En kommentarsfältshatare som kom ut ur skärmen

26 juli 2011 at 10:35 f m 81 kommentarer

Eskil Pedersen (AUF), Jens Stoltenberg (statsminister och ledare för Arbeiderpartiet) och Ingrid Schulerud (gift med Stoltenberg) vid minnescermonin i Oslo domkyra i söndags.

Eskil Pedersen (AUF), Jens Stoltenberg (statsminister och ledare för Arbeiderpartiet) och Ingrid Schulerud (gift med Stoltenberg) vid minnescermonin i Oslo domkyra i söndags.

Mitt i den stora sorgen, och i chocken som ännu inte riktigt lagt sig, måste jag lyfta något som inte verkar självklart. Terroristen som, misstänks ha mördat 92 människor, är inte en ensam galning. Han är inte en psykiskt sjuk människa som inte visste vad han gjorde.

Han har tvärtom i flera år tänkt igenom hur han ska göra, och varför. Han har skrivit ett långt manifest och han har försett media med pressbilder och uttalanden. Han har dessutom drivit sina åsikter på nätet i flera år, i bloggkommentarer och på nätforum.

Han är en av de tusentals kommentarsfältshatarna. Han är en del av en växande främlingsfientlig rörelse och han agerar i en miljö av uppskruvad polariserande retorik. Han drivs av, och driver aktivt, idén om att det nu är ”vi” som står mot ”de andra”.

Viftat bort hoten som trams
De senaste tio åren har dessa kommentarsfältshatare ofta attackerat mig. Särskilt sedan jag startade min blogg 2005. Att vara socialdemokrat, feminist och dessutom som kristen organisera sig politiskt tillsammans med muslimer är något som tydligen provocerar dem oerhört. Alla de hot som riktats mot mig har jag viftat bort som trams.

Kommentarerna har jag tänkt mig som något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig, för att de vill hitta syndabockar till att de själva mår dåligt. De här människorna sitter fast bakom sina skärmar och är ingenting att oroa sig för, har jag resonerat, så fort de inte är anonyma längre så beter de sig säkert som folk. Men nu har en av dem kommit ut i verkligheten, och gjort just det som de så länge talat om. Det trodde jag aldrig!

Kommentarsfältshatarna dominerar de anonyma kommentarsfälten på bloggar och nättidningar, en massiv majoritet av dem är män och de har en förvånansvärt enad linje av främlingsfientlighet, antifeminism och ”sunt förnuft”. En linje som stämmer skrämmande väl överens med den misstänkte terroristens ideologi.

Dessa hatare är inte heller bara en marginaliserad grupp som stöttar varandra, isolerade från övriga samhället, utan de får stöd och näring från många håll. Många är förstås kopplade till Sverigedemokraterna, vi har till och med riksdagsledamöter som uppmuntrat hans idéer och länkat till hans främlingsfientliga blogg. Men det stannar inte ens där.

Barn av sin tid
Morgonen efter dådet skrev både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om ”hotet från islamisterna”. De antydde på samma sätt som de anonyma kommentatorerna att attentaten i Norge var kopplade till muslimer. Vilket i förlängningen blir ytterligare en anledning för oss att vara rädda för araber och nordafrikaner. Massmördaren är ett barn av sin tid.

Vi kan inte längre stoppa huvudet i sanden och låtsas att det här bara är en enda dåres verk. Vi behöver se de idéer som utgör grogrunden för rädsla och hat, som inspirerar till våldsdåd som de i Norge. Och våga möta dem, oavsett om vi ser dem hos muslimer, nationalister eller hos oss själva. Problemen vi står inför kan, precis som Norges statsminister Jens Stoltenberg säger, bara mötas med mer demokrati och mer medmänsklighet.

Artikel publicerad i Gotlands tidningar med titen ”Han är inte en ensam galning”.

Länkvägg från Krassman som skrivit på temat En ensam galning, i gott sällskap i Norrteljetidning: Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 /SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 /Svensson / Kildén & Åsman / Peter Högberg / Martin Moberg / Markus Wallgren / Thomas Böhlmark / Varghjärta / Håkans blogg / Johan Westerholm / Utredarna / Corporatocracy /

Entry filed under: antimuslimism, jämlikhet, nationalism, politik. Tags: , , , , , , , , , .

Det handlar om politik – vi står inte eniga i detta Jag vill leva, jag vill dö i Norden

81 kommentarer

 • 1. Erik  |  26 juli 2011 kl. 10:49 f m

  Jag är inte kvinna, jag är inte socialdemokrat, jag är inte feminist och jag är inte kristen, men delar ändå dina slutsatser i dina mycket väl genomtänkta och formulerade ord.

  Vill dock bara påminna dig och alla andra feminister om att det finns män, och faktiskt är vi i mycket stor majoritet, som INTE är kvinnohatare, som INTE utverkar, eller ens stödjer, kvinnoförtryck, eller som INTE är kommentarsfältshatare. Det är nämligen väldigt lätt för många feminister att dra alla oss män över en kam, och då kommer ni feminister, tyvärr, att själva förstärka många av de motsättningar som redan finns i samhället.

  Ta oss i stället i hand och nyttja oss som legitima ambassadörer i den gemensamma kampen för jämlikhet!

 • 2. Joakim Larsson  |  26 juli 2011 kl. 10:55 f m

  Det är skillnad mellan gnäll på ett kommentarsfält och Utöya. Håller du med? Eller menar du att det finns tusentals Breivikar som bara väntar på sin chans?

  • 3. Anna Ardin  |  26 juli 2011 kl. 11:03 f m

   Det är en jätteskillnad,de allra flesta som säger att jag borde våldtas/misshandlas osv menar inget med det, men det är väldigt obehagligt att få veta att vissa av dem faktiskt är beredda att göra mer än att hota. Dessutom menar jag att alla dessa människors ”gnäll” ger dårar som ABB en känsla av att de gör rätt, att de har stöd för vad de håller på med. Detsamma gäller förstås även folk som spränger och skjuter av andra skäl, även om de korkade idéerna om att stoppa rasblandning, få andra att leva som man själv, få kvinnor att stanna vid spisen osv är återkommande oavsett religion & härkomst på galningarna…

   • 4. Nikke Lindqvist  |  27 juli 2011 kl. 10:47 f m

    Just så Anna. Jag drog på mig en del av Sverigedemokraernas allra galnaste galningar förra sommaren när jag var med och arbetade med sverigedemokraterna.de. Efter SDs valupptakt, då det blev mer allmänt känt, i bredare kretsar, vad som höll på att hända med SDs sökresultat, ändrades tonen. Då kom misshandelshoten och mordhoten.
    Jag hoppas nu att polisen, nu efter att en av de här galningarna visat vad de kan vara kapabla till, kanske äntligen börjar ta anmälningar om deras hot på allvar och inte lägger ner utredningarna med vändande post.

 • […] och ett växande behov av förändring av ett eller annat slag. Ett behov som i längden inspirerar till “revolutionära aktioner” hos vissa. Därför ser jag partier som till exempel […]

 • 6. Hans Åberg  |  26 juli 2011 kl. 11:13 f m

  Jag tycker du skriver väldigt väl om detta. Träffande rubrik om alla dessa kommentarshatare; ensamma fast ändå en jättegrupp. Någonstans undrar man hur vi gjorde förr; tog vi bättre hand om galningarna eller är det tokerierna som har blivit så mycket mer extrema?

  • 7. Anna Ardin  |  26 juli 2011 kl. 11:16 f m

   Det finns iallafall bättre möjligheter att hitta likasinnade att få stöd av inför sina dåd… och bättre vapen

 • 8. olle w  |  26 juli 2011 kl. 11:27 f m

  ”Kommentarsfältshatarna” ?
  Det är bara din retorik för att förminska folk som inte delar dina aningen förvirrade åsikter.

  Det finns folk som definitivt går över gränsen men hat är ett starkt ord som sällan passar in. Du har säkert fått utså en och annan kommentar av helt andra skäl än dina egna artiklar ……………….

  Sedan förstår jag inte riktigt din ologiska koppling mellan en störd massmördare och internetnördar som skriver arga kommentarer. Inte heller din koppling ideologiskt.

  SAP, V och Socialistiska rättvisepartiet är alla ”socialistiska” partier men ingen människa kan på fullt allvar lasta Sossarna för vänsterextremisternas galna upptåg och tokåsikter.

  Lika lite som du kan lasta SD för ND eller Svenskarnas parti.

 • […] Bloggat: Krassman och Jinge, Kildén och Åsman, Anna Ardin […]

 • 10. Coachen  |  26 juli 2011 kl. 12:04 e m

  Bra skrivet, instämmer i allt.
  Innan internet satt varje enskild galning på sin egen kammare och fick inget stöd eller bekräftelse för tokerierna som inte delades av vanligt folk. idag har de lätt att hitta varandra och även få med sig missnöjessympatisörerna och få för sig att det finns någon substans i deras galenskaper.
  Jag tror visst att detta kan återupprepas. Galningarna och fanatikerna är många, man behöver som du skriver bara läsa i kommentarsfälten för att se hur det ligger till med den saken. Många av oss som deltar i diskussionerna och försöker motsäga dem blir blockerade på deras bloggar. I medias kommentarsfält anmäls vi ofta och våra kommentarer kan tas bort, inte alls ovanligt.
  På det viset är media med och underlättar för dem och deras ord får stå oemotsagda.

  I motsats till dig tror jag inte de här hatarna uppträder särskilt normalt i det vanliga livet. De har bara en ytterst tunn yta av fernissa och det krävs väldigt lite för att få skiten under att välla ut. De är väldigt lättkränkta så att få dem att känna sig provocerade går snabbt och enkelt.

 • 11. Bengt  |  26 juli 2011 kl. 12:37 e m

  Anna!
  Vet du vad?
  Med din text om ”..något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig,..” är du inte bara oförskämd. Du är dessutom SEXISTISK !!

 • 12. Bengt  |  26 juli 2011 kl. 12:38 e m

  Anna!
  Vet du vad?

  Med din text om ”..något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig,..” är du inte bara oförskämd.

  Du är dessutom SEXISTISK !!
  Eller det kanske bara är män som vara detta mot kvinnor.. ?

  • 13. Anna Ardin  |  26 juli 2011 kl. 1:21 e m

   De som kommenterat på min blogg som jag refererar till har bara varit män, vissa har kallat sig Lisa & liknande, men har samma IP-adress som Göran eller Tobias som brukar skriva, så jag har, när jag ignorerat hot, och raderat, tänkt att det är folk som mår dåligt, kanske av en slump, men de facto bara män.

   • 14. Arne  |  26 juli 2011 kl. 8:23 e m

    Du upplever något själv och tror sedan att hela världen är så. Att du baserar detta på dålig kunskap om hur ip-nummer fungerar gör inte saken bättre.

    Det finns ytterst få som har statiska ip-adresser. Dem allra flesta har dynamiska vilket betyder att samma ip-nummer används av många olika personer. Men eftersom du hatar män så passar det utmärkt att ignorera kommentarer från kvinnonamn eftersom dem enligt dig är hatiska gubbar ändå.

    Det finns massor av näthat från kvinnor, kom in i matchen.

    • 15. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 11:50 f m

     Jag har fått min fair share av hat från kvinnor, tro mig. Jag har flera stycken rasistiska antifeministkärringar efter mig sedan lång tid tillbaka, som gärna kallar mig både hora och sjuk i huvudet, och säkert kommer nåt hot från dem också, men jag har inte uppfattat något hot från en kvinna, och i den organiserade mobben verkar de vara perifera, kanske för att de har bättre saker för sig, kanske för att de är uppfostrade till mindre brutalitet, vad vet jag. Men jag tror inre att det är en slump, jag tror att det är ett system, och jag kallar det systemet patriarkatet, det missgynnar alla människor och är inte mäns fel. Det är människors fel, i synnerhet de manniskor som aktivt stöttar patriarkatet, och där råkar många av dem som kommenterar på min blogg hamna. De flesta är män. Väldigt många män både ser, erkänner och bekämpar patriarkatet, må ingen skugga falla över dessa män, oavsett om de är vita, muslimer, hetero eller homo etc.

 • 16. Fredrik  |  26 juli 2011 kl. 12:44 e m

  Det är inte bara idéerna vi behöver se och möta, för det görs redan. Jag tror inte att det går att övervinna så värst många högerextremister, varken de i riksdagen eller de utanför, genom övertygande argumentation. Men visst, alla de som står och väger mellan högerextremism och något annat kan så klart vinnas över genom argument. Men i det stora hela tror jag det är något annat som måste till. Vi måste inse att det inte är själva idéerna som i grunden övertygar många högerextremister. Det är inte på grund av att idéerna skulle vara logiskt sammanhängande eller på annat sätt nära sanningen som människor fastnar i högerextremism. Människor fastnar i dessa rörelser just på grund av känslor av utanförskap och känslor av att det är något fundamentalt som fattas i deras liv.

  Min poäng är att jag tror inte att vi tjänar något på att tala om dessa ”kommentarsfältshatare” som missanpassade tonåringar eller bittre äldre män. Vi måste våga ställa frågan varför det är så många som hatar, som vill riva ned istället för bygga upp, som lever med ständiga känsor av djup ilska och frustration. Det är inget försvar för detta hat, eller ett försök att ta bort dessa människors personliga ansvar. Men utan tillfredställande svar på ovanstående frågor så kommer vi aldrig komma till rätta med högerextremism eller andra hat-ideologier.

  Jag har precis läst Jämlikhetsanden och jag tänker på författarnas diskussion kring den stora ökningen av ångest, oro och depression i väst sedan 60-talet och den i samma utsträckning ökande graden av narcissism och självhävdelse. Och att den största ökningen kan ses i mer ojämlika länder. Jag tror att en stor del av svaret på vad som bör göras går att hitta någonstans i den diskussionen.

  • 17. Anna Ardin  |  26 juli 2011 kl. 1:11 e m

   Väl talat!

 • 18. Viktig-Petter  |  26 juli 2011 kl. 1:07 e m

  Jag tror att det är viktigare för folk som känner ilska att få skriva av sig på Internet än de som läser något och tycker typ ”okej, det var fint skrivet, jag instämmer”. Därför blir det ofta snedvridet i kommentarsfälten.

  Det som många, särskilt ”kommentarsfältshatare”, verkar ha så oerhört svårt att fatta är följande:

  Ingen bryr sig om vad du inte gillar!

 • 19. Viktig-Petter  |  26 juli 2011 kl. 1:10 e m

  Förresten gillar jag verkligen inlägget av ”Bengt | 26 juli 2011 kl. 12:38 e m”, där han försöker attackera dig genom att dra upp löjliga detaljer och ta dem ur sitt kontext. Han lyckas ju bara uppfylla de fördomar som han anklagar dig för att ha.

  Dagens humor.

 • 20. Coachen  |  26 juli 2011 kl. 1:12 e m

  Tack Bengt för din mycket upplysande kommentar!
  Hur tycker du att man får och bör se på pojkar/män? som anser att en kvinna ska ”straffknullas” eller bara helt enkelt våldtas mm mm?
  Att misstänka att de är missanpassade unga pojkar eller gamla och bittra gubbar är inte OK enligt dig, då är man sexistisk.
  Vilka är då de pojkar och män som skriver den sortens kommentarer?
  Med utgångspunkt från din kommentar här så får vi anta att du menar att det är fullt normala unga och gamla män som ska bemötas så som normala människor bör bemötas, dvs sakligt och med respekt för deras åsikter om hur kvinnor ska behandlas.
  Jag är väldigt tacksam för att du bekräftade mina misstankar.

  • 21. Bengt  |  27 juli 2011 kl. 5:01 e m

   Oavsett kön skall INTE någon åsättas eller definieras på ett sexistiskt (könsförtryckande) sätt.

   Lika lite som någon skall få kalla ”..”..något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig,..”, ”män är djur”, ”mäns våld mot kvinnor” etc. skall någon få lov att uttrycka sig att ”kvinnor skall straffknullas och våldtas” etc.

   I dagens jämställda (?) samhälle kan ju även (vissa) kvinnor vräka ur sig minst sagt vedervärdiga uttryck…

 • 22. Åke  |  26 juli 2011 kl. 1:13 e m

  Ensamstående lågutbildade vita män är uppenbarligen din Den Andre. En grupp att demonisera.

  • 23. Anna Ardin  |  26 juli 2011 kl. 1:27 e m

   Eh, nej

  • 24. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 12:19 e m

   Var kom lågutbildad ifrån? Bra att vi är överens om att människor inte ska behöva stå till svars för vad andra av deras konstruerade gemenskap gör, då behöver vi inte heller känna oss så angripna när någon försöker diskutera varför så många som på någon punkt liknar oss som gör brott, eller en viss typ av brott. Hur ska vi komma åt problemen om vi vägrar se verkligheten?

 • 25. Fredrik  |  26 juli 2011 kl. 1:17 e m

  Viktig-Petter, så är det nog ja. Men trots det, vi kan inte bortse från att dessa känslor är relativt utbredda idag och att tonen många gånger är väldigt hård och oförsonlig. Frågan som måste ställas och besvaras är varför det är så.

 • 26. Cornucopia  |  26 juli 2011 kl. 1:31 e m

  Bra. ”Kommentarfältshatare”. Bra ord.

 • 27. Det är luftens fel att jag blir sjuk | Deepedition  |  26 juli 2011 kl. 2:23 e m

  […] såna problem kan inte lösas med tystnad eller censur. De måste ges motargument, motexempel och diskuteras oavbrutet för att de åsikterna inte ska få fäste. Sakligt, faktarikt och med respekt för personen och rätten att människor får ha en åsikt och […]

 • 28. Nemokrati  |  26 juli 2011 kl. 2:24 e m

  Anders Behring Breivik var enligt vad jag förstår inte ”lågutbildad” eller var han det?

 • 29. Elin  |  26 juli 2011 kl. 2:44 e m

  Du menar alltså att individer som framför sina åsikter anonymt på internet har en del i händelserna i Norge? Att de legitimiserar, rättfärdigar och uppmuntrar det som hände? Är det så du menar?

  När det handlar om andra grupper då letar du efter de strukturer och samhälleliga fenomen som ligger bakom deras agerande. Men när det kommer till ensamstående, unga, vita män då är det inget ursäktande längre. Då ska det stigmatiseras och skuldläggas. Hyckleri.

  • 30. Meo Mo  |  26 juli 2011 kl. 4:27 e m

   Men kommentarfältshatare ÄR ju ett samhälligt fenomen. Det är ju bloggar som KLARTEXTEN och liknande som skapar just sådana som Breivik. Läs hans manifest så förstår du detta.

   (Obs: jag är vit man, ej sosse, ej feminist.)

  • 31. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 12:06 e m

   1. Ja
   2. Ja
   3. Nej, se 2.

 • 32. Billigt!  |  26 juli 2011 kl. 3:06 e m

  ”Han är en av de tusentals kommentarsfältshatarna. Han är en del av en växande främlingsfientlig rörelse och han agerar i en miljö av uppskruvad polariserande retorik. Han drivs av, och driver aktivt, idén om att det nu är ”vi” som står mot ”de andra”.”

  Bör vi då också oroa oss för en kommunistisk revolution? Jag har stött på gott om kommunister i diverse kommentarsfält också som babblat om klass mot klass. Ett fåtal nazister har jag sett också. Kommer det fjärde riket snart tro?

  Billigt hur vissa försöker plocka politiska poäng på ett massmord.. Också intressant hur det blott är individens fel när det är ett islamskt terrordåd, men nu är alla som blott delar en åsikt med gärningsmannen medskyldiga bara pga det.

  Hyckleri kallas sådant. Det Svenska politiska klimatet har blivit mycket jobbigt, och det är pga långt fler än bara Sverigedemokrater.. Ni är uppenbarligen inte bättre.

  • 33. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 12:05 e m

   Tolerans mot folk hur dom är födda eller tolerans mot hur dom beter sig, jag vägrar tolerera intolerans.

   Nej, det kan inte bortförklaras med individuell galenskap när det gäller muslimer som spränger sig heller, de agerar också i ett sjukt system, lika patriarkalt, lika våldsbejakande, samma sjuka bild av verkligheten skillnaden är att män är född till muslim, och de flesta muslimer tror inre på den vrickade idén om ett civilisationernas krig och att män måste bekämpa de andra (här ickemuslimer). Det gör däremot hela den här rörelsen. Jag ogillar de muslimer med de här samhällsfientliga åsikterna lika mycket som när kristna, asatroende eller ateister har dem, men jag lastar folk för deras individuella politiska agenda, inte för hur de ser ut, eller vilka föräldrar de har. Fattar du skillnaden?

 • 34. Meo Mo  |  26 juli 2011 kl. 4:25 e m

  Skönt att se att fler förstått att det hat som frodats på bloggar, kommentarfält och forum faktiskt skapar sådana som Breivik. Jämför den amerikanska attacken mot politikern – samma retoriska klimat som skapade en ensam galning.

  Och det kommer att ske igen om inte partier som SD och andra extrema nationalistpartier i EU förstår att det är deras floskler som göder dessa dårar.

  • 35. Billigt!  |  26 juli 2011 kl. 9:54 e m

   Som islam föder islamister, kommunism fött Pol Pot, Stalin och Baader-Meinhof? Som kapitalism skapat Pinochet?

   Förbannade hycklare.

  • 36. olle w  |  27 juli 2011 kl. 3:44 e m

   Är ni inte lite känsliga ?

   Hat är ett mycket starkt ord. Ni tycks tror att alla som inte håller med er ”hatar” er?

   Svart eller vitt.

   Ta ett äpple och lugna ner er………….

   • 37. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 5:26 e m

    Det är lustigt hur de som alltid gnäller högt över hur ”pk” samhället blivit och hur alla så sluta ”känna sig” kränkta är så fruktansvärt lättkränkta själva.

 • 38. gunborg nilsson  |  26 juli 2011 kl. 4:42 e m

  Anna- när jag tittar här ovan så ser jag att de flesta väljer att vara ganska anonyma.Få skriver ut hela sitt namn.
  Jag tycker du i framtiden ska rensa bort inlägg där inte skribenten presenterar sig med hela namnet.Det blir ju automatiskt så innan man ”skriver under” med sitt namn, så läser man igenom sin egen text.Det är ju viktigt att kunna stå för vad man skrivit och lika viktigt att man håller sig och sina åsikter inom en ram som inte sårar eller skadar nån annan.(Jag menar nu inte att jag sett något sånt just i dessa kommentarer!!)
  Då slipper du förmodligen i framtiden också hot.Inte många vågar stå för ett hot med sin namnunderskrift. Hot är dessutom aldrig trams, de ska inte viftas bort.De ska anmälas. Gunborg Nilsson.

  • 39. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 11:55 f m

   Tack Gunborg, det värmde, men det blir ingen debatt med de här människorna om de måste stå för sina åsikter med namn, eller så säger de inte vad de verkligen tycker, vilket ju ofta vore skönt, och de som innehåller grova personangrepp, sexualiserade påhopp och rena hot får inte komma med.

 • 40. Terroristen Anders Breivik är inte galen | Svensson  |  26 juli 2011 kl. 6:37 e m

  […] Bloggat: Mikael Andersson, Moberg, Annarkia, Sebastian, Ardin, Röda Malmö, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, Läs även andra bloggares åsikter om Anders Behring […]

 • 41. Torgny  |  26 juli 2011 kl. 11:56 e m

  Jag har egentligen ingen lust att försvara ”kommentatorshatare”, men det finns en kontext..

  Vi vet från flera sociologiska undersökningar att de främsta förlorarna i det globala samhälle som växer fram är lågpresterande män. Detta brukar tolkas som lågutbildade ur arbetarklassen, men så enkelt är det förstås inte. Lågpresterande ur mer ”gynnade” klasser är troligen ett större hot, de förväntar sig per definition ett bättre liv och finner sig nu som förlorare. Det är troligen dessa som utgjuter sitt hat på nätet. Att förminska och förakta dessa är såväl moraliskt som politiskt en avskyvärd inställning. Det innebär ju att man anser hat vara ok, bara det riktar sig mot ”rätt” personer. Man misstar dessutom ofta dessa människor som några som skulle ha någon sorts priviligierad position i samhället pga. att de är ”medelålders vita män”. Detta är sannolikt väldigt långt från verkligheten.

  Jag har faktiskt ingen aning om hur dessa ska hanteras, men hat kan aldrig vara rätt..

  • 42. Bengt  |  27 juli 2011 kl. 6:51 f m

   Vem / vilka är ”..Lågpresterande ur mer ”gynnade” klasser ..” ?
   Hur definieras dessa?

   • 43. Torgny  |  27 juli 2011 kl. 10:57 f m

    Jag tror jag enklast svarar med ett boktips: Hans Falladas ”Hur ska det gå med Pinnebergs”. Pinnebergarna representerar de småborgerliga förlorarna under tyska mellankrigstiden och var rekryteringsbasen för nazistpartiet. Nu är Falladas Pinnebergare betydligt mer sympatiska..

    • 44. Bengt  |  27 juli 2011 kl. 5:06 e m

     Du menar de medborgare som bär upp samhället, som betalar sin skatt snällt och lydigt, som inte kan göra några stora avdrag, som inte kan låta den ”egna firman” stå för en del av de egna levnadsomkostnaderna, som inte får ett endaste bidrag, som inte har några svågrar i partiet/företaget som kan ”ordna in” dem eller deras barn… Som hela tiden är påpassade av div. beskäftiga ”mästrare” för att de åker för mycket bil, inte sopsorterar in absurdum, har fel smak när det gäller konst och kultur. Läser fel böcker och tidningar och i största allmänhet inte begriper sitt eget bästa…

     Du måste mena !verklighetens folk”!!

 • 45. Håkan Wiklund  |  26 juli 2011 kl. 11:56 e m

  Jag gick in här för att skriva en kommentar, men upptäckte direkt att någon annan redan hade skrivit exakt det jag tänkte skriva… nämligen Erik (den första kommentaren).

  Med andra ord, instämmer till fullo med Erik!

  Allt gott!

 • 46. blomrabatten  |  27 juli 2011 kl. 12:10 f m

  Hej anna och tack för vad du skrivit allt håller jag med om. Skriver man i ett kommentarsfält att Man inte håller med När män anser att feminister borde förbjudas för det vi gör stämmer inte på alla män så säger männen att man ljuger, inte vet hur det förhåller sig, att feminister gömmer barn osv. Vi som vill ha ett feministiskt och kristet samt ett socialistiskt samhälle får aldrig ge oss vi måste hela tiden framföra våra åsikter och bevisa att vi är flera som tycker som vi än vad feministhatarna är. Kom ihåg att de är en bråkdel av samhället men hörs och ropar som om de var flera.
  Vi ger oss aldrig. Tyvärr väljer jag att vara anonym just nu.

 • 47. Nemokrati  |  27 juli 2011 kl. 1:17 f m

  Anders Behring Breivik var ingen ”lågpresterande”, lågutbildad man utan en iskallt beräknande och närcissistiskt ärelysten massmördare som gått i samma skola som kungliga, vars far var diplomat med mångårig tjänstgöring i norska UD, och enligt egna klasskamrater haft en ovanligt skyddad uppväxt. Sluta tyck synd om den här terroristen som politiskt massmördar barn. Parallell kan dras med Usama Bin Ladin som inte heller var någon ”lågutbildad”, ”underprivilegierad” man från eländiga förhållanden, utan ingenjör och tillhörde den absoluta överklassen i Saudiarabien, medlem av den inflytelserika saudiska finansfamiljen bin Ladin med en far som var förmögen byggherre och stod mycket nära det saudiska kungahuset.

 • 48. Bernt Nyström  |  27 juli 2011 kl. 4:06 f m

  Vi får väl hoppas Anna att du har rätt. Det får vi väl se kanske om polisens nystande i fallet ger kopplingar till andra inblandade. Kanske kan i så fall en konspiration avslöjas.

  Tyvärr är väl dock risken stor att det blir som vanligt, dvs att en ensam sjuk galnings verk utlöser en massa fördomsfullt hat i pressen och på nätet mot politiska motståndare och mot personer som råkar ha samma kön som gärningsmannen.

  • 49. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 11:37 f m

   Det är ingen konspiration, jag pratar om politisk organisering i en otraditionell form, ett stöttande av varandra och varandras åsikter, åsikter om andra människors underlägsenhet, som män tycker sig få stort stöd för även i samhället i stort. Det är stor skillnad på fördomsfullt hat mot människor pga härkomst eller hudfärg, jamfort med att fördöma intolerans.

   • 50. Bernt Nyström  |  28 juli 2011 kl. 3:57 f m

    Först trumpetade världspressen ut (helt omotiverat!) att detta dåd i Oslo var en muslimsk attack. Det visade sig ju vara helt fel och då är det dags för de att framträda som hävdar att detta är ett verk av främlingsfientliga rasister. Om gärningsmannen ej varit känd så hade det nu också varit dags för de stora manifestationerna på gator o torg mot rasism och främlingsfientlighet. Sen brukar ändå allting i slutändan koka ner till att gärningsmannen är en sjuk stackare som borde ha varit inspärrad på dårhus för länge sen.

    Men Ok Anna vi kan ju alltid hoppas att du har rätt i att den här norska dåren är fullt frisk. Jag har dock mina starka tvivel.

    • 51. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 11:35 f m

     Tror jag råkade svara på ditt inlägg i fel tråd, sorry, lite dålig app här i mobilen…

 • […] Den där pissrännan är inte bara någonting ni pliktskyldigt kan kolla om någon anmäler en kommentar, utan det är en del av ert publiceringsflöde. Ett publiceringsflöde där (i snitt) uppemot 15% av inläggen är hätska och fientliga. Kommentarerna har jag tänkt mig som något som missanpassade tonårspojkar och ensamma bittra äldre män hävt ur sig, för att de vill hitta syndabockar till att de själva mår dåligt. De här människorna sitter fast bakom sina skärmar och är ingenting att oroa sig för, har jag resonerat, så fort de inte är anonyma längre så beter de sig säkert som folk. Men nu har en av dem kommit ut i verkligheten, och gjort just det som de så länge talat om. Det trodde jag aldrig!/ Anna Ardin i En kommentarsfältshatare som kom ut ur skärmen. […]

 • 53. TK  |  27 juli 2011 kl. 2:26 e m

  Ett tips

  Sluta SKAPA hat mot oss svenskar

  Sluta NEDMONTERA vår välfärd

  Sluta ge invanndrarna massa BIDRAG som är min pension

  Ni saknar ARGUMENT för att försvara ISLAMISERINGEN och MÅNGKULRUTEN

  Det sker LÖNEDUMPNING i Sverige!

  NI arbetslösa DYRA svenskar ni håller just nu på att bli UTBYTTA mot BILLIGA invandrare

  Ni betalar lönen!

  Sluta SKAPA HATET ni klagar på!!

  Jag har INTE råd att gå till tandläkaren i mitt eget Land! Men ILLEGALA INVANDRARE ska få gratis!

  Hatiska islamister har spridit HAT mot Sverige sedan 2005! Islamister DÖDSHOTAR Sverige!

  • 54. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 2:56 e m

   1. Jag är svensk (och blond) och mina föräldrar är svenskar. Jag älskar mina föräldrar. Det är rent trams att jag skulle vilja sprida hat mot mig själv, mina föräldrar eller svenskar öht.

   2. Jag har ingenting alls med nedmonteringen av välfärden att göra. Jag har protesterat högt, alltid. Bilden av nån jävla sjuklöver är falsk.

   3. Invandrare jobbar och betalar skatt som alla andra, vi behöver bli ännu fler för att klara välfärden.

   4. Nej, det pågår ingen ”islamisering” och mångkultur är oundvikligt. Dessutom har vi haft mångkultur i det här landet i hundratals år.

   5. Ja, det är jävligt illa.

   6. Nej, det stämmer inte. Det är inte invandrare utan tillfällig utländsk arbetskraft. Problemet är inte invandringen utan kapitalismen och den politik som öppnar dörren, högerpolitiken.

   7. Eh, va?

   8. Du snackar skit

   9. Det är illa att du inte kan gå till tandläkaren, de kan de flesta illegala inte heller, och även om de skulle få gratis så drabbar det inte dig mer, det hjälper inte dig alls att andra får det.

   10. Det stämmer inte.

   • 55. olle w  |  27 juli 2011 kl. 3:46 e m

    Vore det inte lättare att öppna en Svensk tandläkarmottagning i alla länder. Eller varför inte bygga ett sjukhus i Somalia. Ja vad bra!!!

    Å fan kostar det pengar också ??

    • 56. Anna Ardin  |  27 juli 2011 kl. 5:24 e m

     Det är sjukt att inte kunna se svenskar med rötter i andra länder som fullvärdiga medborgare, eller att inte kunna skilja på människor som kommer till Sverige för att bygga ett liv och bidra till samhället och befolkningen i andra länder. Ditt sätt att se på människor av annan härkomst i Sverige är helt forvrängd. Att inte vilja skapa första och andra klassens medborgare är inte samma sak som att tro att Sverige kan stå för välfärd i hela världen. Det vore ju nice, men du är ganska dum om du tror att jag förespråkar något dylikt. Det jag vill är att alla människor i Sverige ska ges samma möjligheter att bidra. Folk med svart hår är här för att stanna, det är inte så smart att diskriminera dem och hindra dem från att vara fullvärdiga medborgare & skattebetalare.

    • 57. Pär-Anders  |  28 juli 2011 kl. 2:17 e m

     Tycker i och för sig att detta låter som utmärkta idéer. Just tandläkarmottagningar kanske inte är högprioriterat enligt mig, men några skolor låter inte helt fel. Ett svenskfinansierat sjukhus i Somalia tror jag också skulle göra stor nytta!

     • 58. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 4:22 e m

      Jo, det kallas bistånd, och det vore ju trevligt om alliansen inte hade gjort vad de kan för att avskaffa, skriva in exportkrediter i och liknande…

 • 59. Bengt  |  27 juli 2011 kl. 9:17 e m

  Men himla vad trist att du tog bort mitt inlägg om ”verklighetens folk”… :-O

 • 60. Henrik  |  28 juli 2011 kl. 7:54 f m

  ”Kommentarsfältshatarna dominerar de anonyma kommentarsfälten på bloggar och nättidningar, en massiv majoritet av dem är män och de har en förvånansvärt enad linje av främlingsfientlighet, antifeminism och ”sunt förnuft”. En linje som stämmer skrämmande väl överens med den misstänkte terroristens ideologi.”

  Känns som en förenkling från din sida på den politiska skalan snarare än en sanning, trodde detta var ett allmänt nätfenomen med att folk går längre i sina uttryck på nätet. Näthat helt enkelt.

  http://twitter.com/#!/search/Per%20Gudmundson

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/364282-14-arig-flicka-mobbad-pa-facebook-hon-borde-avlida

  • 61. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 11:15 f m

   Nej, det är väl helt klart att han inte är normal i huvudet, men som norske underrättelsechefen säger: han är ond, inte galen

  • 62. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 11:23 f m

   Och visst finns det mycket mer hat än bara från den här strömningen. Det är inte den enskilda mobbningen som är värst, utan den här ”jag har förklaringen på alla problem – det är deras fel därför är det ok att skrika saker till tjejer med slöja”-mentaliteten, och den falangen av näthatarna jag skräms mest av.

  • 63. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 11:33 f m

   Det de har gemensamt, formulerat av Inti Chavez Perez är: 1. Hat mot pk-iterna, dvs vänstern, de liberala liberalerna, alla som säger emot, vissa hatar judar, andra hatar muslimer, alla hatar barnen på Utøya. 2: Det gemensamma hatspråket, som ni kan läsa i Breiviks manifest, på Politiskt Inkorrekt och i kommentarsfälten överallt.

   • 64. Henrik  |  28 juli 2011 kl. 11:55 f m

    Alla hatar barnen på Utöya? Å detta är den stora svarta onda vita mansmassan eller? Hur är storleken på denna massa egentligen, alla SD-väljare?

    Ibland känns det även som om hatbilden kan vara tämligen överdriven för mig som bara är inne och läser. Kanske är annorlunda när man skriver.

    • 65. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 3:15 e m

     Nej, förlåt, klumpigt formulerat, de hatar barnens kollektiva värderingar, samarbete med muslimer, det de står för om antirasism, feminism, pk-ism. De flesta i det här gänget tror jag tar starkt avstånd från våld, men hållningarna, jargongen om angrepp mot dem som förråder landet, öppnar helvetets portar och släpper ut människor som anses främmande in hit, till ”oss”, legitimerar synen på barnen som fienden lika mycket eller mer än själva de främmande elementen. Det blir indirekt ett hat mot barnen och ett stöd för dem som vill skada dem. Och som sagt, flocken består inte av alla som säger emot mig, de flesta är bara vanliga borgare och antifeminister, men det finns ändå en rejäl flock, mobb, falang, av näthatare som jag pratar om.

     • 66. Henrik  |  28 juli 2011 kl. 6:58 e m

      Ja det är smidigt att måla världen svart eller vit. Då kan man ju lättare applicera beskrivningen ovan på någon som är för minskad invandring. Rasiststämpling direkt.

      Hur ska man värdera hotet från näthatarna då? Är det större än de 200 extrema islamister som Säpo säger vi har i landet. Ett problem tycker jag är att vänstern såväl som högern har problem att se individen utan istället slåss mot den andra sidan av den politiska skalan och skyddar extremerna på den egna sidan. Tycker Caroline Fourest har helt rätt i sitt resonemang.
      http://urplay.se/163764

 • 67. Invader ACE  |  28 juli 2011 kl. 12:24 e m

  Naturligtvis räknar du in de som uttalade att Per Gudmundson borde skjutas i kommentarsfältshatarna, likaså de som stödjer detta?

  • 68. Anna Ardin  |  28 juli 2011 kl. 1:41 e m

   Nej, av den enkla anledningen att de inte skrev det anonymt i ett kommentarsfält utan med en ansvarig utgivare. Jag tyckte inte att det var rolig satir utan ett olämpligt övertramp som de får stå för och som de kan prövas för, eftersom de inte är anonyma. Breivik är inte heller anonym, det gör honom knappast till en bra människa, men han skulle inte känt det stöd han känner om hans fanklubb haft en ansvarig utgivare.

 • 69. Bengt  |  28 juli 2011 kl. 8:59 e m

  Men himla vad trist att du tog bort mitt inlägg om ”verklighetens folk”… :-O

 • […] Det är en politisk uppgift för oss medborgare och våra representanter att upprätthålla rättsordningen. På den politiska arenan försvarar vi oss mot terrorn dels genom att försvara statens våldsmonopol och ett rättssäkerhet användande av det. Men framförallt kan vi använda den politiska arenan till något mycket viktigare. Vi måste visa att det är bättre att delta i samhället än att stå utanför. […]

 • 71. coopcoor  |  29 juli 2011 kl. 12:02 e m

  Bra text Anna, men du missar att du själv företräder den mest hatiska ideologin av alla. Feminismen är den ideologi som har skuldbelagt halva jordens befolkning genom kraftiga förenklingar och en svart/vit världsbild. Är du man så är du potentiell våldverkare, våldtäksbenägen och dessutom ansvarig för all ondska på jorden. Denna hatideologi har i Sverige fått ett så starkt fotfäste att hatideologin läggs till grund för lagstiftning.

  Det är ni feminister som hyllar Solanas och SCUM-manifestet under förvändning att det skulle handla om ironi, trots att ni vet att Solanas satte sina tankar i verket när hon sköt Andy Warhol. Kan man med denna feministiska retorik även hylla Breivik och hans manifest eftersom det trots allt handlar om ironi? Inser du själv hur sjuk den feministiska hatretoriken är?

  Ni kallar män för djur. Skulle man kunna säga detsamma om exempelvis muslimer eller skulle du då kalla det för hatideologi och rasism?

  Socialdemokratin är en annan ideologi du ställer dig bakom. I Norge har Socialdemokraterna infört gränskontroller mot Sverige i syfte att stänga ute asylsökande. Socialdemokraterna i sin utredningsrapport ”Velferd og migrasjon” utmålat invandrare som en belastning och ett hot mot välfärden. Ligger inte detta rätt nära de hatideologier du beskriver. Märk också att Breiviks mål inte var den nyutnämnde landsfadern Stoltenberg utan Gro Harlem Brundtland. Sannolikt pga Stoltenberg är den som införde gränskontrollerna, stängde norges gränser och som ytterst är beställare av den nyssnämnda rapporten som utmålar invandrare som en belastning och ett välfärdshot.

  Kanske borde du överväga din ideologiska hemvist?

  • 72. Anna Ardin  |  29 juli 2011 kl. 12:42 e m

   Det här var nog dagens värsta struntprat. Feminism betyder att man ser ojämlikheten och kvinnors generella underordning, och att man vill göra nåt åt det. Resten är mest i ditt huvud, och jag skulle vilja be dig att inte vara så rädd för jämlikheten, det är bättre för alla i det långa loppet.

 • 73. coopcoor  |  29 juli 2011 kl. 1:00 e m

  Anna: jag är inte rädd för jämlikhet utan för feminismen som är en ren hatideologi.

  Förnekar du att många feminister hyllar Solanas och hennes hatmanifest kallat Scum. Förnekar du att hon sköt Warhol? Hur kan du då försvara att dina ideologiska trosfränder hyllar detta hatmanifest? http://en.wikipedia.org/wiki/Valerie_Solanas#Attempted_murder_of_Andy_Warhol

  Förnekar du att feminismen skuldbelägger män som grupp? Förnekar du att ledande feminister har benämnt män som djur?

  Förnekar du att relationsvåldet utövas av lika många kvinnor som män, men att bara män döms? Om du förnekar detta visa gärna källor. Jag har källor.

  Förnekar du att den norska socialdemokratiska regeringen har infört gränskontroller mot Sverige i Syfte att låsa landets gränser för asylsökande? Något som för övrigt vann gillande hos de främlingsfientliga såsom SD. http://www.dn.se/ekonomi/norge-skarper-granskontroller , http://sdpartille.wordpress.com/2011/07/07/bjorn-soder-skarpt-norsk-granskontroll-askadliggor-ansvarslos-svensk-politik/

  Förnekar du att samma regering i den av mig omnämnda utredningsrapporten utmålar invandrare som en belastning och ett hot mot välfärden? Har du då läst rapporten?

  Var inte rädd att erkänna att du har anslutit dig till hatideologier. Erkännandet är första steget mot ett tillfrisknande och i längden blir det bäst för all.

  • 74. Anna Ardin  |  29 juli 2011 kl. 1:51 e m

   Det var dumt att fysiskt skada Warhol, jättedumt. Men antifeminismen är en betydligt våldsammare och mer hatisk ideologi, som inte vill avskaffa det patriarkat som bara i Sverige misshandlar runt sjuttio kvinnor till döds varje år. Det legitimerar inte att skjuta Warhol, men det legitimerar en bitvis hård strid. Motståndet mot jämlikheten, och allt våld som används för att hålla kvinnor och deras krav på jämlikhet nere, är enormt.

   • 75. Anders  |  30 juli 2011 kl. 3:18 e m

    Du är lika blind som alla andra extremister. Vad du anser om ”patriarket” ansåg ABB om Islam. Ni är samma skrot och korn: ”Det var dumt att skjuta barn, jättedumt. Men Islam är en betydligt våldsammare och mer hatisk ideologi”.

    • 76. Anna Ardin  |  30 juli 2011 kl. 6:18 e m

     Feminismen vill nå jämlikhet, ABB vill nå ojämlikhet, feminism är till skillnad från antimuslimismen inte en våldbejakande ideologi. Ps Warhol dog inte.

 • 77. sossemannen  |  29 juli 2011 kl. 1:31 e m

  Att en vettig och sansad person som du, Anna, orkar ta diskussionerna med, ska vi säga, den nedra delen av begåvnings- och nyanseringsreserven… Ja, jag hade nog inte orkat alla dumheter.
  Tycker dock att det är bra att du tar in kommentarer från anonyma. Att skydda sin identitet på det viset rekommenderas av en facklig jurist jag varit i kontakt med. Juridiken kring vad som kan sägas och inte sägas om sin egen arbetsgivare är inte glasklar, vad jag förstått

 • 78. coopcoor  |  29 juli 2011 kl. 2:28 e m

  Anna. Jag noterar att du väljer att lämna nonsenssvar. Självrannsakan är inte lätt så jag stannar vid detta.

  Sossemannen. Nedre begåvningsreserven, är det ditt maktspråk för att förringa de som inte tycker som du?

  • 79. Anna Ardin  |  29 juli 2011 kl. 4:58 e m

   Läs igen är du snäll, mitt svar är inte en nonsenssvar utan kärnan av det som du inte vill se. Att anklaga feminism för att vilja se förtryck är bara trams.

 • 80. coopcoor  |  31 juli 2011 kl. 12:04 f m

  Anna: Helt rätt att Warhol inte dog, men han fick resten av sitt liv leva med sviterna från de skador som feministen Solanas åsamkade honom. Med ditt resonemang är det sålunda inte så allvarligt med de skadade norska ungdomar som nu vistas på sjukhus. Jag tar mig för pannan.

  Att påpeka att feminismen står för förtryck anser du är trams. Ändå har du inte kunnat förneka eller vederlägga min närmast retoriska fråga om att feminister hyllar våldutövaren Solanas (notera gärna att hon inte bara sköt Warhol utan flera andra män). Du har inte kunna förneka att ledande feministiska företrädare har använt hatretorik genom att benämna alla män för att vara djur. Du har inte kunnat förneka eller vederlägga att feminister kollektivt skuldbelägger alla män, något som skulle vara otänkbart om det gällde etniska minoriteter.

  Du har inte heller kunnat förneka eller vederlägga mina påstående om de norska socialdemokraternas invandrarfientlighet.

  Så nej, jag kan inte dela din uppfattning om att det jag skriver är trams. När du kallar min frågor och påståenden för trams borde du också kunna visa att jag har fel i sak. I annat fall är det bara gammalt traditionellt maktspråk du använder dig av. Förminska och förlöjliga sina meningsmotståndare är ju en gammal känd – och skulle du väl påstå – patriarkal taktik. En taktik som du nu själv nyttjar.

  • 81. Anna Ardin  |  31 juli 2011 kl. 10:25 f m

   Det finns många moderater som är dömda för våldsbrott, men att lyfta nån moderat som sköt nån på för en massa år sedan och använda som argument mot dem för att de är politiska motståndare är under min värdighet. Att jämföra att jag säger att ideologin som vill lösa alla problem genom att avlägsna vissa människor (oftast ”släng ut dom”) leder till och stöttar folk som ABB med att du tjafsar om en ideologi som säger att kvinnor och män ska ha samma rättigheter skulle leda till våld, med ett patetiskt exempel från förr. Sluta nu.


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: