Var får du vara religiös och homosexuell?
24 februari 2011 at 10:23 f m 13 kommentarer
Ett par olika centrala personer inom gayrörelsen har menat förut att det faktum att sexuell läggning inte nämns explicit i broderskapsrörelsens muslimers manifest stänger ute muslimska HBT-personer, och eftersom det är en särskilt utsatt grupp är det särskilt illa att missa dem.
Jag håller med om det, och välkomnar att de muslimska socialdemokraterna nu för första gången (eftersom nätverket är helt nyskapat, de har till exempel fortfarande inte haft någon nationell träff) planerat ett seminarium om frågan. Det är en positiv effekt av att missen i manifestet uppmärksammats!
Just nu håller vi på att bilda en grupp för troende socialdemokrater här i Stockholm, där muslimer redan nu är väl representerade bland medlemmarna. Det är en plattform för troende oavsett sexuell läggning, kön eller könsidentitet, ålder (även om de flesta är födda på 70, 80 och 90-talen), religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller inte, ras, kulturell eller etnisk tillhörighet eller bakgrund, skönhet, ekonomisk situation, bostadssituation, utbildning och så vidare, det är en grupp för alla troende Socialdemokrater i Stockholmsområdet helt enkelt.
Har förresten kollat RFSLs både stadgar och pricipprogram och upptäckt ingenstans nämns religion. Jag vet att RFSL jobbat med detta på andra håll (liksom broderskap jobbat med HBT-frågor på annat håll), och i HBT-sossarnas 45 sidors program nämns religion i positiv anda en gång men i negativ anda hela tre gånger. Många jag talat med inom HBT-rörelsen antyder att religiösa bör ligga lågt med sin religion om de ska envisas med att ha den. Vi får tycka och känna så, men måste vi manifestera vår religion hela tiden?? (Känns resonemanget igen någonstans ifrån kanske? typ ”de får gärna vara homo, men varför måste de provocera, hålla hand offentligt och sånt. Jämför ”jag bryr mig inte vad folk gör i sängkammaren” med ”jag bryr mig inte vad folk gör i moskén”, som om man inte förstår att både sexuell läggning och relgion får konsekvenser för långt mycket mer än bara sängkammare och religiösa rum).
Det finns till och med de som uttryckt att det är ok och begripligt att man vill diskriminera religiösa eftersom många gjort dåliga saker i religionens namn, att de dragit på sig det själva.
Arbetet mot religion och religiositet, och kritiken mot religiösa människor är ibland lika stark inom HBT-rörelsen eller inom politiken, inte minst inom socialdemokratin, som arbetet mot HBT-frågor och kritiken mot exempelvis homosexuella inom religionen. Det är inte så lätt att vara HBT-person och religiös och få plats med hela sin identitet någonstans. Tillsammans kan vi ändra på det.
Entry filed under: broderskapsrörelsen, islam, jämlikhet, politik, religion, socialdemokraterna. Tags: broderskapsrörelsen, HBT-frågor, HBT-sossarna, RFSL, sexuell läggning.
1.
Bengt | 24 februari 2011 kl. 10:38 f m
RFSL som skriver om följande på sin hemsida…
http://www.rfsl.se/halsa/?p=1711
.. eftersträvansvärt ???
Nej, perverterad sodomi !
Sedan så undrar jag hur någon som svär så mycket som du kan kalla dig för kristen?
2.
Anna Ardin | 24 februari 2011 kl. 11:45 f m
Det första du säger illustrerar väl detta att man använder RFSL när det passar, när man vill angripa muslimer, och man använder omvänt grejer kopplade till religion när det passar för att angripa HBT-personer, och företräader för olika grupper borde inte acceptera att utnyttjas för detta. Bra att du moraliserar Bengt, så att det blir tydligt. Verkligen intressant att veta vad du tänder på och inte i fråga om sexuella praktiker (not).
Frågade en av mina präster om det här med svordomar också, och han svarade:
Fortsätt att vara dig själv. Kristendom sitter inte i vare sig ordval eller livsstil utan i hjärtat. Moraliserande knäppgökar finns överallt.
Det kommer från tanken om att svordomar skulle vara ett sätt att missbruka Guds namn och därmed bryta mot det budet. Man använder ju vissa starka ord: Satan, Djävlar (jävla) osv, vilket därför tolkats som att man ”tillber” en personifierad ondska. Folk har inte insett att det budet handlar om nåt helt annat. Det handlar aldrig om orden i sig utan om hjärtats uppsåt och inställningen till varandra. Jag tror Gud nog har större bekymmer med oss människor än att bry sig om vårt språk.
3.
Bengt | 24 februari 2011 kl. 11:53 f m
Du läser Skriften som den onde själv och ”väljer” det som passar och ”väljer bort” det som inte passar…
Var du sedan i det jag skrivit tolkar in att jag angriper muslimer förstår jag verkligen inte men det är väl tyvärr ett psykologiskt knep för att vrida bort fokus på det man diskuterar.
Likaså vad jag skulle ”tända” på.. Varför tar du dig rätten att definiera mig?
Nej, att svära är inte att använda ”starka ord”, det är istället ett tecken på ett fattigt och torftigt språk!
Jag hoppas dessutom att med vad du skriver om ”moraliserande knäppgökar” inte avser övertecknad!
4.
Hubert | 25 februari 2011 kl. 8:30 f m
Ja det var en helt ny värld som den länken öppnade dörren till. Vad säger du Bengan. Ska vi testa?!
5.
Rolf | 26 februari 2011 kl. 2:21 f m
Sådant där skämtar man inte om med en troende människa. Sodomi sprider sig ohämmat om den tillåts och Herren giver inte någon nåd om nu någon ärligt kristen skulle tro det. Läs Första Mosebok 18:16-19:29. Mycket riktigt har det också börjat sprida sig hos oss sedan man tog bort förbudet. Tidigare fanns det inte många homofiler men det har bara blivit fler och fler. Nu ser man dem överallt. Det är skamligt.
6.
Anna Ardin | 27 februari 2011 kl. 11:00 f m
Haha, jag trodde ett tag att du var kristen fanatiker på riktigt Rolf, men du gör ju parodi. Du lurade mig ett tag i alla fall :)
7.
Bo | 24 februari 2011 kl. 1:31 e m
Varken kristendom, judendom eller islam ser positivt på utlevd homosexualitet. Många säger att religionerna är i kris i vår del av världen. Kan det bero på att man börjat urvattna sin tro? Jag känner många kristna som tycker det men när får de framföra sitt utan att kallas homofober etc? De som ropar på acceptans inom HBT-rörelsen är i verkligheten ett bevis på dubbelmoral.
8.
Anna Ardin | 25 februari 2011 kl. 9:57 f m
Det där är din tolkning av religion, och den typen av svepande kategoriseringar, försök att bestämma vad andras religion innebär är ett stort problem för intoleransen, antisemitism och islamofobi. Så låt troende själva avgöra vad de tror är du gullig, du kommer bli förvånad av vad du hör, men då måste du öppna öronen.
9.
Bo | 26 februari 2011 kl. 6:47 e m
Så jag skall öppna upp mig för andras röster men själva så bryr ni er inte om vad jag säger? Är det rätt tolkning? Betyder det att er verksamhet utestänger de som inte jämställer heterosexualitet och homosexualitet på lika villkor? OCH är det RFSL som ni anser har de rätta åsikterna?
10.
Anna Ardin | 27 februari 2011 kl. 11:29 f m
Det finns väl ingen anledning för oss som tror att lyssna på vad du tror att vi tror? Eller ens att lyssna på dig för att låta dig avgöra vad vi tror. Jag säger inte att du ska låta mig avgöra vad du ska tro, utan jag säger att du ska låta mig avgöra vad jag tror. Det är väl inte så himla mycket begärt?
11.
Bo | 27 februari 2011 kl. 12:04 e m
OK. Så att du med din syn i HBT frågor och den med min syn i HBT frågor är lika välkomna i er grupp för troende socialdemokrater här i Stockholm?
12.
Anna Ardin | 27 februari 2011 kl. 1:50 e m
En av gruppens utgångspunkter är att vi inte gör skillnad på människor, alla är lika inför Gud och ska därför vara det inför lagen och i hur vi behandlar varandra. Om man ställer upp på det är man högst välkommen som medlem. Vi har ingen åsiktsregistrering, så om du vill vara med är du välkommen. Jag kan dock inte säga hur mycket förtroende de andra medlemmarna kommer att ha för dig, eller hur mycket du kommer trivas om du inte håller med om våra grundläggande värderingar.
13.
Annonym Förstårs | 24 februari 2011 kl. 7:29 e m
Den intressanta frågan är om vi har åsiktsfrihet i Sverige? Får man tycka att abort är avskyvärt och att abortgränsen ska sänkas? Får man tycka att sex före äktenskapet mellan man och kvinna är fel? Har jag rätt att tycka det och även säga det i offentligheten utan att idiotförklaras? Man talar om förstårs om hur jämställt Sverige är och mångkulturellt där många olika åsikter och livssyner får existera. Men frågan är om detta stämmer! Vilkas åsikter ska respekteras?