Alarmerande siffror på svensk massutvandring

21 december 2011 at 10:30 f m 52 kommentarer

svensk turist med ölflaska och vikingahjälm

Hundratusentals svenskar utomlands just nu!

Regeringen konstaterar exempelvis att 14,7 procent av Sveriges invånare är utlandsfödda – men att det är en myt att det pågår en ”massinvandring”. Om en lika stor andel av svenskarna vore arbetslösa skulle vi tala om massarbetslöshet, men ”massinvandring” avfärdas som ett främlingsfientligt fantasifoster.

Så skrev Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap, Göteborgs universitet och Paulina Neuding, jurist, chefredaktör för liberala samhällsmagasinet Neo på DN debatt igår.

Och jag tror inte att dom fattar vad dom gör. Att koppla invandring till arbetslöshet, och jämföra ”massinvandring” med ”massarbetslöshet” visar på en obehaglig retorik som blir allt starkare i Sverige. Det är inte neutral fakta att använda begreppet ”massinvandring”, eftersom det faktiskt är ett främlingsfientligt fantasifoster.

Heinö och Neuding väljer nämligen att koppla invandringen till arbetslöshet, och visar då hur de ser på invandrare. Som något per definition negativt. Jämför med om någon skulle säga till exempel: ”Vi har över en miljon invandrare, dessutom dör 11 000 i akut hjärtinfarkt varje år, fakta vi inte kan blunda för!”.

De skulle till exempel ha kunnat koppla procentsiffran det till nåt positivt, som att 95% av svenskarna är lyckliga. Hade vi haft så låga siffor som 14,7 på lyckobarometern hade vi behövt tala om massolycka, men 95% kan ju knappast kallas nåt annat än masslycka! På samma sätt som man hade kunnat beskriva 85,3% svenskfödda som masskvarstannande. ”Vojvoj, 85,3% av svenskarna saknar initiativförmåga och bara sitter kvar här på sina feta rövar utan att se sig om i världen.”

De skulle också kunnat säga ”vi har bara knappt 15% utlandsfödda i Sverige, trots att vi har massysselsättning”. Men eftersom det är underförstått att utlandsfödd=problem i den ”liberala” världen dessa dagar så säger de förstås inte så. I Sverige 2011 är det tydligen ett lika viktigt politiskt mål att bevara sverige svenskt som att minska arbetslösheten. Det skrämmer mig.

Just nu befinner sig hundratusentals svenskar utomlands, 250 000 svenskar bor permanent utomlands. Detta trots att vi varken har svält eller krig till skillnad från de länder där många av de 14,7 procenten är födda! Att svenskar reser och flyttar runt är förstås lika naturligt som det behandlas i debatten, men vi borde kunna attrahera många fler än bara knappt 15% hitflyttande tycker jag. Men det tycks uteslutet för Neuding och Heinö.

Ok, det var allt, hej hej, nu ska jag gå och dricka masskaffe, vilket betyder en kopp kaffe med över 75% kaffe och bara runt 20% mjölk. Eller borde jag kalla det massmjölkigt kaffe? Med tanke på att kaffet är svart och mjölken vit så gissar jag att masskaffe med mjölk är den politiskt mest gångbara termen just nu.

Entry filed under: politik, rasism. Tags: , , , , , , , .

Förlåt för överorden Att göra en Reinfeldtare

52 kommentarer

 • 1. wot  |  21 december 2011 kl. 11:52 f m

  Jag håller med om att uttrycket ”massinvandring” lämnar mycket att önska och över huvud taget förefaller vara känslomässigt. Vi måste hålla oss till fakta. Eftersom vi i Sverige per capita tar emot 5-6 gånger fler invandrare än Tyskland och Frankrike och hundratals gånger fler än många andra europeiska länder (källa: DNs artikelserie nyligen) och eftersom kostnaderna för invandringen åtskilliga gånger beräknats till tiotals miljarder kanske vi istället för ”massinvandring” skall tala om ”extremt hög invandring till stora kostnader för samhället”. Eller hur?

 • 2. Joakim Larsson  |  21 december 2011 kl. 12:07 e m

  Visst, prefixet ”mass-”vadsomhelst är inte neutralt. Det är ett förstärkningsord som givetvis används till vad det nu är som den som uttalar det vill understryka. Det finns inget objektivt korrekt sätt att använda detta. Å andra sidan finns det inget objektivt FEL sätt att använda detta heller, vilket jag uppfattar är det som Heinö/Neuding är ute efter. Regeringen vill beskriva det som en myt, ett faktafel, när det i realiteten handlar om hur man ser på saker och ting.

  Sen tycker jag att du är lite elak när du drar upp den där arbetslöshetsjämförelsen. Jag förstår inte riktigt hur du menar när du säger att H/N ser på invandrare på ett negativt sätt bara för att de jämför användandet av ”mass-” i fallet invandring å ena sidan med fallet arbetslöshet å den andra.

 • 3. Peter Nicklasson  |  21 december 2011 kl. 12:54 e m

  Jag är nog en procentare i din värld.
  För jag är till 95 % nöjd med mitt liv. Visserligen kanske bara 5% av tiden tillbringas i lyckorus men å andra sidan är lyckan jämlik min olyckliga tid. Ja, jag är rent av i normaltillståndet sådär lagom förnöjd.
  Typiskt svenskt lycklig m a o.
  Att vara lagom till 90 % är att vara lycklig svensk till 100%.
  Undrar om den där invandraren är annorlunda mig?
  Undrar om Ullenhag är lyckligare än mig och genomsnittsinvandraren?
  Troligen inte. För han (Ullenhag) lever i en förljugen värld bland missanpassade myter och de rysningar han får när skolungdomarna sjunger avslutningspsalmerna. 78% rätt gissat?

  I Ullenhags värld håller demonerna på att växa till sig.
  I hans myternas Sverige är det missanpassade försvarbart och vi andra – t ex jag själv och den välanpassade invandraren – vi våndas i vår undran om vems moral vi ska anpassa oss till för att inte själva känna oss missanpassade inför.

  Vem tar ansvaret? Ja, inte är det Ullenhag i vart fall.
  Artikelns kritik du nu misshandlar, kritiserar ju bara att vi diskuterar invandring och arbetslöshet som särskilda från varandra isolerade problem, när de i själva verket hör ihop till stor del.
  På 50-, 60-talen då vi hade arbetskraftsinvandring och en industriell boom efter kriget låg arbetslösheten på ungefär hälften av vad den är idag.
  Idag när vår kompetens inte är lika unik längre eftersom omvärlden kommit ifatt oss (och gått förbi t o m), när antalet jobb inte är tillräckliga för oss som redan lever i Sverige, då ökar vi vår import av arbetskraft.
  Inte ens en LO-ekonom kan räkna hem den ekvationen…
  Där har du de 5% extra i arbetslösheten. Som av en händelse samma 5% ett invandringskritiskt parti fick i senaste valet.
  Och Ullenhag och du frågar er hur det kunde ske?
  SD är till 94,3% osunt för samhället, men cashar likväl in några procent till på kontraproduktivt struntprat av denna verklighetsfrånvända politik.
  Ironiskt kan de tacka sådana som Ullenhag för det.

  Drick ditt lattekaffe och fundera en stund på det.
  Alarmerande, eller hur?

 • 4. Bulten Bo  |  21 december 2011 kl. 2:33 e m

  Terrordådet i Norge i somras dödade ju totalt 77 personer och förövaren brukar ju benämnas just ”massmördare”. Alltså är det först vid en invandring understigande 77 personer per år som vi kan skrota begreppet ”massinvandring”.

  • 5. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:41 f m

   Exakt :)

 • 6. anita  |  21 december 2011 kl. 2:57 e m

  Sköna vinklingar! Tack! :-)

  Vem har patent på uttrycket ”mass” ? Har vi eller har vi inte ”massinvandring”? Det beror väl helt och hållet på vad vi lägger in i begreppet, eller? Måste ”massinvandring” med nödvändighet vara av ondo? Det kanske är högst önskvärt?

  • 7. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:39 f m

   Om massinvanding är av godo så är väl knappa 15% inte så högt eller?

 • 8. Krister Karlsson  |  21 december 2011 kl. 4:38 e m

  Jämförelsen är fullt relevant för att påvisa hur superlativer är tillåtna i vissa fall [helst inom vänsterretoriken] men tabu i andra [om de strider mot vänsterretoriken]. Men jag ser att du – som jag uppfattar som en intelligent person – har val att inte förstå detta enkla faktum. Kanske på grund av att jämförelsen slog mot dina egna uppfattningar?

  • 9. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:45 f m

   Min uppfattning är att det räcker nu med att slå på invandrare, och det stämmer att det är vad jag anser vara problemet med artikeln. Och nej, jag har svårt att se att de skulle mena att det är ”vänstern” som skulle kalla 14,7% arbetslöshet för massdito, jag uppfattar att.de menar att det skulle råda konsensus om den beskrivningen, vilket jag håller med om. På samma sätt som de vill propagera för att det borde råda konsensus om att det pågår en ”massinvandring”, vilket jag inte håller med om.

 • 10. Gaijin  |  21 december 2011 kl. 4:43 e m

  Fast det invandrar fortfarande betydligt många fler personer varje år än det flyttar ut, även om man endast går på utdelade uppehållstillstånd (vilket svenska medborgare ej behöver).

  Man kan ju, för att dra det till sin spets, hävda att vad nazisterna utförde på judarna under den andra världskriget ej var ett massmord då endast ca 25% av judarna i världen dog. 75% fanns ju kvar efter kriget, vilket ju är positivt!

  Breivik kan inte kallas för massmördare då det endast borde varit mindre än någon procent av aktiva i Arbeiderpartiet som han mördade. Det är ju också positivt!

  Om ni tycker att Johansson Heinö och Neudings exmpel är dumma så kan ni inte komma med ännu dummare svar…

 • 11. Jon W  |  21 december 2011 kl. 6:37 e m

  Förleden mass-, förutom att signalera att något är väldigt mycket, har också en vagt negativ laddning, upplever jag i alla fall.
  Vi har massarbetslöshet, massmord, massavhopp, massflykt, etc, men hur många positivt laddade ord med mass- kan ni komma på? Jag uppfattar i alla fall att det finns en underton av alarm och problem när man betecknar något med mass-.
  Jag syftar då på ”nyord” där mass används som en förstärkning, inte sedan länge etablerade begrepp som ”massmedia” (där mass- inte uppfattas som någon förstärkning av ”media”).

  • 12. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:36 f m

   Massarin.

   • 13. Joakim Larsson  |  22 december 2011 kl. 12:47 e m

    Låter som en attack med saringas i stor skala.

 • 14. Leif Andersson  |  21 december 2011 kl. 7:24 e m

  Jag tycker vi borde fokusera på vad det är för fel på Sverige eftersom 250000 svenska medborgare väljer att bosätta sig utomlands. Många av dessa har antagligen ganska mycket kapital som de solidariskt borde beskatta i Sverige.

  • 15. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:34 f m

   1. Det är bra att folk rör sig i världen, vad är den här grejen om att man måste stanna där man är född?? 2. Vi har ingen förmögenhetsskatt och om vi hade haft det eller återinför så spelar inte var personen bor nån roll, utan var kapitalet bor…

 • 16. Bert  |  21 december 2011 kl. 7:39 e m

  ”Just nu befinner sig hundratusentals svenskar utomlands, 250 000 svenskar bor permanent utomlands. ”
  Skriver bloggaren.

  Ja och det värsta är att massor av dessa nyttjar RUT och ROT och Svenska staten subventionerar det hela.

  Skattepengar öses idag från Sverige och skattefusket ökar för var dag som går.

  • 17. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:35 f m

   Alltså… man kan ju trots allt inte utnyttja nämnda skatteavdrag om man inte betalar skatt, så det känns inte som ett jätteproblem.

 • 18. D  |  21 december 2011 kl. 10:03 e m

  ”(1) Sverige hör till de länder i världen som tar emot flest flyktingar varje år. (2) Samtidigt ser vi ungefär samma integrationsproblem i Sverige som på andra håll. Detta borde vara väsentliga utgångspunkter för en faktabaserad debatt om invandringen och integrationen vilken måste kunna föras parallellt med arbetet mot rasism och diskriminering.”
  Okej, låt oss se på dessa ”liberalers” två huvudfakta.
  (1) Förra året var 43,7 miljoner människor på flykt varav Sverige tog emot 14,000. Ungefär 80% flyr från ett u-land till ett annat u-land. Sveriges flyktingmottagande är alltså en fis i rymden jämfört med de länder som tar emot flest antal flyktingar som t ex Pakistan och Iran.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/u-lander-tar-emot-flest-flyktingar
  (2) Sverige anses ha världens bästa integrationspolitik, vilket självklart inte betyder att Sverige inte har problem men problemen är enligt forskningen mindre än för andra jämförbara länder.
  http://www.mipex.eu/sweden

  Rasister kommer självklart inte låta sig påverkas av fakta. Om de tog till sig kunskap skulle de ju liksom inte längre vara rasister. Att ”liberaler” inte gör det är betydligt farligare för Sverige.

  • 19. Daniel  |  22 december 2011 kl. 11:22 e m

   Angående punkten 1 så har du nog helt missförstått flyktingbegreppet. Det kom till för att kunna ge folk på flykt en fristad under oroliga tider, och sedan låta dem återvända då läget i hemlandet lugnar ned sig. Majoriteten av flyktingar tillhör just sådana som flyr ett land som drabbas av konflikt och sedan söker sig tillbaka hem. Flyktinginvandringen till Sverige är helt annorlunda.

   Fokus borde ligga på att i största möjliga mån hjälpa till att lösa konflikter i oroliga områden och se till att demokratiskt styre införs.

   Eller menar du att de ca 35 miljoner som flyr till fattiga länder ska ta sig till västländer? Folkomflyttning och katastrofal brain drain?

   Jag hoppas att din dörr är vidöppen. Ogillar de som säger en sak men gör en annan…

 • 20. Misslyckande  |  22 december 2011 kl. 12:00 f m

  Bostadsbrist i 120 kommuner
  330.000 saknar bostad
  250.000 unga saknar bostad
  Varannan kommun kan inte erbjuda ung bostad
  91.000 bostäder saknar bostad i Stockholm

  Var ska alla bo Anna?

  • 21. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 12:18 f m

   Fråga regeringen var investeringsbidragen är, och varför det inte finns nån bostadspolitik. Vi löser det knappast genom att kasta ut utlandsfödda, eller tror du det?

 • 22. Gracchus Babeuf  |  22 december 2011 kl. 1:57 f m

  Problemet för den liberala nomenklaturan (”vänster” [det finns ingen egentlig vänster längre] eller moderater spelar ingen roll) är att det inte f-å-r förekomma några problem med den inslagna politiken. Sålunda måste all kritik mot propagandan stigmatiseras (i ett liberalt samhälle som Sverige) eller kriminaliseras (i mindre liberala samhällen).

  Invandringsfrågan är knappast unik här På samma sätt bemöts kritiken mot det ganska gedigna förstörelsearbete nyliberalerna nu genomför av det svenska välfärdssamhället. Huruvida skolan eller vården blir bättre av att reas ut till kapitalister är likgiltigt för Alliansen. Det är ideologin som är huvudsaken. Skillnaden är måhända att konsensus för för privatiseringarna av statlig egendom är svagare i riksdagen än konsensus för den förda invandringspolitiken. Därför blir repressionen mot invandringskritik hårdare från statens sida.

 • 23. Jon W  |  22 december 2011 kl. 2:14 f m

  Masstiff, om man gillar stora hundar.

  Poängen som jag kanske inte gjorde klart är att jag håller med Anna om att ”massinvandring” är ett propagandaord och att det är suspekt att använda det, om man inte samtidigt står öppet för att man tycker att invandring per definition är något negativt.

  ”Eftersom vi i Sverige per capita tar emot 5-6 gånger fler invandrare än Tyskland och Frankrike och hundratals gånger fler än många andra europeiska länder (källa: DNs artikelserie nyligen)…”
  Kanske stämmer, kanske inte. I så fall kan man konstatera att kopplingen mellan invandring och ekonomiska och sociala problem är, som mest, ganska svag, och kanske obefintlig: http://atgardslandet.se/2011/06/03/invandring-och-arbetsloshet/
  ”Några internationella arbetslöshetssiffror:
  Sverige: 8,3%
  EU-genomsnitt: 9,5%
  Finland (ofta framfört som föregångsland bland invandringsmotståndare): 8,4%”

 • 24. Misslyckande  |  22 december 2011 kl. 3:56 f m

  14,7% utlandsfödda – 35% arbetslösa

  Får dagens arbetslösa lättare chans till jobb att ta in fler?

  • 25. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 4:15 f m

   Om vi blir av med rasism och diskriminering skulle fler utlandsfödda få jobb för det första. För det andra så skapar en människa lika mycket jobb som hon konsumerar. Eller tror du att det finns ett exakt antal jobb i ett land, som inte påverkas av att det flyttar in fler människor? Du tänker kanske att det bara finns 5 miljoner jobb i varje land, eller hur många som nu jobbar i Sverige? JÄVLAR vilken arbetslöshet de måste ha i Kina då, där det bor en miljard, men bara 5 miljoner kan få jobb.

  • 26. Jon W  |  22 december 2011 kl. 5:34 e m

   Misslyckande, du misslyckas med att förstå orsakerna till arbetslöshet och varför den inte har mycket samband med invandring. Titta igen på länken jag lade upp: http://atgardslandet.se/2011/06/03/invandring-och-arbetsloshet/ och vidare på länken i diskussionen: http://www.newsmill.se/artikel/2011/06/21/fas-3-funkar-precis-som-det-ska som förklarar mer av hur det fungerar.

   • 27. Misslyckande  |  23 december 2011 kl. 3:02 f m

    Du tror inte det beror på vi tar in för många det inte finns jobb åt?

    Och saken gör inte bättre av att Regeringen är rasister ställer grupper mot varandra, sorterar på etnicitet

    För inte försvarar du lönedumpningar Jon?

    • 28. Anna Ardin  |  23 december 2011 kl. 3:24 f m

     Alltså tror du – på allvar – att det finns ett visst antal jobb att dela på, som inte påverkas av antalet innevånare?

 • 29. Citadell  |  22 december 2011 kl. 4:08 f m

  Massinvandring är nog vad det handlar om, men det behöver inte vara negativt alls, om det är invandring som Sverige väljer och har nytta av, Massinvandirngen undr 60 och 70;talet var inte på något sätt kontroversiell, det var arbetsamma människor som kom och de assimilerades i samhället rätt snabbt och 2-generationen blev svenska ungdomar direkt. Den massinvandringen kan vi vara tacksamma för.
  Massinvandringen av idag är ingalunda av samma karaktär, och det vet Ardin, men kan inte uttala detsamma eftersom det skulle rasera hennes chanser till arbete.

  • 30. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 4:18 f m

   det förekom en massa rasism mot folk på den tiden också, trots att det då liksom nu behövdes arbetskraft inom många branscher, och trots att de som vill flytta hit då liksom nu vill jobba. sen pratar du bara i nattmössan om att det skulle vara en karriärsväg att va antirasist.

 • 31. O_Rolig  |  22 december 2011 kl. 4:44 f m

  Det som behövs är en massutvandring av invandrare. Lika många som det finns arbetslösa svenskar. Selektivt de kriminella och outbildade invandrarna. Det finns mindre än 7 miljoner etniska svenskar i världen, så vi är en av de känsligaste populationerna för störningar och hot. Ekologiskt hållbarhetsmässigt är vi för många människor i landet i förhållande till produktiv yta och levnadsstandard, så vi borde minska befolkningen, inte öka.

  • 32. Jon W  |  22 december 2011 kl. 5:20 e m

   ”Ekologiskt hållbarhetsmässigt är vi för många människor i landet i förhållande till produktiv yta och levnadsstandard, så vi borde minska befolkningen, inte öka.”
   Löjligt, Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder. Om VI borde minska befolkningen, vad ska de då göra i Storbritannien och Holland? Folkmord?

   • 33. Misslyckande  |  23 december 2011 kl. 3:03 f m

    Var ska alla bo och jobba?

    • 34. Anna Ardin  |  23 december 2011 kl. 3:23 f m

     I din trappuppgång.

 • 35. O_Rolig  |  22 december 2011 kl. 4:51 f m

  Å herre Gud nu läste jag din ”About”. I rest my case. Jag sparar min energi till nån vettig diskussion på något vettigt forum…

 • 36. Johan Kraft  |  22 december 2011 kl. 8:28 f m

  Vem anställer en analfabet i Sverige? Hälften av somalierna i Borlänge är analfabeter.

  Ni sossar har ju gjort allt under ert regeringsinnehav för att eliminera lågkvalificerade jobb, till förmån för jobb där det krävs högskoleexamen. Vilket är ditt recept för att få den invällande lågkvalificerade arbetskraften i arbete?

  • 37. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 9:30 f m

   Av irakierna i Sverige har 40% akademisk examen (jämfört m 32% av de infödda), ytterligare 40% har yrkesexamen. Dvs BETYDLIGT högre utbildning än svenskfödda, ändå får de jobb i lägre utsträckning, ÄVEN om man konstanthåller för introtid och språkkunskaper. Det ”väller” inte in folk. Det är 14000 om året, inte särskilt många fler än dem som dör & flyttar ut, och de är inte alls bara lågutbildade. Varje år personerna pluggat, även om det bara är tre år, är en vinst för Sverige eftersom vi inte betalat. En färdigutbildad snickare, undersköterska eller matematiker som flyttar in är en ren nettovinst i att Sverige får en innevånare vars utbildning var helt gratis för oss. Otroligt slöseri att diskriminera dessa personer.

   • 38. Daniel  |  22 december 2011 kl. 11:13 e m

    Finns det någon etablerad statistik som visar hur hög utbildningsnivå olika invandrade nationaliteter har?

    Finns det något sätt att jämföra t.ex. irakisk och svensk akademisk examen?

 • 39. Jojje  |  22 december 2011 kl. 12:30 e m

  Jag förstår inte alla ni som är för invandring och vill se att invandringen ökar till Sverige är emot begreppet massinvandring?
  Ni borde ju istället vara glada att eran åsikt om stor invandring förs fram?
  Eller ni kanske är oroliga för att ”medelsvensson” inte delar eran åsikt att en stor invandring är positivt för Sverige och därför så mörkar ni hellre vad som händer än beskriver verkligheten?

  • 40. Jon W  |  22 december 2011 kl. 5:06 e m

   Om du läser tidigare i diskussionen så ser du att när man talar om något som ”mass-x” så ger det en känsla av alarm, av ett okontrollerat problem.
   Det är väldigt vanligt att poltiker som är emot en viss företeelse x, istället för att angripa x som sådant, hävdar att x svällt över alla breddar, blivit oproportionerligt, växer okontrollerat, etc. Ett annat bra exempel är debatten om sjukförsäkringen och sjukfrånvaron.

   Sedan, om man VILL se en stor invandring, är inte samma sak som att man tycker invandringen idag ÄR stor. Man kanske tycker att dagens invandring är ynkligt liten men VILL att den ska öka. Självklart reagerar man i så fall om någon annan påstår att vi redan har ”massinvandring”.
   Det finns faktiskt ingen logik alls i ditt inlägg ärligt talat.

 • 41. hage1bo  |  22 december 2011 kl. 1:30 e m

  1960 fanns uppskattningsvis en handfull personer födda i Irak i Sverige nu 2011 finns 120 000 personer födda i Irak. Hur skall man tolka dessa siffror är det en liten ökning eller massiv?

  • 42. Anna Ardin  |  22 december 2011 kl. 2:58 e m

   Man kan också tolka det som att Sverige har genom sin enorma ökning av vapenförsäljning till USA för användande bland annat i Irak varit starkt bidragande till att det inte är möjligt att bo i Irak för många, och att den Irakiska befolkningen i en hel del andra länder ökat. Nästa gång kanske det blir en flyktingström från nåt annat land. På samma sätt som det inte var så skoj att bo i Sverige alla gånger för 100 år sen, när typ en fjärdedel av hela befolkningen stack…

   • 43. Daniel  |  22 december 2011 kl. 11:28 e m

    Tänk om svenskarna som utvandrade till ”amerikat” hade kommit till ett land där de fick gratis språkutbildning, introduktionsbidrag och andra bidrag och subventionerade anställningar.

    Gärna stor invandring, men det går inte att kombinera med en omfattande skattefinansierad välfärd. Som det är nu så är det i hög grad ekonomiska flyktingar som söker ett bättre liv materiellt. Det kan man förstå, men välfärdssystemet skapades inte för dessa omständigheter.

    • 44. Anna Ardin  |  23 december 2011 kl. 1:27 f m

     Dom fick mark, och välkomnades utan rasism, det hade nog räckt ganska långt för de flesta.

  • 45. Jon W  |  22 december 2011 kl. 5:18 e m

   Med en bas på en ”handfull personer” hade en ökning till 5000 eller 10 000 också framstått som enorm, procentuellt sett.

   Som andel av Sveriges befolkning är dock 120 000 personer inte mer än 1,3 procent.
   Man kan jämföra med att exempelvis Iran tagit emot 4 miljoner afghanska flyktingar sedan 70-talet vilket är nästan 10 procent av landets befolkning.

   • 46. Daniel  |  22 december 2011 kl. 11:31 e m

    Precis. Antalet är inte så viktigt som ”potenten”. Ett lägre antal invandrare från ett visst land kan påverka landet de flyttar till i högre grad en ett stort antal påverkar ett land med mycket större befolkning som de flyttar till.

 • 47. Gracchus Babeuf  |  22 december 2011 kl. 8:54 e m

  I det här inslaget från Studio Ett i SR P1 framgår vad kritiken mot regeringens propaganda grundar sig på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4867440. Huvudtesen i kritiken är att man inte kan bemöta mytbildning med egen mytbildning samt att information från staten bör vara saklig och faktastödd. Något statsrådet Ullenhag verkar vara helt främmande inför… .

 • 48. hage1bo  |  22 december 2011 kl. 10:54 e m

  Tydligen är svaret en liten ökning. Jag som trodde att Iraks problem berodde på det mångkulturella samhället med de problem som följer av detta, istället är det tydligen Sveriges fel som sålt vapen till Irak.
  Angående Iran skamligt att de inte tagit emot fler flyktingar, Sverige verkar vinna den jämförelsen totalt sett när det gäller flyktingar.
  För övrigt finns i Sverige tydligen 62000 personer som är födda i Iran beror det också på svensk vapenexport.

  • 49. Misslyckande  |  23 december 2011 kl. 3:05 f m

   Sverige har idag över 100.000 irakier

   Över hälften saknar arbete – Av de som varit arbetslösa i 10 år är siffran mer än 60%

   • 50. Anna Ardin  |  23 december 2011 kl. 3:27 f m

    Av dem som varit arbetslösa i 20 år är siffran 100% som saknar arbete. För att inte tala om hur många av de sjuka som inte är friska, över 75%.

    • 51. Peter Nicklasson  |  23 december 2011 kl. 4:12 f m

     Vad är det för svar Anna!?
     Ja, och jag vet ocskå att min dödlighet är 100%-ig bara jag låter tiden ha sin gång….

     OM det stämmer vad ”Misslyckande” säger så borde det väl stämma till eftertanke – inte ett pajassvar tillbaka?

     • 52. Anna Ardin  |  23 december 2011 kl. 12:13 e m

      Om vad stämmer? Hans kommentar är ju helt idiotisk. Men ok, låt oss låtsas att den här förvirrade konspirationsteoretikern har rätt här, låt oss låtsas att arbetslösheten är 60% bland dem som varit arbetslösa i tio år. Om det stämmer så betyder det att 40% av alla irakier som varit arbetslösa i tio år plötsligt får jobb, och det ser jag snarare som ett mirakel än som ett problem.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: