Mitt ljus i socialdemokratins mörker

8 december 2011 at 7:31 e m 1 kommentar

Omar Mustafa, Anna Ardin, Lovisa Arvidsson, Cecilia Gärding

Idag har tidningen Dagen ett långt reportage om vår fantastiska lilla förening  Hjärta. En förening som verkligen kommit att bli huvudskälet för mig att vara engagerad socialdemokrat. När jag varit på möte med hjärta, när vi brainstormat fram förslag på hur vi ska jobba mot rasism, analyser av diskriminering, lärt oss mer om internationell internetaktivism eller migrationspolitik känner jag hopp. Vi stöttar varandra i att det faktiskt är en bra grej med mer hjärta i politiken, när det ibland känns helt hopplöst omodernt. Den senaste tiden har det i sina stunder känts helt nattsvart tröstlöst för den socialdemokratiska ideologin och för politiken i landet och världen vi bor i, men då har Hjärta, hur klyschigt det än kan låta, varit mitt ljus.

Skribenten Jakob Zetterman avslutar artikeln i Dagen så här:

En av [medlemmarna] är Omar Mustafa, och han säger att som troende finns det ett annat perspektiv på livet än att bara se till det materiella.
– Det här är hjärtefrågor som ofta tappas bort i debatterna. Ambitionen är att väcka dem till liv igen i socialdemokratin.

Kärlek.

Foto: Jakob Zetterman

Entry filed under: antimuslimism, politik, religion, socialdemokraterna, syskonskapsrörelsen, troende socialdemokrater. Tags: , , , , , , .

Därför är PR-killarna ett problem Förlåt för överorden

1 kommentar

 • 1. Ger O´Tar  |  9 december 2011 kl. 1:35 f m

  Hjärta är fint och jag tror att Socialdemokratiska partiet har mycket av gott hjärta.Men, saknad av handlingsplan för asylsökande,integration,språkkunskaper,bostadspolitik,sysselsättning till invandrare gör att inte ens migrationsministerposten är säkrad.
  Förankring till verkligheten kräver mera än ett gott hjärta.Man måste ha hjärtat till vänster så att man kan ta från de rika och ge till de mindre bemedlade;som Alliansen nu gör fast tvärtom-i smyg:de ger till de sina,de rikaste och tar från pensionärer,sjuka,arbetslösa och alla som skulle behöva hyresrätt,äldreboende,bra skola med kuratorer,psykologer,egen skolsköterska osv.,rehabilitering av alla slag,fungerande primärvård till multisjuka,human personlig assistens,tillgänglig kultur etc etc etc.Alliansen anklagar sossar för bidragspolitik,utanförskapsbefästningspolitik med tusentals människor in i förtidspension per dag?!;och de drar mattan under fötterna från vänstern innan vänstern har hunnit tänka ut sin Nya Sociala demokrati.Borde inte den nya politiken kunna vara som den gamla med tidsanpassning(som Moderaterna gjorde,de pratade inte om att sänka skatter-de gjorde det sedan i makten)Men jag tror att det skulle vara klokt att dra in vissa förmåner(våga tänka på det modigt)som barnbidrag till alla,studiebidrag som bara några exempel;göra radikala rättviseändringar på skattepolitiken(så flera Bodil Malmsten slipper flytta utomlands)våga satsa på infrastrukturen,miljön,jämställdheten,föräldrarledigheten etc etc.
  Våga göra sig av med ballasten som blivit en sänka för partiet trots den enorma kunskapen:alla dessa erfarna ”gamla” sossarna,precis som Nya Moderaterna gjorde.Man behöver ju inte kopiera konceptet fullt ut men så är det tvunget att bli,om man vill ha mera än max 20% av rösterna.Man kan inte göra om sin trädgård och ha alla gamla stubbarna kvar!Det finns gott om arbete till dessa kloka personer utanför strålkastarljuset.
  Hjärta är vackert men vi kan inte ge till alla allting,vi måste börja tänka på behoven,exakta förmågor och utbildningar,ansvar och förpliktelser,rättvisa och solidaritet på välgrundad praktisk nivå med stark tro på människans rättskaffenhet och moral ,och kräva motprestationer,visa respekt och inte bara hjärta och medkänsla.Hur kan vi prata om rättvisa lönevillkor och rätten till heltid när vi samtidigt har en lön(inkl olka ersättningar) på 1.6 miljoner (eller 144000 kr i månaden som den nye socialdemokratiske generaldirektören på Försäkringskassan).Alldeles oberoende på hur mycket vi jobbar för den lönen så uppfattas den direktörsaktig el. mera passande för en riktig fulkapitalist:den lönen är tagen ur ryggen av vanligt hederligt ärligt arbetande folk med medianlön på 24000 kr i månaden;och folkvalda vänsterpolitiker skall inte roffa åt sig av skattebetalarnas pengar!
  Det kan hända att mina politiska åsikter är gammaldags men jag har inte slutat hoppas att Socialdemokraterna använder sitt hjärta av ljus till en rättvis mänsklig politik och flyttar sig och åt vänster; som Jan Myrdal:”man byter åsikt för att behålla ståndpunkt” och om man byter åsikt hela tiden så verkar det som att ståndpunkten är i farozonen och ideologin är skengravid.En massa ickeöverlevande nya idéer kläcks hela tiden,man tappar trovärdighet,pondus,lojala anhängare och trofasta hjärtevänner och supportrar får försöka hitta på någon vettig anledning att hålla på sossar,partiledaren brainstormar ihop med media eller beklagar medias hantering av hans felaktiga faktureringar(hur många gånger med säkerhet han inte vetat att han gjort fel etc)Galjonsfiguren verkar ha förtroende i ett parti som saknar politik men han är svårt anfrätt och verkar sakna förtroende bland allmänheten,själv verkar han ha självförtroede att gå till val om 1000 dagar,men han behöver utmejslad bärande socialdemokratisk politik som han kan föra vidare.Hur kan vi hjälpa socialdemokratin ideologiskt ”back to the roots” och åtråvärd för storstadens själviska moderna miljömedvetna nykapitalist,Olof Palme hade kunnat diskutera detta på ett modernt och brinnande socialdemokratiskt vis.Om vi hade haft tur,och gått samman,så hade vi hittat en stark modern lösning,som alla hade köpt.Så tror jag apropå hjärtat.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: