Min mest uppskattade ledare i sommar

15 augusti 2011 at 5:02 e m 6 kommentarer

Min ledare Mitt mensblod är rött (är personligen väldigt nöjd med den rubriksättningen) är det helt klart mest uppskattade jag skrivit, (förutom bland Ljugarnsborna förstås, där man gillade Konsuminlägget, här på bloggen snart). Folk har sagt att de lärt sig nåt nytt, att det är bra att inte acceptera att pengar styr oss mot sämre konsumtion, att vi kan minska sopberget, avloppsproblemet och att fittan borde få mer medieutrymme. Majoriteten av dem som ställt sig positiva är faktiskt män, jätteroligt tycker jag!

Här är texten:

Menskydd anses vara en privat fråga, kanske lite äcklig, som man bör viska om med sina tjejkompisar. Inte något som seriösa ledarsidor ska syssla med.

Det som är så härligt med att vara sin egen chefredaktör är att man själv kan bestämma vilka frågor som är tillräckligt viktiga för att debatteras. Idag vill jag debattera mensskydd.

Det privata är politiskt, konsumentpolitik är viktigt och mensindustrin är big business.

Försäljning av bindor och tamponger omsätter enorma summor. Det märks inte minst på den massiva reklamen och på alla gratisprover på nya bindor med märkliga tillsatser och påstådda specialfunktioner. Reklam som dessutom uppenbarligen riktar sig till kvinnor med blått mensblod.

Jag hoppas att ni inte blir generade nu, men mitt mensblod är rött. Och jag har helt slutat att använda både bindor och tamponger. Av den enkla anledningen att det finns ett betydligt bättre, billigare, miljövänligare och fräschare alternativ. Nämligen menskopp.

En menskopp är gjord i silikon eller gummi och stoppas in ungefär som ett pessar för att samla upp blodet som man sedan tömmer i toaletten några gånger per dag. Man glömmer ofta bort att det blöder, man kan bada bastu, torkar inte ut slemhinnorna och man producerar inget avfall. Åtminstone inte förrän man slänger den lilla koppen som håller i upp till tio år. Den är följaktligen inte särskilt lönsam för mensindustrin.

Inget av de stora mensbolagen säljer den, troligtvis eftersom de skulle bli helt utkonkurrerade om kvinnor började använda menskopp. Inte ens Apoteket säljer menskoppar. Även de har sina egna mensskyddsmärken.

Koppen är helt enkelt för billig för att finansiera mensindustrins tevereklam. Istället behöver vi som konsumenter hjälpas åt att sprida ordet.

Entry filed under: feminism, Gotlands tidningar, politik. Tags: , , , , .

Sverige steriliserar ännu med tvång Min kanske viktigaste ledare i sommar

6 kommentarer

 • 1. sossemannen  |  15 augusti 2011 kl. 7:55 e m

  Frågan om mensskydd är inte alls fånig eller skamlig. Det är dock åsikten att rika, friska män ska ha skattesubventionerad städhjälp.

  frågan om mensskydd är intressant då det samtidigt är något personligt och något de flesta kvinnor behöver. Det borde vara offentlig sektors ansvar att se till att alla kvinnor avgiftsfritt fick fullgott mensskydd.
  Individens integritet stöter här ihop med frågan om hur vi ska tillgodose behov. Idag sköts det genom efterfrågan på marknaden. Men så behöver det ju inte vara. Preventivmedel delas ut gratis på ungdomsmottagningar. Där gör alltså den offentliga konsumtionen av preventivmedel att de blir avgiftsfria, att behöver av dem inte tillgodoses genom privat konsumtion.

  Vad finns det för tankar ute i bloggosfären om hur behovet av avgiftsfria mensskydd skulle kunna tillgodoses med bibehållen integritet?

  • 2. Anna Ardin  |  15 augusti 2011 kl. 8:23 e m

   Menskoppar skulle kunna vara avgiftsfria, men att staten skulle sponsra mensindustrin ser jag som rent kontraproduktivt.
   Att staten via apoteket tog fram subventionerade koppar och marknadsförde dem skulle kanske kunna vara ett alternativ, vara bra för sophanteringen om inte annat!

   • 3. Annelie  |  15 augusti 2011 kl. 11:56 e m

    Staten via apotek?
    Jag var i kontakt med Apoteket AB för flera år sedan och ganska snart så insåg jag att man själv hade bolag i koncernen som själva tillverkade engångsskydd.
    Mer om det här: http://menskoppen.se/?p=792

    Men ett mycket viktigt inlägg är det här så klart :)
    Hälsn
    Annelie

    • 4. Anna Ardin  |  16 augusti 2011 kl. 10:34 f m

     Nej, visst är det bolag, men om det är nåt bolag staten skulle kunna ge ett offentligt uppdrag så skulle det väl vara apoteket. Lönsamheten är ett aber i relation till allmänintresset ibland….

   • 5. sossemannen  |  16 augusti 2011 kl. 9:05 f m

    Att ge bort pengar till Libresses ägare tror jag också är en dålig idé. Men att apotek, ungdomsmottagningar och vårdcentraler ger bort menskoppar eller andra skydd är något annat.

    Nu är jag för trött för att resonera vidare. Men den hä frågan är mer komplicerad om den ska lösas med offentlig sektors hjälp.

 • 6. Ninna  |  17 augusti 2011 kl. 2:04 e m

  Hurra för den här ledaren!!! :-) Mitt mensblod är också rött. Menskopp är en utmärkt produkt. Rekommenderas!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: