Den stora diskussionen om S ska vara ett 20% parti eller ett 20% parti

4 september 2009 at 10:57 f m 5 kommentarer

Historien om Sveriges socialdemokratiska arbetareparti är historien om koalitionen mellan klasskänsla och bildning. Partiet lyckades attrahera breda samhällsgrupper – från arbetarklass till intellektuella, från landsbygd till storstad. I val efter val vann socialdemokraterna väljarnas förtroende. Så skriver Pär Nuder i en ideologisk debattartikel här.

Idag har vi en uppslitande debatt om vi ska vara ett 20%-igt arbetarparti eller ett 20%-igt medelklassparti som Johan Sjölander sa på releasen av rebellas framtidsrapport igår. Det självklara svaret är förstås att vi ska vara ett 40%-igt parti för solidariteten mellan arbetarklass och medelklass, för ett solidariskt finansierat välfärdssystem som kan ge både jämlikhet och stark ekonomi för alla innevånares bästa.

Vi skriver om det i rapporten. Och Pär Nuder är inne på precis samma spår i flera av passagerna i sin artikel. Vi måste ta tag i mycket mer än att bara lära oss av kampanjteknikerna från USA. Läs hela vår rapport som sagt:

Andra om rapporten: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13.

Entry filed under: socialdemokraterna. Tags: , , , .

Rebellas rapport för partiets framtid ute nu! När ska det vara nog?!

5 kommentarer

 • 1. Bengt Silfverstrand  |  4 september 2009 kl. 5:43 e m

  Ja, i detta kan man ju i stora delar instämma. Men då gäller det också för socialdemokratin att kunna utforma en sådan politik som skiljer ut oss från högeralliansen och inte samla alla våra styrkor i det redan överbefolkade mittfältet.

 • 2. Anna Ardin  |  5 september 2009 kl. 11:21 f m

  Bengt,

  Har du läst vår rapport?

  Det handlar verkligen inte om att närma oss alliansen utan vi tror att vi måste göra precis tvärtom för att locka medelklassväljarna. Mittenfältet är inte överbeolkat, det som är överbefolkat är det fält som säger att globaliseringen är en naturkraft som vi bara har att förhålla oss till.

  "Inga barnbidrag till miljonärerna och ok för privata lösningar men då får de betala själva." Det är den attityden som börjar få fäste hos oss, som gör att vi tappar solidariteten mellan arbetarklass och medelklass och bryter sönder samhället.

  Läs rapporten!

 • 3. Nima D-T  |  5 september 2009 kl. 4:42 e m

  Jag tycker att Bengt argumenterar exakt enligt den analysen som ni lägger fram i er rapport. Socialdemokratin måste vara ett parti som kommer med sina egna lösningar, ett parti som står för sin ideologi och som inte apar efter högern.

  Angående solidariteten mellan "medelklass" och "arbetarklass", så är det ju så att vår ideologi ändock grundar sig på den analysen och synen att de grupper som brukar sägas tillhöra "medelklassen" och "arbetareklassen", faktiskt båda tillhör arbetareklassen. Solidariteten emellan dessa grupper grundar ju sig just på det som de har gemensamt – att de alla är löntagare.

  Då blir frågan om vi ska bygga en 40%-solidaritet mellan "medelinkomsttagare" och "låginkomsttagare", eller en 40%-solidaritet mellan löntagare?

 • 4. Nima D-T  |  5 september 2009 kl. 4:44 e m

  Förövrigt så var rapporten skitbra – ett riktigt välkommet initiativ. Ni har satt ord på känslor och funderingar som jag tror att många har burit på under en längre tid. Tack!

 • 5. Anna Ardin  |  8 september 2009 kl. 2:27 e m

  Tack Nima!
  Det var framförallt Bengts "men" jag vände mig emot, anade att han menade att vi pratade för medelklassen. Därför uppmanade honom att läsa vår rapport.

  Och en av våra poänger är ju att vi inte kan se det bara som att "löntagare" är vår målgrupp. Även arbetsgivare och bidragstagare, eller personer som får lön lite då och då måste kunna känna sig inkluderade.

  Det kvittar väl fullständigt om vi kallar klassen för arbetareklass eller medelklass, underklass eller inkomsttagare, om vi saknar maktanalysen och visionerna för det klasslösa samhället?


Twitter

Kategorier


%d bloggare gillar detta: