Valberedningsskräll i S-kvinnor

4 juli 2011 at 2:26 e m 1 kommentar

Anette Medbom, ordförande för S-kvinnor på Gotland och Lena Sommestad, Gotlands kandidat till ordförande för S-kvinnor som en enig valberedning nu föreslagit kongressen att välja.  Fotograf: Klas-Herman Lundgren

Anette Medbom, ordförande för S-kvinnor på Gotland och Lena Sommestad, Gotlands kandidat till ordförande för S-kvinnor som en enig valberedning nu föreslagit kongressen att välja. Fotograf: Klas-Herman Lundgren

Idag höll S-kvinnor på Gotland, under ledning av ordförande Anette Medbom, presskonferens med Lena Sommestad. Sommestad är nämligen nominerad av S-kvinnodistriktet här på ön att bli ny ordförande för S-kvinnoförbundet. Och idag blev det offentligt att hon föreslås även av valberedningen.

Det är extremt ovanligt, i alla fall inom (S), att en ordförande som kandiderar för omval inte föreslås av valberedningen. Just det som nu alltså hänt, när Sommestad av en enig valberedning föreslås ersätta Nalin Pekgul. Det är spännande. Det betyder att det händer saker i partiet. Den förnyelse man pratat om har spillt över även på S-kvinnor, som är i minst lika stort behov av denna förnyelse.

Mycket har hänt inom S-kvinnors frågor sedan organisationen bildades 1920, men som Sommestad påpekade så har det stått i princip still på det jämställdhetspolitiska området i flera år nu. Sommestad har tidigare också menat bland annat att (S) idag står vid sidan av vad hon kallar den ”innovativa samhällsdebatten”, och att ledningen varit allt för passiv när unga partimedlemmar tar initiativ. Jag kan inte annat än hålla med.

Det antiintellektuella har fått ta allt för stor plats i svensk politik. Det krävs korta, väldigt enkla svar på svåra frågor. Sommestad å andra sidan går i bräschen för att främja det intellektuella, och att lyfta in de stora, ideologiska debatterna till centrum av politiken. Hon är dessutom professor. Hennes forskning har i huvudsak haft en feministisk inriktning, men för tillfället forskar hon om samspelet mellan klimat- och socialpolitik, något som hon kommer att behöva ta paus från om hon blir vald vid kongressen i augusti. I så fall blir hon nämligen arvoderad för att kunna vara S-kvinna på heltid. Ordförande för S-kvinnor har en garanterad plats i (S) partistyrelse och verkställande utskott och får därmed en viktig roll även inom partiet. Det behövs en vass politiker för att ta vara på den möjligheten.

Av alla dessa skäl, och fler därtill, behövs kärleksfulla kritiker som Sommestad, nu minst lika mycket som någonsin. Jag hoppas av hela mitt hjärta att S-kvinnors kongress nu går på valberedningens linje och väljer Sommestad till sin nya ordförande.

Detta är en ledare skriven för Gotlands tidningar. Läs även i DN och SvD, och Röda berget som bland ca 15 andra också var på presskonferensen.

Uppdatering, pressklipp 4 juli: SvT,  TV4 Nyheterna, Dagens ArenaRiksdag och departement, CorrenUppsalademokratenNyheter 24, GotlandsnyttLidköpingsnyttMakthavare, Aftonbladet politikerkollen, . Bloggar Jämlikhetsanden,  Martin Moberg.

Entry filed under: feminism, internt, socialdemokraterna.

Hjärta kanske går på export! Sorg, och ilska, och sorg

1 kommentar

  • 1. gsvahnn  |  4 juli 2011 kl. 4:01 e m

    Ett mycket bra val om Lena Sommestad väljs som ny ordförande för S-kvinnorna!


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: