Pirater – ett ojämlikhetsproblem

2 augusti 2011 at 4:10 e m

fyra glada barn framför en hydda i benin

Barn behöver bra utbildning och samhället behöver jämlikhet.

Igår rapporterade gotländska medier om att skeppet Gotland Sofia kapats av pirater utanför Benins kust. ”Benins flotta har knappa resurser men agerade föredömligt” var Rederi AB Gotlands vd Jan-Eric Nilsson kommentar till Gotlands tidningar, angående att de räddades av Benins marinsoldater.

Händelsen aktualiserar debatten om att ge rederierna tillstånd att ha beväpnade vakter ombord, men också den betydligt viktigare och större frågan om Afrikas utveckling.

Regeringen utreder frågan om att tillåta vapen ombord, men i väntan på utredningen har rederier redan börjat anställa vakter.

Riskerna med vapen ombord är bland annat att våldet trappas upp. Att piraterna beväpnar sig ännu tyngre tills vi står inför fullskaliga krig utanför Afrikas kust. Krig som Afrika verkligen borde ha fått nog av. Rederier anser sig inte ha något val. För sjöröveriet kommer att fortsätta. Men måste sjöröveriet fortsätta?

För att minska kriminaliteten på riktigt behövs snarare demokrati och utveckling. Afrika behöver bra utbildning och arbetstillfällen. På samma sätt som här så hjälper minskade klyftor och förebyggande arbete bättre mot kriminalitet än att möta våld med våld.

Medelåldern i Afrika är 46 år och medelinkomsten är 3500 kronor per år. Afrikas handel med resten av världen är fortfarande liten. Istället plundrar företag från de rika länderna Afrika på saker som fisk och gruvfyndigheter. Olika västbaserade företag tar för sig likt piraterna, utan att våra flottor rycker ut till de afrikanska ländernas försvar.
Reglerna för världshandeln är också fortfarande enormt snedvridna. Bland andra EU, USA och Japan tillåts ha tullmurar och förödande jordbrukssubventioner.

Visste du till exempel att våra skattepengar nyligen bidrog till att 7000 kycklinguppfödare i Senegal slogs ut när marknaden svämmades över av superbilliga frysta kycklingar från EU? Kanske var söner från dessa familjer med och kapade Gotland Sofia?

Vapen är ingen långsiktig lösning på Afrikas problem, som nu även Rederi AB Gotland drabbats av. Afrika behöver integreras i världsekonomin, Afrikas befolkning behöver framtidshopp.

Det här är en ledare publicerad i Gotlands tidningar. Läs även GTs artiklar Bordades av pirater, Vakter kan leda till upptrappat våld och Vd hyllar besättningens agerande. Och DN.

Och skriv på Afrikagruppernas namninsamling för rättvisa handelsvillkor!

Entry filed under: jämlikhet, politik. Tags: , , , , , , , , , , , .

Sluta dalta med jägarna Sverigedemokrat på grund av vilja till jämlikhet


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: