Att göra en Reinfeldtare

3 januari 2012 at 8:13 e m 37 kommentarer

Fredrik Reinfeldt

Reinfeldtare - när det man säger, eller tror, ska leda till en sak - i själva verket leder till något annat.

Strax före nyår publicerade språkrådet sin lista på 72 utvalda ord som under 2011 uppfanns eller ökade i användning. Att appa, surdegshotell och arabisk vår finns såklart med, men även mer kontroversiella ord som Juholtare, som definieras som ”(Pol neds), förhastat uttalande som man snart tvingas backa på” och tjejsamla, som båda är ord som vill forma samhället, bestämma hierarkier och driva politik genom att definiera hur vi ska se på saker, saker som Juholt eller hur tjejer samlar.

Intressant här är att tjejsamla bara förekommit en enda gång, i Gotlands minsta dagstidning Allehanda, inte direkt en stor trend, vilket gör att Juholtarens motsvarighet Reinfeldtare torde ha goda chanser att komma med till nästa år, med betydelsen:

Reinfeldtare 1.(Pol. neds) att säga en sak och göra något annat”. (Här skulle jag kunna lägga till ”utan att tvingas backa”, men det hoppas jag ändrar sig innan året är slut.)

Att det man säger, eller tror, ska leda till en sak – i själva verket leder till något (helt) annat.  Som att man är trött när man kommer hem från semestern man tog för att vila upp sig. Eller när man säger (till ex. sina barn) att det är en dålig idé att röka men sedan genom att själv röka visa att man egentligen tycker att det är en bra idé.

Exempel på detta, kopplat till just inspiratören av uttrycket, finns i oändliga mängder. Som när Reinfeldts regering 2009 presenterade regeringens 68 punkters handlingsplan för att främja jämställdhet på arbetsmarknaden, och Sveriges kvinnolobby visade att i princip varenda en av just dessa punkter i slutänden tvärtom gynnade män. Som satsningar på inkubatorer som framförallt gynnat män eller att privatisering av ”kvinnliga branscher” som vård och omsorgsföretag för att ”gynna kvinnligt företagande” de facto gynnat totalt mansdominerade multinationella koncerner (och dessutom försämrat kvinnors arbetsmiljö). Reinfeldt skrev på DN debatt att jämställdhet är en ”smart satsning för framtiden”, och som av en händelse minskar jämställdheten.

Reinfeldts miljöpolitik är ett annat sådant exempel, när han inför klimatmötet i Köpenhamn under 2009 inte nog kunde betona hur extremt viktig miljö och klimat var för Moderaterna, men där det sedan står klart att det skett betydande försämringar inom miljöpolitikens kärna, eller som Maria Wetterstrand kallat det, ett kolsvart miljöbokslut. Miljömålsarbetet, miljöbalken, rovdjurspolitiken, natur- och strandskyddet är viktiga exempel där utvecklingen nu går åt fel håll, biltrafik prioriteras på järnvägens bekostnad, man tillåter nya kärnreaktorer, regeringen ger passivt stöd till de krafter som vill exploatera Arktis, man stödjer valjakt och inte en krona tillförs de globala klimatinsatserna utan allt tas från en redan utlovad biståndsbudget. Skarp kritik kommer från bland andra naturskyddsföreningen kring att Reinfeldt spär på individers känsla av maktlöshet kring klimatproblemen.

Regeringen Reinfeldts tydligt uttalade mål om stöd till folkrörelser och ideella organisationers ”självständighet och oberoende” istället blivit ett extremt riktat avdrag för välgörenhet som bland andra tankesmedjan Sektor3 (där jag jobbar) i dagarna pekat på ökar statens kontroll över det civila samhället. Något jag skrev mer om i en understreckare i Tro & Politik för några veckor sedan.

Studieavgifter för utländska studenter skulle öka intäkterna, göra studenterna mer motiverade och inte få effekter på antalet ansökande, men efter reformen beskrev DN situationen med ”Utländska toppstudenter flyr svenska universitet och högskolor”, och lärosätena är kritiska till de stora kostnaderna för reformen.

Hårdare krav på sjuka och arbetslösa skulle enligt Reinfeldt göra folk anställda och friska, men så blev det inte. Hanif Bali och Katrin Zytomierska förklarar Moderaternas linje på ett extremt tydligt sätt här. Arbetslösheten är sju procent, ungdomsarbetslösheten bland de högsta i Europa, socialbidragen har ökat, antalet unga förtidspensionärer har exploderat och antalet med arbetsmarknadsåtgärder har ökat med 45%.

Reinfeldt har vid flera tillfällen tryckt på vikten av att minska ojämlikheten och inkomstklyftorna, t.ex. i sitt sommartal 2008, och i regeringsförklaringen 2006 sa han ”Sverige ska vara ett land som håller ihop, där de sociala och regionala klyftorna minskar”. Ändå rapporterade OECD 2011 att ojämlikheten växt fortare i bl.a. Sverige än någon annanstans i världen under 2000-talet. Ungefär samtidigt sa Reinfeldt i P1: ”sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor”, som om han inte ens nu fattat att hans ”nya” moderata politik leder till just de effekter de gamla Moderaterna ville ha. Att klyftorna minskade TROTS den moderata politiken PÅ GRUND AV att finanskrisen minskade de allra rikastes kapitalvinster, men att när nu när finanskrisen lagt sig så börjar den moderata politikens effekter synas, oavsett vad Reinfeldt hävdar att han vill och gör.

Listan kan göras hur lång som helst, på punkt efter punkt vill, eller åtminstone säger Reinfeldt att han vill göra en sak, men effekterna av det han och hans regering gör blir en helt annan.

Det finns tre alternativa förklaringar till detta:

  • Reinfeldt vet vart politiken han för leder, men säger medvetet tvärtom för att han vet att väljarna inte vill ha moderat politik.
  • Reinfeldt har en osedvanlig otur, allt som kan gå fel går fel, så att hans brighta analyser om vad som skulle hända gång på gång slår fel.
  • Reinfeldt är en extremt dålig analytiker och saknar helt förmågan att förstå vad politiken han för får för konsekvenser.

Vilket alternativ som stämmer får du själv avgöra, men att vi alla då och då gör en Reinfeldtare är något som står klart, bara det att just Reinfeldt verkar göra det mycket oftare än de flesta.

Bloggat: Heidi Laine Lundgren, Roger Jönsson, Martin Moberg, Röda berget.
Media: SR 1, 2, HD, Sydöstran, Östran.

Entry filed under: politik. Tags: , , , .

Alarmerande siffror på svensk massutvandring Problemet med benådningarna på Kuba

37 kommentarer

 • 1. Reinfeldt gör många ”Reinfeldtare” « Röda Berget  |  3 januari 2012 kl. 8:53 e m

  […] Exempel på detta, kopplat till just inspiratören av uttrycket, finns i oändliga mängder. Som när Reinfeldts regering 2009 presenterade regeringens 68 punkters handlingsplan för att främja jämställdhet på arbetsmarknaden, och Sveriges kvinnolobby visade att i princip varenda en av just dessa punkter i slutänden tvärtom gynnade män. Som satsningar på inkubatorer som framförallt gynnat män eller att privatisering av ”kvinnliga branscher” som vård och omsorgsföretag för att ”gynna kvinnligt företagande” de facto gynnat totalt mansdominerade multinationella koncerner (och dessutom försämrat kvinnors arbetsmiljö). Ardin […]

 • 2. Bosse  |  3 januari 2012 kl. 9:33 e m

  Okej, bra försök.
  ”Sveriges kvinnlobby” andas för inte den objektivitet som krävs för att åtnjuta allmänhetens förtroende. Inte du heller för den delen, vem är du att förklara vad Reinfeldt i hemlighet tänker?

  Något som inte ifrågasätts överhuvudtaget är det två ord som kommit med i nyorden ”Juholtare” och ”Förlåt-turne”

  • 3. Anna Ardin  |  3 januari 2012 kl. 9:40 e m

   Tycker du att jag försöker förklara vad Reinfeldt egentligen tänker? Slutsatsen är ju faktiskt precis tvärtom, att jag inte kan förklara hur han tänker, utan att det finns (minst) tre olika förklaringar till varför det blir fel hela tiden.

   Nej, exakt, Juholtare är också ett politiskt vinklat ord, och det får vara med. Därför borde även detta politiskt vinklade ord få vara med. Enkelt.

   Sveriges Kvinnolobby är en partipolitiskt obunden och ideellt verksam paraplyorganisation för svensk kvinnorörelse. Under paraplyet finns 35 medlemsorganisationer som arbetar för att stärka kvinnors position i samhället, att DU inte tycker att de är trovärdiga får stå för dig, deras gender budgeting-analyser av budgetpropositionerna är inte akademiskt ifrågasatta vad jag vet.

 • 4. Daniel Håkansson  |  3 januari 2012 kl. 11:44 e m

  bravo!

  Lägg gärna till Teflon-metoden som framför allt Filippa är mästare på.
  Du är politiskt ansvarig för område X. Media och folket undrar hur sjutton det kunde gå åt skogen med område X. Du ”teflonar” bakom antingen press-sekreterare som hänvisar till andra press-sekr, eller olika typer av konstruktioner av ansvar där media kommer att gå vilse i anbudsupphandlingar, avtalskonstruktioner och så vidare där det politiska ansvaret blir osynligt.

 • 5. Sanningen om Papparättsrörelsen  |  4 januari 2012 kl. 2:04 f m

  När Reinfeldt säger Arbetslinjen så är det en förkortning för slavarbetslinjen, när Reinfeldt deklarerar att nu börjar regeringens arbete med ”jämställdhet” på allvar, så avser han jämställdhet i Anti Avsans och Hillevi Engströms version, så det gäller att inte bara ta honom på orden. Nyspråket är ett nytt språk där orden i nyårstalen betyder nya saker. Det handlar alltså om Nytänkande. För korrekt denotation se

  http://sanningenompapparattsrorelsen.wordpress.com/2011/03/13/varfor-har-teorin-om-pas-fatt-sa-stort-genomslag-i-svenskt-rattsvasende/

  • 6. Anna Ardin  |  4 januari 2012 kl. 2:09 f m

   arbetsparti och arbetareparti är inte samma sak, på samma sätt som arbetsläger och läger för arbetare inte är samma sak, som jag brukar säga :)

 • 7. krulli  |  4 januari 2012 kl. 2:11 f m

  Tror att alla 3 kan vara rätt men det första alternativet är nog mest rätt. Nu gäller det för oss alla att använda uttrycket hela året så at det verkligen kommer med helt enkelt.

 • 8. Aksel Bergfeldt  |  4 januari 2012 kl. 3:28 f m

  Klockrent!

 • 9. Bengt Wallin  |  4 januari 2012 kl. 8:06 f m

  Det bästa jag läst på länge. Börjar genast att använda ordet…

 • 10. Ulla Richter  |  4 januari 2012 kl. 10:20 f m

  Lysande! I blixtbelysning visar inlägget vad det hela handlar om – krossa Juholt och S. Själv hade jag aldrig hört uttrycket ”juholtare”. Hur många gånger har det förekommit?? Ett par gånger….? Inte är det väl så illa att även språknämnden har börjat spela en politisk roll?!

 • 11. Ingrid Eckerman  |  4 januari 2012 kl. 1:41 e m

  Mycket klargörande! Härligt! Fast svårt att säga vilket alternativ som är mest rätt. Kanske en blandning?

  Läs också min blogg http://www.ingrideckerman.blogspot.com/2012/01/varfor-saknar-socialdemokraterna-en.html

 • 12. Henrik Vallgren  |  4 januari 2012 kl. 2:50 e m

  Ännu ett gott exempel på hur (s) påstår sig vilja diskutera sakpolitik men i själva verket leker personfrågor dagen lång. En Reinfeldtare eller varför inte lika gärna kalla det Ardinare?

  Anledningen till att begreppet Juholtare fastnade är att han sticker ut, det är inte ett allmänmänskligt beteende. I princip vad Juholt än kläcker ur sig kan man vara säker på att dementin dyker upp som ett brev på posten.

  • 13. Anna Ardin  |  4 januari 2012 kl. 5:12 e m

   Du tycker inte att inlägget innehåller sakpolitik?? Kan du då vara så snäll och förklara vad sakpolitik betyder? Det känns svårt att prata om sakpolitik om jämställdhet, miljöfrågor, utbilning, ekonomisk fördelningspolitik inte räknas. Eller är det ett problem att man håller statsministern ansvarig för politiken han för?

   • 14. Henrik Vallgren  |  4 januari 2012 kl. 7:08 e m

    Att diskutera sakpolitik brukar definieras som att man beskriver vad man vill genomföra. Inte prestera förvanskningar av motståndarnas politik:

    Följer vi lönekvoten mellan män och kvinnor så sjönk den 95-96 och 99-00. Ändå skriver du att jämställdheten minskat för första gången sedan demokratin infördes?

    Vidare anser jag att brunkolsvänstern inte skall vara särskilt kaxig när det gäller miljöpolitik. P.g.a. förtida avveckling av kärnkraften eldar vi kol och olja som aldrig förr. Illmar Reepalu i Malmö har lyckats fördubbla Malmö’s co2-utsläpp per capita på bara några få år. Mer kolsvart än så blir det knappast.

    • 15. Anna Ardin  |  4 januari 2012 kl. 8:41 e m

     Ok, fine, tack för sakupplysningen, dessa två år av ökad ojämställdhet är också oacceptabla, jag borde inte ha förrringat dem. Men faktum kvarstår att ojämställdheten ökar. Som en sak i en låååång rad av saker som bara också råkade bli tvärtom mot vad man sa.

     Att man ska rösta på Reinfeldt bara för att det finns andra som också gjort några fel håller ju förstås inte, men det är inte det saken handlar om. Det saken handlar om är 1. Att Reinfeldts retorik inte stämmer överens med hans politik och 2. att språkrådet inte bör vara politiskt vinklade.

     • 16. Henrik Vallgren  |  4 januari 2012 kl. 9:46 e m

      Klyftorna i samhället har ökat sedan 1980 oavsett regering. Således kan vi konstatera att ingen lever upp till sin retorik. Varför just använda namnet Reinfeldt på det? Däremot skulle jag kunna tänka mig att stämpla Reinfeldt på triangulering.

      Jag känner inget behov av att rösta på Reinfeldt. Jag var i och för sig aktiv i MUF kring 85 men sedan såg jag en del som fick mig att tappa lusten till politiken, delvis i MUF men också en namnkunnig sosse som jag delade dagmamma med som liten. De senare åren har aptiten växt men jag har lite svårt att välja parti.

      På nätet finns det något som heter ”Khan Academy”. Det är en youtube-baserad utbildning tänkt att användas parallellt med klassisk undervisning med en viktigt skillnad: du går inte vidare till nästa område innan du behärskar det första. Jämför en klass i matte: några hade alla rätt, några kanske bara hälften. Hela klassen går vidare trots att några bara fattat hälften av det man precis läst. KA är istället individbaserat och det häftiga är att efter ett par månader har även de normalt sett ”tröga” knäckt koden och tar sig fram med samma hastighet som eliten.

      Vill vi skapa ett mer jämlikt samhälle tycker jag att vi bör ta en grundlig titt på det systemet.

 • 17. Om dimridåer, makt och ordens makt. | Annarkia  |  4 januari 2012 kl. 4:31 e m

  […] något helt annat alternativt då effekterna av det han och hans regering gör blir en helt annan. Anna Ardin har gjort en briljant exempelsamling  Reinfeldts Reinfeldtare som […]

 • 18. anna  |  4 januari 2012 kl. 4:34 e m

  Hej! Reinfeldtare fanns med på nyordslistan 2011.

  • 19. anna  |  4 januari 2012 kl. 4:35 e m

   Nej, 2010 menar jag.

   • 20. Anna Ardin  |  4 januari 2012 kl. 5:10 e m

    Inte det heller, men väl 2007, men då med fel betydelse ”att lägga sig nära motståndarens politik”, vilket idag blivit ganska obsolet. Det borde snarare vara ”att säga att man lägger sig nära motståndarens politik, men i praktiken hålla kvar vid sin gamla politik”, vilket är ganska exakt den definition jag marknadsför här.

    2010 tog språkrådet dock ställning för Alliansen genom att föra in bland annat deras spinn-doktorers hånord ”tobleronepolitik” i listan.

 • 21. Sanningen om Papparättsrörelsen  |  4 januari 2012 kl. 8:35 e m

  Anna Ardin – Viktig distinktion du gör där.
  Väldigt trivialt retoriskt knep som Reinfeldt använder – med ett annat ord sysslar man helt enkelt med att – för att använda ett simpelt ord – ljuga.

 • 22. Mrs G  |  4 januari 2012 kl. 9:48 e m

  Konstigt ändå att inte ordet ”hemmafru” är med på listan, eller var det? http://wp.me/p1uIV8-2eq

  Mrs G (officiell hemmafru)

 • 23. Smart  |  4 januari 2012 kl. 9:53 e m

  Lysande Anna!

  Ett annat nytt ord: ”Alliansoffer”. Den okände politiker från KD/C/FP som Schlingmann skickar fram för att ta negativ publicitet i TV när Alliansen gjort bort sig. Typ de okända riksdagsledamöter och utskottsrepresentanter som fått offra sina karriärutvecklingar för att ta skit i och med Carema-gate, sjukförsäkringarna, skolan etc.

  Motsatsen till Alliansoffer är ”Credsvampar”, alltså de personer Schlingmann skickar fram för att ta cred när Alliansen presenterar sina satsningar (ofta återförsel av medel som Alliansoffer skurit bort tidigare) och sina ”garantier” av olika slag med målet att få så höga förtroende-siffror som möjligt i diverse opinionsundersökningar. Tänk partiledarna och Anders Borg.

 • 24. Gracchus Babeuf  |  5 januari 2012 kl. 2:09 f m

  De flesta nyord skapas väl i Moderatstaden (Stockholm) och där är ju Reinfeldt kung. För övrigt så fäster ingenting på Reinfeldt. Dessutom så har han lyckats väl med sin feministspinning eftersom fler svenska kvinnor röstade på honom i riksdagsvalet än på den uttalade feministen Mona Sahlin. Tar man sedan med det faktum att det inte längre existerar någon opposition värd namnet så förstår man att det blir svårt att fästa något öknamn på den mannen.

  • 25. Anna Ardin  |  5 januari 2012 kl. 3:06 e m

   Är du säker på siffrorna för kvinnors röstande? Jag känner inte igen det där, har hört tvärtom.

   • 26. Gracchus Babeuf  |  5 januari 2012 kl. 11:33 e m

    Du har rätt, Anna. Något fler kvinnor röstade på Mona än på Fredrik. S fick ju faktiskt cirka ½ procentenhet fler röster än M i riksdagsvalet 2010 och relativt sett fler kvinnor röstade på S än M. Skillnaderna är dock inte stora. Tack för att du påpekade mitt misstag.

 • 27. Misslyckande  |  5 januari 2012 kl. 7:43 f m

  Då gör väl du en reinfeldtare väldigt ofta då Anna?

  Du säger medvetet tvärt om massinvandringen när vi visar argument och fakta

  Men det finns ett annat bättre ord för det!

  • 28. Anna Ardin  |  5 januari 2012 kl. 3:07 e m

   Du är ute och cyklar.

   • 29. Misslyckande  |  7 januari 2012 kl. 1:39 e m

    Säg då vad visionen om massinvandringen är i stället för att tramsa som ni mångkulturister ständigt gör med massinvandringen och säger tvärt om?

    • 30. Anna Ardin  |  7 januari 2012 kl. 3:42 e m

     Det känns rätt meningslöst att förklara igen och igen för någon som bestämt sig att ogilla människor av en viss religion. Men av respekt för att andra kan läsa detta så ska jag göra ett försök till:
     1. Det pågår ingen ”massinvandring”, vi har en låg andel utlandsfödda jämfört med hur det borde se ut givet Sveriges fördelaktiga socioekonomiska läge i ett globalt perspektiv
     2. Visionen är att alla människor ska kunna våra fria och leva och arbeta där de vill, och röra sig fritt, eftersom fria människor utvecklar samhället
     3. Alla lika, alla olika

     • 31. Misslyckande  |  7 januari 2012 kl. 4:00 e m

      Vadå ogilla? Ni har en vision som ni bestämt redan 1975

      Vi visar bara fakta vilka effekter konsekvenser och problem detta ger

      97.000 fick put – 28.000 sökte asyl 2011

      Definitionen av massinvandring är hur få jobb och arbeten vi kan erbjuda!

      Jag förstår en av era visioner är ”fritt” men då ska ni kunna svara på konsekvenserna också!

      Andra visioner är att ni förespråkar för lönedumpningar! Utnyttja flyktingar i 6 månader. Ta hit gästarbetare som utnyttjas i slavliknande för hållanden

      Jag får inte höra dig kommentera om det Ardin

      För du gör ju en reinfeldtare ständigt som alla andra

 • 32. Avajadi  |  5 januari 2012 kl. 10:24 f m

  I många fall, däribland Reinfeldts, vore ”falskhet” eller ”hyckleri” mer beskrivande. Vet man att man beskriver saker felaktigt är det ju vad det handlar om.

 • 33. mariadesuede  |  5 januari 2012 kl. 4:28 e m

  Var finns twitter-knappen ?

  Spela roll, helt min uppfattning!!!

 • 34. David  |  5 januari 2012 kl. 4:34 e m

  Det finns fler varianter:
  att ”dupera folket att tro att man vill dem väl, när man egentligen bara vill gynna miljonärer”

  Eller, kanske, ”få borgarpressen att skriva bra saker om dig och Anders Borg och dåliga saker om Håkan Juholt”.

  En annan variant ”Göra dåliga saker”.

  Fast enklast vore att definiera ”Reinfeldtare” som ren och skär ondska.

  Det krävs dock att man är säker på att den man pratar med förstår ondskefullheten hos Reinfeldt för att man ska kunna använda ordet. Annars kanske hon tror att man menar ”dammsuga”, eller ”läsa en bok av Läckberg”.

 • 35. Änglavakt  |  5 januari 2012 kl. 9:47 e m

  Titta gärna in på min blogg. God fortsättning.

  • 36. Anna Ardin  |  6 januari 2012 kl. 11:50 f m

   Det här brukar vi kalla spam.

 • […] ”Att göra en reinfeldtare” en väldigt rolig och riktig poäng som hon kommer med i sin blogg. Jag har för mig att jag pratade en del med henne när jag var med i dàvarande homosossarnas styrelse, jag var ocksà med i Broderskaparna (S), men sen dess sà flyttade jag till Frankrike och gick med i Parti Socialiste Europén, men har varit mest aktiv med teatern sen dess. Fast teater är ju ocksà ett sätt att lyfta fram samhällsfràgor. […]


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: