Det handlar om politik – vi står inte eniga i detta

24 juli 2011 at 12:55 f m 13 kommentarer

klipp från skärmdump på helagotland.seNär den värsta chocken lagt sig kommer vi att behöva prata politik kring det som hänt i Norge. Många säger att det bara var en ensam galning som orsakat en tragedi, en tragedi som vi alla kan ta avstånd ifrån och som ingen av oss har någon skuld i.

Men det är inte så. Främlingsfientligheten växer. Också i våra egna partier. Retoriken som öppnat dörrar åt terrorismen den här gången, legitimeringen av hatet, misstron mot det politiska etablissemanget som håller varandra i handen och är eniga mot ”sanningssägarna” stärks. Det handlar om höger och vänster, det handlar om rasism och främlingsfientlighet, det handlar om inskränkt nationalism och skruvade världsbilder, det handlar om politik. Och det måste vi snart börja tala om.

Måndag, tisdag och onsdag den här veckan hade jag en liten artikelserie på ledarsidan i Gotlands tidningar om hur vi motverkar högerpopulisterna. (Tack till Ulf Bjereld för originallista och råd) Jag tror att det kan vara värt att fundera på dessa punkter även i debatten efter terrordåden.

Del 1: Stärk inte högerpopulismen

Del2: Förhandla inte, samarbeta inte

Del 3: Lyft inte upp högerpopulisternas frågor på den politiska agendan!

Artiklarna förklarar dessa fyra huvudprinciper
för att inte stärka högerpopulisterna eller deras främlingsfientliga och rasistiska agenda:

1. Gör inte SD till en stridsfråga mellan blocken.

2. Gör inte blocköverskridande överenskommelser för att mota bort SD.

3. Ge inte SD:s frågor en särställning i politiken och använd inte högerpopulistiskt språkbruk.

4. Bjud inte in SD till politiska arenor de inte tagit sig själva.

Och med SD menar jag framförallt Sverigedemokraterna förstås, men även alla andra bärare av högerpopulismen.

Entry filed under: jämlikhet, nationalism, politik, socialdemokraterna. Tags: , , , , , , , .

Sorg, och ilska, och sorg En kommentarsfältshatare som kom ut ur skärmen

13 kommentarer

 • 1. Anna Ardin  |  24 juli 2011 kl. 12:40 e m

  Nej, det är tyvärr inte alls den här strategin man använt, man har på de flesta punkterna gjort tvärtom. Man har bjudit in till debatt med Mona Sahlin, man har gett dem en massa oförtjänt uppmärksamhet i forum där de inte haft något att göra, samtidigt som man fryst ut dem i kommunfullmäktige, det har funnits idéer om att alltid rösta emot deras förslag och gjort upp mellan de etablerade partierna BARA för att få bort ett visst partis åsikter, även om det handlar om avloppssystem, samtidigt som man närmat sig dem politiskt. Man plockar helt enkelt upp deras främlingsfientliga förslag för att man tror att ”folket” vill ha den politiken. Det man gör då är att driva opinion för den politiken, hårdare tag, språktester och annat som är helt emot vad man tyckte innan, och så plockar man upp en massa idiotfrågor utan egentlig relevans som handskakningskrav och burkaförbud. Man har inte ALLS använt den taktik jag beskriver ovan, jag är ledsen för det, men det kan du helt enkelt inte påstå.

  • 2. Rick  |  24 juli 2011 kl. 12:47 e m

   Jag tolkar tyärr detta som att du stoppar huvudet i sanden och gör rörelsen en fruktansvärd otjänst. Tack för den…

   • 3. Anna Ardin  |  24 juli 2011 kl. 1:12 e m

    Men snälla du, jag förstår inte vad du pratar om? Kan du förklara på vilket sätt man använt denna strategi? Kan du ge några konkreta exempel? Tycker du allvarligt att man på ett konsekvent sätt följt punkterna? Har du ens läst artiklarna?

  • 4. Anna Ardin  |  25 juli 2011 kl. 9:55 f m

   Men oj, var tog originalkommentaren vägen? Där Rick menar att jag inte förstår att det är den strategi jag skriver om som varit orsaken till att SD kom in i riksdagen…

 • […] får inte tillåta att denna politiska attack av avpolitiseras. Anna Ardin har skrivit en artikelserie i ämnet, läs den. Jag rekommenderar även detta inlägg från Alltid […]

 • […] plan med sina dåd, Reuters, AB – ”Är han nazist räknas det som en tågolycka”, Anna Ardin, GP – Lugn massmördare tog 92 människors liv, AB – Har licens för två vapen – […]

 • 7. Tobbe S  |  24 juli 2011 kl. 11:20 e m

  Framförallt vill jag att de som stått för den här här samhällsutvecklingen vi sett under de senaste 20-25 åren ställer sig frågan; Vad har jag ställt till med? Jodå… jag sörjer också alla oskyldiga men jag är förbannad på de som inte såg att det här nog skulle kunna hända

  • 8. Anna Ardin  |  25 juli 2011 kl. 9:53 f m

   Ok, och vilka menar du har stått för samhällsutvecklingen? På vilket sätt är du och de idéer du arbetat för oskyldiga? Märkligt detta att inte de som delar hans ideologi, inte de som stöttat hans idéer på sina bloggar och ens mördaren själv tycker sig ha någon skuld i det inträffade.

 • 9. Nemokrati  |  25 juli 2011 kl. 10:37 f m

  Det är därför högerkrafterna är intresserade av att beteckna honom som en ”ensam galning” – dvs individualisera skulden, medan man i andra fall snabbt kollektiviserar den. Det står nu klart att han är terrorist, något som tonades ner först.

 • 10. sossemannen  |  25 juli 2011 kl. 10:40 f m

  På ett bra och kortfattat sätt skriver du något jag håller med om i stort. Det är viktigt att se mördaren i ett större sammanhang. I det sammanhanget är alla rasister mer eller mindre delaktiga.

  Principiellt är det bra puntker du radade upp för att hantera Sveridemokrater och annat pack. Hur mycket de hjälper vet jag inte. Men med förra meningen menade jag inte att underförstått kritisera strategin.

  Sammanfattningsvis: bra skrivet, Anna

 • 11. quelqune  |  25 juli 2011 kl. 12:25 e m

  Det krigiska i kristen fundamentalism är värt att debattera, han kallar sig själv för korsfarare men i media är det tvärtyst om detta, varför?

 • 12. Benny Fhager  |  25 juli 2011 kl. 4:39 e m

  Tack Anna för ditt inlägg.
  Frånstötande avskyvärd högerretorik finns också i kristna sammanhang. Läst en del artikelkommentarer i Världen Idag som varit islamfientliga och kusliga. I midare form finns liknande ibland i Dagens artikelkommentarare. Nätan alltid är det män som framför dylika åsikter.
  Förresten var det inte Aron Modig KDUs nyvalde ordförande som tidigare sommar tog avstånd från multikulturalism.

 • 13. Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!  |  25 juli 2011 kl. 4:53 e m

  […] lenin’s tomb, dagens konflikt, parkstugan, umr, röda berget, pelaseyed, lodenius, ardin, […]


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: