De med minst koll lyssnar mest på FP och Björklund

17 februari 2010 at 9:35 e m

Major Björklund vid pulpeten

Major Björklund

Av dem som går eller nyligen gått i skolan har Björklunds skolpolitik högst förtroende bara bland 5%. Av dem som har minst kontakt med skolan, och har längst tid bakom sig från skolgången – pensionärerna – har Björklunds skola störst stöd bland hela 30%. Det hänger intimt ihop med hur man uppfattar skolan, de pensionärer som inte har barnbarn i skolan, det vill säga de som har allra minst koll på hur det ser ut i skolan har bestämt sig för att det är kaos och oreda i skolorna. De väljer att lyssna på en gammal major hellre än på barn, ungdomar, lärare och skolforskare som säger något annat.

Lärarna och eleverna och deras organisationer, liksom experter på pedagogik på våra universitet och högskolor säger gång på gång att folkpartiets och Björklunds politik är dålig för dem och för utvecklingen i skolorna. Ändå envisas så många pensionärer, pensionärer som inte ens har pratat med några elever eller lärare på 20 eller 30 år, att argumentera för att göra som han vill och rösta för det. Varför vill dessa pensionärer ta makten från dem som faktiskt går i skolan och arbetar med barnen och ungdomarna, varför belönar dessa pensionärer Björklund när han vägrar lyssna både på forskningen och på dem som upplever skolan dagligen?

Skolan ska självklart vara en plats där det finns goda förutsättningar för att lära sig, en kreativ miljö där man också kan få lugn och ro att koncentrera sig. Det upplever de som finns i skolan att det finns. Det behövs mer vuxna i skolan och mer resurser för material och lokaler, visst, men de allra flesta trivs och känner att de kan få de lugn de behöver för att lära och lära ut. Ändå vill en stor grupp äldre press på för mer hålla-käften-politik i skolorna, mer bedömningar och betyg, gärna ända från sex- eller sjuårsåldern och en tillbakagång till den pedagogik som forskningen visat vara mindre effektiv.

Intressant i sammanhanget är också att skolfrågan är den enskilda fråga som i allra högst utsträckning kan lyfta folkpartiet. Om skolfrågorna kommer upp i debatten så ökar folkpartiets stöd. De som står längst från skolan och tycker mest olikt lärarna och eleverna är också en grupp som tycker att det är jätteviktigt med skolan.

Varför, kära pensionärer, varför?

Läs även andra om , , , , , , .

Läs också Roger Mogert på politikerbloggen och Nathalie Sundesten Landin.

Entry filed under: politik. Tags: , , , , , , .

Min reklamfilmsdebut Tjänster i hemmet bra för köparens kontroll av arbetaren (eller: varför ska tjänster utanför hemmet missgynnas?)


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: