SD tycker INTE att alla är lika mycket värda

11 november 2009 at 9:43 e m 18 kommentarer

När Sverigedemokraterna förklarar att de vill skapa ett Sverige SD säger att muslimer är ett hot, att invandringen är ett hot och att folk med visst ursprung skapar problem. Senast hade jag en diskussion med Lars Rosén från Sverigedemokraterna i Kalmar, men deras politiker och sympatisörer argumenterar mycket ofta på liknande sätt.

De säger att jag ljuger, att SD inte är rasister, att det inte någonstans i deras partiprogram står att människor inte har lika värde och att SD bara säger vad verklighetens folk tänker, att de säger kort och gott sanningen som inte tillåts inom andra partier.

Men jag menar att de visst argumenterar för ren rasism, de säger faktiskt indirekt att människor har olika värde och de säger inte sanningen. Diskussionen om problemen finns i alla riksdagspartierna, men man kan inte – man får inte – argumentera på det sätt som SD gör, eftersom de klumpar ihop människor bara på grund av vilken Gud de tror på eller var de är födda. Det är inte ok!

Att säga att muslimer är ett hot, att peka ut att områden har problem på grund av att det bor fler människor av en viss religion där är att blunda för klassproblematiken och istället försöka rikta ljuset mot något som i själva verket saknar betydelse. Det är inte vilken hudfärg eller härkomst eller religion folk har som gör att det blir problem. Det är att klyftorna mellan fattiga och rika växer som är problemet. Och det måste vi göra något åt!

Att dessa områden har lägre boendestandard, att det satsas mindre pengar där, att människor som bor där i högre utsträckning blir diskriminerade i samhället på olika sätt, att vissa kommuner måste ta emot jättemånga helt nyanlända och vissa kommuner inte satsar en krona på språkutbildning och arbetsmarknadsinsater är viktiga faktorer för att det är snedvridet i samhället. Om alla kommuner tog lika mycket ansvar så skulle många människor kunna få ett jobb mycket fortare efter att de kommit hit.

Vet ni att bland de Irakier som kommer till Sverige så är det 40% som har en akademisk utbildning, ytterligare 20% som har en gedigen yrkesutbildning och ytterligare 20% som har minst gymnasieutbildning? Det betyder att dessa människor har en mycket högre utbildningsnivå än snittet i Sverige. Det finns ingenjörer, läkare, snickare och barnskötare som inte får jobba alls, eller som får jobba inom restaurang eller liknande. Det skulle spara oss enorma pengar om dessa människor bara kunde få jobba som det de är. Vet du hur mycket pengar Sverige lägger på utbildning? Och så kommer det människor som vi inte betalat en enda krona för deras utbildning som ofta inte vill något hellre än att jobba och betala skatt, eftersom de inte kan göra det i sitt hemland på grund av krig och förföljelse, jag tycker att det bara är att tacka och ta emot!

Att SD arbetar för att svartmåla alla muslimer, oavsett hur mycket de arbetar för förståelse, för att minska våldet i samhället, för att främja Sverige i världen och så vidare är så grymt orättvist. Det finns mängder av människor, blonda, ateister, brunhåriga, kristna, personer med mörk hud, svart hår och muslimer som jobbar stenhårt för att förbättra vårt gemensamma samhälle. Att SD då vill klumpa ihop några av dessa i en grupp och säga att de är problem – oavsett vad de gör, oavsett hur de är, oavsett vad de tycker – det är samma sak som att säga att människor inte har samma värde.

Att bara säga att ”alla människor har lika värde” räcker inte, man måste prata så hela tiden. Man kan inte först säga att alla har lika värde och sen i nästa mening säga att alla muslimer är fel – hur, vad och vem de än är, för då har man inte tagit hänsyn till individen, då visar man inte respekt för människors olikheter och likheter.


Fyra enkla regler för att motverka Sverigedemokraterna (författat av Bjereld, sammanfattat av Dalman Eek):

– Gör inte SD till en politisk stridsfråga mellan blocken.

– Lyft inte upp högerpopulistiska frågor på agendan. Vare sig du är mot eller för. Jobbigt för högern, och ibland ännu jobbigare för vänstern som gärna tar för sej av möjligheten till en enkel rallarsving.

– Ta debatten med högerpopulisterna i de forum de redan vunnit insteg i. Och då på ett sakligt och relevant sätt. Maud Olofsson i TV-soffa med Jimmie Åkesson var till exempel helgalet.

– Bemöt inte högerpopulisterna med blocköverskridande överenskommelser i förväg. Det stärker deras ”vi mot eliten”-bild.

Entry filed under: jämlikhet, politik, socialdemokraterna, valet 2010. Tags: , , .

Kongressen gick vänster – framåt Att bara 5% är flyktingar stämmer inte, dessutom var 17 853 av invandrarna svenskar

18 kommentarer

 • 1. Eva Hillén Ahlström  |  12 november 2009 kl. 12:31 f m

  Klokt, viktigt och välformulerat inlägg. /Eva

 • 2. Stefan  |  12 november 2009 kl. 12:39 f m

  När SD prata om muslimer handlar det om kollektivet altså inte individen. Det är altså inte enskilda muslimer och deras tro som är ett problem utan att denna grupp växer något explotionsartat. Hur ser Sverige ut om 20-40 år om denna invadring får pågå ? Du kanske vill att hela Sverige ska se ut som Rosengård ? Men dom flesta människor vill inte bo där. Inte ens invandrarna själva. Visst har olika saker olika värde ? Varför tror du svenskar åker till Thailand framför Iran och Saudiarabien ? Vi värderar allt det ligger i människans natur. Bara dom med karraktär erkänner det.Men alla gör det. Somliga kulturer ligger närmare än andra. Somliga saker är lättare att ta till sig än andra saker.Många Kineser som invadrar till tibet har ochså hög utbildning. Tror du ekonomie är allt eller ? Tibetanerna kommer att bli i minoritet om 10-20 år. Deras civilisation kommer att gå under du tycker inte det är ett problem. Borde inte antirasism handla om att bevara olika folk och kulturer ? Iställer för att propagera för invandring som just lätt till rasism motsättningar. När olika folk delar samma område sker alltid en kamp mellan olika kulturer. Bara 5 % av dom som kommer till Sverige är flyktingar resten är ekonomiska emigranter och anhörig invandrare.Det största problemet är inte invadrarna utan politikerna som för denna politik.

 • 3. Anna Ardin  |  12 november 2009 kl. 1:09 f m

  På vilket sätt visar ditt påstående om Rosengård att problemet är ras och inte klass? På inget sätt tycker jag.Dina 5% stämmer inte heller. Mycket få människor skulle vilja lämna allt och permanent bosätta sig i ett främmande land om de inte var tvungna. Att sedan migrationsverket inte ger folk flyktingstatus säger inget om att folk inte tvingats eller känt sig tvingade att fly/flytta.Vissa semesterorter kan vara trevligare och saker kan ha olika värde, men människovärdet är lika för alla, och okränkbart. Om man får välja mellan att den blonda hårfärgen förblir lika vanlig och att människor oavsett hårfärg lever tillsammans som vänner så skulle jag välja det senare. Många andra tycker att vi blonda ska hållas i reservat och paras med varandra för att bevara en utdöende kulturtradition. Jag tillhör dem som inte tror på det här snacket om att "vi" kommer att vara i minoritet bland konstiga aliens som invaderat Sverige.Att vara enda tjej i ett manligt sammanhang, enda gotlänning i ett stockholmskt sammanhang eller enda kristen i ett muslimskt sammanhang kan förstås vara jobbigt om du är rädd och vilse, men det är inte negativt om du är bland vänner. Det spelar mig inte så stor roll om gotlänningarnas dialekt blir lite mer stockholmsk, eller att det år 2050 kommer att finnas 100 tusen stockholmare som har gotländskt blod i ådrorna. Det innebär förstås vissa förändringar, det kommer att ätas stora mängder saffranspannkaka i huvudstaden och kanske har fler en extra bit svanskota, men en stockholmare är en stockholmare ändå. Fattar du vad jag menar?

 • 4. Anna Ardin  |  12 november 2009 kl. 1:16 f m

  Vare sig invandrarna eller politikerna är problemet, problemet är alla de som diskriminerar och argumenterar och arbetar för diskriminering, kapitalism och klassklyftor, de gör att vi inte kan förstå varandra, det skapar misär som det sedan allt för lätt går att låtsas som att det är orsaken till problemet, när det i själva verket är så att diskrimineringen skapar de problem som ni säger att ni måste diskriminera på grund av. Det är korkat!

 • 5. Anonymous  |  12 november 2009 kl. 6:38 f m

  allas lika värde!Om det skulle brinna i ett hus och du har ditt barn i huset och så ett annat barn .Du kan bara ta med dig en ut .Vilket barn tar du?båda är lika mycket värda så det måste kvitta vem du tar .men endå tar 99% sitt eget barn .

 • 6. Anna Ardin  |  12 november 2009 kl. 10:26 f m

  Precis! Om man bara kan rädda en person för att man själv tänt eld på huset så tar man säkert sitt eget barn, men då kommer både det andra barnet och ens egen partner att brinna inne. Därför är det så oerhört korkat att tända eld på huset som SD gör, för i slutänden drabbar det inte bara andras barn utan även dem man själv inte vill leva utan.

 • 7. Christina Meltin Westerlund  |  12 november 2009 kl. 11:55 f m

  Jag håller med Eva! Ditt inlägg är klokt och välformulerat och fruktansvärt aktuellt. Vi får bara inte lägga oss platta för den växande rasismen.

 • 8. feminix  |  12 november 2009 kl. 2:06 e m

  Är det rasism att varje land först och främst har ansvar för sin egen befolkning?Varför har just Sverige ett ansvar för de av världens fattiga som har råd att resa hit?Varför ska Sverige spara in på vård, skola och omsorg för att kunna försörja tusentals fattiga från andra länder?Är det inte lika förkastligt som om föräldrar ger tårta till grannens barn men skorpor till sina egna?

 • 9. Anna Ardin  |  12 november 2009 kl. 2:52 e m

  Vet du hur mycket pengar Sverige lägger på utbildning? Och så kommer det människor som vi inte betalat en enda krona för deras utbildning som ofta inte vill något hellre än att jobba och betala skatt!Det är ett fruktansvärt slöseri att diskriminera dessa personer, skapa rädsla och arbeta för att de ska kosta som SD gör.SD tänker helt fel, ens egna barn får inte tårta bara för att man slår grannens barn. Om man har ett bra förhållande till sina grannar så vinner både man själv och ens barn på det. Vi behöver grannar som kan vattna våra blommor när vi är bortresta.

 • 10. Anonymous  |  13 november 2009 kl. 1:59 f m

  Anna: har du någon källa till påståendet att fler än 5% av de människor som söker asyl får uppehållstillstånd baserat på Fn:s definition som vi skrivit under eller ska vi bara lita på dina ord att migrationsverket gör fel?MvH John

 • 11. Anna Ardin  |  13 november 2009 kl. 2:32 f m

  Under 2008 kom 24 353 asylsökande till Sverige, sammanlagt fick 11 237 personer uppehållstillstånd på grund av flyktingskäl (konventionsflyktingar, synnerligen ömmande omständigheter, kvotflyktingar och skyddsbehövande), det är 46% av alla asylsökande.90 021 personer fick uppehållstillstånd totalt under 2008, 20% för att de var EU-medborgare, 30% för arbete och studier och ungefär 12% flyktingar.Förutom dessa siffror (som man lätt kan hitta på migrationsverkets hemsida om man är intresserad av något annat än att ifrågasätta för att förvirra när man inte kan vinna debatten) så tror jag personligen att det är fler än de som får uppehållstillstånd som faktiskt är skyddsbehövande, och det visas gång på gång när folk som avvisats från Sverige blir torterade när de kommer hem eller till och med hellre tar livet av sig än frivilligt åker tillbaka.Vet du förresten att fler människor drar från Sverige än som kommer? Så jag tycker att vi borde vara tacksamma för att så många vill komma och fylla på för dem som sticker. Hade det varit lika lätt för folk med utomeuropeiska pass att åka runt i världen som för oss européer så hade det varit ännu färre invandrare, men när man väl lyckats ta sig in så behöver man stanna kvar eftersom man inte kan räkna med att få komma tillbaka om man åker…

 • 12. Roger Svensson  |  14 november 2009 kl. 7:03 e m

  Är floskler, önsketänkande och värderelativism det enda Sd:s motståndare har att komma med så behöver knappast Jimmie Åkesson vara speciellt orolig! Islam är t.ex. ingen ”ras” utan en övertygelse och totaltär ideologi, den och dessa anhängare skall bemötas precis som andra totalitära ideologier och dess anhängare. Det finns absolut ingen anledning att visa någon undfallenhet eller ”hänsyn” bara för att dess anhängare till stora delar består av invandrare, i så fall gör man verkligen skillnad på människor baserat på ursprung!Samtidigt som man påstår att de invandrare som nu kommer hit till övervägande delen består av högutbildade människor med internationellt gångbara kvalifikationer som Sverige är i skriande behov av så vill man tvinga på kommuner dessa människor, en uppenbar motsägelse. Om dessa människor skulle vara en sådan enorm tillgång skulle ju snarast kommunerna tävla om att få dit dem! Sanningen är naturligtvis att nuvarande svensk arbetsmarknad, med omfattande arbetslöshet, saknar behov av de människor som nu kommer hit från tredje världens oroshärdar. För det första om kvalitén på den utbildning de erhållit är jämförbar med den som ges i Sverige måste ju vårt utbildningsväsende anse vara ett totalt fiasko, trots de enorma resurser som satsas når man tydligen inte upp till högre kvalité än den man har i tredje världen! För det andra så kan en hög utbildning från dessa länder vara i princip värdelös här, t.ex. en irakisk advokat har ingen användning av sin utbildning här. För det tredje så söker sig de som faktiskt har internationellt gångbara utbildningar inte i någon större utsträckning till Sverige när andra länder erbjuder oändligt mycket bättre villkor. Snarast är det ju den kategorin av människor, infödda svenskar såväl som invandrade, som nu flyttar FRÅN Sverige för att i stället ersättas av ett importerat bidragsproletariat. De enda som kan anse det vara positivt är ju en sosse som vill ha valboskap. Sen måste ju Sverige vara ett fruktansvärt land när ”Mycket få människor skulle vilja lämna allt och permanent bosätta sig i ett främmande land om de inte var tvungna” samtidigt som ”… fler människor drar från Sverige än som kommer …”.För det fjärde så kan man ju fundera varför de som pratar sig varma om ”solidaritet” anser det positivt att tredje världen fattiga länder får bekosta högre utbildningar för människor som sedan flyttar hit, behövs inte dessa människor bättre på hemmaplan?

 • 13. Anna Ardin  |  17 november 2009 kl. 9:44 f m

  Men Roger, du borde inte vara den som anklagar andra för floskler. 1. Man kan vara rasist även om man inte är född i Sverige.2. Man löser inte arbetslöshet med att göra sig av med människor, det behövs människor som kan utveckla samhället, om det blir fler innevånare behöver fler jobb utföras, och det finns jobb som behöver göras redan nu, men som det inte finns kvalificerade eller lämpliga till. 3. Du vet inte vad du pratar om när du säger att de som har internationellt gångbara utbildningar inte i någon större utsträckning söker sig till Sverige. Det har du inga siffror på, det är bara ren spekulation som du känner i maggropen. Problemet är att vi inte låter människor med höga utbildningar jobba, om vi har utbildat dem FÅR de inte ens stanna. Irakiska jurister behöver säkert komplettera, men det hörs att du inte är akademiker, då skulle du nog förstå bättre hur akademiska meriter förbereder dig för ett varierat yrkesliv.4. Visst är det sjukt att kommuner inte fattar att de initiala mottagningskostnaderna betalar sig?! Man är förblindad av kortsiktighet och främlingsrädsla.5. Visst behövs utbildade människor i tredje världen, men det här är folk som sitter i lägenheter i Sverige redan, som inte är önskvärda "hemma", där hemlandets strukturer rasat eller att de av andra skäl inte kan eller vill vara där. Det blir ju knappast bättre av att vi diskriminerar folk.

 • 14. Roger Svensson  |  18 november 2009 kl. 12:22 f m

  1. Jaha, på vilket sätt har det mitt inlägg att göra? Men med tanke på att alla som inte bekänner sig till kulturradikala flumteorier per definition är ”rasister” så är väl merparten av världens befolkning just detta …2. Så lösningen på arbetslöshetsproblemet är alltså att ta hit stora mängder människor från tredje världens mest underutvecklade länder av ”humanitära” skäl? Man ju undra varför just dessa människor är de mest lämpade att ”utveckla” det svenska samhället när de inte klarar av att utveckla sina egna länder och med tanke på att det bor en stor mängd människor i dessa länder så borde de ju vara ytterst välmående enligt din teori om att en ökad befolkningsmängd per automatik leder till ökat välstånd. Vilka jobb menar du finns som dessa är mer kvalificerade och lämpliga för än de arbetslösa människor som redan finns här?3. Som sagt, rent önsketänkande. De högutbildade människor som har internationellt efterfrågade utbildningar är i princip de som läst kvalificerade utbildningar inom naturvetenskap eller teknik. Det märks att dina akademiska ”meriter” antagligen begränsar sig till flumstudier i ”genusvetenskap” eller dylikt om du verkligen tror att det duger med vilka ”akademiska studier” som helst, var som helst, för att man skall vara internationellt eftertraktad. Det är knappast i Afrika eller Mellanöstern man skall leta efter människor med dessa kvalifikationer, länderna där är ett totalt mörker när det gäller forskning och utbildning inom dessa områden, se t.ex. här: LänkSverige är helt enkelt inte konkurrenskraftigt när det gäller att locka till sig, eller behålla, invandrare av denna typ. Du får gärna förklara varför du tror att dessa skulle söka sig till en avkrok i Europa med bland västvärldens lägsta löner för högutbildade, skyhögt skattetryck, ”konstigt” språk och ”otrevligt” klimat när andra länder erbjuder så oändligt mycket bättre villkor? Det är ju så att det är dessa invandrare som söker sig härifrån, medan de lågutbildade blir kvar, det finns det flera studier som visar, t.ex. de av Lena Nekby, så det är ingen ”magkänsla”.4. Ja, att inte alla kommuner fattar vilket paradis som väntar runt hörnet om man gör som Södertälje, Malmö och Landskrona är ju förvånande …5. Nu är det ju knappast så att majoriteten av de välutbildade som emigrerar från dessa länder gör det för att de inte är ”önskvärda” utan helt enkelt för att tjäna pengar, helt legitimt skäl förvisso men knappast ”solidariskt”. Den stora mängd flyktingar du påstår sitter i arbetslösa med internationellt gångbara utbildningar får vi helt enkelt hjälpa att flytta till vidare till bättre länder som Kanada, USA, Australien där man har selektiv invandring och gärna tar hand om dessa. Dumt att de skall vara här i onödan och kosta samhället pengar som bättre skulle behövts för att försörja t.ex. somaliska analfabeter som ju inget annat land vill ha …

 • 15. Anna Ardin  |  18 november 2009 kl. 12:34 f m

  5. Men Kära Roger, du är ju helt förvirrad! Hur kan människor kunna försörja folk i Somalia, och vara önskvärda i Canada och kosta "MASSOR" här? Du är förblindad av din rädsla för folk du tycker är främmande. Det är synd.

 • 16. Erik  |  19 februari 2010 kl. 9:09 f m

  Hej socialdemokrat!

  När ni mätte skallar på samer, romer m.fl, vad var ni ute efter då?
  Vad ville ni med de rasbiologiska instituten?
  Vad ville ni selektera bort med tvångssteriliseringarna?

  Kan det vara så att ni försöker smeta på SD eran egen historia.

  Lite hyckleri nästan va..

  • 17. Anna Ardin  |  19 februari 2010 kl. 1:10 e m

   Jag har aldrig tyckt så, och de socialdemokrater som var inblandade i detta (i en tid när alla andra partier höll med tyvärr) är borta nu. Skillnaden med Sverigedemokraterna är att de tycker så NU.

 • 18. Jag gillar Sverigedemokratiska väljare « ardin.se  |  22 september 2010 kl. 5:25 e m

  […] mer än moderaterna, som jag hatar. Jag avskyr deras kvinnosyn och har ingen sympati för de många rasister som faktisk driver partiet, jag vill inte ha den otäcka riktiga rasisten och kvinnohataren Björn […]


Senaste inlägg


%d bloggare gillar detta: