skillnaden mellan måltid och måltidsersättning

22 mars 2011 at 10:44 e m

nån ställde en mycket relevant fråga på facebook: ”Vad är skillnaden mellan måltid och måltidsersättning. Om det innehåller allt som en måltid innehåller, ja då ÄR det väl en måltid?”

Och jag svarar nej. Detta är en viktig semantisk fråga och därför vill jag gärna gå till botten med saken. Jag tänker så här:

måltid är mat som man tar vid en viss tidpunkt (frukost, lunch osv). så om man intar något som inte är vid en viss tidpunkt, eller något annat än det man bör äta vid den tidpunkten = måltidsersättning. smoothie är måltid vid frukost, men måltidsersättning vid lunchtid tex, eller i måltidsersättningshänseende: en chokladsmakande bar istället för lunch är tydligt en ersättning, och om du äter nåt på förmiddagen för att klara dig utan lunch på lunchtiden så är det du intar på förmiddagen måltidsersättning. (om du sedan äter din måltid på utsatt tid ändå, så blir det som tidigare var måltidsersättning istället mellanmål.)

sedan kan man gå vidare att definiera mat. mat är ett samlingsnamn för fasta ämnen som djur intar för att bygga/underhålla kroppen och för förbrukningsbränsle. soppa är ett tveksamt gränsfall där man blandat ut definitionsmässig mat med vatten. däremot pulver som i sig inte är mat, utan som tagits fram kemiskt för att blandas ut med vatten, och dessutom med andra syften än att bygga eller få energi, till exempel för att förmå kroppen att bryta ner (ex fett), kan inte va mat då, och sålunda inte en måltid.

Entry filed under: politik. Tags: , .

Dags att låta tusen hjärnor tänka inom (S) Tillväxt och rättvisa eller utveckling och jämlikhet?


Twitter

  • Mitt konto har inte blivit kapat. Det var bara för mycket hat som kom till det här användarnamnet. På återseende. 10 months ago

Kategorier


%d bloggare gillar detta: