Jag gillar Sverigedemokratiska väljare

22 september 2010 at 5:25 e m 98 kommentarer

Om du står på min vännerlista och röstade på SD så ta för allt i världen INTE bort mig, hör istället av dig så jag kan bjuda på en kopp kaffe eller en öl och diskutera igenom de samhällsproblem vi har och dessas faktiska orsaker istället.

Sedan valnatten har mängder av mina vänner på facebook, folk på twitter, privata och offentliga personer bett alla SD-sympatisörer att försvinna ut deras liv på olika sätt. Ett av de mer extrema var vad man gjorde mot den man som blev knivskuren i mitt kvarter för att de trodde han var Sverigedemokrat.

Jag har vänner som röstade M eller till och med är moderater trots att jag tycker att det är fullkomligt avskyvärt vad M vill göra med vårt välfärdssystem, avskyr deras människosyn och föraktar avsaknaden av empati. Men man kan vara en snäll, intressant och fin människa även om man tycker vansinniga grejer i vissa frågor!

Dessutom är det många av SD-väljarna som inte alls håller med SD i de frågor man kanske tycker är vidrigast. En kille vi knackade på hos skulle rösta SD för att han tyckte det var hemskt att invandrare inte fick samma jobbchanser som andra till exempel, en ung kille skulle rösta på SD eller piraterna eftersom han var sur på att alla partierna skrev samma saker i sitt valmaterial och två äldre medelålders män, en arbetslös med finsk bakgrund och en långtidssjukskriven som jag tolkade använde SD’s samhällsanalys för att själva slippa se sig som samhällets botten. Alla dessa fyra stod för att de tänkte rösta SD, alla hade någon slags begripligt skäl (om än felaktig analys) och ingen av dem var opåverkbar.

Om alla SD-sympatisörer bara fick vara vänner med sig själva så skulle det vara oerhört obehagligt, själva problemet med rasistorganisationer är ju att de inte känner nån som är annorlunda än dem själva eller att de inte får några andra kompisar.

Ference Göndör, en överlevare från förintelsen, var i min skola och pratade på högstadiet. Han fick frågan om hur man skulle bekämpa rasisterna, och hans svar kommer jag aldrig att glömma. I en tid där någon krossat speglarna på skolans toaletter med nazistledaren på Gotlands huvud så sa Ference, mannen som sett hela sin familj och alla sina vänner dö i koncentrationsläger:

– Bjud dom på bio!

För så tror jag verkligen att det är, ont kan bara bekämpas med gott. Ytterst få människor är verkligen rasister, visst finns det en massa fördomar och konstiga uppfattningar om vad problemen i landet beror på, men vi ändrar inte en enda uppfattning genom att krossa speglar med folks huvuden eller defrienda folk på facebook, det enda sättet är att mötas och hitta bättre förklaringar och lösningar på sådant som faktiskt är problem. Arbetslöshet, klassklyftor (det som alliansen och fler och fler sossar kallar utanförskap för att göra bara den absoluta underklassen till ett problem, trots att även överklassen är en del av problemet) och segregation – att vi inte träffar folk som inte är som oss själva.

Bostadsområden, skolor, arbetsplatser, fritidssysselsättningar och andra möjligheter bygger allt mer på ekonomiska och sociala resurser och vi träffar allt mindre ofta folk som är annolunda än oss själva. Klyftor och segregation ökar missförstånden.

De intellektuella flyr förorterna och av-addar Sverigedemokraterna på facebook, och kan därför inte förklara för den finske arbetslöse mannen att det finns en annan analys än den rasistiska, det finns en maktanalys som bygger på klass som är mycket mer trolig än den som bygger på ras. Det måste vi ändra på om vi ska rå på den växande främlingsfientligheten som SD är ett uttryck för. Vi måste organisera oss, och Sverigedemokraternas väljare.

Eller som min ordförande Peter Weiderud skriver i DN idag: En frihetlig och framtidsorienterad socialdemokrati måste lyssna in men också göra upp med både vänstertraditionalisternas nostalgi och högerförnyarnas marknadsiver. Den måste organisera den nya underklassen, den klassiska arbetarklassen och en ansvarskännande medelklass.

Disclaimer: jag avskyr SD och tycker att de är ett vidrigt högerparti, jag ogillar dem mer än moderaterna, som jag hatar. Jag avskyr deras kvinnosyn och har ingen sympati för de många rasistideologer som faktiskt driver partiet, jag vill inte ha den otäcka kvinnohataren Björn Söder på facebook för allt i världen, men dels är Björn Söder och SD’s väljare inte samma sak och faktiskt så tror jag att även han kan ändra sig, men det får bli någon annans uppgift.

Entry filed under: jämlikhet, politik, socialdemokraterna, valet 2010. Tags: , , , , .

En bra grej till med att vara rödgröna Varför sörjer jag

98 kommentarer

 • 1. Bengt  |  22 september 2010 kl. 5:31 e m

  Vad har du för ”problem” med SD:s ”kvinnosyn”?
  Annars är ju SD litegranna som S på 50-talet med ”folkhemsromantik”.
  De är ju för ett starkt socialt samhälleligt skyddsnät och lite ”gammaldags” moraluppfattning om vad som är rätt, sunt och riktigt.

  /B
  som röstade på C !

  • 2. Anna Ardin  |  22 september 2010 kl. 5:55 e m

   Jag gillar inte 50-talspolitik, oavsett om den var S-märkt eller inte. Läs min artikel som ordet kvinnosyn är länkat till så ser du vad jag har för problem med SD.

 • 3. Anders Wengelin  |  22 september 2010 kl. 5:46 e m

  Ja! Precis så. Jag har försökt uttrycka just detta. Men inte lika bra som du gör, eller som Ference Göndör gör. Alla rätt!

  Jag försökte på Facebook lansera min åtgärdsplan: blocköverskridande dörrknackningskampanj, med start i morgon (inte 3 månader innan nästa val), i låginkomstområden, invandrartäta områden och på landsbygden. Agenda: sitt ner, håll käft, lyssna. Men bio är ännu bättre!

 • 4. Emil Öberg  |  22 september 2010 kl. 7:46 e m

  Bravo!

  (Jag får lite vibbar [på ett väldigt bra sätt] till det radiotalet Palme höll på 60-talet och som The Latin Kings samplade i ”Fördommar 2”)

 • 5. Micke  |  22 september 2010 kl. 8:14 e m

  Problemet är att integrationen och segregationen är svåra problem att lösa. Det som skrämmer mig mest är inte Sverigedemokraterna, utan alla andra 94,3 % av svenska folket.
  Hur får vi människor att känna sig trygga? Jag kan erkänna att jag kände mig otrygg när jag i somras vandrade runt i Tensta o Rinkeby, inte pga av invånarna , utan pga av allt jag läst i media.
  Hur bryter vi isoleringen för många invandrare? Många av dem känner inte en enda svensk.
  Hur får vi svenskar att anställa invandrare? Flera arbetsgivare (invandrarvänliga) pratar om att den nyanställde måste passa in i gänget. Tyvärr leder detta ofta till att man hellre anställer en svensk, för då är man ”säker” på att han/hon passar in. Sedan skyller man på personliga egenskaper hos denne.

 • 6. Dennis  |  22 september 2010 kl. 9:03 e m

  Någonstans känns det här ganska tramsigt pk. Gulligull. Ta upp ett förintelseoffer som vill bjuda rasister på bio, vilket ju inte riktigt är samma sak som att ha dem som vänner. (Vildgissar jag.)

  Visst, det är klart att det vore intressant att diskutera med en sådan där typ (vilket tycks lättare nu, med tanke på att deras intresseregister ligger online, vilket alltså borde ses som någon positivt?) – men därifrån till att ha hen som vän? Som någon att dela mitt allra innersta med?

  Visst, även jag har skumma moderater med bisarr människosyn som vänner, men skulle majoriteten av mina vänner vara skumma moderater med en bisarr människosyn skulle jag antagligen gå under över att aldrig kunna slappna av, aldrig kunna njuta av att förstå mina medmänniskor, aldrig komma vidare i någon debatt. (Visst, säg gärna att det är min diskussionsteknik det är fel på, jag bjuder på den.) Helt enkelt alltid känna mig obekväm.

  Det krävs DJUPA känslor för en vän för att kunna komma över skillnader av den här typen – och åtminstone jag kan inte ha hur många väldigt nära vänner som helst. Att rensa bort några ytligt bekanta från Facebook känns inte som någon stor grej …

  Är ni alla så goda människor så att ni orkar ha vem som helst som vän, jättebra! Jag beundrar er! (Och undrar lite vem som på allvar kommer att ta en öl med den där nazisten som blev invald någonstans.) Men jag ställer mig högst tveksam till gnället gentemot oss som inte är lika öppna och förstående.

  Förstår ni även det?

 • 7. michael arvidsson  |  22 september 2010 kl. 9:35 e m

  hrmmm jag förstår vad du menar! men jag kan inte släppa att vi har nazismens brorsbarn i vår riksdag, i våra kommuner och landstings styressäten…Jag kan inte släppa att vi kallar nazismen SD – åtskilliga äro de representanter som har sin bakgrund inom politiska rörelser där ondskan allena är i centrum. Självklart så är det vår allas fel att denna situation uppstått där vi inte tagit ondskan på allvar, inte sett utanförskapet och där Mona som en av få verkligen mött upp i politisk diskussion. Jag tror inte att de väljare till SD verkligen inser vad dom gjort. jag vägrar tro att den mängd människor förstår SD essens. Man skapar ”sanningar” på en vi och dom situation. Man separerar rättigheter relaterat till födelseplats, hudfärg och sexuell läggning. Vi ha ett av systerpartierna redan i riksdagen och i sittande maktställning…med leendet och hänvisning till traditionell värdekultur har dom suttit länge. Nu ser vi SD…hur länge dröjer det innan någon ger dom handen!? Innan vi sakta accepterar deras leenden och personliga uttryck – till trots den politiska grund man står på…..Jag är rädd. Otroligt rädd för att vi liksom Danmark skall generellt anamma det jag väljer kalla ondskan…otroligt rädd. jag har vänner vars barn frågar: skall pappa få åka hem till ….. nu? jag har vänner vars barn i skolan diskuterar: vem är riktig svensk….jag äcklas av sådana uttryck och sådana frågor…Vem är mer värd en någon annan? Vem har företräde till detta land vi alla lever i?!

 • 8. Rosemari S  |  22 september 2010 kl. 9:58 e m

  Ungefär som vi skrev här:
  http://kulturbloggen.com/?p=24334

 • 9. Per Ericsson  |  22 september 2010 kl. 10:09 e m

  Intressant läsning och bra skrivet på sina håll, dock trist att du måste klämma in att du hatar Moderaterna, förstör helheten av inlägget, är det något vi behöver mindre av är det väl just hat. Även om du skriver att du kan skilja på sak och person, vilket jag vet att du kan, så blir jag ändå lite tveksam när du kommer med att rätt hårda anklagelser mot M och deras människosyn och avsaknad av empati. Vilket då skulle innebära att du tycker att drygt 1,7 miljoner svenskar har samma uppfattning, men ändå är snälla och fina människor – hur går det ihop? Med sådana uttalanden sänker du dig själv till en nivå lägre än vad du är, vilket är onödigt, försök hålla dig på den högsta nivån, den som du beskriver så bra, i stil med Ference Göndör, det kommer du komma längre med.

  Puss & kram från Minsk

  p.s. jag röstade faktiskt inte på M :)

  • 10. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 5:27 f m

   Per, vad jag skriver är ju att väljarna ofta inte har samma uppfattning privat som vad partiet de röstade pås politik leder till. Vad jag menar är att det inte finns någon väsenskillnad på SD och M och att det bara är trams att de etablerae partierna plötsligt skulle vara så jävla överens om att bekäma rasismen.

   Varför kräver i så fall FP förbud mot vissa klädesplagg – om de kan misstänkas bäras av religiösa skäl men inte annars, varför vill M kasta ut romer bara för att de är romer mot EU’s lagstiftning, varför skriver alliansen att vi ska ha hårdare krav på ”våra” invandrare, varför delar man först ständigt upp befolkningen på det sättet i ”vi & dom” och tycker sen att det är så jävla viktigt att inte ge SD nåt inflytande, för att man vill ha monopol på att lägga rasistiska förslag eller?

   Det går ihop så här: man kan vara en snäll och fin människa även om man röstar fel, även om det man röstar på bryter isär samhället och ökar klyftorna, ökar rasismen, sparkar på sjuka och förstör elevernas kreativitet i skolan och drastiskt minskar musik- och bildlärarutbildningsplatserna genom att ta bort den estetiska verksamheten. Man kan vara en fin människa trots att man bidrar till att riva ner världens bästa välfärdssystem vi byggt upp under stor möda och många årtionden. Man kan vara en fin människa trots det – det måste jag hävda – för annars skulle jag vara tvungen att be folk defrienda hälften av alla facebookanvändare, alla de som inte röstade rödgrönt.

   • 11. Per (fast inte samma Per)  |  23 september 2010 kl. 3:57 e m

    Antar att du med FPs förbud av ”vissa klädesplagg” menar burka eller motsvarande?

    Ett socialt experiment man skulle kunna prova på är att dra på sig en skidmask som bara visar ögonen och gå runt på stan osv och se vad det blir för reaktioner. Tex försöka att handla på systemet, betala med kort och visa leg, ta ut pengar i kassan på en bank osv. Att man ska få ha slöja i form av huvudduk tycker jag inte är något konstigt, folk har ju keps och mössa, men att dölja ansiktet så att det inte går att se vem någon är, har jag mer problem med. Vi har ju redan idag ett förbud mot att vara maskerad under demonstrationer tex. (som burkan dock är undantagen från) och jag tycker inte att det är jättekonstigt att det skulle gälla i övrigt i samhället heller.

    • 12. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 5:19 e m

     Visst, det finns praktiska problem och burka är dumt tycker jag. Men att ta upp ett litet skitproblem på ministernivå när man inte seriöst adresserar skol- och boendesegregationen och den enorma arbetslösheten i vissa storstadsförorter är hyckleri. Att ta upp burkafrågan hela jävla tiden och till och med prata om ett förbud syftar till en sak och får en sak som konsekvens – nämligen ökad misstro mot muslimer, även de muslimer som inte har minsta tyg ovanför halsen.

     • 13. Bengt  |  23 september 2010 kl. 5:31 e m

      Prova att gå till Systembolaget och försök att köpa en flaska billigt rödvin iförd en s.k balaklava!
      Kör bil, bli stoppad av polisen och ombedd att identifiera dig, visa körkort etc och samtidigt behålla din balaklava på….
      Försök att få ett passfoto godkänt iförd balaklava…

      Varför skall vissa grupper särbehandlas? Är vi inte alla lika ?

      En balaklava är ett klädesplagg som täcker huvudet och ansiktet och lämnar bara hål för ögon, näsa och mun.
      Plagget är mycket bra att använda i kalla klimat där man riskerar att utsätta ömtåliga delar av kroppen för förfrysning. Exv vid skoterkörning eller andra utomhusaktiviteter vintertid.

      • 14. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 7:22 e m

       Har du ett enda exempel på när en kvinna fått tillåtelse att handla på systembolaget med burka eller ett passfoto med dito? Eller sitter du bara och yrar i en rasistisk dimma? Vilket är det enorma problemet som du försöker lösa? Förutom att sparka på muslimer.

     • 15. Markus  |  28 september 2010 kl. 4:21 e m

      Nu var det väl faktiskt journalister som ”hela tiden” tog upp burkafrågan? Björklund verkar rätt trött på den i valrörelsens slut.

      Sen var väl burka ett exempel. Meningen är att rektorer skall kunna sätta upp regler om lämplig klädsel för att undervisningen skall fungera.

 • 16. Rösträkningen 22.45 | Nemokrati  |  23 september 2010 kl. 12:47 f m

  […] åsikter på ett…, anybody´s place, Lena Sommestad, Peter Swedenmarks bl…,ardin.se, Kulturbloggen, anybody´s place, Tankar hos en Gråsäl This entry was posted in EU, Iskalla […]

 • 17. Jean Marat  |  23 september 2010 kl. 1:29 f m

  Du gillar inte 50-talspolitik samtidigt som du använder en samhällsanalys som var mer relevant på 50-talet än idag. Invadringsproblematiken är inte, a priori, ett klassproblem. Vänstern vill kalla det så eftersom de inte besitter de intellektuella verktygen för att förstå orsakerna. Förstår man inte orsakerna till ett problem kan man heller inte hitta lösningarna.

  PS. Ytterst få intellektuella twittrar eller ”addar” på Facebook eller, för den delen, använder engelska uttryck och anglicismer som ”defrienda” och disclaimer. DS

  • 18. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 5:15 f m

   Åh, nej, nej, nej, jag säger att vi ska skaffa oss en NY samhällsanalys och en MODERN klassanalys. Det handlar om ekonomi, inte om ras. Visst blir folk placerade i en lägre klass än vad de hade blvit annars på grund av rasistiska skäl, men det minskar inte behovet av klassanalys.

   Å förlåt att ja inte är tillräckligt intellektuell för din smak.

   • 19. Mattias  |  23 september 2010 kl. 9:46 f m

    Till Jean:
    Anna Ardins inlägg gick ut på att inte förakta SD-väljarna utan lyssna på deras bevekelsegrunder och prata därifrån.

    Det bemöter du med, tja, förakt? Mot en ”vänster” som inte ”förstår” och som du konstruerat i ditt huvud? Mot ett inlägg som du inte bemöter i sak men med språkfascism? Wow.

    Ja, jag antar att bevekelsegrunden för ditt (eventuella) politiska liv är att få känna dig lite förmer. OK, lycka till. Vi andra tar väl itu med verkligheten så länge. Utifrån våra untermensch-analysmodeller.

  • 20. Elin  |  25 september 2010 kl. 1:43 f m

   För det första har du fel. Sociala medier är en av de nya arenorna som intellektuella (inte minst samhällsanalytiker) bör ha insyn i.Ta gärna några akademiska poäng i det.

   För det andra, att kommentera ordval är irrelevant och tyvärr ett uttryck för att man inte har så mycket mer att komma med än att märka ord. Är definitivt en härskarteknik som är väldigt lätt att genomskåda.

   Sen får du gärna berätta om vad som du menar är ”de intellektuella verktygen för att förstå orsakerna”. Vi är här för att diskutera.

   Med vänlig hälsning

   Elin

   • 21. Jean Marat  |  29 september 2010 kl. 11:25 f m

    Ord har makt. Genom att byta ut begrepp häftade med negativa konnotationer (invandring-) mot mindre belastade ord som ”klass-” så försöker man förflytta problematiken till andra strukturer i samhället. Det är också ett slags härskarteknik.

    • 22. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 9:20 f m

     Det handlar om oändligt mer än ord, det handlar om huruvida man lägger skuld på individer eller på förtryckande strukturer. Det är inte en härskarteknik, herregud, läs på lite om härskartekniker, det är ett sätt att försöka rikta fokus mot rätt problem för att kunna lösa dem. Sd löser inga problem, de ser dem bara och gör en alldeles för enkel tolkning som omöjligt kan leda till rätt svar.

 • 24. Hanna Victoria Mörck  |  23 september 2010 kl. 1:43 f m

  sa inte redan den gamle Jesus just så ont kan bara bekämpas med gott, eller ”vänd den andra kinden till”.

  Bengt: klart att 50-talet är fint att se i Mad men, men det är inte roligt att leva 50-tal, varken för män eller kvinnor som vill något mer än att leva i glasburar.

  Anna: du har så rätt. Pussar

  Anders: Dörrknackning och kafferep – bättre folkrörelse blir det ju inte. Pussar

 • 25. Bengt  |  23 september 2010 kl. 7:45 f m

  När man läser vissa inlägg här på denna blogg av både kommentatorer och ”ägare” så blir jag mörkrädd!
  Inte av innehållet i sig utan av språket med både vulgära invektiv och prekära stavfel. En produkt av en kravlös (S)-märkt ”flumskola”?

  • 26. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 1:09 e m

   prekära stavfel… tillåt mig småle

 • 27. Bengt  |  23 september 2010 kl. 7:56 f m

  Nu har jag som hastigast läst igenom vad du länkat till om ”jämställdhet” och ”omodern kvinnosyn”.

  Jag förstår att DU vill att alla barn skall uppfostras i den ”rätta”(?) läran på daghem och att inte några barn skall få vara hemma med sina föräldrar. Du ogillar SD:s skrivningar som

  ”.. staten har i allt högre utsträckning kommit att överta föräldrarnas fostrande och vårdande roll och överdriven individualism och hedonism har lett till ett minskat ansvarstagande och en ökad ombytlighet i förhållandena mellan män och kvinnor…”

  Detta tolkar du till: ”.. Heey!! Vi vill ha hemmafruar och inga dagis!..”

  Du har möjligtvis aldrig hört talas om valfrihet?

  Sedan extrapolerar du och läser Skriften som den onde ” själv när du ur detta påstår ” ..”föräldrar” ska ta hand om barnen mer och mellan föräldrarna ska man inte hålla på och mixtra med könsrollerna eller vem som ska stå för omsorgen, här är det mammorna som ska offra sin individualism och stanna hemma. Tala om osvenska värderingar! ..”

  Hur du sedan dessutom kan få detta till att vara ”osvenska värderingar” är för mig fullständighet oförståeligt.
  Vad är det för ”fel” på att föräldrarna själva tar hand om sina barn? För mig verkar det som om du läst Myrdal lite väl bokstavstroende.

  Hur kan du sedan påstå att ” Kvinnlig könsstympning och hedersrelaterat våld, skall motverkas och bestraffas hårdare än idag.”.. skulle vara ”kvinnofientligt?

  Vidare skriver du:
  ”Sverigedemokraterna anser att äktenskapet skall vara förbehållet par bestående av man och kvinna.” Svenskarnas värderingar säger dock att homosexuella par bör få gifta sig, alltså är SD:s ståndpunkt inte särskilt svensk. …”

  Förklara dels hur detta skulle vara ”kvinnofientligt” och varför om svenskarnas värderingar nu skulle vara sådana som du säger att de är ändå såpass många röstar på SD och / eller KD?

 • 28. JE  |  23 september 2010 kl. 9:01 f m

  http://www.facebook.com/group.php?gid=119840744736171

  Här samlas vi som vill lägga vår energi och vårt fokus på att uttrycka vår tacksamhet för att vi har en öppen och generös invandringspolitik, och vår glädje över att vi bor i ett land som tar emot och tar hand om människor från alla länder. Vi samlas för att vi vill nå den grupp människor som ser invandringen som något negativt, för att hjälpa dem att se allt vi vinner på invandring. Dem når vi inte genom att ställa oss i en grupp och säga att vi tycker att de har fel och att de inte ska få finnas i riksdag, landsting eller kommunfullmäktige. Vi når dem genom att möta dem och diskutera. Vi når dem genom att lyssna på vad de har att säga och informera om vad vi tycker. Vi når dem genom att visa dem att invandringen är något bra. Och det kan vi inte göra om vi demonstrerar mot dem, för gör vi det så stänger de öronen. Inga stängda öron tar till sig argument.

 • 29. Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan  |  23 september 2010 kl. 11:29 f m

  Jag förstår din ståndpunkt och håller å ena sidan med dej, men tycker samtidigt att det är viktigt att inte vara flat utan att tydligt ta ställning och visa att rasism inte i någon form är ok och något jag sympatiserar med.

 • 30. Bengt  |  23 september 2010 kl. 5:16 e m

  SD har hittat sin ”marknadsnisch” helt enkelt.
  En nisch där man inte gillar frigående vargar, ett högt bensinpris, dekonstruerade familjerelationer, en alltmer minskande välfärd och där man känner att man inte ”räknas” eftersom man inte bor i närheten av ”där det händer”…

  En nisch som ”de styrande och de som bestämmer vad människor skall tycka” helt ha förbisett medvetet eller omdevetet.
  Kanske pga ett begränsat perspektiv och förlorad förmåga att lyssna på gräsrötterna hos de styrande och där perspektivet kommit att präglas av den egna snäva ”weltanschauungen” från Södermalm.

  Kort sagt så har dagens styrande tappat kontakten med verklighetens folk!

 • 31. Christine  |  23 september 2010 kl. 5:40 e m

  Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det här inlägget. Det gör anspråk på tolerans men den blir inte genuint. Jag blir faktiskt påmind om en del så kallade högerkristna i USA som jag känner (och gör mitt bästa för att förstå) som kör sin ”don’t hate the sinner, hate the sin”-retorik i något slags tafatt försök att närma sig homosexuella men det bär liksom inte på riktigt. Och nu talar jag inte om din syn på sverigedemokrater utan din syn på moderater.

  Jag är moderat. Inte nog med att jag röstat på partiet sedan jag fick rösträtt 1998, jag har varit medlem i det i olika omgångar (gick med i MUF i de tidiga tonåren när Reinfeldt fortfarande var ordförande i ungdomsförbundet) och idag jobbar jag inom Moderaterna (efter att ha haft några ”riktiga jobb”) däremellan. Jag är med andra ord inte en av dem som bara råkat rösta ”fel” några gånger.

  Jag har flera gånger under mitt liv mötts av ”Oj! Är du moderat? Du som är så trevlig!” alternativt ”Du som är så generös!” eller andra varianter på samma tema. Och de har rätt. Jag är en ruggigt trevlig person. Okej, där rök en del av den obligatoriska svenska ödmjukheten men det får man leva med. Vad jag vill säga är att jag försöker leva ett medvetet liv där jag ständigt tänker igenom mina handlingar och hur de påverkar andra människor. Det personliga ansvaret som är en stor del av borgerlig ideologi är något jag tar på stort ansvar. Jag har ett ansvar inte bara för hur jag lever mitt liv utan för hur jag behandlar mina medmänniskor. Jag har en i allra högsta grad sund människosyn där mitt politiska ställningstagande är en förlängning av den person jag är, inte ett uttryck för att ”jag som är så snäll röstar egentligen fel och vet inte om det”.

  Du är i din fulla rätt att ha och uttrycka dina åsikter men jag kan väl säga så här: Så länge socialdemokratin vägrar inse att människor i hög utsträckning röstar borgerligt på grund av att de är empatiska och rationella människor och inte trots att de är empatiska och rationella människor kommer socialdemokratin inte att kunna nå någon högre grad av förnyelse. För att kunna vinna tillbaka väljare som nu gått till Moderaterna och Alliansen måste ni förstå – på riktigt – varför människor röstat som de gjort. Från borgerligt håll är förståelsen för varför någon röstar (s) ganska stor. Personligen kan jag förstå det både på ett intellektuellt och ett känslomässigt plan, men motsatsen verkar inte gälla. Den ”schyssta och välmenande alliansväljaren” verkar på allvar vara en stor filosofisk gåta för många som befinner sig på andra planhalvan.

  När det sedan gäller att (m) och (sd) på något sätt skulle vara samma sak, eller lika illa, kan jag bara beklaga att du tycker att det är okej att utrycka sig på det sättet. Jag kan inte ta det som annat än en grotesk förolämpning. Du må prata om tolerans här men i ärlighetens namn känner jag den inte.

  • 32. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 7:29 e m

   Jag tror inte på på grund av, kanske några få, men i hög utsträckning handlar det om ett upphöjt egenintresse eller i värsta fall egenintresse utan skrupler. Gunnar Strömmer är den enda moderat jag någonsin träffat som på allvar fått mig att tro att han röstar M för att han tror att människor ska må bättre av det, som också engagerar sig ideellt på andra håll än inom M för att nå detta mål.

   Jag tror inte att det är en slump att moderater inte engagerar sig i frivilligorganisationer för mänsklig värdighet och solidaritet i mycket mycket mindre utsträckning än vänsterfolk.

   • 33. Hieronemus  |  24 september 2010 kl. 10:37 f m

    Jag är inte moderat och inte SD. Jag skulle aldrig rösta på socialdemokratin eller vänsterblocket av den anledning att socialister lämnar det sociala ansvaret som var och en av oss har mot vår medmänniska till staten genom skatten.

    Socialismen är den ansvarslösa neoliberalismens förutsättning. Endast i ett samhälle där du alltid är säkrat oavsett dina egna tillkortakommande kan du tillåta dig att strunta i din medmänniska.

   • 34. Markus  |  28 september 2010 kl. 4:25 e m

    Jag röstar borgerligt för att jag tror att det är en kärleksfullare politik. jag är skeptisk mot den mesta vänsterpolitiken för att jag menar att empiriskt har den typen av läror lett till elände.

    Jag tror att marknadsekonomi är godare och mer kärleksfullt än planekonomi.

    Du behöver inte tro mig. Det är säkert lättare att hålla fast vid sina fördomar.

    • 35. Anna Ardin  |  28 september 2010 kl. 7:29 e m

     Om socialdemokraterna förespråkar planekonomi kan man ju lika gärna säga att moderaterna förespråkar nyliberalism, vilket förstås är lika falskt. Så kom inte här och dilla om fördomar när du själv drar helt vilda slutsatser på inget underlag.

 • 36. Christopher Aqurette  |  23 september 2010 kl. 6:06 e m

  Anna:
  Avsaknad av empati är en av definitionen på psykopati. Om du verkligen anser att moderater är psykopater så förstår jag inte hur du kan vara vän med någon som du vet är moderat. Du utsätter dig för fara. Deras brist på empati kan ju resultera i att de skadar dig.

  • 37. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 7:10 e m

   Jag kan inte definiera en oförmåga att rätta till de politiska konsekvenserna av att man kickar ut sjuka från sjukförsäkringen och tvinga dem att söka jobb (5% försöker ta sitt liv, 2% får jobb av dem som åker ut, resten är hänsvisade till socialbidrag) som något annat än avsaknad av empati. Vad skulle du kalla det?

   • 38. Christopher Aqurette  |  23 september 2010 kl. 7:48 e m

    Jag tror inte syftet med lagändringen var att människor skulle ta livet av sig. Att lagar ibland få oönskade konsekvenser ger inte stöd för påståendet att de ansvariga är psykiskt sjuka.

    • 39. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 8:48 e m

     Nej, vad skönt att inte du heller tror det, men nu har det ju bevisats att det inte leder till att folk får jobb istället utan bara att de som är sjuka också blir fattiga, och att i det läget inte göra nåt åt det tycker jag bevisar en brist på empati. Anders Borg har även hävdat att det inte var medvetet att deras skattepolitik skulle leda till ökade ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män (1000 kronor större skillnad per månad på bara 4 år!), men det har ändå fått de konsekvenserna. Utan att man rättar till det. Istället fortsätter man driva samma politik. För mig spelar det ingen roll om de här negativa konsekvenserna beror på ondska eller oförmåga att driva politik som leder dit man vill, konsekvenserna blir desamma för människorna – som jag inte tycker att man bryr sig tillräckligt mycket om.

 • 40. Bengt  |  23 september 2010 kl. 8:58 e m

  ”..Har du ett enda exempel på när en kvinna fått tillåtelse att handla på systembolaget med burka eller ett passfoto med dito? Eller sitter du bara och yrar i en rasistisk dimma? Vilket är det enorma problemet som du försöker lösa? Förutom att sparka på muslimer….”

  Nej, ingen får handla på systembolaget, köra bil med balaklava och bli stoppad av polisen eller ”identifiera” sig på ett passfoto iförd balaklava…

  Varför skulle då vissa grupper i samhället ha någon sorts ”extra rättighet utöver andra” att ha exv. balaklava på sig på ovanstående tillfällen?

  Nej, alla olika alla lika ! :-D

  Att du sedan yrar (?) om att jag skulle ha ”rasistiska yrdimmor” och ”sparka på muslimer” får verkligen stå för dig själv och inte för mig!

  • 41. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 9:10 e m

   Exakt, man får inte handla på systemet med burka (och jag har svårt att nån med burka skulle vilja det för övrigt), så VARFÖR ska man då hela tiden ta upp det om det inte vore för att ge en känga åt muslimer? Varför ska det lyftas i debatten hela jävla tiden om det inte vore för att man ville peka ut en viss grupp i samhället som konstiga och dumma med konstiga krav när det inte finns vare sig såna krav eller något problem? Det finns ingen som lyfter att beslöjade kvinnor ska få köpa sprit – alltså finns det inget behov av att säga emot det, eller peka ut dem som om de krävt det.

   Det här är en sån dejavu, jag har haft exakt den här tjatiga gubbargumentationen förut ”rätt ska vara rätt, jag är inte rasist, jag tycker bara att vi ska peka ut vissa folkgrupper som skumma och övervaka att de inte får en millimeter mer än nån annan, och så är det viktigt att det finns en stark rätt att få säga negerboll också, för neger betyder svart och kan inte uppfattas som rasistiskt, för jag skulle inte ta illa upp av det om jag blev kallad vitlök” eller vad det är ni brukar rabbla. Jag är fett trött på att du är så tjatig!

   • 42. Bengt  |  23 september 2010 kl. 10:39 e m

    ”gubbargumentation” ????

    Fruntimmersargument !!

    Vad människor har på sig innanför hemmets väggar är deras ensak. Ute i samhället måste man ta hänsyn till andra människor och därför går man heller inte naken eller bär annan utmärkande klädsel.

    Neger, av negro (latin) betyder mörk.
    Hört talas om Montenegro? ”Mörka bergen” ordagrant översatt.

    En sak skall jag dock tipsa dig om!
    Ditt språk är en tydlig klassmarkör och att inte kunna skriva någonting utan att behöva ta till invektiv (svordomar) och andra kraftuttryck markerar ut dig.

    • 43. Anna Ardin  |  23 september 2010 kl. 11:53 e m

     Vad härligt att jag lyckas att nå igenom med min skrivarstil, du menar att jag ”markerar ut mig” som mindre värd för att jag har föräldrar utan akademisk utbildning?

     Jag tycker att du skämmer ut dig med dina försök att ekvilibrera med ord som du knappt förstår för att verka tuff. Jag svär när det är läge och som tur är så brukar de flesta stora tidningar ta in mina texter trots att jag är ett underklassfruntimmer som inte kan stava. De tycker antagligen att det är bra för mångfalden.

     Vilken slump att du var en av dem som hävdar din rätt att kränka andra människor genom att hänvisa till etymologi. Lustigt sammanträffande.

     • 44. Bengt  |  24 september 2010 kl. 10:38 f m

      Lilla vännen!
      Ja, du markerar ut (och skämmer ut) dig genom ditt torftiga språk! Sedan så förstår jag inte varför du blandar in dina föräldrar? Är inte du ett eget subjekt?
      Jag har inte blandat in dina föräldrar eller på annat sätt insinuerat om din bakgrund. Förstår inte varifrån du fått detta?

      Huruvida ditt påstående om att ”stora tidningar tar in dina texter må vara plausibelt och helt ditt eget påstående. Tyvärr så är det ju idag inte meriter, kompetens och kunskap som styr vad som kommer fram utan vad som är PK och en rädsla över att stöta sig med den högljudda ”medieeliten”

      Men perspektivet blir antagligen snävt och dimmigt när horisonten begränsas av tunnelbanans ändstationer.

      Hur skulle det vara om du kunde hålla dig till saken?
      SD röstades in eftersom ”rörelsen” inte lyssnat på sina rötter, verklighetens folk utan istället på ”performancevråleliten” på Södermalm.

      • 45. Anna Ardin  |  24 september 2010 kl. 8:39 f m

       Hur ska du ha det? Tillhör jag underklassen eller performancevråleliten? Finns jag blad Elfriede Jelinek eller bland dem som inte kan skriva? Och vilket är värst?

      • 46. Elin  |  25 september 2010 kl. 1:43 f m

       ”Lilla vännen!” är en klassisk härskarteknik där argumenten börjar sina. Endast den som fattas argument tar till att märka ord och inte innehåll.

 • 47. michael arvidsson  |  24 september 2010 kl. 10:36 f m

  Bengt silar mygg och sväljer kameler. Språket är där det uttrycks och det är dess mening som är intressant – inte användandet av det! Kontentan är att vi fått in ett parti som är direkt rasistiska, som i många delar har direkt anknytning till nazistiska rörelser. En av mina grannars barn var inne hos mig igår för att hälsa på min hund – i sällskap med ett annat barn. Diskussion uppstod när barnen tog upp frågan: o nu har vi sd i riksdagen, vad tycker du om det? Det ena barnet – åk5 – tyckte det var bra för att han inte tyckte om invandrare, dom är inte som vi….Jag har vänner där ena parten är invandrad svensk, där undrar barnen om deras pappa skall utvisas. De här frågorna rör till i grytan på ett motbjudande sätt därför att det handlar om klassificeringar av människor – av individer. Det har sina raka trådar av ursprung ur rasforskning ( som vi svenskar startade om jag inte minns fel ) och ur ett samhälls ideal vars lösningar vi ser i treblinka, auswitch osv. Det är skrämmande och def ett allvarligt problem för ett land som vilar på humanistisk demokratisk grund. Detta är problemet som diskuteras i denna tråd och i enormt många fler runt i landet.

 • 48. Borg  |  24 september 2010 kl. 10:41 f m

  Fördelen med invandring är att dom kommer sopa banan ren från feminister. Därför är jag emot ett invandringsstopp. Så vi äntligen blir av med er. Svenskarna är för mesiga.

  • 49. Anna Ardin  |  24 september 2010 kl. 11:16 f m

   Haha, fråga Amineh Kakabaveh om hon är här för att bekämpa feministerna.

   • 50. Borg  |  26 september 2010 kl. 5:01 e m

    Åk ut till random förort och kolla hur långt dom har kommit i kvinnofrågorna. När du gjort det kommer du förklara feminismen död, stackare

    • 51. Anna Ardin  |  27 september 2010 kl. 4:38 e m

     Har jag dig på facebook?

    • 52. Anna Ardin  |  27 september 2010 kl. 4:45 e m

     Jag har både bott och forskat i Stockholms förort, så det inte nån slags önsketänkande jag sysslar med utan en välgrundad analys av fakta. Det är klart att det finns en massa kvinnoförtryck, homofobi, rasism och annat där man hävdar att människor är olika värda där som på alla andra ställen där människor känner sig underlägsna, kolla bara på misären i frihandelszonerna i centralamerika eller i indianreservaten i USA eller bland sverigedemokratiska väljare, där frodas försöken att trycka ner andra för att hävda sig själv. Och visst finns det en otäck kulturrelativism där man försöker hävda att antifeminister bland invandrare är mer ok än på andra platser i samhället med hänvisning till att det skulle handla om ”kultur”, och visst har många andra länder kommit kortare i ifrågasättandet av könsrollerna. Men du underskattar kraften av jämlikhetstänkandet i förorterna. Jag är övertygad att feminismen kommer att fördjupas avsevärt om vi lyckas organisera förorternas befolkning. Feminismen kommer att få en genomslagskraft liknande socialismens för hundra år sedan, och det med hjälp av och avhängigt invandrare inte trots eller mot dem. Åk till random SD-möte och jämför det med ett möte i Fittjas föreningsråd så ska du se att skillnaderna i feministisk analys är avgundsdjupa.

 • 53. Henrik  |  24 september 2010 kl. 10:56 f m

  Folk röstar på SD för att de vill ha mindre invandring. Det är deras fråga.

  En del har rasistiska värderingar och en del gör det trots att SD har ett ursprung i öppna rasistiska organisationer.

  Vänsterblocket och övriga partier kanske skulle titta på deras egen hållning i invandringsfrågan.

  Tex så sa väl en undersökning av SOM att nästan 1/2 av S sympatisörer vill ha en minskad invandring. Kanske man skulle titta på Luciabeslutet och fundera på vilka resurser man kan lägga på migration. Samt hur resurserna skall användas för att kunna hjälpa fler.

  Följs utlänningslagen? Hur är den ekonomiska aspekterna på anhöriginvandring? Kanske det vore bättre att begränsa den för att hjälpa fler flyktingar? Hur slår försörjningskravet på ekonomin? Förekommer det mygel i asylärenden? Om man har problem med integrationen, skapar man inte en större underklass med hög invandring. Är det fel med ett tak för invandring när man har höga arbetslöshetstal? Vore det inte bättre att ha en flexibel invandringspolitik som speglar samhällets behov bättre?

  • 54. Bengt  |  25 september 2010 kl. 1:44 f m

   Människor röstar även på SD för att de inte gillar en massa vargar i deras fårhagar, ett ständigt stigande bensinpris pga skattehöjningar bestämda av de som inte har körkort men en buss/tunnelbana var 3:e minut utanför dörren, att man skall tycka att degenererade livsstilar skall bli någon ”norm” och att man inte får ifrågasätta eller kritisera dessa, att man är trött på att bli sedd som ”mindre vetande” för att man ogillar konstig ”konst” samt att de vill ha tillbaka den tid när man kunde lita på samhällets förrag.

 • 55. I botten av tabellen  |  25 september 2010 kl. 1:41 f m

  […] Bloggat: Sq2540sthlm, Marta Axner, Robert Noord, Marika Lindgren Åsbrink, Lena Sommestad, Anna Ardin. […]

 • 56. Tommy  |  25 september 2010 kl. 1:44 f m

  Hej!
  Jag förstår inte varför människor hela tiden ska kalla SD för rasister?

  Det är för mig en självklarhet att människor inte har fri rörlighet i världen och rätt att bosätta sig varsomhelst. Sveriges (eller något annat lands) välfärd är för mig inte en världsmedborgerlig rättighet.

  Den svenska invandringspolitikeken är för mig förolämpande naiv. Det finns mängder av kryphål så som identitet, dna eller ens fingeravtrycks registrering. Människor kastar sina indentitetshandlingar och ansöler om tex asyl flera gånger. I vissa fall så får en och samma person ut bidrag från flera olika kommuner, folk lånar ut sina barn till andra familjer för att få fler barnbidrag osv. Och när man väl fått ett svenskt pass, då ”slavar” man bort detta tiotals gånger mer än etniska svenskar, vart hamnar dessa pass måntro?

  Accepterar 94% av Sveriges befolkning att landet Sverige blir lurade och förlöjligade? Är det bättre än att riskera att bli kallad rasist?

  Vad är en rasist egentligen? Någon som gör skillnad på människor beroende på dess ras och ursprung?

  I dagens debatt så verkar alla som inte tycker att Sverige ska ta imot alla invandrare som vill komma hit vara rasister.

  Varför finns det landsgränser överhuvudtaget? Och varför ligger fokus i debatten på att människor(flyktingar, invandrare, anhöriginvandrare och asylsökande) prompt måste komma till Sverige, det är väl mig veterligen bevisat att man kan hjälpa 10 till 100 ggr fler människor om hjälp istället sätts in på plats.

  • 57. Tommy  |  26 september 2010 kl. 7:29 e m

   Anna, ska du inte svara på min kommentar?

   När ska vi dricka öl förresten?

  • 58. Tommy  |  28 september 2010 kl. 5:00 e m

   Anna, är det något du har svårt att argumentera imot?

   Är det möjligen att världsmedborgaren inte har rätt till alla länders välfärd?

   Hur skulle det se ut? En världslig kommunism/anarkism?

   Något du förespråkar?

   Är det månne det faktum att man kan hjälpa 10 till 100 GÅNGER fler människor för samma summa pengar om fokus istället läggs på länder nära problemet? Denna hets att alla ska komma till Sverige för att vi anser att alla är lika mycket värda?

   Funderar du månne över hur det kan komma sig att folk som blir hitsmugglade för 100 000-tals kronor får stanna medans personer från samma område som tar ett flyg för ca 5000 kr blir avvisade då de för att komma in i landet måste ha sina identitetshandlignar i ordning? Kan det vara så att den svenska invandringspolitiken endast föder dessa människosmugglare? Vad ska vi isf göra åt det? Ingen politiker som vågar ens se åt det problemet, deras lösning är att köra över de lagar (europas minst krävande) och erbjuda uppehållstillståd för alla som illegalt (brottsligt) befinner sig i landet för att de trots Europas minst krävande asyllagstiftning trots allt inte bedömts inne ha rätten att stanna i Sverige.

   Alla människors liv är lika mycket värda, varför får då tex asylsökande fritandvård för 50kr medans många äldre som arbetat och byggt upp Sverige under hela sitt liv får gå mot döden tandlös för att de inte har råd med tandvård? KAn du svara på det?

   Jag skulle uppskatta ett svar…

   • 59. Anna Ardin  |  28 september 2010 kl. 7:25 e m

    Nej, jag förespråkar inte fri invandring eftersom det riskerar vårt välfärdssystem. Jag förespråkar också ett högt bistånd samt att man inte ska räkna in flyktingmottagande, exportkrediter, militära insatser mm när man kollar om man nått målet om 1% av BNI i bistånd, så det är bara ett hypotetiskt resonemang, eftersom de rödgröna vill se betydligt mer bistånd än både alliansen och SD. Och invandingen är totalt sett inte en kostnadspost. Vi behöver fler innevånare i Sverige, vi behöver föda fler barn och att ta in vuxna människor som gått igenom de allra mest kostsamma delarna av livet kan knappast ses som en minuspost.
    Det finns många politiker som ägnar stor kraft åt migrationspolitiken och det är helt uppåt väggarna att göra som du gör och ställa asylsökande mot fattiga pensionärer. Vi i de rödgröna vill satsa mer på tandvård, för att tänderna på sikt ska ses som en del av kroppen som alla andra, ett vettigt välfärdssamhälle måste låta människor ha råd att sköta sina tänder. Det är INTE invandrarnas fel att det inte sker utan att politiker prioriterar att sänka skatterna.

    • 60. Tommy  |  29 september 2010 kl. 1:41 e m

     Det är väl inte uppåt väggarna att ställa asylsökande mot pensionärer. Resurserna är inte oändliga även om dagens politiker vägar tro det i sin jakt på vem som kan vara den största hjälten.

     Vi behöver mer invånar i Sverige, ja på sikt, för tillfället så har vi ca 8% arbetslöshet. Att då fylla på med mer folk och dessutom låta dem bosätta sig i segregerade områden där det verkligen inte finns några jobb låter väl knappast som någon god ide, eller?

     Vad vi behöver på sikt är arbetskraftinvandring. Varför då inte ställa krav på människor som kommer hit? Ett anställningskontrakt ger direkt tillfälligt uppehållstillstånd och efter trogen tjänst i x-antal år så kan det rendera i ett permanent uppehållstillstånd. Då är det marknaden som bestämmer, alla marknader leder på sikt till jämvikt. Jämvikt i samhället leder till god integration och hållbarhet!

     Plus- minusposter, jag delar inte din uppfattning. Mediantiden för en invandrare för att få jobb ligger idag någonstans runt 7 år. Ja, du läste rätt! 7år! En helt absurd siffra. På 60- och 70-talet när finländare, italienare och jugoslaver kom hit så kom de för att få jobb. Man anlände på en söndag och jobbade på fabriken på måndag. Arbetsmarknaden har dock förändrats, de ”arbetskraft” tunga fabrikerna är nu ett minne blott, Sverige behöver kvalificerad industriarbetskraft på sikt. Att då tro att folk från afrika och mellanöstern som levt i ett bondesamhälle och knappt kan läsa sitt eget språk ska stå för denna arbetskraft är naivt.

     Asylpolitiken är ett skämt! Sverige är förolämpande naiva och dessutom så tar man så lång tid på sig i processen att över 50% av de som beviljas asyl får det pga humanitära skäl utan att man utrett hurvida de har rätt till asyl eller inte. Asylskälen borde prövas på gränsen, det borde ta max en vecka och personerna i fråga ska under den tiden få vänta med att komma in i landet. Ett snabbt förfarande skulle säkert leda till en ökad felmarginal, men jag tror ändå det är bättre än att dra ut på det i 3-4 år.

     Anhöriginvandring (ofta där ensamkommande ”barn” kommer hit) borde stoppas totalt. Detta är människosmugglarnas födokrok. En ung (oftast man) smugglas in i Sverige utan att veta något, hela familjen är borta ända tills politikerna och röda korset tävlat i vem som kan gapa högst om att personen ska få stanna. När PUT beviljas så dyker plötsligt familjen upp, ojdå, jamen då får de komma hit också. Det är oftast mellan 5 och 10 personer som ligger i helt fel åldergrupp för att nånsin komma Sverige till gagn. Detta är rent bondfångeri och det är verkligen inte de som verkligen behöver hjälp som har råd att smugglas hit. FAmiljer satsar alla sina pengar och Sverige står för resten av deras försörjning. Idioti!
     När familjen plötsligt dyker upp så borde det naturliga vara att personen som fått PUT skickas tillbaka till hemlandet på momangen. Det är ju inga flyktingar vi pratar om, vilket dock media fått det svenska folket att tro.

     Att som du säger inte ställa pensinärer mot asylsökande kan ha en poäng. Men att satsa på pensinärerna före man tillåter anhöriginvandring borde för alla rationella människor vara en förutsättnig. De som byggt det land vi lever i och grundat de rättigheter vi dagligen tar del av borde för alla humanister vara en självklarhet.

     Jag har vissa siffror på invandringen, vilka som är flyktingar, asyl (politisk och humanitär) och anhöriginvandring men skulle gärna ta del av dina, om du har några…

     Angående din asylpolitiklänk. Sjuka ska inte skickas ut ur Sverige, hur ställer du dig till tex HIV? Ska det vara en biljett för att få stanna i Sverige?
     Gömda och papperlösa som du kallar de, illegala som det egentligen heter begår ett brott genom att befinna sig i landet utan tillstånd, dessa vill du låta gå i skolan? Akutvård självklart, långvård, Aldrig! Att befinna si gi länder utan tillständ är ett brott och ska på inget vis uppmuntras!
     Väpnad konflikt, det skjuts och dödas i vart och vartannat land i Afrika(eller kommun i Sverige kan man också säga), vilken typ av konflikter är det du menar?
     Transportöransvaret? Menar du att Sverige ska bekosta den asylbeviljades resa? Vad skulle det innebär i valet av asylland tror du?

     Anser du att några krav borde stälals på asylsökande. Krav som id-hanldlingar tex? Borde vi föra någon form av register på vilka som sökt? Fingeravtryck eller rent av dna tester? Borde vi göra tester för sjukdomar som kan drabba befolkningen, tex HIV, Hepatit osv?

     • 61. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 1:20 e m

      Du menar att det finns exakt så många jobb som folk som bor här minus 8%? Alltså typ 4-5 miljoner jobb per land då eller? Du som civilingenjör kanske kan räkna ut hur mycket arbetslöshet dom har i Kina, herrrgud, klart att man måste ha enbarnspolitik om man har en miljard innevånare men båta fem miljoner jobb… du hat aldrig funderat på att fler innevånare också skapar fler jobb?

      • 62. Tommy  |  29 september 2010 kl. 1:44 e m

       Skapar jobb, ja självklart! Men vilka jobb skapar det? Fler myndighetsanställda, fler i vården, fler i skolor, tolkar, poliser, rättsväsende osv. Men vad du och alla andra socialdemokrater inte förstår är att denna typ av jobb inte bidrar till välståndet.

       Som Carl Bildt så klumpigt (men sant) uttryckte det, det finns närande och så finns det tärande.

     • 63. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 1:24 e m

      Och, tror du att Sverigedemokraternas utpekande och den ökande diskrimineringen i Sverige ger folk jobb fortare? Det tror inte jag. Som sagt, sd ställer frågorna, men deras politik och lösningar, i den mån de leder någonstans alls, leder i precis motsatt riktning mot vad de flesta av oss vill, att alla som kan ska jobba och må bra i vårt land.

      • 64. Tommy  |  29 september 2010 kl. 1:53 e m

       Om invandringen minskas från 100 000 personer per år till säg 10 000 så kan jag lova dig att mediantiden för dessa personer att få jobb kommer minska drastiskt på sikt.

       Hur ställer du och ditt parti er till att aktivt placera ut invandrare i mindre samhällen? Idag verkar det vara fritt fram att bosätta sig mer eller mindre i vilken förort som helst, en god tanke kanske men det fungerar inte i praktiken.

       En annan sak som slår mig med att du är socialdemokrat, vad säger era kärnväljare om att de idylliska förorterna där arbetarklassen engång bodde nu förvandlats till segregerade områden med utanförskap som regel snarare än undantag.

       Som Janne Josefsson sa, vem har frågat den svenska arbetarklassen om denna förändring där ”trappuppgångar” på några år ”avsvenskade”.

       Solidaritet och rättvisa är er ideologiska grund, men hur förklarar du då för svenska ålderspensionärer som arbetat hela sitt liv numera kan räkna med en lägre ersättning än en anhöriginvandrare som får ÄldreFörsörjningsStöd? Hur rimmar det med rättvisa?

       Mona Sahlin sa i en intervju på Karlavagnen(tror jag) att det är väldigt viktigt att vi inte delar in människor i grupper. Frågan till Mona lydde: Varför får svenska pensionärer gå tandlösa in i döden för att de inte har råd med tandvård medans asylsökande kan få en hel renoverad käka för 50kr istället för 20 000 kr som pensinären skulle få betala.

       Prata om att dela in folk i grupper, men som Mona och många andra politiker ofta gör. Så länge som minoriteten drar nytta av det så är det inte så viktigt att hålla på sin etik.

   • 65. Anna Ardin  |  28 september 2010 kl. 7:27 e m

    För övrigt håller jag helt med om att det är alldeles för svårt att söka asyl lagligt, man bör kunna söka även på ambassader och inte behöva befinna sig i Sverige för att få sitt fall prövat, här finns min rörelses asylpolitiska program till exempel.

    • 66. Tommy  |  1 oktober 2010 kl. 12:38 f m

     Kan jag räkna med din röst nästa val?

     • 67. Anna Ardin  |  30 september 2010 kl. 10:38 e m

      Vad ställer du upp till?

 • 68. Niklas  |  26 september 2010 kl. 12:59 e m

  Anna!
  Jag läser en del s-bloggar eftersom jag är allmänt politiskt intresserad och jag måste säga att jag förfasas över den människosyn jag finner. Jag tycker det är förskräckligt! Jag har just t ex läst Nina Drakfors kommentarer där hon öser hat över moderater och så har jag nu sett dina kommentarer, möjligen något mer dämpade men ändå.
  Jag har ett flertal moderater både i min släkt och bland mina vänner. Och det är sannerligen personer som både ställer upp för andra på olika sätt och som är generösa och empatiska. Sedan känner jag socialdemokrater som jag verkligen upplever som goda människor men också socialdemokrater som för mig framstår som egoistiska, kyliga och missunsamma. Självklart finns i båda dessa jämnstora partier människor av alla sorter. Att påstå att moderater är kalla, hårda och cyniska det stämmer inte. Det är lika fel som att påstå att socialdemokrater är kalla, hårda och cyniska.
  Såna påståenden kommer från en von-obenmentalitet, oavsett ifall det kommer från s eller m, när man ser sig själv som förmer, finare och bättre än andra. Och som sagt en människosyn, som åtminstone jag vill ta avstånd från. Det är inte hat mellan socialdemokrater och moderater som nu behövs utan samverkan för att hålla sverigedemokrater stången.

  När det gäller socialförsäkringen är det människor som kommit i kläm, vilket behöver rättas till. Men det träder också nu fram fler och fler som säger att de äntligen fått komma tillbaka till arbetslivet efter många års passivitet och att de säger sig fått en andra chans. De anser inte att Alliansen är cyniska, kalla och hårda – tvärtom.
  Alla de som mådde dåligt under den tid då man sjukpensionerade så många och alla dem som upplevde passivitet som sjukskrivna utan att få en ny chans under den socialdemokratiska regeringarna fram till 2006. Det var faktiskt ett antal som tog sina liv, jag känner åtminstone en som inte stod ut med att inte få sitt fall prövat utan tiden bara gick. Var det kallt, hårt, cyniskt att inte ta dessa människor på allvar?

  Nej, ändra retoriken. Måla inte ut de 1 791 766 människor som röstat på Moderaterna som elaka. Det ger inte trovärdighet. Tänk om!
  Niklas

  • 69. Anna Ardin  |  26 september 2010 kl. 10:59 f m

   Att de etablerade partierna håller ihop, bortser från de avgörande frågorna -bara- för att slippa sd, dricker rosé med varandra & kommer överens hjälper sverigememokraterna. Ser du inte att det är precis det argumenten de använder för att visa att det finns en ”odemokratisk” ovilja att ta sd på allvar, att ”etablissemanget gaddar ihop sig” etc. Det gör att det till slut inte ens finns blockpolitik, bara ja eller nej till rasisterna. Jag vill att det ska handla om välfärd, och inte varken utförsäljningar & nedskärningar eller utfrysning av invandrare.

  • 70. Anna Ardin  |  26 september 2010 kl. 11:03 f m

   PS moderata väljare liksom Sverigedemokratiska kan vara solidariska & empatiska visst, men om de röstat som de gjort för att de vill se mer tacksamhet/ödmjukhet hos fattiga respektive invandrare, som jag ser som kärnvärden hos de respektive partierna så tycker jag att de har väldigt fel, och det finns ingen anledning för mig att respektera de åsikterna, även om jag ju som du ser, ändå respekterar människorna.

   • 71. Pelle  |  7 oktober 2010 kl. 2:00 f m

    Skillnaden är väl just att moderaternas empati bara sträcker sig till familj och vänner medan vänsterns även sträcker sig till människor man aldrig träffat. Att Kungen är generös mot vännerna i jaktlaget gör ju inte honom till kommunist.

 • 72. Jean Marat  |  26 september 2010 kl. 1:08 e m

  Notabelt är hur stigmatiseringen av SD-väljare tilltar: först var de främlingsfientliga, sedan rasister, för att sedan övergå till nazister och fascister. Nu, efter valet, kallas de underklass rätt och slätt. Problemet blir väl när de (självutnämnda) vänsterintellektuella, i egenskap av partigängare, lämnar sina dyra Sofo-våningar (som pappa betalt) för att bjuda denna underklass på öl eller kaffe: Skulle du vilja bli bjuden på öl av någon som kallar dig fascist eller ännu värre: underklass?

  • 73. Anna Ardin  |  26 september 2010 kl. 11:05 f m

   Röstade du på SD Janne? Jag kan skilja på sak & person, kan du?

  • 74. Anna Ardin  |  26 september 2010 kl. 11:08 f m

   Varför är det värre att kalla någon/vara underklass än fascist?
   Och om man inte är rasist, vilket många av sd’s väljare inte är, så är det otroligt dumt att rösta på sd.

   • 75. Tommy  |  28 september 2010 kl. 5:01 e m

    Varför är det dumt att rösta på SD om man inte är rasist?

    Är det inte rasistiskt (omvänt eftersom folk vägrar förstå att mörkhyade kan vara rasistiska mot vita) att den svenska arbetarklassen inte fått säga ett ord om vad de känner efter att de mer eller mindre blivit tvungen att flytta från förorterna?

    Sedan är det populärt att säga att alla som röstat på SD är dumma, lågutbildade osv men hur stämmer det ihop med människors likavärde? Är man som dum svensk mindre värd än en smart somalier?

    Tycker du att det är rätt att statsdelar som tex Rosengård ser ut som det gör, polis, brandkår och ambulans personal har problem att röra sig i områdena.

    Hur ser Sverige ut efter ytterligare 4 år av massinvandring och politikerbeställd segregration?

    Vad händer med utanförskap i dessa områden? Ökar det eller minskar det? Tycker du att det är rätt att folk buntas ihop i segregerade områden utan utsikter vare sig till jobb eller integration? Skolklasser med 95% invandrare eller mer, hur kommer dessa barn att integreras? Vissa kanske itne ens ser en svensk på en hel dag. Är det så farligt då kanske du undrar, egentligen inte, men det leder inte till någon ökad integration heller. Ska alla folkgrupper hålla sig för sig själv, som Jan Helin och rikingarna i bromma tex, tycker du det?

    Jag röstade på SD och jag är civilingenjör.

    • 76. Anna Ardin  |  28 september 2010 kl. 7:55 e m

     Blandad bebyggelse behövs för att minska segregationen, rejäla investeringar i bostäder, mindre ”valfrihet” att segregera sig för att man har pengar. Att ta upp problemet med ”invandringen”, ständigt prata om att det kostar så mycket (utan att någonsin räkna på hur mycket samhället tjänat på invandringen), göra filmer där niqabias springer ner svenska rollatorpensionärer (utan att visa att det är samma kvinnor som förmodligen byter rollatortantens blöjor) lägger skulden på invandrarna, och inte på politikerna. Att peka ut en grupp som förstörare av samhället leder obönhörligen till att det blir svårare att leva i samhället om man ser ut som en sån som förstör för andra.

     Dvs om man hela tiden påstår (felaktigt hävdar jag) att folk som kommer utifrån Europa är farliga för samhället så kommer folk att anställa mörka människor i lägre utsträckning, diskriminera dem på bostadsmarknaden, kräva mer av dem för att bevisa sig än vad man kräver från andra samhällsmedborgare

     Att heta Ronny, Tommy eller Johnny är till exempel ett väldigt tydligt tecken på att man håller på med droger och är lågutbildad och kriminell. Statistiskt sett. Men att på grund av det sätta en kvot för hur många föräldrar som får använda det namnen, eller att redovisa all statistik separat beroende på om ens namn slutar på Y eller inte är för mig precis lika jävla onödigt som att göra detsamma för invandrare. Människor är olika och ska bedömas för sina egna kompetenser och egenskaper, inte huruvida man är född i ett annat land eller med förnamnet Tommy.

     De som röstade på SD var förstås både alkade finnar, muslimhatande greker och kaldeer, bittra svenska män boende i hålor nära invandrartäta områden, civilingenjörer med felaktig analys, lågutbildade rasister, gamla nazister och karriärister som kryssade sig själva för en post i kommunfullmäktige. Det är inte rasistiskt att påstå det, det var konstigt sagt.

     SD tar upp viktiga problem, men de saknar helt fungerande lösningar. Därför är det kontraproduktivt att rösta på SD om man vill lösa problemen. SDs politik förvärrar problemen, inte minst för att de ökar rasismen.

     • 77. Bengt  |  29 september 2010 kl. 11:11 f m

      Du glömde att bland SD:s väljare finns glesbygdsboende som ”avskyr” att bli ”bestämda” av en liten ”klick” Södermalmsboende och som inte bara höjer bensin- och dieselskatten så att deras sociala och vardagliga liv blir lidande. De förbjuder dem att jaga vargen som river deras husdjur också!

      Bland SD:s väljare finns även de som tyckt att (S) blivit för ”introvert” och bara pratar om ”könsneutrala toaletter” och ”butlers i tunnelbanan”, som utstöter ”performancevrål” på kultursidorna, att de fjärmat sig från verklighetens folk och vill ha tillbaka Folkhemmets Sverige parat med lite hederlig gammaldags och sund moralism !

      • 78. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 9:16 f m

       Pratar du om verkligheten nu? Jag undrar verkligen vad de här skräckinjagande performancevrålen kommer ifrån, vem som utstött dem (Sahlin?) och varför de är så läskiga. På samma sätt som med burkan så skulle jag säga att det är en osann bild som alliansen lyckats sätta, lite som Darwins mardröm eller Frankensteins monster, man har skapat dem men kan inte själv ta ansvar för att den sköter sig vidare. Och ja, jag är medveten om att S också bidragit till dess framväxt, men bland de rödgröna är motkrafterna starkare.

      • 79. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 9:16 f m

       Röstade inte du på centern?

     • 80. Henrik  |  29 september 2010 kl. 11:24 f m

      Det finns ju folk som räknat på vad invandringen kostar, Ekberg tex. Å då är det ju nettokostnaden som vi pratar om.

      Han visar ju på att jobben är det viktiga för att det inte ska ta resurser av samhället, utan istället bidra till ett ekonomiskt starkare samhälle.

      Vem vet, minskad invandring kanske är lösningen, eller på vilket sätt skulle tex en fri invandring bättra på läget idag? Vi har knappt nån tillväxt när det gäller privata jobb och en hög arbetslöshet. Hur vore det om vi fixade jobben först och låter behovet sköta storleken på invandringen.

      • 81. Anna Ardin  |  29 september 2010 kl. 9:24 f m

       Har Ekberg räknat på vad en människa kostar? Skulle vara intressant att se de siffrorna för snittbfolkningen, vad en man respektive en kvinna kostat, vad kostar en ful människa jämfört med en snygg? Jag tror man skulle Kina forska länge på det och hitta stora skillnader, men frågan är hur relevant det är. Vad räknar Ekberg med? Läste en bra krönika ”vad kostar en man”, ska leta upp länken…

      • 83. Henrik  |  30 september 2010 kl. 3:18 f m

       Han har räknat på transfereringar i den offentliga sektorn. Den låga andelen arbetande bland invandrare gör att gruppen invandrare inte ‘betalar’ till den välfärd dom får tillbaks.

       Grejen är ju jobben, det måste finnas mer jobb, då blir det en positiv effekt.

       Varför ska vi ha en hög invandring när vi har hög arbetslöshet? Risken är ju att vi får en stor underklass som inte kommer in på arbetsmarknaden.

      • 84. Henrik  |  1 oktober 2010 kl. 12:38 f m

       Precis, dom pratar om ESO, Ekberg släppte ju faktiskt sin rapport där.

       Annars var det inget vidare av Hanne, samma prat som vanligt.

       Men här är en person som invandrat som är framgångsrik…Titta!
       Som om det skulle vara en medelperson.

       Hanne här verkar vara en världsmedborgare som tror alla har rätt att bo i Sverige. Så är det ju inte, och ska inte vara så med tanke på hur världen ser ut.

       För övrigt lär en man vara mer lönsam.

    • 85. Mad max  |  29 september 2010 kl. 1:40 e m

     Jag röstade på socialdemokraterna och jag är civilingenjör.

     Din kommentar är obegriplig:

     1. Ja, det kan finnas svenskar som är korkade och det kan finnas somalier som är smarta. Det motsatta kan också finnas. Vi är alla individer. Det kanske kommer som en överraskning…

     2. Varför utgår du från svenskarna som grupp? Det är rasistiskt att tala för alla svenskar när du inte är vald på något vis att vara vår representant. Jag skäms över ditt sätt att uttrycka dig. Tala för dig själv.

 • 86. Henrik  |  26 september 2010 kl. 11:38 e m

  Sverigedemokraternas kärnfråga är minskad invandring. Tycker man som väljare att minskad invandring är en viktigt fråga så är ju Sverigedemokraterna enda alternativet. Betänk då SOM-institutets undersökning där nästan hälften av svenska folket tycker minskad invandring är en bra idé. Endast en fjärdedel som tycker det är en dålig idé.

  Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen trots att de har rasistiska värderingar i partiet på en sakfråga som de övriga partierna bortsett från.

  För övrigt så är inte SDs väljare mer underklass än S. De är starka i samma väljargrupper som S med den skillnaden att de även verkar plocka röster bland småföretagare. (SOM)

  Bättre vore det nog att de etablerade partierna försöker få fram sitt budskap till SDs väljare och ta reda på varför de röstade än att starta en debatt om rasism som bara gör väljarna än mer frustrerade då det skjuter bredvid målet. För som sagt är ju inte de som röstar på SD alla rasister. De som är det kan väl gott rösta på SD.

 • 87. Jean Marat  |  27 september 2010 kl. 2:16 f m

  Nej, jag röstade inte på SD, men jag har respekt för folkviljan. Mitt inlägg var inte personligt menat. Om du uppfattade det som så, så ber jag om ursäkt, det var, som sagt, inte min avsikt. Visst, jag stryker inte medhårs men jag försöker att hålla mig till sak. Det är möjligt att min stil är lite för provocerande, jag ska tänka på det Anna!

 • 88. Vi bär alla ansvaret « lindahls blogg  |  27 september 2010 kl. 12:18 e m

  […] Daniel Suhonen/ Jenny Teleman / Ali Esbati / Jöran Fagerlund (igen) / Marika Lindgren Åsbrink / Anna Ardin / Olle Svenning / Erik Berg / Talmannen tror SD bjuds in / Omöjligt mobba ut SD / Rödgröna […]

 • 89. Marta Axner » Blog Archive » Hoppfull kriskommission  |  28 september 2010 kl. 10:57 e m

  […] p.s. dagens bästa artikel om sverigedemokraterna har Anna Ardin skrivit. måsteläsning! […]

 • 90. Bengt  |  29 september 2010 kl. 11:25 f m

  Anna!
  Du svarar inte på mitt inlägg #66 utan förösker förskjuta fokus till någonting helt annat. Ett gammalt klassiskt knep när man inte kan eller vill besvara utan istället försöker dölja något…

  Ja, jag röstade på C i detta val men jag känner många som röstade just på SD av de skäl jag angivit i #66

  • 91. jerlerup  |  29 september 2010 kl. 1:40 e m

   Nåt blev fel Bengt/Tommy. Titta på inlägg 76 så ser du mitt svar till dig!

 • 92. jerlerup  |  29 september 2010 kl. 1:40 e m

  Bengt. Inlägg 66 är skrivet av en ”Tommy”. är det du eller är det ett annat du menar?

  Jag måste få inflika här att JA, det finns problem. Jag jobbar i Norsborg så jag ser själv både för och nackdelar i hur det är i en förort med problem.

  Men du missar en viktig sak. Folk som bor i dessa förorter är MER oroade över situationen för deras barn än till och med den mest oroade Sverigedemokrat kan vara.

  Man måste kunna prata om problemen som finns, och hitta lösningar på problemen.

  Jag anser jag att politiker från höger till vänster ofta har behandlat invandrarna som skit.

  Det var värre förr. Då kunde en flykting sitta med arbetsförbud och undermålig SFI undervisning på nån ort i flera år i väntan på uppehållstillstånd. Absurt!

  Men problemen kvarstår. Och eftersom politiker från höger till vänster anser att man ger Sverigedemokraterna en öppning i debatten om man pratar om problemen som finns, så pratar man inte om dem så mycket istället. Det ogillar jag.

  Men du har helt fel i att problemet skulle vara invandringen som sådan. Om du studerar historien ser du att det inte är ovanligt med liknande problem, och de har ALLTID en grund som är mer komplicerad än bara kulturen.

  Grunden för problemen med raggarna och ungdomskravallerna på 50-talet berodde inte på invandring. Problemen med fattigdom och brottslighet i fattigkvarteren i Stockholm förr berodde inte på invandringen.

  Det berodde 1) på en hel del strukturella problem, främst klassproblem och ekonomiska problem och 2) på POLITIKEN!

  Sverigedemokraterna säger ofta att det inte finns ett exempel på en mångkultur utan problem i världen. Och vet du vad, jag håller med dem. Det Sd missar är bara den lilla detaljen att det absolut inte finns ett exempel på MONOkultur utan problem heller.

  Problem och utmaningar ingår i vad det innebär att vara som människa!

  Men hur löser man problem?

  Statiska lösningar vill Sd ha. mindre invandring och mer av ”som det alltid har varit”.

  Har du drivit ett företag någon gång Tommy/Bengt?

  Hur löser man problem i ett företag? genom lag och ordning och regleringar och mer av ”som det alltid har varit”? Eller är det genom nya idéer`

  Vi behöver nya idéer för att lösa problemen i Sverige och världen idag!

  Och nya perspektiv!

  Med rätt politik, och om man uppmuntrar människor att pröva sina vingar själva maximalt (och stöder de som har lite svårt att flaxa med vingarna själv till en början) tror jag att vi kan få fram ett klimat där idéerna flödar som aldrig förr i Sverige.

  Låt invandrarnas potential strömma fritt!

  Med rätt politik och en öppenhet för att erkänna problem och hitta lösningar tror jag att vi till och med kan öka invandringen i Sverige!

  /Torbjörn Jerlerup

  • 93. Bengt  |  30 september 2010 kl. 3:12 f m

   Sorry! Såg fel…. Inte mitt inlägg #66
   Sedan så kan man ju undra på varför inte blogginnehaverskan bor ute i ”förorten” ?

   Sedan så har det ju vuxit upp en hel ”industri”, det integrationsindustriella komplexet som helt och hållet lever på att det kommer en massa människor till Sverige, att de blir passiviserade ute i någon förort och satta på evighetslånga integrations- och introduktionskurser vilka oftast inte leder någonvart annat än till andra kurser och ”åtgärder”…

   • 94. Anna Ardin  |  30 september 2010 kl. 1:17 f m

    För att det är mycket mer bekvämt att bo på söder. Hade Rinkeby legat 6 min från jobbet & 2 minuter från allt annat jag behöver (typ exempelvis om de haft en fungerande bankomat) så hade jag lätt bott där. Det har inte någonting att göra med folket eller klimatet mellan folk, jag trivs otroligt bra långt ute på blå & röd linje förutom just det att det är långt ute.

    • 95. Kalle på Spången  |  1 oktober 2010 kl. 1:55 f m

     #92 Anna Ardin

     Det där tror jag inte ens att du tror på själv.

     • 96. Anna Ardin  |  1 oktober 2010 kl. 2:57 e m

      Öh, va? Det låter som att du aldrig varit i Rinkeby eller Fittja. Däremot blev en snubbe knivhuggen i mitt kvarter på söder för två veckor sedan. Den svarta poesin om områdena förblindar dig tydligen så mycket att du inte ens kan tro på folk som vittnar om att de trivs där.

 • 97. Anna Ardin  |  1 oktober 2010 kl. 3:03 e m

  Nu stänger jag kommentarerna på det här inlägget. Det beror inte på att jag inte har några argument utan på att SD-sympatisörernas argument går på repeat och på att jag inte hinner lägga den tid som krävs på att läsa och svara just nu.

  Sorry, det är inte censur som ni kommer att säga, det är inte en mänsklig rättighet att bli publicerad på min blogg, särskilt inte som ni alla är anonyma. Välkomna tillbaka framöver.

 • 98. dubstep  |  19 november 2010 kl. 7:39 f m

  Nej, jag röstade inte på SD, men jag har respekt för folkviljan. Mitt inlägg var inte personligt menat. Om du uppfattade det som så, så ber jag om ursäkt, det var, som sagt, inte min avsikt. Visst, jag stryker inte medhårs men jag försöker att hålla mig till sak. Det är möjligt att min stil är lite för provocerande, jag ska tänka på det Anna!


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: