. Jag menar trängselskatten måste ju dra in enormt mkt pengar, vart tar dom vägen? Och varför pratas det aldrig om vart p – bot pengarna faktiskt används till, i Malmö tex? Minskad kontanthantering, det handlar väl främst om din egen situation förstår jag men hur ska vi försvara skatteuttaget när svinnet pågår?

  • 4. Anna Ardin  |  20 februari 2012 kl. 5:28 e m

   vi har en förhållandevis låg grad av korruption i Sverige, men svinn är förstås svårare när betalningar registreras elektroniskt skulle jag tro. Att jag bryr mig om minskad kontanthantering av privata skäl ser jag som rent förolämpande.

 • 5. Anna - Maria Andersson  |  22 februari 2012 kl. 4:06 e m

  Ekobrottsmyndigheten skulle inte hålla med dig men vad är väl en myndighet…. Det positiva med minskad kontanthantering det är att rånen skulle minska, det negativa är att det kan bli hack i stora system och ju mindre man ser av pengar desto större är chansen att någon annan ser desto mer av dem och gör något som inte ens går under allmänt åtal men rättssamhället utvecklar sig tack vare rättshaverister som inte ger sig för dom vet att dom har rätt i sakfrågan.

 • […] jag nu ser att Anna Ardin i den för mig viktiga kontantfrågan intar en mig diametralt motsatt uppfattning, så känns det […]


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: