Kongressen gick vänster – framåt

3 november 2009 at 11:19 e m 2 kommentarer


På facebook ställde jag frågan till mina vänner om varför alla bara går med på SvDs, DNs mfls spinn att S gick åt mitten/höger jämfört med tidigare. Om det är på grund av att det stämmer eller vad?

Här är lite av det som kom fram.

Lite mer vänster:
Tuffare krav på friskolor, lånefinansierat infrastruktur, mer progressiv skatt, satsning på kultur, tydligare kritik av FRA- och IPRED-lagar, mer individualiserad föräldraförsäkring.

Ett stort steg framåt:
Total uppslutning på Sahlin, ingen repressiv partiledningspiska, färre extremåsikter på grund av mer kompromissvilja (åt både höger och vänster), (s)töttepelarna, facklig-politisk samverkan, avståndstagande mot SD.

S-kongressen säger att folk ska i högre grad kunna kontrollera sina liv, kontrolleras mindre och få mer utrymme för egna beslut, det är vänster. Frihetlig vänster. Den moderatstyrda regeringen är klart på väg åt höger med samma definition. Auktoritär höger.

S står inte för enbart statssocialism och mer facklig makt utan vill också involvera hela familjen och hela livet i vad som är viktigt. Det kallas generell välfärdspolitik. Många tror att den är så grundläggande och självklar. Men det krävs egentligen bara några få voteringar för att rasera hela denna politik.

Den generella välfärdspolitiken – alltså att alla betalar in och alla får under olika skeden av livet – är de facto något som det rödgröna regeringsalternativet värnar, medan borgarna bevisligen sakta men säkert arbetar för att avskaffa.

Andra bloggare på temat:

Entry filed under: politik, socialdemokraterna, valet 2010. Tags: , .

Vi har inte en stark man längre – hurra! SD tycker INTE att alla är lika mycket värda

2 kommentarer

  • 1. Anonymous  |  5 november 2009 kl. 3:45 e m

    Tycker du verkligen att det är lite mer vänster att ställa tuffare krav på friskolor?! Jag tycker att alla socialdemokrater ska läsa in sig på ideologin och komma ihåg vad det var som det handlade om från början. Jag håller sorgligt nog med DN:sossarna HAR de facto klivit ett rejält steg åt höger.

  • 2. Anna Ardin  |  6 november 2009 kl. 12:36 f m

    Det beror på vilka krav man ställer förstås… Men det är inte mina ord utan vad som sades i diskussionen på facebook. Jag har inte tänkt igenom vad jag tycker i friskolefrågan förutom att jag tycker att en av skolans uppgifter är att jämna ut klasskillnader.Jag håller inte med om att S gått till höger generellt. En sak som särskilt pekar mot att det inte är så är att det finns en enighet. Tidigare har man fattat beslut som är rätt bra, men sen i regeringsställning har man ändå inte följt dem, nu finns det goda möjligheter att kongressen respekteras mer de närmsta fyra åren.


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: